Photofacts Academy Winactie!
Elja Trum

Canon autofocus modes uitgelegd

woensdag 12 december 2018, 11:29 door | 120.035x gelezen | 11 reacties

Als je een Canon camera hebt dan kun je kiezen uit drie verschillende autofocus modes; One Shot, AI Focus en AI Servo. Wat zijn nu de verschillen tussen deze autofocus modes en waarom zou je de een of de ander gebruiken. In dit artikel bekijken we de verschillende modes en hun voor en nadelen.

One Shot


In de One Shot-stand stelt de camera eenmalig scherp zodra je de ontspanknop half indrukt. Deze scherpstelling blijft behouden zolang je de ontspanknop half in blijft drukken. Druk je door dan wordt de foto gemaakt met dat scherpstelpunt. Ben je niet tevreden over de scherpstelling, dan laat je de ontspanknop los en druk je hem opnieuw half in om scherp te stellen.

Wanneer het beeld scherp is krijg je hiervan een bevestiging in de zoeker. Het punt dat scherp is in de zoeker licht rood op en een kleine gevulde cirkel aan de rand van het beeld licht op. Zolang de camera nog niet scherp heeft kunnen stellen kun je ook nog geen foto maken.

5d mk3 autofocus

De One Shot autofocus stand is voor de meeste situaties een prima keuze. Tenzij je onderwerp of je camera nog veel beweegt (waarbij de afstand tot je onderwerp verandert) nadat je scherpgesteld hebt zal je onderwerp scherp op de foto komen.

Wanneer je deze autofocus stand gebruikt kun je prima gebruikmaken van het zogenaamde 'focus and compose' (scherpstellen en je compositie bepalen). Je stelt scherp op je onderwerp terwijl het scherpstelpunt in het midden van je camera gekozen is. Dit is ook het gevoeligste scherpstelpunt waarmee je het snelst kunt scherpstellen.

Nadat je scherpgesteld hebt kies je de gewenste compositie door de camera een klein beetje te bewegen. Vervolgens druk je de ontspanknop verder door om de foto te maken.

AI Servo


Met AI Servo stel je niet eenmalig scherp, maar blijft de camera continue scherpstellen op het onderwerp. Je krijgt in deze stand dan ook geen bevestiging dat de camera scherpgesteld heeft. Ook kunt je ten alle tijden een foto nemen; ook als het beeld nog helemaal onscherp is.

Deze stand is prima geschikt bij onderwerpen die veel bewegen, bijvoorbeeld tijdens sportfotografie. Je camera blijft constant scherpstellen, ook wanneer een onderwerp op je af komt. Het vereist wel wat oefening om in deze mode ook echt veel scherpe foto's te krijgen.

Ook kan het met AI Servo slim zijn om je scherpstelpunt te verplaatsen wanneer nodig. Kies bijvoorbeeld één van de scherpstelpunten aan de linkerkant van het midden. Je houdt zo vooraf al rekening met de compositie die je wilt maken.

Je kunt de camera tijdens AI Server ook zelf het scherpstelpunt laten bepalen. De camera gebruikt dan alle scherpstelpunten en probeert het door jou bedoelde onderwerp scherp te krijgen en te houden.

AI Focus


Deze mode combineert de twee andere keuzes. Wanner je de ontspanknop half in drukt stelt de camera scherp op het betreffende punt. Mocht je onderwerp nu gaan bewegen dan zal de camera de beweging blijven volgen en er voor zorgen dat je onderwerp scherp in beeld blijft.

Deze modus is bijvoorbeeld erg geschikt voor het fotograferen van kinderen. Typisch een onderwerp waarbij onverwachte bewegingen regelmatig voor komen. Met AI Focus is de kans groot dat je ondanks de onverwachte beweging toch een scherpe foto hebt.

De 'focus and recompose' methode werkt in deze stand ook niet zo goed aangezien de camera jouw beweging vaak zal zien als een beweging van je onderwerp. De camera gaat dan opnieuw scherpstellen waardoor je toch vaak nog onscherpe foto's krijgt.

De oplossing hiervoor is om vooraf het gewenste scherpstelpunt (uit het midden) te kiezen wanneer je een compositie wilt waarbij je onderwerp niet precies in het midden staat. Ook kun je hier weer kiezen voor de automatische scherpstelpuntkeuze.

5d mk3 top screen

Contrast detectie


Een buitenbeentje, maar eveneens een manier om scherp te stellen, is het gebruik van contrastdetectie autofocus. Deze autofocus methode werkt (vooralsnog) alleen terwijl je gebruik maakt van live-view.

De contrast detectie methode is overgekomen van compactcamera's en heeft als nadeel dat deze erg traag is in verhouding met de normale autofocus methoden. Hij is echter wel prima geschikt om te gebruiken bij bijvoorbeeld macrofotografie.

Handmatig scherpstellen


Een alternatief op de drie autofocus modes is natuurlijk handmatig scherpstellen. Om handmatig scherp te stellen gebruik je de kleine schakelaar die je op het objectief kunt vinden. Zet deze op MF (in plaats van AF) en je kunt de scherpstelring op je objectief gebruiken om scherp te stellen.

Het vereist best wat oefening om snel en nauwkeurig handmatig scherp te stellen. Wil je veel aan de slag met handmatig scherpstellen dan kun je overwegen een ander matglas in je camera te gebruiken, bijvoorbeeld het Canon EG-S precisie matglas. Je moet dan wel een camera hebben waarbij je het matglas kunt verwisselen (geen instapmodel).

Met een dergelijk matglas kun je iets nauwkeuriger scherpstellen doordat ze een kleine scherptediepte beter kunnen weergeven. Dit merk je vooral bij lichtsterke objectieven (bij bijvoorbeeld een diafragma van f/1.4 of f/1.2). Wel wordt het beeld door je zoeker een fractie donkerder.

Handmatig scherpstellen is vaak het meest geschikt voor onderwerpen die niet bewegen. Bijvoorbeeld bij landschappen of stillevens. Ook wanneer het te donker is om gebruik te maken van de autofocus is handmatig scherpstellen een oplossing.

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 19 november 2012, 21:58.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

11 reacties

  1. Marcel
    Marcel schreef op maandag 19 november 2012 om 22:40  | reageer

    De 1D serie van Canon ondersteund geen AI Focus zoals regel één wel suggereert want het is Canon camera. knipoog

    Ook heb je een combinatie van automatische focus en handmatige focus (MFT) als de lens dat ondersteund.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 19 november 2012 om 23:17  | reageer

    @Marcel; dat wist ik dan eerlijk gezegd ook niet, dat de 1D serie dat niet ondersteund. vrolijk

    Je bedoelt Full Time Manual focus (FTM). Inderdaad nog een toevoeging die ik had kunnen vermelden. Over het algemeen ondersteund door de duurdere objectieven. Kan handig zijn wanneer je met de autofocus net niet komt waar je wilt zijn.

  3. Marcel
    Marcel schreef op dinsdag 20 november 2012 om 00:25  | reageer

    Ik haal inderdaad de afkortingen door elkaar.

    Ik gebruik FTM vaak tezamen met de diafragma knop om scherpte diepte daar te leggen waar ik hem dan graag wil hebben als ik ook een hoger diafragma gebruik.

    De automatische en handmatige scherpstelling gaat standaard in het laagste diafragma van de gebruikte lens om zoveel mogelijk licht binnen te laten en zo ook de minste scherptediepte te hebben.

    Oudere objectieven hebben vaak ook niet zoveel stappen in de motor die scherp stelt om exact het scherpstelpunt te treffen en een ring motor heeft meer stappen en kan zo exacter werken.

  4. HarryD
    HarryD schreef op dinsdag 20 november 2012 om 08:23  | reageer

    Duidelijk artikel.

    Vraagje, heeft Canon geen mogelijkheid tot scherpstellen middels contrastdetectie in live view mode?
    Een door mij veel gebruikte nauwkeurig manier van scherpstellen bij bijvoorbeeld macrofotografie.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 20 november 2012 om 09:22  | reageer

    @Harry; ja, die heeft Canon inderdaad ook. Ik heb contrast detectie nu ook toegevoegd aan het artikel. Bedankt!

  6. Ingrid
    Ingrid schreef op dinsdag 20 november 2012 om 10:47  | reageer

    Hèhè eindelijk eens een echt goede uitleg over dit onderwerp. Dank je Elja. Nu nog wachten op net zo'n heldere uitleg over de meet methodes....

  7. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 20 november 2012 om 11:44  | reageer

    Elja, een mooie toevoeging aan het artikel zou ook het gebruik van backbutton-focus kunnen zijn. Veel professionele sportfotografen en natuurfotografen zweren hierbij. Je gebruikt dan de AF-ONknop aan de achterzijde, in combinatie met de Servo-stand. Je koppelt dan scherpstellen en afdrukken los van elkaar. Met de knop aan de bovenzijde druk je alleen af, met de knop aan de achterzijde focus je alleen. Dit geeft vooral bij actiefoto's erg goede resultaten. In de servo-stand kun je op die manier ook One Shot AF foto's maken. Met backbutton-focus hoef je de camera in feite nooit meer op One Shot AF te zetten.
    Om backbutton-focus goed te kunnen gebruiken moet je enkele instellingen in de camera veranderen.
    Op internet vind je veel artikelen over het gebruik van BBF, de instellingen, de voordelen, etc. Bijvoorbeeld: http://www.ps-photo.nl/blog/archieven/639

    En inderdaad: er zit geen AI-Focus op de 1D-serie. Bedankt voor je nuttige artikel.

  8. Marcel
    Marcel schreef op dinsdag 20 november 2012 om 21:10  | reageer

    Ik had niet de mogelijkheden willen aangeven voor live view mode want daar had je mooi een volgend artikel over kunnen schrijven. knipoog

    Voor live view heb nu ook fasedetectie autofocus in de beeldsensor (650D) en een 1D heeft zelfs gezicht detectie wat een leuk speeltje is maar niet cht bruikbaar. De contrast detectie in live view is op een 1D ook super langzaam en alleen te gebruiken voor stationaire objecten.

  9. Piet Groeneveld
    Piet Groeneveld schreef op woensdag 21 november 2012 om 09:38  | reageer

    Erik, een hele goeie opmerking! Ik gebruik deze instelling standaard op de 7d. Eenmaal aan gewend wil je niet meer anders en heb je veel meer controle over je scherpstelling en compositie. Echt een aanrader!

  10. Wolves fotografie
    Profiel  Wolves fotografie schreef op vrijdag 23 november 2012 om 00:50  | reageer

    "Het punt dat scherp is in de zoeker licht rood op..." Helaas is dit bij de nieuwe 5D (Mark III) niet het geval. En ook wordt dit nog niet genoemd als nieuwe feature bij de firmware update die gepland staat voor april 2013.

  11. mparmentier@telenet.be
    Profiel mparmentier@telenet.be schreef op woensdag 1 februari 2017 om 09:09  | reageer

    Ik probeer met mijn nieuwe Canon 5DMarkIV met één scherpstelpunt te fotograferen. Rood punt is onzichtbaar en kan niet weten wanneer het scherp is. Mijn MarkII deed dit wel. Kan iemand me zeggen wat er verkeerd is ingesteld?
    dank voor een oplossing

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord