Recensie: Adobe Photoshop Lightroom 2 door Johan Elzenga
dinsdag 30 september 2008, 23:59 door Elja Trum | 11.876x gelezen | 7 reactiesVan Pearson Education ontvingen wij Adobe Photoshop Lightroom 2. Dit boek van Johan Elzenga gaat, logischerwijs, over de nieuwste versie van Lightroom. Johan schreef reeds eerder een boek over Lightroom en dit is de herziene versie van dat boek. Met behulp van icoontjes geeft Johan aan waar de belangrijke wijzigingen zijn.
Het boek bestaat uit maar liefst zeventien hoofdstukken en loopt hierin alle stappen die je in Lightroom kunt uitvoeren door. In de eerste hoofdstukken wordt kort uitgelegd wat Lightroom voor een soort programma is en tevens wat RAW bestanden zijn. In het derde hoofdstuk worden kort alle vijf de modules besproken die later dieper uitgewerkt worden.
Er prettig vond ik het vierde hoofdstuk waarin Johan door de basisinstellingen van Lightroom loopt. Hij geeft aan welke settings je zou kunnen veranderen en welke je beter kunt laten staan. Hierdoor zet je Lightroom direct wat meer naar je hand en werkt het programma prettiger. Er wordt netjes uitgelegd waarom je wel of niet voor een bepaalde instelling zou kiezen.
Johan geeft in dit hoofdstuk ook aan dat hij een uitleg over Adobe's DNG formaat buiten het boek vind vallen, maar dat ben ik met hem oneens. Als fotograaf die voor het eerst aan de slag gaat met Lightroom wil ik juist weten waarom ik wel of niet gebruik zou maken van DNG. Als je hiervoor kiest is Lightroom immers dé plek om de omzetting uit te voeren.
De volgende hoofdstukken leggen in volgorde precies uit wat de mogelijkheden van Lightroom zijn. Dit begint met het importeren van foto's en gaat vervolgens door naar het toevoegen van trefwoorden, het beoordelen/selecteren van je foto's en het zoeken en filteren van bepaalde foto's.
Na deze mogelijkheden die voornamelijk bij de Library module horen gaan we door op de develop module. Uiteraard krijgen we een uitleg van de basiscorrecties en de meer geavanceerdere correcties. Ook de nieuwe lokale correcties komen aan bod; de grootste vernieuwing in Lightroom 2.
De logische volgende stap is in hoofdstuk 13 de Slideshow module, waarbij uitgelegd wordt hoe je een diavoorstelling in elkaar zet. Hierna volgt de Print module en de Web module. Met deze Web module kun je foto's eenvoudig exporteren naar het internet in een naar smaak aan te passen presentatie. Als laatste volgt de Export module waarmee je de afbeeldingen kunt exporteren. Dit doe je voornamelijk bij het opleveren voor een klant of het nabewerken in een ander programma.
Hoofdstuk zeventien, tenslotte, bevat een drietal uitgewerkte voorbeelden voor het bewerken van foto's in Lightroom via de Develop module. Stap voor stap worden hier een aantal praktische bewerkingen uitgevoerd.
Wat ik mis..
Wat ik mis in het Adobe Photoshop Lightroom 2 boek van Johan Elzenga is een hoofdstuk over zijn workflow. Johan is een ervaren fotograaf en heeft ongetwijfeld een handige manier voor het verwerken van zijn fotocollectie met Lightroom. Hoewel in het boek wel wordt aangegeven dat Lightroom een workflow programma is zien we hier geen concrete voorbeelden van.
Een dergelijk voorbeeld zou ik juist erg prettig vinden; hoe gebruikt een fotograaf Lightroom nu werkelijk in de praktijk. Van het thuiskomen na een fotosessie, het op de computer zetten van je foto's, het importeren, beoordelen en bewerken van afbeeldingen tot het afdrukken of het op internet plaatsen. Ik mis een enthousiast voorbeeld waarom je nu met Lightroom zou willen werken in plaats van bijvoorbeeld Adobe Bridge in combinatie met Camera RAW.
Photoshop CS4 zal een verbeterde Bridge en Camera RAW 5 bevatten waardoor er voor de aanschaf van Lightroom wat overtuigende redenen nodig zijn. Ook de bij CS3 geleverde Bridge en Camera RAW zijn al aardig volwassen. Wat zijn de voordelen nu daadwerkelijk voor een fotograaf bij het gebruik van Lightroom? Ik mis deze voordelen een beetje in het gehele verhaal. Wat mij betreft een aantal extra hoofdstukken waard in een volgende uitgave.
Conclusie
Met Adobe Photoshop Lightroom 2.0 heeft Johan Elzenga een handig boek uitgebracht waarin de mogelijkheden van Lightroom uitvoerig beschreven worden. Hoewel ik dus een paar kleine, maar belangrijke, onderwerpen mis is het een praktisch boekje voor iedereen die voor het eerst aan de slag gaat met Lightroom. Gebruikers van een eerdere versie van Lightroom zullen het boek echter niet nodig hebben om de overstap van versie 1.x te maken.
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
Adobe Photoshop Lightroom Elzenga, J. |
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
7 reacties
-
-
Joost schreef op woensdag 1 oktober 2008 om 13:03 | reageer
Ik heb het boek ook aangeschaft. En met een groep foto's het boek door gewerkt. Als leek zijnde bied het boek een fantastische verhaal aan om een beginnetje te maken met Lightroom 2. Ik moet er nog een hoop tijd in steken om het allemaal goed te begrijpen. Daarom mis ik inderdaad een goed voorbeeld over hoe een gemiddelde fotograaf met dit programma in de praktijk omgaat.
Ook al zou dit er in staan, dan nog vraagt het allemaal een hoop zelf initiatief wil je het programma snel onder de knie krijgen. Nog steeds ontdek ik continu allemaal nieuwe dingen die niet in het boek beschreven staan. Het is een best gaaf programma, maar of het aan te raden is, dat kan ik je niet vertellen. Want dit is mijn eerste workflow waar ik mee werk. -
EdC schreef op woensdag 1 oktober 2008 om 18:15 | reageer
Ik heb nu een aantal boeken over fotosoftware 'gelezen' en het valt me op dat ze vaak niet meer bieden dan de handleiding die je in een prgramma onder 'help' kunt vinden. Geldt zowel voor de Amerikaanse als Nederlandse boeken. Het meest complete boek over Lightroom (1.0) was nog The Adobe Photoshop Lightroom Book van Martin Evening. Dat boek heeft me een paar keer geholpen met het vinden van de juiste blokjes. Maar te vaak bood ook dat boek geen hulp ('help, er verandert iets in het scherm') en moest ik het toch zelf uitzoeken. Het Adobe-boek bood wel de mogelijkheid van updates van info via internet en dat was bij versie 1.0 wel nodig. Tussen 1.0 en 1.4 bestonden grote verschillen en ik neem bijna aan dat 2.0 ook snel updates krijgt die verder gaan dan alleen de aanpassing aan de RAW-bestanden van de Sony A900 en Canon 5DmkII.
-
Nikonlover schreef op woensdag 1 oktober 2008 om 18:45 | reageer
Ben het wel met EdC eens. Ik heb ook RAW van Johan Elzenga en dit was ook een uitgebreide handleiding. Vond het eigenlijk een beetje overbodig leesmateriaal.
-
Henri schreef op woensdag 1 oktober 2008 om 20:00 | reageer
@ EdC
Inderdaad, ook LR wordt bijgespijkerd;
Hier vind je de eerste update in de vorm van Adobe Photoshop® Lightroom® 2.1 rc
Ik heb overigens zelf erg veel gehad aan de boeken van Adobe zelf. Met name de serie "Classroom in a book" opgebouwd uit lessen die je zelf kunt uitvoeren. Heel erg leerzaam en erg duidelijk allemaal. Vind ik persoonlijk een aanrader. -
Elja Trum schreef op woensdag 1 oktober 2008 om 20:39 | reageer
@Henri; Dat is grappig, ik vond Classroom in a Book namelijk niet om door te komen. De teksten zijn mij wat te saai geschreven. Goed te horen dat er ook mensen zijn die deze methode juist prettig vinden!
Zelf ben ik wel gecharmeerd van de boeken van Scott Kelby. Zijn humor wordt niet altijd op prijs gesteld, maar verder vind ik zijn boeken vaak erg prettig. -
EdC schreef op woensdag 1 oktober 2008 om 21:15 | reageer
@Henri. Nu al weer een update? Zou dat opzet zijn van Adobe? Je koopt een doos met 1.0 en 2.0. Die eerste versie is niet helemaal jofel, maar je kunt als klant de update downloaden. Wie de CD kopieert zit dus met een kreupel programma en kan als niet-geregistreerde gebruiker niet downloaden.
Overigens, ik wacht met aanschaf van versie 2.1 of 2.2 totdat ik weet welke camera hier in huis komt. Dan moet er toch ook een snellere pc komen, met meer opslagcapaciteit. Voorlopig kan ik met 1.4 nog wel uit de voeten.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Photoshop Selecties, Maskers en Alfakanelen
door Elja Trum
-
Cursus Perfecte Afdrukken Maken
door Elja Trum
-
Cursus Photoshop Lagen + Black Friday Deal
door Elja Trum
-
Review: cursus Photoshop voor beginners
door Michelle Peeters
-
Recensie: Werken met Lightroom 6
door Liesbeth van Asselt
-
Recensie: Photoshop CS5 voor Digitale Fotografie
door Remco van der Kruis
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.