Recensie: High Dynamic Range door Johan Elzenga
zondag 25 januari 2009, 23:09 door Elja Trum | 10.567x gelezen | 3 reactiesVan Uitgeverij Pearson ontvingen we het boek HDR High Dynamic Range geschreven door Johan Elzenga. High Dynamic Range fotografie is een techniek waarbij meerdere foto's met verschillende belichtingen samengevoegd worden tot één foto waarbij detail zit in zowel de schaduw als de lichte gedeeltes. Een interessant onderwerp waar nog maar weinig boeken over beschikbaar zijn.
HDR fotografie is al jaren onverminderd populair onder fotografen. Een artikel dat ik hier eerder plaatste over dit onderwerp is bijna 30.000 keer bekeken en staat nu nog steeds in de top 5 van best bekeken pagina's van de afgelopen maand.
De meeste fotografen worden volgens mij aangetrokken door het surrealistisch effect dat ermee bereikt kan worden. Daarnaast is HDR natuurlijk ook een geweldige manier om grote contrasten in een foto te overbruggen zonder dat dit er onnatuurlijk uit ziet.
HDR
In het boek door Johan worden beide methoden uiteraard besproken. Het boek begint met een uitleg van de term HDR. Hier wordt uitvoerig op de techniek ingegaan waarna je in hoofdstuk twee kunt lezen hoe je nu het beste HDR opnamen kunt maken.
In het derde hoofdstuk wordt beschreven hoe je de gemaakte opnames samen kunt voegen tot één HDR opname. De uitleg hiervoor wordt gegeven voor Photoshop CS3, Photomatix Pro, FDRTools Pro en Dynamic Photo HDR. Al deze programma's kunnen dezelfde taken uitvoeren, maar doen dit net op hun eigen manier.
Tonemapping
Als je een HDR opname hebt ben je er nog niet. Een HDR bestand bevat zoveel informatie dat dit niet op een normale monitor te weergeven is. Ook kun je een HDR bestand niet afdrukken. Je moet het bestand dus eerst terugschalen naar een normaal dynamisch bereik. Dit terugschalen wordt 'tonemapping' genoemd en wordt besproken in een aantal hoofdstukken. Tonemapping bepaalt het uiteindelijke resultaat en is dus een belangrijk proces.
In hoofdstuk vier worden een aantal verschillende methoden voor tonemapping in Photoshop CS3 getoond. Hoofdstuk vijf gaat over de methode die je in Photomatix Pro kunt gebruiken, in zes wordt het programma FDRTools nader bekeken en hoofdstuk zeven bevat een uitleg over de methode van het programma Dynamic Photo HDR.
Hoewel de verschillende programma's op hun eigen manier met tonemapping omgaan en er ook telkens wel andere dingen genoemd worden kan ik me voorstellen dat je als lezers niet alle verschillende methoden helemaal door neemt. Het kan je natuurlijk wel helpen het programma te kiezen dat jou het handigst of flexibel lijkt.
Net geen HDR
Het daarop volgende hoofdstuk is weer wat interessanter; Tonemapping zonder een HDR bestand. De verschillende opnamen worden hierbij niet omgezet in een HDR formaat, maar op een handige wijze in elkaar overgevloeid. Best een interessant alternatief met prima resultaten wanneer je een realistisch effect wilt bereiken.
Ook hoofdstuk negen vond ik de moeite. Het 'faken' van een HDR opname. Je gaat uit van één enkele RAW opname waar je een HDR achtige look aan geeft. Je wordt hier ook gewezen op een handige functionaliteit in het programma Dynamic Photo HDR: 'Fake It Till You Make It'. Hiermee kun je de surrealistische HDR look eenvoudig op elke foto toepassen. Een aantal mooie voorbeeldfoto's laten zien wat je met deze optie kunt bereiken. Zeker het proberen waard.
In het laatste hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je te werk moet gaan wanneer je een panorama foto in HDR wilt maken. Het gebruik van HDR binnen panoramafoto's is natuurlijk erg handig doordat er vaak grote contrastverschillen in voorkomen. Het maken van een HDR panorama vereist echter wel wat extra werk en techniek. In dit hoofdstuk worden hiervoor een aantal verschillende mogelijkheden besproken.
Conclusie
Alles wat je wilt weten over HDR fotografie is in dit boek te vinden. Je kunt met HDR effecten bereiken die sommige mensen prachtig vinden en anderen juist verafschuwen. De techniek is in elk geval specialistisch genoeg dat het loont om je er vooraf goed in te verdiepen. Daarvoor is het HDR boek van Johan Elzenga dan ook uitstekend geschikt. Het bevat een schat aan informatie over een tal van verschillende HDR programma's. Het boek is daardoor erg compleet, maar laat de lezer mogelijk nog wel achter met de vraag welk programma nu voor hem of haar het best geschikt is.
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
High Dynamic Range
Elzenga, J.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
3 reacties
-
EdC schreef op maandag 26 januari 2009 om 21:25 | reageer
Eén programma zie ik er niet bij Paint Shop Pro X2. Rond de 99 euro en mét een ingebouwde, eenvoudige en goed werkende HDR-knop. Overigens, als je een enkele foto spiegelt, of twee verschillende foto's mengt, dan krijg je nieuwe beelden.
-
Charles schreef op dinsdag 27 januari 2009 om 19:19 | reageer
Met HDR wil ik t.z.t. zeker wat gaan doen. Vooral voor het overbruggen van contrasten. Wat mij betreft mag het HDR-effect niet echt te zien zijn. Anders vind ik het al gauw Anton Pieck-achtige taferelen worden. Tonemapping zonder een HDR bestand of het faken van het effect is waarschijnlijk meer aan mij besteed. Wordt nog een duur voorjaar. Eerst het zw boek van Elja en dan deze er nog bij. Hmmm, we zijn in mei jarig, dat is de oplossing!
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoeveel opnamen zijn er nodig voor een HDR?
door Nando Harmsen
-
Kijk eens wat meer naar schaduwen
door Nando Harmsen
-
Cursus Photoshop Selecties, Maskers en Alfakanelen
door Elja Trum
-
Last van een flare in je HDR foto? Haal het weg met je vinger
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO komt met een nieuwe update
door Nando Harmsen
-
Programmeer je camera voor HDR
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.