Fotografietip #3: Kies voor de juiste omstandigheden
woensdag 23 december 2009, 23:29 door Johannes Klapwijk | 11.735x gelezen | 9 reactiesMisschien dat dit wel een beetje te veel een open deur is, maar ik weid er toch een tip aan omdat het een van de meest essentiële onderdelen van een foto is: de omstandigheden. Uiteindelijk maakt niet alleen je onderwerp, maar ook de omstandigheden de foto. Hierbij denk ik vooral aan weersomstandigheden: mist, wolken, zonsopkomst.. of juist regen en storm.
Eigenlijk zitten er twee aspecten in deze tip: kies bewust je weersomstandigheden. Maar tegelijk, wees daarin ook creatief: kijk verder dan naar alleen het eerste en het laatste licht.
Opnieuw zou ik hier gewoon wat voorbeeldjes noemen: wil je herfst kleuren fotograferen? Bezoek eens een bos terwijl het mistig is waardoor de kleuren prachtig uit kunnen komen. Wil je mooie kleuren in de lucht? Wacht eens tot de zon net onder de horizon is verdwenen bij een zonsondergang en het laatste licht de wolken van onderen beschijnt. Kijk uit naar de eerste heldere vriesnachten in het najaar waarin er vaak prachtige lagen grondmist ontstaan.
Maar probeer ook eens verder te denken: probeer eens 's nachts een foto van een ruige wolkenlucht te maken terwijl de maan half door de wolken schijnt, ga eens op zoek naar paddenstoelen terwijl het plenst van de regen. De omstandigheden kunnen vooral bij creatieve keuzen een doorslaand succes zijn.
Uiteindelijk zeggen beelden meer dan duizend woorden. Met de omstandigheden van de laatste dagen is het natuurlijk geweldig om te proberen vogels in de vallende sneeuw te fotograferen. Helaas hebben we geen grote vlokken gehad, maar toch ben ik best tevreden over dit roodborstje in de vallende sneeuw.
Mist, zonlicht en bos kan prachtig combineren.
Eens wat anders: een landschap na zonsondergang, met een donkere en dynamische uitstraling door een lange sluitertijd.
Rijp een sneeuw zijn natuurlijk prachtige omstandigheden voor fotografie, vooral als je er een mooie blauwe winterlucht boven hebt.
Meer tips!
- Fotografietip #2: Dwing geluk af
- Fotografietip #1: Voorbereiding
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
9 reacties
-
Eugène
Helemaal eens. De omstandigheden zijn juist zo mooi of zelfs leuk. Ik gebruik soms een oude foto (hoeft niet persé en ga dan in Zoom Browser Ex software van Canon onder "View" en dan "Show Auto Focus Points" de, jawel, focuspunten ophalen in het beeld. Je kunt de drie breedste horizontale punten weer op dezelfde plaats mikken en een foto op locatie weer vrij precies opnieuw maken terwijl je een tijdje bent weg geweest. De lol is hier natuurlijk dat de omstandigheden zijn veranderd bij een ander tijdstip of seizoen. Misschien heeft er iemand iets aan deze tip. Ik ga ervan uit dat met andere merken software die optie ook wel beschikbaar is in de computersoftware. Hangen deze focuspunten in de lucht dan wordt het een grotere uitdaging, zoals bij jouw foto's Johannes.
-
EdC schreef op donderdag 24 december 2009 om 09:50 | reageer
Johannes, 'Helaas' en 'tevreden' duiden er niet op dat je gekozen hebt voor de juiste omstandigheden, maar voor de omstandigheden. Het levert een foto op die minder sterk is dan de twee volgende.
Zelf heb ik meer met jouw eerste twee tips dan met deze. Voor mij zijn de omstandigheden meestal een gegeven. Een weekje Eifel gepland om najaarskleuren te zien. Was het week mist en grauwe regen. En de herfstkleuren waren een halve week te zien, toen was het over. In de natuurfotografie geldt eigenlijk dat je alles moet voorbereiden: locaties weten en de ervaring hebben op welk moment je daar de gedroomde foto kunt maken. En dan moet je er ook gelijk op af kunnen om toe te slaan. -
Henk Hulshof schreef op donderdag 24 december 2009 om 10:59 | reageer
Goed verhaal, en denk ik niet een pen deur voor velen van ons (niet iedereen kent de weerslag van het weer op de natuur zo gedetailleerd denk ik).
Zoals EdC al schreef kun je ook 'gewoon' rondtrekken en de foto maken die je op dat moment ziet.
Maar ik heb soms ook een specifieke foto in mijn hoofd die ik op een bepaalde tijd op een bepaalde plek met een bepaald weertype wil maken.
Dat lukt alleen als die foto in je eigen omgeving is en je enige vrijheid hebt.
Prima tips hoor, en fraaie foto's! -
Johannes Klapwijk schreef op donderdag 24 december 2009 om 12:10 | reageer
@EdC: Je kunt zeggen dat de omstandigheden tegenvielen inderdaad. Vandaar het helaas. Maar dat neemt niet weg dat ik expliciet van te voren gepland had om met vallende sneeuw in mijn vaders tuin te zitten, omdat ik daar gegarandeerd ben van vogels en enige invloed heb op waar ik ze hebben wil door het plaatsen van voer. Idealiter had het minder hard gewaaid, waren er grotere vlokken gevallen en had ik betere resultaten, maar buiten dat heb ik wel een roodborstje in vallende sneeuw gefotografeerd.
Dat is de kern van mijn tip: als je weet dat het gaat sneeuwen, doe er wat mee. Wacht op de juiste omstandigheden bij het maken van bepaalde foto's. -
Johannes Klapwijk schreef op donderdag 24 december 2009 om 12:13 | reageer
@Eugene: ik snap nog niet helemaal hoe het werkt om precies dezelfde plaat weer te maken, maar het klinkt goed. Je bekijkt thuis dus welke focus punten je had en op welk onderwerp die viel om een volgende keer weer hetzelfde focuspunt op dezelfde plek te leggen?
Dan kan het natuurlijk nog wel zo zijn dat je met een ander aantal milimeters zit, of dat je dichterbij of verderaf staat.
Ik denk dat het meest waterdichte zou zijn om 3 haringen oid bij je statief poten in de grond te steken... en dat dan combineren met je milimeters en focuspunten. -
-
tonv schreef op vrijdag 25 december 2009 om 05:03 | reageer
@Eugene
Je focuspunten als referentie gebruiken bij een duplicaatshot vind ik een fantastische tip. Overigens zou CS4 ook een dergelijk optie moeten hebben.
@Johannes
Het plannen van omstandigheden is zeker een belangrijk onderdeel van een goede, creatieve foto. Zelf ben ik verzot op nachtfotografie dat ook een bewuste keus is, zoals de zonsop- of ondergang. Maar planning kost tijd en dat is vaak een schaars goed. Wanneer je een bepaald gebied of lokatie bezoekt en je tijd is gilimiteerd heb je natuurlijk te werken met de gegeven weersomstandigheden. Door ervaring weet je hoe je kunt inspelen op verschillende weertypes zodat je doorgaans weer met goede shots naar huis gaat. Maar ja, als de klant om zon vraagt en het regent heb je een probleem... -
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 25 december 2009 om 08:59 | reageer
Nachtfotografie lijkt mij ook nog wel een uitdagende en interessante tak van sport.
Kan me voorstellen dat dat de juiste keuze's qua weersomstandigheden vraagt. Helaas heb je de zaken niet in de hand en dus zul je als een klant zon wil moeten wachten tot je een zonnige dag hebt -
Eugène
Nog even een reactie aan Johannes: Ik bedoel hiermee inderdaad de eerder gebruikte autofocus punten. De middelste voor de juiste positie en de 2 buitenste om de camera net zo horizontaal te zetten als voorheen. De afstand is dan automatisch goed. Je hebt eigenlijk voor de afstand maar de 2 wijdste punten nodig van de oude foto want het derde punt ben je zelf (driehoeksmeting). Bij groothoek opnames is dit redelijk eenvoudig. Misschien is het een goed idee voor de camerasoftware makers om afstand van een willekeurig autofocuspunt op te nemen in de metadata voor de precisie-werkers onder ons. Deze visuele methode zoals eerder beschreven komt alleen maar "aardig" in de buurt. Zoals jij al aangaf zijn de omstandigheden belangrijk en minder of het nou hélemaal precies gelijk valt.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Laat je niet teveel beinvloeden door het weer
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Zwart-witfotografie tip: Kies voor hard licht
door Nando Harmsen
-
Een zonsopkomst dankzij Photopills
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.