26 gigapixel foto van Dresden
zaterdag 26 december 2009, 14:34 door Rick Vermue | 8.474x gelezen | 8 reactiesJa, je leest het goed. Een foto met een resolutie van 26 gigapixels, dat is 297.500 bij 87.500 pixels! Dat zijn pas resoluties, net nu 20 megapixels en meer een klein beetje ingeburgerd raken komt er zoiets langs. A.F.B. Media uit Duitsland heeft deze prestatie neergezet door 1655 foto's van de stad Dresden aan elkaar te plakken.
Je neemt een koude dag, een Canon 5D mark II, 400mm f/5.6 lens en een robot. Deze laat je 172 minuten foto's nemen en de ruim 100 GB aan RAW bestanden naar een laptop sturen. De bestanden gooi je in een computer met 16 processors, 48 gigabyte intern geheugen en 4,5 terabyte aan harde schijven en een programma die de foto's aan elkaar laat plakken. Het verwerken kostte 94 uur waarna er een bestand uit kwam van 61 gigabyte.
Deze foto staat nu in zijn geheel online en is daar te bekijken met een makkelijke viewer. Ik raad een om op het fullscreen icoontje te klikken om het goed te bekijken. Tot op heden is het de grootste foto van de wereld. Hieronder staat een filmpje, overigens met een geweldig muziekje eronder gemonteerd.
Bron: Digifotopro
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.
8 reacties
-
tonv schreef op zaterdag 26 december 2009 om 17:02 | reageer
Het is de nieuwe defentiie van Image Quality. Werkelijk stunning hoever je kunt inzoomen en details onder de loep nemen. Zou dit al een inkijkje zijn op hetgeen we in de toekomst in DSLR's kunnen verwachten? Maar dan moet de rest, zoals computers en drives, natuurlijk ook evenredig meegroeien.
Ik moet zeggen dat mijn 5D II shots met een EF 135 f/2L of EF 200 f/2.8L toch ook al aardige resultaten geven. Het microcontrast en stofuitdrukking zijn van een ongekend niveau waardoor je in urban skyline shots ook heel erg ver kunt inzoomen. Maar goed, dit is natuurlijk de overtreffende trap... -
Henk Hulshof schreef op zaterdag 26 december 2009 om 22:03 | reageer
Ik moet hierbij erg aan 'Google-earth' denken.
Is dat eigenlijk niet een nog veel grotere foto? -
PeterB schreef op zondag 27 december 2009 om 12:04 | reageer
@Henk: goed punt. Laten we het erop houden dat dit de grootste foto is die met een DSLR is gemaakt. En daarmee voor de 'gewone' fotograaf min of meer bereikbaar. Satellieten zijn lastig mee te nemen voor een vakantie kiekje
-
discocandy schreef op zondag 27 december 2009 om 17:28 | reageer
Dit is de grootste gewone zoom foto.
Mijn online maatje Jeffrey Martin heeft de grootste 360 panorama op zijn naam staan.
18 gigapixel 360 van Praag.
http://www.360cities.net/prague-18-gigapixels -
EdC schreef op zondag 27 december 2009 om 20:07 | reageer
Taalkundig en technisch is dit geen foto gemaakt met een DSLR, maar met behulp van een DSLR. Naar mijn mening is de camera (Canon 5D mkII) hier feitelijk van minder belang dan de kwaliteit van het (400mm-)objectief en van de software voor aansturing van de camera en die voor de verwerking van 1.665 beelden.
-
discocandy schreef op maandag 28 december 2009 om 08:05 | reageer
Nee. Hier ben ik het niet mee eens.
De hardware om aan te sturen is een hulpmiddel aangezien je anders de opnamen niet goed kan maken met de DSLR.
De software is een hulpmiddel om hem online te laten zien aangezien je anders een bestand van meer dan een gig online moet zetten en dit niet als jpg kan worden opgeslagen.
Dan zou een 360 panorama ook geen foto met een DSLR zijn?
Deze zijn namelijk alleen maar gemaakt met camera, meerdere opnames, met een speciale lens en bewerkt in een programma om online te kunnen laten zien.
Beetje vaag. sorry
Zonder de DSLR geen giga panorama. Ook deze foto is ook afdrukbaar.
De Praag panorama is afdrukbaar in foto kwaliteit. tot 19x9,5 meter! -
EdC schreef op maandag 28 december 2009 om 14:07 | reageer
Discodandy. Probeer jij met jouw DSLR zo'n foto te maken. Dat lukt je niet. Het is dus geen opname die met een DSLR is gemaakt, maar met behulp van een DSLR. De 26 gigapixel foto van Dresden bestaat uit 1665 foto's. Dan vind ik de software en benodigde rekenkracht belangrijker dan de camera. Maar je hebt wel een goede camera met een uitstekend objectief nodig om de details in de Dresden-foto optimaal te krijgen.
-
discocandy schreef op maandag 28 december 2009 om 17:34 | reageer
Zonder DSLR geen foto.
Dus zodra je hem zelf maakt is het pas een foto??
ik heb een zoomify met de hand gemaakt van een schilderij. 75 foto's met een 300mm objectief. (k. klus dat ter zijde) maar is dat dan wel een echte foto?
Helaas deze niet online staan maar een voorbeeld op de zelfde manier gedaan op statief met de hand;
http://www.pictura-im.nl/goudstikker/
but who cares.. hij is gewoon waanzinnig.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wanneer maak je welk soort panorama?
door Nando Harmsen
-
Het grootste nadeel van een panorama
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO krijgt een panorama functie
door Nando Harmsen
-
Tien tips voor panorama fotografie
door Nando Harmsen
-
Een panorama fotograferen of een panorama uitsnijden
door Nando Harmsen
-
Het verschil tussen een groothoekfoto en een panorama met teleobjectief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.