15 Favoriete architectuur-locaties in Nederland
vrijdag 12 mei 2017, 21:42 door Michelle Peeters | 48.308x gelezen | 7 reactiesMooie fotografie-locaties in Nederland is een vaste rubriek geworden. Er blijven goede tips en ook foto's binnenstromen van lezers. Hier deel drie met 15 mooie (voornamelijk) architectuur-locaties in ons eigen kikkerlandje.
1. Sanatorium Zonnestraal in Hilversum
Sanatorium Zonnestraal was een sanatorium in de Nederlandse gemeente Hilversum. Het complex was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het werd ontworpen door de architect Jan Duiker, in samenwerking met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga.
Het hoofdgebouw werd geopend op 12 juni 1928. Het Ter Meulen-paviljoen werd tegelijkertijd geopend met het hoofdgebouw, het Dresselhuys-paviljoen volgde in 1931. In 1957 werd Zonnestraal een ziekenhuis en ging verder als Algemeen Ziekenhuis Zonnestraal te Hilversum.
Zonnestraal beslaat circa 120 hectare, en ligt in het Loosdrechtse Bos. Het complex is een officiële kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het heeft nog steeds een medische functie.
2. Zendstation Radio Kootwijk
Het voormalige zendstation Radio Kootwijk is één van de iconen die de Veluwe rijk is. Het interieur is helaas niet vrij toegankelijk voor publiek, je kunt het wel tijdens een excursie van Staatsbosbeheer bezoeken. Tijdens de Open Monumentendagen kunnen bezoekers het bijzondere verhaal achter dit wonderlijke en glorieuze bouwwerk uit de Amsterdamse school-bouwstijl ontdekken.
Staatsbosbeheer organiseert met regelmaat activiteiten die te maken hebben met het glorieuze zendverleden, het unieke gebouw, de natuur en omgeving.
Natuurgebied Radio Kootwijk is het hele jaar toegankelijk. En op zandverstuiving het Kootwijkerzand kun je het hele jaar door naar hartelust struinen en dwalen. Er is al eens een artikel op Photofacts gewijd aan dit unieke, sfynx-vormige gebouw.
3. Het aan de Stegge Gebouw in Goor
In het plaatsje Goor in de achterhoek staat een gebouw in de stijl van de bekende Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser. Dit gebouw is weliswaar geen “echt” Hundertwasserontwerp, maar is in de filosofie van Hundertwasser ontworpen.
De twee eigenaren van Bouwbedrijf Aan de Stegge zijn broers en bewonderaars van Hundertwasser. Zo is het idee ontstaan om een apart gebouw in de achterhoek in het plaatstje Goor neer te zetten.
Het Aan de Stegge-Gebouw, zoals dit Nederlandse gebouw officieel heet, is op afspraak te bezoeken. Tevens kun je er een rondleiding krijgen. Het is zeer de moeite waard om eens te bezichtigen en om een beetje kennis te maken met de stijl van Hundertwasser.
Het gebouw kan tijdens kantooruren worden bezocht. Rondleidingen vinden op werkdagen plaats na 16:30 uur en op zaterdag.
4. Het gebouw van het Groninger Museum
Het Groninger Museum heeft sinds 1894 een eigen gebouw. Tot 1994 was dit het neo-gotische pand aan de Praediniussingel. Na een grote schenking in 1987 kreeg de organisatie de mogelijkheid om een nieuw gebouw te laten maken.
Het huidige Groninger Museum gebouw werd in 1994 door koningin Beatrix geopend. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur. Maar het is prachtig om te fotograferen!
5. Het gebouw van het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum (voorheen Nederlands Scheepvaartmuseum) is een Nederlands museum in Amsterdam over de scheepvaart. Het is gevestigd in het gebouw van het voormalige 's Lands Zeemagazijn en bevat de op een na grootste maritieme collectie ter wereld.
Het is gespecialiseerd in de maritieme geschiedenis van Nederland.
6. Theater Tuschinski
Het theater werd in opdracht van Abraham Tuschinski gebouwd en werd op 28 oktober 1921 geopend. Het gebouw is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong.
Theater Tuschinski werd gebouwd in enkele verschillende stijlen, waaronder Amsterdamse School, jugendstil en art deco. De kosten voor de bouw bedroegen ongeveer vier miljoen gulden.
De rijk gedecoreerde gevel in de opvallende, geheel eigen bouwstijl is geheel bekleed met geglazuurde tegels en keramische sculpturen, her en der verfraaid met smeedijzeren decoraties en lampen van de hand van Barend Jordens.
De oosters aandoende architectuur van de voorgevel had met zijn markante torens een adverterende functie: het was bedoeld om het publiek binnen te leiden in een illusoire wereld, waar het weelderige interieur diende als passende omgeving voor de aanstonds onder begeleiding van filmorgel en theaterorkest getoonde filmbeelden en variéténummers.
7. Kubuswoningen (Rotterdam)
De kubuswoningen in Rotterdam zijn 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen bij de Blaak nabij de Oude Haven. Ze zijn gebouwd tussen 1982 en 1984, na een eerste presentatie van de plannen in 1978. De kubuswoningen zijn gebouwd in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, en worden ook wel paalwoning of boomwoning genoemd.
8. Van Nelle Fabriek
De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.
De voormalige fabriek van firma Van Nelle, ontworpen door Leendert van der Vlugt van het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt in samenwerking met constructeur Ir. J.G. Wiebenga, is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen.
9. Het Evoluon en de Blob in Eindhoven
De inspiratie voor het Evoluon Eindhoven begon eind jaren '50. Philips had vriend en vijand verrast met het Philipspaviljoen tijdens de eerste naoorlogse wereldtentoonstelling in Brussel. 'Le Poeme Electronique' trok in een half jaar meer dan 1 miljoen bezoekers. De kosten voor een tijdelijke expositie waren echter behoorlijk fors.
Tijdens een etentje van Frits Philips met zijn 'artistieke rechterhand' Louis Kalff komt de ambitie om een permanente expositieruimte in te richten weer ter sprake. Volgens de overlevering schetst Louis Kalff 3 markante gebouwen, waaronder de futuristisch ogende vliegende schotel.
Blob is de afkorting van 'Binary Large OBject', waarmee in de computerwereld een spaghetti-achtige brij van data wordt bedoeld. In de architectuur wordt met de Blob een vreemdsoortig gebouw aangeduid dat allerlei grillige vormen kan aannemen.
De Blob in Eindhoven en de naastgelegen ondergrondse fietsenkelder zijn ontworpen door de Italiaan Massimiliano Fuksas. Ook het naastgelegen Piazza winkelcentrum is door hem ontworpen.
De Blob (1.400 m2 en 25 meter hoog) is het transparante druppelvormige entreegebouw van een nieuw winkel- en appartementencomplex dat naast de Lichttoren staat. Er was zes jaar nodig om dit gebouw te ontwikkelen.
10. Hotel New York, Rotterdam
Hotel New York is gevestigd in het prachtige voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Dit is de plek waar vroeger duizenden landverhuizers, vol hoop op een beter leven, vertrokken naar Noord Amerika.
Tegenwoordig komen gasten hier in een bijzondere sfeer overnachten, eten, drinken, vieren en zaken doen. Meteen als je het gebouw binnen stapt, voel je het: hier is het gebeurd! De nostalgie is nog overal aanwezig: de smeedijzeren hoteltrap, de vele koffers en foto's van landverhuizers en de voormalige kantoren van de directeuren van toen.
11. Oudegracht (Utrecht)
De Oudegracht is de bekendste gracht in de Nederlandse stad Utrecht. De ongeveer twee kilometer lange gracht is te beschouwen als het verbindingsstuk tussen de Kromme Rijn en de Vecht en doorsnijdt de gehele binnenstad van zuid naar noord.
Eeuwenlang is zij de hoofdader van de stad geweest. Het systeem van werven en werfkelders van de Utrechtse Oude- en Nieuwegracht is op deze schaal uniek in de wereld.
In 2008 was er sprake van een voordracht van het grachten-, bruggen- en wervenstelsel voor de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar zo'n nominatie heeft nog niet plaatsgevonden.
12. Moerputtenbrug 's-Hertogenbosch
In 1890 werd de Langstraatspoorlijn 's-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe in gebruik genomen. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden twee bruggen gebouwd: de Moerputtenbrug en de Venkantbrug.
De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw. Het enorme, statige gevaarte bestaat uit een geklonken, ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers.
In 2011 werd de jarenlange renovatie van de brug afgerond en tegenwoordig is de brug weer toegankelijk voor wandelaars. Aan de voet van de Moerputtenbrug ligt een drijvend ponton van waar je het beroemde zijaanzicht van de brug kunt zien.
13. Vliegbasis Soesterberg
Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, gevestigd op de voormalige vliegbasis. In de hal van het Nationaal Militair Museum (NMM) zit het informatiecentrum van Park Vliegbasis Soesterberg en de Utrechtse Heuvelrug.
Soesterberg was ooit als vliegbasis bekend en bezit een fraaie historische collectie van onder andere historische vliegtuigen. Het is wel allemaal op afstand en dat geldt met name ook de hangende vliegtuigen. Het uitzicht op de vliegtuigen is vaak wat beperkt door andere objecten of door tegenlicht van de enorme glasvlakken.
Transparante loopbruggen tegen de glaswand hadden dit eenvoudig opgelost en de mogelijkheid geboden ook die toestellen met het licht mee van ooghoogte te kunnen zien. Dus fotograferen is wel een uitdaging, maar het is Robert Vogels goed gelukt met bovenstaande foto's!
14. Het ss Rotterdam
Hollands trots sinds 1959. Voor altijd in Rotterdam.
Op 3 september 1959 maakt het ss Rotterdam haar eerste reis naar New York. Ruim 40 jaar lang voer het schip over de wereldzeeën. De Stichting behoud stoomschip Rotterdam is in 2001 begonnen met een reddingsactie om het ss Rotterdam te behouden.
Ook nu het schip (sinds 2010) opengesteld is voor publiek zet dezelfde organisatie, nu Vrienden van stoomschip Rotterdam geheten, zich in voor restauratieprojecten, kunst lezingen en presentaties.
Ook ruim 200 vrijwilligers, waarvan velen zelf op het schip hebben gevaren, zetten zich dagelijks is voor en op het ss Rotterdam. Bijvoorbeeld bij de rondleidingen vertellen ze verhalen van ”toen” of beantwoorden vragen. Vanuit Hotel New York kun je een watertaxi nemen naar het schip. Het is tegenwoordig ook in gebruik als hotel.
15. Museum De Fundatie, Zwolle
Museum De Fundatie in Zwolle is uitgebreid met een ellipsvormig volume op het dak van het neoclassicistische gebouw. Deze Art Cloud bestaat uit twee tentoonstellingsvloeren van samen 1000 vierkante meter. Het volume is bekleed met witblauw geglazuurde tegels en is op subtiele wijze zichtbaar vanuit allerlei hoeken in de Zwolse binnenstad.
Museum De Fundatie in Zwolle, gelegen op de grens tussen de middeleeuwse binnenstad en het open 19e-eeuwse parklandschap van de singels, is uitgebreid met een spectaculair volume op het dak.
Het neoclassicistische gebouw aan de Blijmarkt is in 1840 als Gerechtshof ontworpen door architect De Coninck. Het kent een alzijdige symmetrie met aan twee zijden een monumentale entreepartij en een centrale hal.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
7 reacties
-
Leo Schoonhoven schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 13:05 | reageer
Prachtig foto werk en goed beeld van deze historische onderwerpen.
-
willemjsteen@gmail.com schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 14:30 | reageer
Leuke en mooie tips.
Ik heb zelf nog een tip, Den Haag het HTM tramstation "De Netkous, Prinses Beatrixlaan.
Randstadrail -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 16:13 | reageer
@Willemjsteen: dankjewel voor de tip!
-
Sjaak schreef op donderdag 18 mei 2017 om 15:06 | reageer
Als je toch in Rotterdam bent ga zeker naar de Erasmusbrug en stationsgebouw. Mooie architectuur
-
Michelle Peeters schreef op donderdag 18 mei 2017 om 15:09 | reageer
@Sjaak: goeie tip en leuk voor een volgend artikel hierover! Mocht je leuke/goede foto's hebben dan stuur ze maar naar michelle@photofacts.nl he!
-
Henk Heijnen schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 20:35 | reageer
Er zijn nog heel veel interessante gebouwen in Nederland. Kijk maar eens op www.mimoa.eu (door ned. architecten opgericht) En ook een mooi voorbeeld is Het Eye filmmuseum in Amsterdam.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 21:01 | reageer
@Henk: Leuke tip, dank!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Photopills om fotolocaties op te slaan
door Nando Harmsen
-
Recensie: de mooiste fotolocaties - Oost Nederland
door Michelle Peeters
-
Nederlands Fotomuseum breidt uit
door Michelle Peeters
-
Record Nederlands Fotomuseum: 100.000 bezoekers
door Michelle Peeters
-
Boek: Mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.