Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Natuurfotografie in Nederland

dinsdag 16 december 2008, 23:14 door | 10.474x gelezen | 3 reacties

Natuurfotografie in Nederland? Verder dan insecten of huismusjes in de achtertuin vastleggen komen de meeste mensen niet. Want wat is er nou in Nederland aan natuur om te fotograferen? Je moet minimaal richting Kenya gaan om wilde dieren zonder tralies ervoor op de gevoelige plaat vast te leggen. In Nederland kan je immers geen vijf minuten rijden zonder huizen te zien. Daar is dus geen plaats voor dieren groter dan een muis.

Dat er relatief weinig plaats is voor natuur in Nederland klopt. Maar tussen de snelwegen, industrieterreinen en venix wijken kan je nog een hoop ontdekken. Met wat onderzoek vind je nog plaatsen met wilde reeeen, everzwijnen, roofvogels en nog veel meer. En met wat goed gemik is het nog mogelijk om ook de achtergrond vrij te krijgen van bewijs van civilisatie.

civilisatie
Af en toe helpt die civilisatie aan de sfeer van de foto


Afgelopen zaterdag zijn we met vrienden mee geweest naar de Oostvaarders plassen om eens kennis te maken met het fenomeen van natuurfotografie in Nederland. Dit is een bekend vogelparadijs met de buizerd, zeearend en kiekendief en dus een perfecte locatie voor vogels spotten. De meeste foto’s van vogels die je tegen komt zijn dan ook hier gemaakt.

Daarnaast is er nog een mooi gebied waar konikpaarden, heckrunderen en edelherten rondlopen. Het is een heldere dag en de zon staat laag in deze tijd van het jaar wat een mooi licht werpt. Maar de gevoels temperatuur is -10 graden! Dat betekent dus het winter hike gear van zolder halen. Veel laagjes, dikke winddichte jassen en waterdichte hoge schoenen met dikke sokken. Vergeet ook niet de dunne handschoenen om de camera te bedienen.

omschrijving
Een neerstrijkende buizerd


Als eerste zijn we op jacht gegaan naar roofvogels. Deze vogels hebben goede zintuigen en zullen je snel in de gaten hebben. Als ze je in de gaten hebben dan zullen ze hoogswaarschijnlijk wegvliegen, wat meestal resulteerd in een kleine stip of wazige schim op je foto. Maar door de drukte zijn vogels tegenwoordig gewent aan auto verkeer en kan je ze zo dus ook dicht benaderen met de auto.Voor de vogeljacht zijn we dan ook met de auto via een rustig weggetje langs water en velden richting de Oostvaarders plassen gereden.

Rustig rijden en goed rondkijkend kom je een hoop mooie vogels tegen. Als je er eentje hebt gespot die dicht genoeg bij de weg zit moet je er rustig heen rijden. Niet uitstappen want dan zullen ze wegvliegen. Dus raampje omlaag en vanuit de auto schieten. Maar niet tijdens het rijden natuurlijk want dan moet je op de weg letten!

Op deze manier zijn we een paar mooie vogels tegen gekomen waaronder een buizerd en de zeer zeldzame zilver reiger. Sommige konden we zelf erg dicht benaderen. Eentje bleef zelf mooi zitten voor een paar foto’s. Na een tijdje vloog hij een stukje verder waar hij weer ging zitten voor wat meer kiekjes. Dit herhaalde hij nog een paar keer alsof hij de achtergrond niet goed genoeg vond.
Onderweg hebben we ook een vogelspottersplek bezocht op een bergje. Hier had je een mooi uitzicht over het gebied. In de verte zag je dan ook een paar edelherten rennen.

kudde wilde edelherten
Mooie landschappen van de Oostvaarders plassen met een kudde wilde edelherten


Hierna zijn we richting het bezoekerscentrum gereden van waar we te voet verder zouden gaan. Hier was net een bus vol met vogelliefhebbende Belgen gearriveerd. Het was een hele invatie van mensen in bruine kleding met grote statiefen, kijkers en cameras. Dus even gewacht onder het genot van een kopje koffie en daarna op pad gegaan.

Een kuddde vogel enthousiastelingen
Een kuddde vogel enthousiastelingen


De Oostvaarders plassen is een mooi ongerept natuurgebied waar een hoop mooie scenes te vinden zijn. Het zachte licht van de laag hangende zon gaf hier nog een extra dimensie aan. En zoals eerder gezegd het was koud, erg koud, dus het een en ander was nog een bedekt met een dun laagje vorst voor de finishing touch.

fotogenieke omgeving
Een fotogenieke dag in een fotogenieke omgeving


Maar we waren hier niet alleen voor de bloemetjes en plantjes maar juist voor de dieren. Na een tijdje lopen zagen we dan ook een groep edelherten lopen door het bos. We stonden met de wind in de rug dus de herten roken ons al snel waardoor ze ons ook in de gaten hielden. Dat leverde ook een paar mooie plaatjes op waar de herten recht in de lens keken.

Maar hier merkte je wel goed dat je in de natuur bent en je niet alles in de hand hebt. De herten stonden verderop in het bos dus vaak zat er een tak of een boom tussen de lens en de hert. Wij stonden op een pad waar langs een strook riet en een riviertje lag waarachter het bos met de herten begon. We moesten dus over de rietstrook heen fotograferen welke natuurlijk precies tot ooghoogte reikte.

Naast het voor de hand liggende probleem van een hert achter een boom fotograferen was er nog een vervelender probleem. Namelijk het scherpstellen. Tijdens het volgen van een hert passeer je vaak een rietstengel of boomtak die dichtbij staat. Vaak hoor je de focuseermotor ook hard zijn werk doen. Als je dan pech hebt schiet je net op dat moment en krijg je een mooie rietstengel scherp in plaats van het hert wat je zo verbaasd aankijkt.

omschrijving
Dit kan je dus gebeuren met al dat groen voor de lens.
Beweeg de muis over de foto om te zien wat ik eigenlijk wilde.


Een stuk verderop kregen we meer geluk. Een klein hertje zat naast het pad en dus zeer dichtbij. Jammer genoeg schrok het van ons en sprong het via de rivier een graanveld in. Je moet dan ook proberen de dieren niet te laten schrikken, maar van zo dichtbij konden we wel een paar mooie duidelijke plaatjes maken.

edelhertje
Een klein edelhertje verwijderd van de kudde


Toen ik thuis de foto's bekeek begreep ik maar al te goed waarom iedereen met high end gear rond liep. Als eerste is de afstand tussen de lens en het object vaak groot dus een hevige telelens is geen luxe. Daarnaast moet je vaak op de PC nog eens uitknippen om de foto te vergroten dus wat resolutie is ook handing. Als je zoveel uitvergroot komen alle imperfecties van de lens goed naar boven en met een telelens, helemaal op een winterse dag, verlies je ook nogal wat licht. Je telelens moet dus het liefst nog hoge kwaliteit en lichtsterk zijn.

Ik merkte in ieder geval de beperkingen van mijn 6 megapixel en 70-300mm f/4.0-5.6. De foto's waren niet scherp genoeg om ze voldoende uit te kunnen vergroten. Daarnaast had ik vaak een waas over de foto's van strooilicht omdat ik de zonnekap was vergeten. Na wat fotobewerking ben ik wel redelijk tevreden met het resultaat. Om te beginnen kan je hiermee ook best goed uit de voeten, vooral op een mooie zomerse dag. Maar voor het serieuze werk word het toch sparen.

Rustende edelherten
Rustende edelherten, net als wij aan het eind van de dag


Al om al was het een geslaagde dag. Na zo'n dag is het duidelijk dat je voor het echte natuurfotografie niet genoeg hebt aan alleen goed fotoapperatuur. Als eerste moet je erop uit trekken en sta je bloot aan de elementen. Ook heb je wat meer nodig dan alleen ervaring in fotografie. Je moet de wilde dieren namelijk weten te vinden en ook nog dicht kunnen benaderen.

Daarvoor heb je dus ook nog wat kennis over de dieren zelf nodig. En een getrained oog om ze te kunnen spotten. Maar dit krijg je alleen door het te proberen. Dus om te beginnen zoek een goede plaats, wacht op een goede dag en pak je telelens.
Voor mij is het zeker voor herhaling vatbaar!

Voor meer foto's kijk hier.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

3 reacties

  1. gast schreef op woensdag 17 december 2008 om 11:18  | reageer

    leuk stukje maar geen wonder dat er zoveel belgen komen als je ze inviteert vrolijk

  2. Margo
    Profiel Margo schreef op woensdag 17 december 2008 om 16:19  | reageer

    Venixwijken??
    Ik denk dat je vinexwijken bedoelt? knipoog

  3. libeco
    Profiel libeco schreef op woensdag 17 december 2008 om 16:40  | reageer

    De Oostvaardersplassen liggen op een kleine 20 minuten fietsen van mijn huis. Ik ben er regelmatig omheen gefietst met de cameratas op mijn rug, ik moet toch echt eens wat meer tijd op een plek besteden. Hier zijn enkele foto's van zilverreigers die ik zo'n anderhalf jaar geleden heb genomen toen ik net het fotografievirus op had gelopen:
    http://www.libeco.nl/image/2007/03/25/flying-birds
    http://www.libeco.nl/image/2007/04/15/flying-birds
    http://www.libeco.nl/image/2007/04/15/flying-birds-1

    Canon EOS 400D met 70-200L IS USM

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord