Beroepsverenigingen voor fotografen
woensdag 31 maart 2010, 22:28 door Remco van der Kruis | 17.492x gelezen | 9 reactiesWellicht ben je al een tijdje aan het overwegen om je aan te sluiten bij een van de beroepenverenigingen voor fotografen. Ik zelf denk daar al een tijdje over na, maar ballotagecommissies en hoge tarieven schrikken mij enigszins af. Het leek mij zinvol om de verenigingen die er zijn eens op een rijtje te zetten en te bekijken wat de voor- en de nadelen zijn.
FotografenFederatie
De FotografenFederatie verenigt zes andere beroepenverenigingen in zich en helpt hen wanneer zij er als individuele vereniging niet uit komen. Zij richten zich bijvoorbeeld op brancheonderzoeken, Algemene Voorwaarden, auteursrechten etc. De zes beroepenverenigingen die onder de FotografenFederatie vallen zijn: BFN, GKf, PANL, SVFN, NVMAC en D.I.P.P.
Beroepsfotografen Nederland (BFN)
Deze vereniging bestaat sinds 1919 en er zijn meer dan 500 vakfotografenaangesloten. Bij de BFN kan de fotograaf terecht voor hulp bij financiele vragen, organisatorische vraagstukken en technische vraagstukken. Enkele diensten die worden geleverd door BFN:
- Eerstelijns juridisch advies
- Standaard fotocontracten
- Advies foto-auteursrecht
- Arbitrage of mediation bij conflict
- Collectieve Verzekeringen via Centraal Beheer / Achmea
- Regionale bijeenkomsten
- Bijeenkomsten bij partner bedrijven
- Gratis abonnement vaktijdschrift P/f en Digitales
- Workshops / Seminars en creatieve opleidingen
- Collectieve aansluiting BURAFO / PICTORIGHT
- Collectieve aansluiting FotografenFederatie
Voorwaarden om lid te worden zijn dat je je inkomen verwerft uit professionele fotografie en dat je professioneel bent moet je aantonen met diploma's, foto's en eventuele referentie van collega fotografen. Voor het lidmaatschap betaal je als bedrijf 250,- euro. Elke extra werknemer kosten 110,- euro extra.
Gebonden Kunsten fotografen (GKf)
Deze vereniging bestaat meer dan 50 jaar en noemt zich klein maar dapper met ongeveer 200 leden. GKf claimt dat haar leden ergens voor staan en dat de leden via een actief verenigingsnetwerk veel contact hebben en elkaar helpen en informeren.
De GFf organiseert veel thema-avonden voor leden en ook tentoonstellingen.
Verder ben je via GKf ook automatisch lid van Burafo waar je terecht kunt met vragen over auteursrecht en dergelijke en betaal je voor juridische hulp een gereduceerd tarief.
Ik heb voor dit artikel vooral gebruik gemaakt van de informatie op de website van de verenigingen, maar bij GFk kon ik niets vinden over de kosten en voorwaarden van het lidmaatschap. Het enige tarief dat ik tegenkwam is dat voor aspirantleden. Dit kun je twee jaar zijn en dan betaal je 130 euro per jaar.
Photographers Association of the Netherlands (PANL)
Leden van deze beroepsvereniging komen uit de reclame-, mode-, redactionele en autonome fotografie en is opgericht in 1990. PANl probeert vooral een podium te bieden voor Nederlandse toegepaste fotografie. Wanneer je je hier aansluit, kun je de volgende voordelen verwachten:
- Lidmaatschap bij Burafo (gereduceerd tarief)
- Een perskaart van de FotografenFederatie (Alleen voor junior- en seniorleden)
- Collectieve verzekering voor apparatuur, ziektekosten en arbeidsongeschiktheid
- Portfolio op de website
- Nieuwsbrief
- Er is een assistentencentrale die uitsluitend uit PANL-leden bestaat.
- Je krijgt een gratis abonnement op het tijdschrift Credits
De kosten van het lidmaatschap van PANl bedragen 350 euro. Ben je net afgestudeerd dan krijg je een flinke korting en als student kun je voor 87,50 euro per jaar terrecht.
Samenwerkende Vakfotografen Nederland (SVFN)
Van de SVFN kan iedereen lid worden die serieus met fotografie bezig is, er is geen toelatingscommissie. De vereniging heeft een actief verenigingsleven met studiobezoeken, informele bijeenkomsten, thema-middagen, ledenexposities, workshops en gezamenlijke reizen. Wanneer je je bij deze vereniging aansluit, kun je daarnaast het volgende verwachten:
- Een gratis abonnement op het de vakbladen P/F en Digitales.
- Een verzekeringspakket dat is toegesneden op de praktijk van de branche
- Juridische ondersteuning door Burafo
- Belangenbehartiging via de Fotografenfederatie
- Toegang tot de SVFN ledensite met vermelding van je gegevens op de website
De kosten van het lidmaatschap zijn met 249,99 euro per jaar iets duurder dan BFN, maar een stuk goedkoper dan PANL. Voor startende ondernemers zijn de prijzen wel gunstig, zij betalen 125 euro in het eerste jaar en 187,49 euro in het tweede.
Nederlandse Vereniging voor Medische Audiovisuele Communicatie (NVMAC)
Deze vereniging is een heel gespecialiseerde: voor medische fotografen. Deze wil ik hier alleen noemen omdat ze onder de FotografenFederatie valt, maar ik denk dat er weinig lezers van Photofacts werkzaam in deze sector.
Dutch Institute for Professional Photography (D.I.P.P)
DIPP heeft zijn leden vooral onder de portret-, bruids-, reclame- en bedrijfsfotografie. Wil je lid worden van deze vereniging dan moet je je foto's voorleggen aan een internationale vakjury. DIPP wil alleen maar fotografen die zeer hoogwaardige kwaliteit leveren. Wat naar mijn mening een goed streven is.
Het voorleggen van een portfolio aan de internationale jury is verplicht binnen twee jaar na aansluiting bij DIPP. Bij het samenstellen van je portfolio word je individueel begeleid. Als nieuw lid heb je in eerste instantie een lage drempel, je moet alleen ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
Bij een lidmaatschap horen de volgende voordelen:
- Drie keer per jaar bijeenkomsten
- Feestavond bij de laatste bijeenkomst
- Deelname DIPP Award wedstrijd
- Deelname Weddingalbum competitie
- Deelname Jurycursus
- Abonnement De Fotograaf
- Collectieve verzekeringen via Interpolis. Autoverzekering, apparatuur en dergelijke
- Collectief lidmaatschap Burafo
- Juridische bijstand. Gratis eerstelijns advies.
- Adviezen voor fotografie, organisatie, calculatie, juridische kwesties en dergelijke
- Profilering richting consument via bijvoorbeeld de DIPP website
- DIPP Kwalificatie systeem
De kosten van het lidmaatschap zijn met 689 euro wel erg hoog. Kosten lidmaatschap zijn inclusief volledig verzorgde workshops en seminars tijdens de bijeenkomsten, inclusief catering. Voor starters geldt er een korting; in het eerste jaar van inschrijving bij Kamer van Koophandel krijg je 50% korting en in het tweede jaar 25%.
Ik weet dat de informatie redelijk summier is en dat veel van het gebodene door meerdere verenigingen wordt aangeboden. Voor mij zou denk ik SVFN wel geschikt zijn, mede gelet op het tarief voor startende bedrijven. Als er lezers van Photofacts zijn die al lid zijn van een vereniging, kunnen zij wellicht in de reacties of op het forum daar iets over vertellen.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.
9 reacties
-
tonv schreef op donderdag 1 april 2010 om 04:22 | reageer
Wat een wirwar aan beroepsverenigingen! Op gebied van design is de BNO leading. Mijn voormalig designbureau was BNO-lid vooral vanwege de prima leveringsvoorwaarden en uitstraling (acquisitie). Ondanks de forse lidmaatschapskosten leverde het in die zin toch wat op.
Een lidmaatschap van een beroepsvereniging moet vooral een meerwaarde bieden want de kosten liegen er vaak niet om. In juridische zin zijn goede leveringsvoorwaarden ingeval van een (auteursrechtelijk) dispuut van cruciaal belang! Het juridisch advies van beroepsverenigingen is vaak erg basic zodat je toch al snel een (dure) advocaat moet inschakelen. Collectieve verzekerignen zijn aantrekkelijk vanwege gereduceerde premies. Maar het belangrijkste lijkt me een stuk uitstraling zodat je makkelijker klanten kunt winnen. -
Peter van Veen schreef op donderdag 1 april 2010 om 07:27 | reageer
Van wat ik hier zo lees is DIPP de meest interessante / meest biedende. Ik ook eigenlijk de enige waarvan ik -buiten dit artikel- meer over heb gelezen en die zich daadwerkelijk profileert. Maar het heeft wel z'n prijs blijkbaar.
-
Hoo Gan Tan schreef op donderdag 1 april 2010 om 09:48 | reageer
In onze zuiderbuurland zijn er geloof ik maar 2 verenigingen die ook nog goed met elkaar samenwerken. Hier in Nederland zijn er een hoop verenigingen, sommige wel, andere niet aangesloten bij de fotografenfederatie en naar horen zeggen werken die verenigingen ook niet goed met elkaar samen. De GKF is de enige vereniging met ballotagecommissie (tav je beelden). BFN balloteert ook, maar de drempel is hier een stuk lager. SVFN heeft geen ballotage en is (misschien mede daardoor) de grootste vereniging in Nederland. DIPP doet heel veel met kwalificaties.
Het is niet zo makkelijk in hokjes te stoppen, maar de BFN + DIPP bezit veel publieksfotografen. Bij PANL draait het om publiciteitsfotografen. SVFN zit van alles tussen en bij GKF zitten de artistieke (autonome) fotografen.
Welke vereniging je moet kiezen, ligt aan je soort fotografie en natuurlijk ook je persoonlijke voorkeur. Wens je succes met de keuze! -
Robert schreef op donderdag 1 april 2010 om 10:21 | reageer
Voor fotografen die heel af en toe eens een betaalde opdracht hebben is het absoluut weggegooid geld. Ik ben twee jaar lid geweest van de SVFN, maar het rendement was bijna nihil. Het enige was het lidmaatschap op Pf, maar die koop ik wel los.
-
Hoo Gan Tan schreef op donderdag 1 april 2010 om 15:34 | reageer
@Robert: Daarmee ben ik het niet eens. Vooral voor beginnende fotografen is het goed om je bij een vakvereniging aan te sluiten. Verenigingen aangesloten bij de Fotografenfederatie kunnen voor auteursrechtelijke vragen (kosteloos) terecht bij Burafo (want daar ben je automatisch ook bij aangesloten), elke vereniging organiseert meetings waar je met collegae gedachten met elkaar kunt uitwisselen. Maar door die meetings kom je ook in andermans 'keuken', om een kijkje te nemen. Verder heeft de SVFN aparte subgroepen waar geinteresseerden in een tak van fotografie samen kunnen komen.
Uit een onderzoek van een aantal jaren geleden kwam ook naar voren, dat de branche 'ongestructureerd' is. Hoe meer fotografen zich aansluiten bij een vakvereniging, des te meer invloed die verenigingen uit kunnen oefenen. Het zou alleen wel een grote plus zijn, als al die verenigingen met elkaar samen zouden werken. Met elkaar kunnen we meer bereiken dan ieder afzonderlijk.
Toegegeven: Mijn branche-organisatie heeft me (nog) geen enkele extra opdracht opgeleverd en in die zin, heeft het me geen enkele cent rijker gemaakt. Maar ik heb wel een aantal inspirerende meetings meegemaakt, leuke gesprekken met collegae en wellicht ook wat opgestoken... Aan een ieder een eigen keuze of dat weggegooid geld is. -
fotoutrecht schreef op donderdag 1 april 2010 om 16:51 | reageer
Misschien wel de belangrijkste in dit rijtje ben je vergeten NVF dit is een onderdeel van de NVJ(geworden).als je bij een evenement die afgezet is door politie kom je met al de mooie perskaarten van de opgenoemde verenigingen niet voorbij,daar heb je een officiele politie perskaart voor nodig, (wie wil daar niet zijn als er iets gebeurd waar het is afgesloten)als je dus niet voor 100% werk in journalistieke omgeving krijg je die niet,verder is de voorwaarden zoals bij andere fotograven vakvereniging.info bij NVF in Amsterdam
-
Remco schreef op zaterdag 3 april 2010 om 20:18 | reageer
Inmiddels heb ik me bij SVFN aangesloten. Vooral omdat zij de enige waren die een gesprek met mij aangingen op de Imaging beurs ipv alleen een pen uit te delen zoals sommige anderen. En dat was een leuk gesprek, bovendien zijn de kosten niet te hoog (ik "besta"pas een jaar. Nu maar eens kijken wat ik er voor mijzelf uit kan halen als meerwaarde.
-
-
gast schreef op maandag 5 april 2010 om 00:10 | reageer
Gratis dit, gratis dat. Er is niks gratis. Is PF een vakblad?? Het is een fotoblad, geen vakblad. Heb je nog vakbladen nodig? Collectieve verzekeringen, tankpassen enz.? Dat zijn omzetmakers voor verenigingen en je kunt ze inmiddels overal afsluiten/verkrijgen. Vergelijk dan maar de voorwaarden van die verzekeringen en andere producten. Je moet kijken wat een club voor jou doet in advisering en belangenbehartiging.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum