Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Lijntekening op de Nikon D5000

zondag 23 augustus 2009, 23:06 door | 9.892x gelezen | 9 reacties

Het direct bewerken of retoucheren van je foto's op je spiegelreflexcamera zelf, wordt populairder en populairder. Nog steeds rijst de vraag in hoeverre dit zin heeft: de Photoshopper doet dit immers gewoon thuis achter zijn Mac. Ook op de Nikon D5000 zitten weer tal van dit soort functionaliteiten. Daarvan zijn er een aantal handig, maar er is eentje die in mijn ogen een apart blogje waard is: lijntekening.

In de trein op weg naar de mooiste stad van Nederland zat ik een beetje te experimenteren met de D5000. Deze digitale spiegelreflexcamera van Nikon heeft meer dan tien verschillende retoucheerfuncties, variërend van het rechtzetten (handig!) of bijsnijden van je foto, tot volledige kleuraanpassingen.

Een grappige, en goedwerkende retoucheermogelijkheid is die van ‘lijntekening’. Deze functie zat – in mijn herinnering – al op de vroegste digitale camera’s. Het komt erop neer dat de software in de camera de foto omzet naar een ouderwetse tekening. Alleen, negen van de tien keer ziet dit er niet uit. Vaak worden de verkeerde lijnen geaccentueerd en lijken die erg bewogen – alsof je wat gedronken hebt.

iphoneenappelsientje iphoneenappelsientje


Op de D5000 is dit wel goed uitgewerkt. Zelfs het meest simpele stilleven lijkt met deze functie al heel wat. Vooral bij teksten en logo’s kan er leuk mee worden gespeeld. Let bijvoorbeeld eens op de Twitterapplicatie op mijn iPhone (foto boven)* of het logo van de Sp!ts. (onder).

Sp!ts

Niet iedereen is blij met de Sp!ts


Het viel me wel op dat Lijntekening eigenlijk alleen geschikt is voor dit soort plaatjes. Bij een gezicht is het bijvoorbeeld zinloos: daarvoor zijn de lijnen rondom ogen, neus en kin te scherp of juist te zacht. Overigens heb ik de foto’s allemaal iets meer contrast gegeven door in Photoshop de levels aan te passen.

Al met al is het wel leuk om mee te spelen: eenmaal thuis maakte ik nog een foto van mijn oh zo overzichtelijke magneetbord. Voor en na.

Magneetbord Magneetbord Tekening


De Nikon D5000 kan natuurlijk meer. Veel meer. Bekijk daarom de volledige review van de Nikon D5000 op BesteProduct!

* mensen met een scherp oog hebben ongetwijfeld gezien dat de twee foto's van de iPhone niet dezelfde zijn. Dat is correct: ik had per ongeluk de originele foto - zonder lijntekening - gewist. Maar het effect blijft gelukkig hetzelfde.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

9 reacties

  1. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 24 augustus 2009 om 00:30  | reageer

    mensen met een scherp oog hebben ongetwijfeld gezien dat... De persoon die de spits vast heeft zijn middelvinger opsteekt naar de fotograaf. vrolijk

  2. JerryBig
    JerryBig schreef op maandag 24 augustus 2009 om 12:43  | reageer

    Sorry, nabewerken doe ik niet op mijn Mac met Photoshop. Ik wil geen Mac en Photoshop kan ik niet betalen. Bovendien heb ik Capture NX en enkele betaalbare/gratis kleine programma's en dat is voor mij ruim voldoende.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 24 augustus 2009 om 13:06  | reageer

    @JerryBig; Wat is nu precies je punt, want dit artikel gaat er juist over dat je dit effect/nabewerking met de Nikon D5000 kunt doen. Je hebt dus ook geen Photoshop of andere software nodig.

    Overigens vind ik het resultaat best aardig, zo rechtstreeks uit de camera. In de praktijk een functie die je volgens mij niet heel vaak zult gebruiken, maar het kan handig zijn.

  4. Charles
    Profiel Charles schreef op maandag 24 augustus 2009 om 13:39  | reageer

    Die lijntekeningtechniek lijkt me heel aardig voor wie wil leren tekenen.

  5. JerryBig
    JerryBig schreef op maandag 24 augustus 2009 om 14:47  | reageer

    @Elja, de suggestie die in eerste instantie gewekt wordt dat iemand dat iedereen via een Mac en PS foto's bewerkt is ver van de realiteit. Bovendien draait PS ook op de PC dus klopt dat ook niet. Dat het voor de één een vanzelfsprekendheid is wil niet zeggen dat het voor de ander zo is.
    Dat ik beide niet heb, wil niet zeggen dat de D5000 dan voor mij een oplossing zou zijn, want dat is het niet. Een D5000 naast mijn D80 zou ik niet verkeerd vinden, maar niet voor de nabewerking.

  6. Ger
    Ger schreef op maandag 24 augustus 2009 om 16:05  | reageer

    @JerryBig
    Dat met Mac moet je (uiteraard, zou ik haast zeggen)met een korreltje zout nemen. 'De mooiste stad van Nederland', en dan linken naar Utrecht is ook niet bepaald objectiefknipoog.
    En wat betreft 'Photoshopper'; Photoshoppen is een begrip geworden; of je dat nu doet met Photoshop zelf, of een gratis programma als Irfanview.
    Als je alles altijd letterlijk neemt, dan wordt het volgens mij vermoeiend lezen.

    Overigens ben ik het met Elja eens dat het resultaat best aardig is. Normaliter is een zo'n functie natuurlijk niet echt 'blogwaardig'. Ik vond dit een uitzondering op de regel.

  7. JerryBig
    JerryBig schreef op maandag 24 augustus 2009 om 17:34  | reageer

    @Ger: ik begrijp je punt m.b.t. photoshopper als begrip, dat gebruik ik ook. Jouw redenatie gaat wel op voor PS, maar niet voor die Mac. De meerderheid werkt met een PC en dus had dat 'PC' de lading beter gedekt. Nog beter zou gewoon 'computer' geweest zijn.
    Dat die opmerking over Utrecht als een geintje bedoeld was, is voor iedereen natuurlijk duidelijk, want we weten dat Rotterdam veel mooier is vrolijk

    Maar laten we deze discussie stoppen, het is het niet waard, het gaat hier tenslotte over mogelijkheden van een fantastische Nikon camera, die veel meer in zijn mars heeft dan foto's bewerken.

  8. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 24 augustus 2009 om 20:42  | reageer

    Mooie functie. Ik heb nu met een programma op mijn computer vrolijk een paar bewerkingen op wat foto's uitgevoerd, maar die halen het niet bij dit resultaat. Het werken met de 'tekenfunctie' en de drempelwaarde kost ook nog eens meer tijd dan deze prefab van Nikon. Ik heb na lange tijd wel weer met die functies gespeeld, waarvoor dank.

    Er komt misschien nog eens een camera die wel gezichten kan tekenen. Zou wel mooi zijn. Of niet, want dan kan 'iedereen' tekenen.

  9. HB
    HB schreef op woensdag 26 augustus 2009 om 09:39  | reageer

    Deze functies hebben de nieuwste compact camera's van Olympus ook, neem bijboorbeeld de touch 6010, die heeft onder andere ook de lijntekening, en dat zie je dan ook nog op je scherm voordat je een foto neemt. Daarbij kan ie ook nog eens onder water en is ie flink goedkoper?!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord