Rekenmodel voor de kostprijs van een fotograaf
donderdag 16 februari 2017, 16:41 door Elja Trum | 31.284x gelezen | 19 reactiesFotograaf Ron Rutgers heeft een rekenmodel opgezet waarmee je als fotograaf redelijk eenvoudig kunt berekenen wat je nu eigenlijk voor een opdracht moet vragen. Op basis van je onkosten en het aantal uren dat je per week in betaalde opdrachten kunt stoppen kun je de bijpassenden uurprijs berekenen.
Je kunt het Excel bestand hier downloaden. Zeker voor beginnende fotografen is dit een handige manier om nu eens werkelijk te berekenen welke tarieven ze moeten hanteren om winstgevend te kunnen zijn.
Je hoeft alleen de gele velden in te vullen. In het blauwe vlak verschijnt dan het bijbehorende uurtarief. Voor de meeste invoervelden is nog een korte uitleg beschikbaar. De kans is groot dat je schrikt van de uitkomsten. Wellicht een reden om je tarieven te heroverwegen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 16 februari 2017.
De eerste publicatiedatum is woensdag 5 januari 2011, 18:51.
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
19 reacties
-
EdC schreef op woensdag 5 januari 2011 om 20:06 | reageer
Als je daar de marktprijzen tegenover zet, dan zou je mogelijk tot de conclusie kunnen komen dat je fotografie beter niet als beroep kunt kiezen. Maar onmogelijk is het niet om er een goed inkomen mee te verwerven. Minstens zo belangrijk als zo'n kostenberekening is het formuleren van een realistich ondernemersplan.
-
-
-
stefansegers schreef op woensdag 5 januari 2011 om 20:27 | reageer
grappig, ik had deze vorige week online gevonden in Amerika
Check de video.. erg leerzaam! Daarnaast verteld hij over het rekenmodel dat in dit artikel is vermeld -
EdC schreef op woensdag 5 januari 2011 om 21:31 | reageer
@Stefan. Een investering van 17 minuten die zeer de moeite waard is.
-
-
Arno schreef op donderdag 6 januari 2011 om 02:11 | reageer
Ik heb een poging gedaan en kwam op een uurprijs van 265 Euro per uur. Tja. een zolderkamerartiest uurtariefje want ik ben uiteraard meer waard De realiteit zegt echter dat er aan het invullen van deze Excel wel wat haken en wat ogen zitten en dat je het een en het ander zoals belastingtechnische afspraken, versnelde afschrijvigen, belastingaftrek enz. niet mee kunt nemen in deze module.
Het rekenmodel voor een fotograaf is ook een rekbaar begrip want ben je meer ondernemer of puur fotograaf. Ben je puur het laatste dan kun je invullen wat je wilt maar uiteindelijk ben op een paar succesvolle fotografen na ten dode opgeschreven in de huidige en toekomstige marktontwikkelingen. Ben je fotograaf maar ook een goede ondernemer dan weet je de kansen goed in te schatten en aan te pakken en hoef je je geen zorgen te maken over de toekomst en kan het hele Excel formuliertje van tafel.
Cijfers cijfers en nog eens cijfers en dan ook nog eens prijzen daar gaan op dit moment hele felle discussies over. De tijd is aan het veranderen en de klanten ook dat kan niemand meer terugdraaien. Het is een kwestie van goed ondernemen, je kansen zien en aanpakken en dan zul je succesvol zijn, doe je dit niet en blijf je in de oude anologe economie denken dan kun je beter je camera op marktplaats zetten en ander werk gaan zoeken! -
foto-concept schreef op donderdag 6 januari 2011 om 11:45 | reageer
Even een reactie van mijn kant.
Het rekenmodel is een eenvoudige tool welke een redelijke indicatie geeft welk uurtarief je als fotograaf zou moeten hanteren om op een financieel verantwoorde wijze je activiteiten uit te voeren.
Iedereen die foto's maakt mag zich fotograaf noemen. Fotograaf is een vrij beroep. Dit betekend echter niet dat iedereen zomaar fotografische diensten kan gaan aanbieden. Op het moment dat je diensten gaat aanbieden ben je ondernemer en zijn er dus regels aan verbonden. Of je dit nu fulltime of in deeltijd doet maakt niet uit.
Fotografeer je dus vanuit een hobby heb je niets van doen met tarieven, bied je je diensten aan derden aan ben je feitelijk ondernemer en zul je je ook als zodanig moeten opstellen.
Indien uit het rekenmodel een uurtarief komt welke in jouw ogen niet correct is, veel te laag of enorm hoog, kijk dan eens goed naar de loon wens, de declarabele uren of de kosten.
Het is heel aannemelijk dat een deeltijd ondernemer uitkomt op een hoger uurtarief. Hij heeft per slot van rekening minder declarabele uren. Ik wil hierbij benadrukken dat declarabele uren iets anders is als beschikbare uren.
Belastingaftrek is inderdaad bewust niet meegenomen in deze tool. Een uurtarief baseren op mogelijk aftrek (iets wat per jaar kan veranderen) lijkt mij geen goede basis. Dat is het zelfde als een top hypotheek nemen gebaseerd op dubbel inkomen en maximale belasting aftrek. 1 kink in de kabel en je hebt een probleem.
Versnelde afschrijvingen kun je wel opvoeren, gewoon bij afschrijven of onder overig.
Het blijft een leidraad welke voor een ieder anders kan uitpakken en los staat van overige eventuele toeslagen zoals b.v. gebruik, levering enz.
Realiseer je ook dat wanneer je nu uitkomt op b.v. een uurtarief van 65 euro, omdat je b.v. (nog) weinig kosten maakt je volgend jaar moeilijk ineens naar 100 euro per uur kunt gaan indien je kosten (door b.v. investeringen) zijn gestegen. Bestaande klanten zullen hierdoor afhaken.
Een realistisch ondernemers plan, het is al gezegd, is dus minstens zo belangrijk.
Goed ondernemen staat en valt bij visie en cijfers.
Dat de markt veranderd is een feit.
Feit is echter ook dat de markt veranderd door het aanbod, en het aanbod zijn wij zelf. Indien wij elkaar op prijzen bevechten kunnen we over een paar jaar geld meebrengen om ergens te mogen fotograferen. -
Hans schreef op donderdag 6 januari 2011 om 17:47 | reageer
Het prettige van zo'n rekenmodel is dat je je er van bewust wordt wat de werkelijke kosten zijn van het maken van een goede foto. Er wordt teveel oneerlijke concurentie gepleegd door fotografen die hun vaste lasten gedekt zien door een andere bron van inkomsten. Op die manier wordt fotografie letterlijk waardeloos. Het zal hier wel vloeken in de kerk zijn, maar ik vind dat voor goede foto's goed betaald dient te worden.
-
Webdesigner met Camera schreef op vrijdag 7 januari 2011 om 08:39 | reageer
Voor het bepalen van een uurtarief heb ik best veel op internet gezocht, voor fotografie, maar met name voor webdesign (waar vaak fotografie bij komt kijken).
Dit reken Excelsheet is een hele mooi overzicht. Maar met verschillende overzichten die ik op internet heb gevonden, heb ik even iets in elkaar gedraaid wat ik nu zelf gebruik voor het maken van offertes. Voor iedereen te gebruiken:
Allicht draagt het bij aan de discussie. berekenjeuurtarief.nl -
Benny van de Werfhorst schreef op vrijdag 7 januari 2011 om 17:13 | reageer
Hoi,
Mijn zelf berekende € 86,00 per uur ex btw, komt zeer goed overéén met de berekenmodule.
hans, eens!
Benny -
bertspiertz schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 10:13 | reageer
Een uurtarief berekenen is een lastige zaak. Dat is iets anders dan de manier waarop een bakker uitrekent hoeveel zijn broodjes moeten kosten. Die berekent zijn winstdoelstelling en telt daar de kosten bij op. Doe je dat als fotograaf dan kom je al gauw heel hoog uit als je je reële kosten plus winst deelt door het aantal uren dat je werkelijk in opdracht fotografeert. De meeste fotografen zijn zeer veel tijd kwijt met archiveren,administratie,acquisitie,laat staan de tijd dat je je opnamen selecteert, bewerkt,beschrijft etcetera.
Daa -
wendy schreef op zondag 14 juli 2013 om 23:32 | reageer
hallo,
wie kan me even vertellen waar ik dat excel bestand kan terugvinden?
ik heb op de site gekeken, maar ik zie nergens documenten staan :-/
alvast bedankt
groeten
wendy -
foto-concept schreef op maandag 22 juli 2013 om 16:51 | reageer
Voor iedereen die het reken model nog zoekt...
Hij staat niet meer zichtbaar op mijn site, maar ik krijg nog regelmatig een e-mail met de vraag of het rekenmodel nog beschikbaar is.
En natuurlijk is deze nog beschikbaar, alleen niet direct zichtbaar.
De reden hiervoor is dat sommige mensen de uitkomst niet zo leuk vonden en het vervolgens nodig vonden om mij voor rotte vis uit te maken.
Middels deze link kun je hem nog steeds vinden. (In de hoop dat de negatieve reacties nu achterwege blijven)
Vriendelijke groet en succes!
Ron Rutgers -
wendy schreef op donderdag 1 augustus 2013 om 23:40 | reageer
hallo,
ik heb het kunnen downloaden, mercikes hiervoor
ik ben een beginnende fotografe, dus heb het nu nog niet direct nodig,
maar dan kan ik het al eens bekijken voor als ik het in de toekomst nodig zou hebben.
en dan zie ik ook al waar ik overal rekening mee moet houden
alvast bedankt!
groeten
Wendy -
Jan schreef op maandag 7 oktober 2013 om 13:17 | reageer
Het rekenmodel is helaas niet meer te vinden. Kan een link worden vrijgegeven voor een download svp?
-
marleen schreef op donderdag 16 februari 2017 om 16:02 | reageer
Leuk dat dit artikel weer in de nieuwsbrief zat. Helaas is het document waar je naar verwijst niet meer te vinden... Is er een andere link beschikbaar?
Bedankt! -
-
marleen schreef op vrijdag 17 februari 2017 om 09:37 | reageer
Bedankt!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Adobe en de kosten voor AI generative fill
door Nando Harmsen
-
Prijzen voor fotografie vermelden op je website of niet?
door Wilmar Dik
-
Hoe factureer je jouw fotodiensten?
door Wilmar Dik
-
Extra kosten bij de aanschaf van een nieuwe camera
door Nando Harmsen
-
Vrouw van fotograaf geschokt door prijzen apparatuur
door Elja Trum
-
Hoe verhoog je je tarieven en vind je je niche?
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.