Aanschaf van de Canon 70-200 f/2.8 L IS
donderdag 13 november 2008, 19:24 door Rick Vermue | 28.111x gelezen | 20 reactiesAfgelopen zaterdag ben ik samen met mijn vriendin een dagje naar Amersfoort geweest. Beetje winkelen, beetje rondwandelen, je kent het wel. Mijn winterjas begon nu toch echt wel wat oud te worden dus we hebben een mooie nieuwe gekocht. Eenmaal thuis aangekomen zat er echter ook een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM in de tas. Hoe dat zo is gekomen lees je hieronder (ik beloof dat het niet meer over koetjes en kalfjes gaat).
Zo makkelijk als het verhaaltje hierboven is het natuurlijk niet gegaan. Een lens van deze orde vraagt wel even wat voorbereiding, uitzoekwerk en vooral sparen. Het idee van een telezoomlens speelde al langer maar onze vakantie naar Nieuw Zeeland midden december heeft het hele proces wat versneld.
Vόόr deze aanschaf was ik in het bezit van:
- Canon 400D
- Canon 10-22mm f/3.5-4.5 USM
- Canon 50mm f/1.8
- Canon 18-55mm f/3.5-5.6 (de kitlens, niet meer in gebruik)
Bij de aanschaf van nieuwe lenzen vervangt men meestal eerst het standaardbereik, in mijn geval 17mm tot 55mm. Dit kan door de kitlens te vervangen met een beter exemplaar van Sigma, Tamron, of van Canon zelf. Ik koos echter voor een ander pad.
Met de kitlens fotografeerde ik eigenlijk continu op 18mm, daarom koos ik voor de 10-22 waarvan ik geen spijt heb gehad. Het is echt een superlens, maar dingen isoleren, leuk spelen met scherptediepte en onderwerpen dichterbij halen is er niet bij. Een telelens zou een mooie aanvulling worden. Het daardoor ontstane gat tussen 22mm en 70mm wordt nu alleen opgevuld door de 50mm maar voor mij is dat totaal geen probleem.
Keuzes
Een telezoomlens dus, maar welke?
Canon heeft vijf lenzen waar ik onderzoek naar heb gedaan.
- Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
- Canon EF 70-200mm f/2.8 L USM
- Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM
- Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM
- Canon EF 70-200mm f/4.0 L IS USM
De Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM viel al snel af, de 100 extra millimeters vond ik niet interessant. Van het verlopend diafragma en de geringe lichtsterkte was ik ook niet kapot. De robuuste bouw en kwaliteit van de foto's van de zogenaamde "L" of "Luxury" lenzen trokken me over de streep en lieten de 70-300 voor wat het is. De overgebleven 4 lenzen zijn vergelijkbaar qua bouw en ook de kwaliteit van de foto's is zeer goed. Er zijn wel verschillen natuurlijk, maar voor mij was dat het verschil tussen extreem goed en heel erg goed.
De f/2.8 lenzen wegen ongeveer twee keer zoveel en kosten ongeveer twee keer zo veel als de f/4 lenzen. Het eerste is voor mij geen bezwaar, ik ben twee meter groot, heb zeer grote handen en ik trek af en toe eens aan een gewicht in de sportschool. Het tweede is natuurlijk wel een serieuze belemmering.
De lens moest stabilisatie hebben, dat was de eerste eis. Schieten op 200mm uit de hand is lastig, zeker als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. Met interne stabilisatie win je 3 tot 4 stops. Zodoende zijn er weer twee afgevallen. Als laatste de keuze tussen f/4 en f/2.8. Het scheelt 1 stop en ongeveer 550 euro. De f/4 versie heeft ongeveer 4 stops stabilisatie en de f/2.8 ongeveer 3 stops waardoor je met beide lenzen dezelfde hoeveelheid licht kan vangen. Waarom dan toch de f/2.8 versie? Voor mij heeft de stop winst van f/4 naar f/2.8 meer waarde dan de stop die ik win door de verbeterde stabilisatie van de f/4 versie.
Een diafragma van f/2.8 zorgt ervoor dat je snel bewegende onderwerpen beter kan "bevriezen" omdat de sluitertijd lager wordt, interne stabilisatie doet dit niet. Handig met snel bewegende onderwerpen zoals sport bijvoorbeeld. Ook de bokeh, of de kwaliteit van de onscherpte van de uit focus zijnde voor- of achtergrond, is beter bij de 2.8 versie. De keuze was gemaakt, het werd de Canon 70-200 f/2.8 L USM IS.
Ik hield mijzelf voor dat er geen betere lens is in dit bereik en dat dit waarschijnlijk een lens is waar je heel erg lang van kan genieten. Door dit in mijn achterhoofd te houden werd het afrekenen van de lens iets dragelijker.
Eerste bevindingen
Mijn eerste bevindingen zijn zeer positief. Mijn hand past makkelijk om de lens, een ideale manier om hem te vervoeren. Na een wandeling van drie uur voel ik mijn hand wel, maar het stoort niet. Ik had expres geen tas meegenomen. De ergonomie met mijn camera is ver te zoeken, de camera valt volledig weg bij de lens. Hier moet ik maar aan wennen, totdat er geld er is voor de 5D mark II (over 12 jaar of zo).
De lens heeft hetzelfde USM autofocus systeem als mijn 10-22 en is zeer snel en accuraat. De interne stabilisatie werkt super, 200mm met een sluitertijd van 1/20 seconden is haalbaar. Leuk om te zien dat het beeld een beetje stroperig wordt als het aanspringt.
De witte kleur aan de buitenkant van de lens is erg lelijk en opvallend. Als er een zwarte versie voor een kleine meerprijs bestond had ik dat zeker gedaan. De witte kleur zorgt voor een lagere temperatuur van de lens in de volle zon aldus Canon. Dit is natuurlijk wel zo maar een stukje marketing zal toch ook wel mee spelen. Nikon heeft vergelijkbare lenzen die wel gewoon zwart zijn, dus het kan wel.
Het belangrijkste dan: de foto's. In één woord: ongelooflijk. In meer woorden: Op f/2.8 is deze lens al erg scherp en als je het diafragma verkleint naar f/4 wordt het nog beter. Kleuren zijn prachtig, bokeh is prachtig, alles is prachtig, echt ongelooflijk!
Luxeproblemen
Het laatste wat ik wil aanstippen is het teveel aan licht. Op ISO 100 en f/2.8 met een normale zon had ik al het probleem dat de sluitertijd niet naar beneden kon met als gevolg een overbelichtte foto. In het geval van de 400D is dit 1/4000 seconde. Je hebt dus te maken met het luxeprobleem van teveel licht.
Dit is natuurlijk makkelijk op te lossen door het diafragma te verkleinen of met enige nabewerking op de computer, maar dat wil je niet altijd. Dit 'probleem' is op te lossen door een grijsfilter of 'neutral density', filter te gebruiken. Dit is een filter dat ervoor zorgt dat alle golflengtes van het licht evenveel verminderd worden doorgelaten met als gevolg dat de sluitertijd langer wordt. Ook handig als je een waterval wilt fotograferen.
Een diavoorstelling van foto’s gemaakt met deze lens is hier te vinden op Flickr. De foto’s zijn genomen in de Blijdorp dierentuin in Rotterdam.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.
20 reacties
-
Peter van Veen schreef op donderdag 13 november 2008 om 20:45 | reageer
Wow, proficiat man! Da's echt een beest van een lens die nu (waarschijnlijk) even pijn in de portemonnee doet, maar waar je jaren plezier van zult hebben. Zo'n lens koop je m.i. voor je leven.
-
gast schreef op donderdag 13 november 2008 om 21:35 | reageer
hallo rick.
gefeliciteerd met je lens.
zit er nu zelf op te wachten wanneer die mark2 nu eens uit komt want dan kan ik ze allebij te gelijk gaan halen.
kan bijna niet wachten nu ik die beelden even heb zitten bekijken.
ik vroeg me alleen 1 ding af.
heb jij je foto's ook nog bewerkt die je op flickr hebt gezet?
ik hoor het wel.
groeten en veel plezier met je nieuwe aanwinst -
EdC schreef op donderdag 13 november 2008 om 22:05 | reageer
Hij wel: en een mooie lens en een warme winterjas. Het kan de komende maanden flink koud zijn als je met deze superlens buiten loopt. Eén voordeel dan: als je handen trillen van de koud maak je met de 'IS' een onbewogen foto. Alle gekheid op een stokje: veel plezier!
-
Henri schreef op donderdag 13 november 2008 om 22:08 | reageer
Rick, proficiat met je nieuwe aanwinst! Een mooi kindje....
Toen ik voor dezelfde keuze stond ging ik voor de F4 versie, puur i.v.m. gewicht en omvang. In de praktijk is het verschil in scherpte of contrast echt onzichtbaar. (heb ik uitgetest met een bevriend collega)
Wat dat wit van Canon objectieven betreft:
Canon begon in de jaren '80 met objectieven waar fluoriet elementen inzaten. Helaas heeft fluoriet de vervelende eigenschap dat het uitzet bij warmte en dus de beeldkwaliteit beïnvloed. Je zult ook zien dat je door het oneindig scherpstelpunt moet draaien om de horizon scherp te krijgen. Toen is Canon met die witte toeters begonnen.
Inmiddels kent iedereen het merk van “die witte objectieven” en Canon is de L objectieven in wit blijven maken. Nog steeds deels om dezelfde reden bij een aantal objectieven.
Nikon heeft ooit een objectief in wit uitgevoerd, waarschijnlijk om mee te varen op het succes van Canon….. (dat zeg ik niet uit chagrijn: ik ben jaren Nikon gebruiker geweest) -
Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 13 november 2008 om 22:51 | reageer
Een wel overwogen en onderbouwde keuze. Mooie foto's die je ermee gemaakt hebt.
-
tonv schreef op vrijdag 14 november 2008 om 02:01 | reageer
Na lang overwegen heb ik voor de 200mm F/2.8L prime gekozen die sneller is dan de EF 70-200mm 2.8L zoom. Het schijnt het allerbeste te zijn wat Canon biedt op een focal length van 200mm (op de onbetaalbare pas gelanceerde EF 200mm F/2L na dan). Ik mis het gemak van zoom maar ik ben gewend aan primes en kan er prima mee uit de voeten. Image quality staat bij mij helemaal bovenaan. Desalniettemin gefeliciteerd met je prachtlens! Een bezit om trots op te zijn!
-
Rick schreef op vrijdag 14 november 2008 om 08:31 | reageer
@ Peter van Veen: Dank je wel, ik hoop inderdaad wel heel erg lang te doen met deze lens. Aan de bouw zal het denk ik niet liggen...
@ gast: Sommige foto's zijn zwaar gecropt, van 1 (nijlpaard) foto heb ik de witbalans verandert doordat er een wolkje voor de zon kwam. Deze was dus veel koeler van kleur en die heb ik warmer gemaakt zodat de serie hetzelfde bleef. Bij een andere nijlpaardfoto (de eerste) heb ik vignetting toegepast. Qua kleur en contrast etc. is er niets verandert. In Lightroom 2.1 heb ik de RAW's geexporteerd met de volgende instellingen: Sharpen for screen, medium, 80% export.
@EdC: Dank je!
@Henri: Bedankt voor de uitleg over het hoe en wat van witte lenzen. Het verschil en scherpte en contrast van de 4 L lenzen was voor mij ook onzichtbaar, daarom is dat ook geen "dealbreaker" geweest.
@Besie: Dank je voor het compliment. Uiteindelijk gaat het om de foto's natuurlijk
@Tonv: Erg mooie lens ook. Primes zijn prachtig maar ik zou het gemak van zoomen missen. Misschien later ooit nog eens. Ook de IS zou ik missen denk ik. Waarin is de prime sneller dan de zoomlens trouwens? -
Elja Trum schreef op vrijdag 14 november 2008 om 09:08 | reageer
Gefeliciteerd met je aanschaf, Rick!
De 70-200L is natuurlijk een top objectief. Ik ben er zelf ook meer dan tevreden mee. Hoewel het een dure aanschaf is zie je dit soort kwaliteit ook gewoon terug in je foto's.
Naar mijn mening kun je beter in dit type objectieven investeren dan in een duurdere body. Nadeel is nu natuurlijk dat je dadelijk ook een standaard zoom wilt met een rood randje (L-lens). -
frank schreef op vrijdag 14 november 2008 om 09:16 | reageer
leuk zeg je hebt hetzelfde als ik, gebruik mijn kit lens ook niet meer.
mooie lens waar je veel plezier aan gaat beleven -
Rnld schreef op vrijdag 14 november 2008 om 16:48 | reageer
Erg mooie lens, ik heb hem zelf een paar maanden geleden aangeschaft en ik ben er nog steeds verliefd op. Zelf heb ik een maand getwijfeld welke van de L lenzen ik aan zou schaffen, Canon maakt het je zeker niet makkelijk. Uiteindelijk heb ik gekozen om wat langer te sparen en gewoon het beste van het beste te kopen.
Als je erzoveel plezier van hebt als ik dan is hij zeker het geld waar, en dan heb ik het nog niet eens over de leuke reacties die je van mensen krijgt bij het zien van de lenstonv schreef op vrijdag 14 november 2008 om 18:03 | reageer@Rick: In alle reviews die ik over de EF 200mm 2.8L heb gelezen (met name op www.fredmiranda.com) komt naar voren dat de snelheid van het AF systeem van deze lens geen concurrentie kent. I.c.m. mijn 40D (6.5 fps)is het inderdaad een speed devil. Andere redenen waarom ik specifiek voor deze lens koos is gewicht en afmeting. De kleur zwart (minder opvallend) vond ik een bijkomend voordeel omdat ik deze lens veel gebruik voor candid fotografie. Wat je zegt moet je leren omgaan met tekortkomingen w.o. IS. Daarom moet ik constant mijn ISO waardes in de gaten hoduen maar dat is een gewenning. Ook met mijn EF 135mm 2L is dat het geval. Maar ik ben verliefd op deze lenzen dus...
HarT schreef op vrijdag 14 november 2008 om 18:40 | reageerHeldere analyse en uitleg. Op diverse fora vind je lange verhalen van mensen die het niet meer weten en om raad vragen. De reacties maken het vaak alleen maar erger. Ik hoop dat dit verhaal ze kan helpen om zelf na te denken.
EdC schreef op vrijdag 14 november 2008 om 20:48 | reageerWerkt IS op basis van de ingestelde sluitertijd (Tv), of op basis van diafragma (Av)? In het eerste geval zou je bij een ingestelde tijd meer scherptediepte krijgen, in het andere geval meer snelheid. En werkt het ook in de M-modus?
Ramon schreef op zaterdag 15 november 2008 om 01:29 | reageerHallo Rick, ik ben toch nog benieuwd naar een ding die ik helaas niet uit je verhaal kon halen. Dat je goede foto`s maakt met zo`n objectief dat is één ding wat zeker is, maar hoe is het mogelijk dat jij thuis komt met een winterjas en een Canon 70-200 objectief, door welke straten van Amersfoort heb jij gelopen.???? Veel plezier met je nieuwe aanwinst.
Rick schreef op maandag 17 november 2008 om 21:32 | reageer@Elja: Dank je wel, volgens mij is er wel een leuk lensje die precies tussen mijn gat van 22 tot 70mm valt, met een rood randje nog wel!
@Frank: vlak de kitlens niet uit, hij voldoet zeker wel in het begin. Mooie lens om mee te beginnen en kijken wat je precies wilt.
@Rnld: Als je het geld eenmaal hebt uitgegeven is het makkelijk, er is geen betere namelijk! Je hebt dus groot gelijk.
@tonv: Ik dacht al dat dat het was, dank je voor de uitleg
@HarT: Dank je, ik hoop dat het misschien iemand helpt.
@EdC: Het werkt in alle modussen, waar je normaal op 200mm ongeveer een sluitertijd van 1/200 moet hebben om een onbewogen plaatje te krijgen kan je het nu doen op ongeveer 1/20 (3 stops: 1/200 naar 1/100 naar 1/50 naar 1/20 ongeveer). Overigens zocht ik in google naar de term "interne stabilisatie" om je wat beter te helpen en raad eens wat er dan bovenaan komt? Dit artikel!!!
@Ramon: Haha dank je wel...
@*eSThER*: ja dat kan ik me voorstellen!
@Sparkone: zoek eens op touchdown photoRick schreef op woensdag 19 november 2008 om 11:05 | reageer1446 (KE) ten opzichte van 1449 euro (Touchdown Photo) in het geval van deze lens? Dat noem ik geen verschil. Ik heb al mijn lenzen daar besteld en de service, die mij ook erg veel waard is, is daar onovertroffen. Toen ik mijn 50mm 1.8 daar besteld had was hij al opgestuurd voordat hij de betaling binnen had! Ook de mogelijkheid om de producten op te halen is erg prettig.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 16-25mm en FE 24-50mm f/2.8 G-objectieven
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.