Nachtfotografie in Nijmegen met de Fotoclub
zondag 28 januari 2007, 23:59 door Elja Trum | 17.095x gelezen | 1 reactieAfgelopen vrijdagavond zijn we met de fotoclub op pad geweest om nachtfoto's te gaan maken. Ik heb zelf nog niet heel veel ervaring met dit type fotografie. Over de meeste nachtfoto's die ik tot nog toe gemaakt heb ben ik zelf nooit zo te spreken geweest. Een goede reden dus om binnen de fotoclub ook mee te gluren met de technieken van anderen.
Peter schreef van de week toevallig nog een artikel over het gebruik van een statief. Bij nachtfotografie mag die in elk geval niet ontbreken. Nu zit ik echter al een tijdje te denken aan de aanschaf van een nieuw statief, want mijn huidige (zie foto bij het artikel van Peter) is niet al te best. Die was leuk toen ik 'm 15 jaar geleden van mijn ouders kreeg, maar voor mijn huidige apparatuur is ie simpelweg niet stevig genoeg.
Daarnaast kwam ik er vrijdagavond overduidelijk achter dat mijn instelmogelijkheden te beperkt was. Ik zag een heleboel mooie composities, maar het wilde maar niet leuk mijn camera op statief in diezelfde compositie te krijgen. Ook direct de reden waarom ik eigenlijk nooit met statief werk: te weinig bewegingsvrijheid!
Uitzicht op Nijmegen
Pistoolgreep
Een van de andere leden zag ik echter werken met een zogenaamde pistool- of joystickgreep. Ik heb hier ook even mee gewerkt en ik moet zeggen dat ik zwaar onder de indruk was. Het selecteren van de gewenste compositie is hiermee zoveel eenvoudiger!
Door de greep in te knijpen kun je de camera direct in elke gewenste positie draaien. Zodra je de greep weer los laat zit de camera ook direct vast in die positie. Je camera in de juiste hoek zetten voor je gewenste compositie wordt zo wel erg eenvoudig. Ook is er duidelijk goed nagedacht over de werking van de greep, want het gaat erg natuurlijk en soepel. De overgang tussen vastzetten en bewegen is echter zo geleidelijk dat je niet opeens de camera met een klap naar beneden kunt laten vallen.
Eigenlijk ben ik erachter gekomen wat mij nog ontbreekt voor goede nachtfotografie:
- Een stevig statief
- Een pistoolgreep
- Veel geduld
Nu heeft de eerder genoemde pistoolgreep echter wel de juiste aansluitingen. Een 3/8 vrouwtje voor op het statief en een 1/4 mannentje voor in de camera. Die pistoolgreep heb ik inmiddels dus toegevoegd aan mijn wenslijstje. Bij Foto Konijnenberg heb ik 'm inmiddels gezien voor 85,- euro. Niet goedkoop, maar volgens mij zijn geld absoluut waard.
Het labyrint op de Waalkade van Nijmegen
Camera instellingen
Niet alleen apparatuur is belangrijk natuurlijk. De juiste instelling van je camera maakt of breekt je foto. Uiteraard zullen de benodigde instellingen per foto verschillen, maar waar ik het meeste mee geschoten heb is een vast diafragma (f/8.0) en een variabele sluitertijd tussen de 4 seconden en ongeveer anderhalve minuut.
Uiteraard had ik mijn camera op ISO 100 gezet. Voor de gewenste foto's maakt het tenslotte niet uit of ik nu een opname van 10 of van 20 seconden maak. De ISO instelling kan dus in de laagste stand om ruis zoveel mogelijk te voorkomen. Op veel camera's is daarnaast ruisonderdrukking beschikbaar. Deze optie maakt na de daadwerkelijk opname nog een opname van dezelfde periode terwijl de sluiter gesloten blijft. Deze tweede zwarte opname onthuld de pixels die een ruispatroon veroorzaken en trekt deze pixels af van de eerder geschoten opname.
Het nadeel hierbij is dus dat je je camera na de opname een tijdje niet kunt gebruiken (je bent 2 keer zo lang per foto bezig). Wel vermindert de ruis in de foto merkbaar. Het is dus wel de moeite de ruisonderdrukking aan te zetten.
Bij foto's op statief is het vaak handig om een draadontspanner te gebruiken om trillingen te voorkomen. Zelf werk ik hier ook mee en dat beviel goed. Bij de draadontspanner van Canon die ik gebruik is het tevens mogelijk de ontspanknop vast te zetten. Erg praktisch bij bulb-opname. Je kunt dan de sluiter zo lang open houden als je wenst.
Het viel me op dat de foto's die ik zelf het best geslaagd vond voornamelijk gemaakt zijn met een lange sluitertijd, vaak zelfs langer dan een minuut. Hierbij kun je veel van de donkere omgeving vastleggen en kun je ook weer bewolking herkennen. Hierdoor is de opname beter gevuld en zit je niet alleen naar zwarte gaten te staren.
Geduld is dus ook zeker een vereisten. Zeker op een koude avond is het niet altijd even leuk om 2 minuten op je camera te staan wachten. Daardoor ga je natuurlijk wel gelijk beter op de compostie letten. Even een extra foto maken omdat je de hoek toch niet helemaal goed vond kost je direct weer twee minuten. Wanneer je statief dan niet doet wat jij wilt is geduld zeker een vereisten.
Al met al heb ik een gezellige en leerzame avond gehad. De avond werd gepast afgesloten met een heerlijk broodje shoarma in een plaatselijke friettent.
Het labyrint op de Waalkade bij Nijmegen
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
1 reactie
-
Brian (DSLR.nl) schreef op maandag 29 januari 2007 om 10:05 | reageer
Die pistoolgreep past ook perfect op een Gorillapod DSLR en maakt dat ding tot een perfect stuk gereedschap. Er staat zo'n opstelling binnen bij Konijn, kijk zelf maar eens als je daar bent.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Waarom ik nooit een statief gebruik
door Elvira Smit
-
Cursus Industriële Nachtfotografie met Tony Vingerhoets
door Elja Trum
-
De hele sterrenhemel in één foto
door Nando Harmsen
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.