Bewerking in Lightroom; Adriëtte
dinsdag 21 oktober 2008, 23:59 door Elja Trum | 35.880x gelezen | 17 reactiesWerken met Lightroom lijkt erg op het werken met Adobe Camera Raw. Met een paar kleine handelingen kun je foto's enorm verbeteren. Je moet dan natuurlijk wel een beetje weten welke sliders je moet verschuiven. In deze tweede Photofacts video tutorial laat ik een aantal eenvoudige handelingen zien waarmee een foto net dat beetje extra mee krijgt.
De betreffende foto die ik in deze video bewerk komt van de recente fotoshoot met Adriëtte. Van Photofacts lezer Glenn kreeg ik de vraag hoe ik de bewerking in Lightroom gedaan had. Met deze video geef ik het antwoord.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
17 reacties
-
-
Vincent Ivens schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 10:03 | reageer
Leuke video Elja,
Tip, vink de "auto mask" functie van de adjustment brush in LR aan, dan vloeit de brush niet onbedoeld over naar andere elementen in de foto! Deze werkt erg fijn. -
jeroen cox schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 13:21 | reageer
leuke video Elja, ik ben ook al helemaal over op LR nu, gebruik cs3 alleen voor de wat extremere bewerkingen.
Ron schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 14:59 | reageerElja,
Hartelijk dank voor de duidelijke uitleg ik ga zeker LR aanschaffen(heb nu alleen cs3)Glenn schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 22:01 | reageerFantastische video Elja! Ik denk dat dit interessant is voor zowel LightRoom-gebruikers als niet-gebruikers. Dank je wel.
Theo schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 22:38 | reageerBedankt voor de heldere uitleg, mooie tool die adjusment brush.
DJ schreef op donderdag 23 oktober 2008 om 17:33 | reageerWauw !!!
Ik heb LR al een tijdje, vrijwel ongebruikt, omdat ik CS3 altijd gebruik.
Maar nu ik dit soort mogelijkheden heb, moet ik gauw eens aan het werk met LR.
Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg en de plaatsing ervan !
Groetenhorsm schreef op zaterdag 25 oktober 2008 om 08:28 | reageerfijn deze video hier heb ik echt wat aan.
Peter van Veen schreef op maandag 27 oktober 2008 om 09:16 | reageerLeuke en informatieve video. Heb in ieder geval al een aantal dingen gezien die ik niet kende... Wel vind ik het geluid erg zacht overkomen.
horsm schreef op maandag 27 oktober 2008 om 10:23 | reageerAh.... weer zo'n goede uitleg en ook begrijpelijk. Prima hier kan ik persoonlijk erg veel mee.
Voor mij echt goed te volgen en te begrijpen. Ik zie uit naar meer van dit soort tut's.
Heel fijn, bedankt.psdefotograaf schreef op zaterdag 28 maart 2009 om 12:19 | reageerLeuke Turtorial...
Goed opgezet en erg handig! Krijg gelijk de foto's in mijn hoofd waar ik wat mee wil en ga dus direct aan de slag!
Thnxnldazuu schreef op zaterdag 5 december 2009 om 12:54 | reageerLeuke, duidelijke en informatieve videotutorial! Ben nu al benieuwd naar een nieuwe tutorial.
Nb.
Een echte aanrader als je verder wilt in detail met LR2 is om het Adobe Photoshop Lightroom2 boek voor digitale fotografen van Scott Kelby (www.pearsoneducation.nl) eens te bekijken bij de bibliotheek of te bestellen (what ever). Ik heb er veel aangehad om het programma te leren begrijpen en alle truckjes die erin zitten in combinatie uiteraard met RAW eruit te halen!leo schreef op dinsdag 30 maart 2010 om 11:55 | reageerEen duidelijke uitleg,zoals je ook zegt is de adjustment brush ook in de raw converter van CS4 aanwezig. Echt een wezelijke verbetering. Je spreekt bij de adjustment brush over een aparte laag en dat is imo niet helemaal waar. Wel kun je naderhand het bewerkte gebied(en) na opslaan van het raw bestand nog aanpassen, verwijderen etc. Ik gebruik zelf PS4 en de bijbehorende rawconverter.
MirrorImage schreef op dinsdag 31 augustus 2010 om 23:43 | reageerEen duidelijke uitleg over die functie in Lightroom en eens in het nederlands .
Dit soort dingen zijn voor beginners een handige opstap om te leren werken met dit programma.
Alleen zou ik bij deze foto's gekozen hebben voor een flits via paraplu of softbox.
Scheelt een hoop werk achteraf en je bent meer met fotografie bezig dan achter de computer.
Maar goed gedaan
Greets rich
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Hoe start je met Lightroom Classic?
door Nando Harmsen
-
Lightroom update met generatieve AI
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.