Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rick Vermue

Preview: Sony alpha reeks; a300, a350, a700 en a900

donderdag 27 maart 2008, 23:15 door | 24.428x gelezen | 11 reacties

Op 27 maart gaf Sony Nederland een persdag, de Sony Spring Show 2008. Op deze dag stonden verschillende presentaties over milieu, jaarcijfers, toekomstplannen, Playstations en nieuwe producten op het programma. De nieuwe producten stonden allemaal in de showroom van het hoofdkantoor in Badhoevedorp om te bekijken en om mee te spelen. Naast al het geweld van reuze-televisies, camcorders, audio, notebooks was er ook een gedeelte ingedeeld voor digitale camera’s. Daar stonden de a700, de a350 en de a300 op me te wachten. Helaas was de net aangekondigde fullframe a900 niet aanwezig.

Sony alpha 700
De Sony a700 is al beschikbaar vanaf eind 2007 en is bedoeld als semi-pro body. Voor meer info over deze camera verwijs ik U graag door naar het eerdere artikel op Photofacts. Ik heb hem uiteraard even vastgehouden en wat foto’s mee genomen. Hij ligt erg lekker in de hand en met de grip er op is het nog veel beter, zeer robuust. De bediening kan ik niet veel over zeggen, dit soort camera’s vraagt nou eenmaal enige studie en daar was geen tijd voor. Nadat ik mijn CF kaart in de camera had gestoken heb ik wat foto’s op ISO 6400 genomen en deze zien er nog goed bruikbaar uit. Het enige wat ontbreekt is live-view, iets wat zijn kleinere broertjes wel hebben.

Sony alpha 700
Sony alpha 700


Sony alpha 300 en 350
De Sony a300 en de Sony a350 verschillen niet veel van elkaar, simpel gezegd is het verschil 10 megapixels en 3 fps voor de A300 of 14 megapixels en 2.5 fps voor de A350. Het grote verkooppunt van deze camera’s is Live-View. Veel mensen stappen over van een compact naar een spiegelreflex en missen dan het gebruik van het LCD scherm als zoeker. Sony lost dit probleem technisch als volgt op:

Sony Live-view systeem


Andere fabrikanten hebben ook live-view maar Sony voegt nog wat andere dingen toe: normale autofocus en lichtmeting tijdens live-view, geen extra shutterlag (oftewel vertraging) en een kantelbaar scherm.

Sony alpha 350 met kantelbaar scherm
Sony alpha 350 met kantelbaar scherm


Op deze manier is het mogelijk om foto’s te nemen in posities die anders niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld vanuit de heup of van boven je hoofd. Ook macro- en productfoto’s worden zo aangenamer om te maken. Het voordeel van een compact maar dan wel met de kwaliteit van een spiegelreflex. Er stond een opstelling van een rondrijdend modeltreintje en de uitdaging was om een foto te nemen met live-view. Eerst de 2 Sony’s en daarna met een ander merk camera met live-view. Het merk was overigens afgeplakt maar ik zag in een oogopslag om welke camera het ging. De Sony’s hadden geen last van vertraging en de autofocus werkte zeer snel, het andere merk kreeg het rondrijdende treintje niet op de foto wegens de vertraging. Natuurlijk viel er veel aan te merken op deze test maar het idee is duidelijk. Voor de mensen die willen overstappen van een compact naar een spiegelreflex zijn deze camera’s mede dankzij de gunstige prijs erg geschikt.

Sony alpha 900
Na afloop van de presentaties kregen we nog wat ruimte om vragen te stellen. Toen ik vroeg of de
24 megapixel fullframe sensor ook verkocht ging worden aan andere partijen (Nikon D3x?) werd mij verteld dat ze hierover geen uitspraak mochten doen van die fabrikanten.

Sony timmert behoorlijk aan de weg qua digitale spiegelreflexcamera’s, alle camera’s zijn gestabiliseerd in de body en het instapsegment is met de alpha 300 en 350 goed vertegenwoordigd. Met de innovatieve live-view hebben ze een ijzersterke troef in handen. De alpha 700 is een zeer robuuste camera maar het ontbreekt aan live-view en andere punten om zich voldoende te onderscheiden van de rest in dit segment. De te verschijnen alpha 900 heeft als grote verkooppunt de gestabiliseerde fullframe sensor wat nog niemand anders heeft. De grote vraag blijft of mensen in dit segment overstappen van Nikon of Canon maar de camera heeft genoeg in huis om dit voor elkaar te krijgen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

11 reacties

  1. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 00:04  | reageer

    Nette review. Zelf denk (gok) ik dat Sony die sensor wel degelijk gaat doorzetten naar Nikon, maar dat is een beetje onderbuikgevoel.
    Zelf heb ik nog nooit met live-view gewerkt, maar ik kan me nog steeds niet voorstellen wat het gemak daarvan moet zijn buiten studio opnames. Iemand?
    Overigens had je van mij best mogen vertellen om welke 'ander merk' camera het nu ging....

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 00:20  | reageer

    Bedankt voor je verslag van de dag, Rick.
    Lijkt me leuk om te kunnen spelen met alle modellen van Sony.

    @Peter; Live-view werkt echt prettig in een aantal gevallen. Het is echter moeilijk uit te leggen. De meeste fotografen die ik ken zijn er echter positief over zodra ze het eens geprobeerd hebben.

    Ik ben ook wel benieuwd welk ander merk Sony had staan bij de testopstelling. vrolijk

  3. Rick
    Profiel Rick schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 08:31  | reageer

    De andere camera was een olympus, ik geloof een 510. Overigens ben ik de auteur van het artikel en niet Stef Sterkenburg zoals er nu (nog) staat. De persdag was erg leuk om mee te maken, misschien schrijf ik hier ook nog wel een artikel over want het is echt een hele belevenis. Als er meer vragen zijn hoor ik het wel.

  4. RobertW
    Profiel RobertW schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 08:59  | reageer

    Ik vind trouwens dat kantelbare scherm op de A350 er wel fragiel uitzien. Ben benieuw hoeveel camera's Sony terugkrijgt op z'n reparatieafdeling met problemen aan dat scherm...

  5. Rick
    Profiel Rick schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 09:05  | reageer

    Het voelt wel erg solide, toevallig hoorde ik een medewerker vertellen dat ze zeer weinig camera's terug krijgen. Natuurlijk moeten de camera's zich nog wel bewijzen maar het voelt goed in ieder geval. Ook is het zo dat je het niet de hele tijd gebruikt natuurlijk, het scherm zal het meest in de "normale" positie zitten.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 14:38  | reageer

    Op Dutch Cowboys is ook een videoverslag van de spring show te vinden. Kom je toevallig nog ergens door het beeld lopen, Rick? knipoog

    Ook de live-view van de a350 komt kort aan het bod.

  7. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 20:03  | reageer

    Hoi Rick,

    het was inderdaad de Olympus E-510 die ze daar stonden te vergelijken, maar dat was wel een beetje een oneerlijke vergelijking. Bovendien vond ik het niet echt slim dat de E-510 wel in continue autofocus stond en dat de Sony's (alle 3) dat niet stonden. Dat was dus een beetje appels met peren vergelijken. Tel daarbij op dat de E-510 een flink oudere camera is en je weet dat dit niet echt een eerlijke manier van testen is.

    Het is trouwens niet zo dat ze van de andere fabrikanten niet mogen vertellen of ze de sensor gaan doorverkopen, maar van hun eigen baas niet. Sony doet officieel geen uitlatingen over de verkoop van sensoren aan andere fabrikanten van camera's uit marketing technische redenen. (logisch)
    Maar als je de cijfers wilt hebben, die zijn met een beetje zoeken op het internet gewoon te vinden. Nikon gaat (vroeg of laat) ook komen met een 24 megapixel camera vrolijk oh, en Pentax vermoedelijk ook vrolijk

    Was verder wel een leuke dag. Leuke radio ook vrolijk

  8. john
    john schreef op zaterdag 29 maart 2008 om 11:58  | reageer

    Hoi
    volledig ontopic (of toch gedeeltelijk)...ik zou voor een 'Sony DSLR-A200 + 18-70 + 75-300' gaan deze week.Voor een avontuurlijk iemand die veel onderweg is in 't bos.
    Kan deze set kopen nieuw voor +/- 750€ ...is dit een goede beslissing?

  9. Rick
    Profiel Rick schreef op zaterdag 29 maart 2008 om 22:18  | reageer

    @John: De A200 zie ik staan voor 479 euro, de 18-70 voor 75 euro en de 75-300 voor 186 euro, totaal dus 740 euro maar dan zijn ze nog niet bezorgd. Vergeet niet dat deze camera geen live view heeft. Verder zou ik eens naar een winkel gaan en hem even vast houden en misschien testen ofzo
    @ Brian: ik vond het ook geen eerlijke vergelijking (zoals ik ook aangeef in de tekst) maar ik wou daar verder niet over uitwijden in het artikel zelf.
    @ Elja: volgens mij sta ik er niet op, ik ben weg gelopen toen ze er aan kwamen.

  10. salves
    Profiel salves schreef op maandag 30 maart 2009 om 22:13  | reageer

    Hoi,
    amai 't is toch niet simpel om te kiezen hoor...

    Zal het even schetsen. Be altijd Canon-gebruiker geweest. Eerst AV-1 daarna EOS600. Dan ben ik overgestapt op de digitale toestellen met de Powershot A80 en nu heb ik een Powershot S5 IS. Tot op heden heel tevreden over de kwaliteit van de toestellen maar de beperkingen qua snelheid bij sport-fotografie en de scherptediepte door de compacte formaten zorgden ervoor dat ik ging uitkijken naar een DSLR.

    Maar ramp oh ramp, ik kan gewoon niet kiezen. Momenteel twijfel ik vooral tussen de Alpha 300 (of 350) en de Canon 1000D (of 450D). Dan kwam er onlang ook nog de D80 bij van Nikon omdat deze momenteel bij Carrefour te krijgen is voor een schappelijke prijs (540€knipoog.

    Nu, Live-view ken ik natuurlijk van mijn compact-toestellen en het kantebaar scherm ook. Dat scherm is natuurlijk enorm praktisch. Je zou dan denken dat het kiezen makkelijk zou gaan maarniets is minder waar. Als je zoals alle forums hebt afgeschuimd dan zie je door het bos de bomen niet meer en wat het meeste terugkomt bij de alphareeks, is dat ze blijkbaar nog ruisgevoelig zijn op hogere ISO-waarden. Heeft hier iemand ervaring mee want ik kan niet goed inschatten hoeveel waarde ik hieraan moet hechten. Heb je hier echt last van of is dit enkel als je gaat uitvergroten ?? Help !!

  11. Rick
    Profiel Rick schreef op maandag 30 maart 2009 om 22:53  | reageer

    Denk je dat je vaak met hoge ISO's gaat werken? Overigens kan je misschien beter je vraag stellen op een forum, kijk bijvoorbeeld eens op Tweakers. Als je gerichte vragen hebt willen ze wel helpen, dat weet ik zeker. Even goed de spelregels lezen en stel je vraag daar nog eens

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord