Review: de camera van de iPhone 6s
vrijdag 30 oktober 2015, 14:14 door Gijs Ettes | 8.321x gelezen | 2 reactiesVoor steeds meer gebruikers is camerakwaliteit één van de belangrijkste zaken in hun keuze voor een bepaalde smartphone. Op dit gebied gooit de iPhone al tijden hoge ogen en met het nieuwste model is de camera voor het eerst in jaren op de schop gegaan. Maar zijn de vernieuwingen die Apple heeft doorgevoerd ook echt verbeteringen?
Meer megapixels
Op papier zou je zeggen van wel. De camera van de iPhone 6S schiet ditmaal foto's met een maximale resolutie van 12 in plaats van 8 megapixel, waarbij Apple heeft gesleuteld aan de beeldprocessor om te voorkomen dat het grotere pixelaantal zorgt voor een verslechtering in camerakwaliteit.
De lichtsterkte van de lens is met f/2.2 gelijk en door het zogeheten deep trench isolation moet crosstalk tussen de fotodiodes worden voorkomen. Aan de voorkant heeft de 1,2 megapixel-camera van de iPhone 6 plaatsgemaakt voor een camerasensor met een resolutie van 5 megapixel. In tegenstelling tot de camera aan de achterkant heeft deze een fixed focus.
Verder kun je voor het eerst met de iPhone in 4K filmen, wat scherpe beelden oplevert, mits je een beeldscherm of tv hebt dat deze resolutie kan weergeven. De iPhone 6S en 6S Plus hebben schermresoluties van respectievelijk 720p en 1080p, waardoor je niet snel verschil zult merken.
Onderstaande video is volledig geschoten op de iPhone 6S in 4K.
Live Foto's
Tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones stond Apple uitgebreid stil bij een nieuwe camerafunctie die het Live Foto's noemt. Deze optie staat standaard ingeschakeld in de camera-app en zorgt ervoor dat er niet alleen een foto wordt geschoten, maar ook drie seconden aan beeld en geluid. Het geheel wordt gebundeld in een interactieve foto die het beste is te vergelijken met een bewegende GIF.
Live Foto's kunnen leuke momenten vastleggen zonder dat je hoeft over te schakelen naar de videomodus, maar nemen wel twee keer zoveel ruimte in beslag. Je kunt de foto's terugkijken op iPhones, iPads en Mac-computers, of als videobestand (.mov) op een PC of Android.
Camerakwaliteit: weinig verschil
Live Foto's zijn een leuke extra, maar het het gaat natuurlijk om de kwaliteit van de camera van de nieuwe iPhone. Die is wederom goed en dankzij de hogere resolutie kun je inzoomen en foto's croppen zonder al te veel verlies van detail.
Kwalitatief schiet de iPhone 6S echter niet beduidend mooiere foto's dan zijn voorganger. Is de belichting goed, bijvoorbeeld op een zonnige dag, dan is de weergave van kleuren en details uitstekend, maar grote verschillen met de iPhone 6 zijn er niet.
Hetzelfde geldt bij het fotograferen met weinig licht: er is ongeveer even veel ruis zichtbaar, maar de kwaliteit is niettemin redelijk.
Bij de frontcamera is het verschil wat groter. Zelfportretten ogen dankzij de hogere resolutie stukken scherper en zijn daardoor veel bruikbaarder. Ook is het display te gebruiken als flitser, wat handig is als je in het donker, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan, foto's maakt.
Bij het schieten van de selfie licht het beeld korte tijd enorm fel op om zo je gezicht beter te belichten. Dat werkt vooral in erg donkere situaties verrassend goed.
Verder kun je nu met de frontcamera filmen in full-hd, terwijl de camera aan de achterkant een 4K-modus heeft gekregen. Video's hebben daardoor aanmerkelijk meer detail, al is de bestandsgrootte van een 4K-video natuurlijk stukken groter.
In tegenstelling tot de 6S Plus heeft het reguliere model geen optische, maar softwarematige beeldstabilisatie. Hierdoor wordt bewegingsonscherpte in filmpjes maar deels opgevangen. Dat is jammer, zeker omdat concurrerende toestellen in deze prijsklasse al langer van optische beeldstabilisatie zijn voorzien.
Conclusie
De iPhone 6S is onderhuids flink verbeterd en voorzien van krachtigere hardware, maar op het gebied van camerakwaliteit is er weinig reden om je iPhone 6 in te ruilen voor dit nieuwere model. De frontcamera heeft een merkbare upgrade gekregen, maar de camera aan de achterkant schiet niet merkbaar betere of slechtere foto's dan zijn voorganger.
Dat betekent natuurlijk niet dat het toestel een slechte camera heeft, maar in tegenstelling tot een paar jaar geleden is er nauwelijks meer verschil met concurrerende smartphones van Samsung, LG en Sony.
Meer over de nieuwe smartphone van Apple lees je in deze iPhone 6s review.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
2 reacties
-
100 schreef op zaterdag 31 oktober 2015 om 14:53 | reageer
Prettig geschreven review met nuttige informatie.
De balans tussen technische informatie en hoe dat in de praktijk uitwerkt heb je over het algemeen goed getroffen wat mij betreft, hoewel ik denk dat iets als cross talk tussen diodes en deep trench isolation alleen interessant is voor echte techneuten. -
geerjanssen schreef op dinsdag 3 november 2015 om 11:30 | reageer
Geweldig die ontwikkeling, op naar de toekomst, en het is ook nog prettig voor je rug.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
Externe monitor voor fotografie op een camera gebruiken
door Nando Harmsen
-
Kiezen tussen een camera en een smartphone
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Helemaal niks mis met een telefoonfoto
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.