Review: LRTimelapse Pro Timer 3 voor timelapsefotografie
vrijdag 10 januari 2025, 15:51 door Nando Harmsen | 93x gelezen | 0 reactiesVoor het maken van een timelapse moet je foto's met een interval maken. Tegenwoordig hebben veel camera's ingebouwde intervalfuncties, of een timelapse-instelling. De LRTimelapse Pro Timer 3 is een losse timer gericht op professioneel gebruik.
Er zijn veel mogelijkheden voor het automatisch maken van foto's met een interval. Dit heb je nodig voor als je aan timelapsefotografie doet. Moderne camera's kunnen een interval-instelling hebben, maar zeker niet allemaal.
Is de intervalinstelling beschikbaar, dan kan je daar gebruik van maken. Dat werkt goed, maar met een minimale intervaltijd van 1 seconde. Je kan het aantal foto's instellen, of het oneindig laten doorlopen. In het laatste geval stop je de interval handmatig als je klaar bent.
Een alternatief is een losse programmeerbare timer of intervalometer. Die zijn er in verschillende soorten, van timers van een cameramerk, tot universele timers. Meestal hebben dit soort nog veel meer functies ingebouwd. De LRTimelapse Pro Timer 3 is daar een van.
Een van de grote verschillen met andere timers of intervalometers is het ultra-korte AF-signaal dat de LRTimelapse Pro Timer 3 geeft. Normaal gesproken zal een timer eerst een AF-signaal naar de camera sturen, gevolgd door het signaal om de foto te maken.
Dit gebeurt ook als de camera op manual focus staat. Hierdoor is er een limiet voor de minimale intervaltijd. Door dit signaal zo kort mogelijk te houden geeft de LRTimelapse Pro Timer 3 je de mogelijkheid om minimaal 0,4 seconde interval te gebruiken.
De LRTimelapse Pro Timer 3 is een intervaltimer die gericht is op professioneel gebruik. Of voor de serieuze amateur die zich specialiseert in timelapse fotografie. De timer is met 229 euro niet goedkoop, zeker niet als je dit vergelijkt met andere universele modellen.
Omdat ik vaak timelapse-fotografie doe, heb ik besloten om de LRTimelapse Pro Timer 3 te kopen. Ik heb deze nu een hele tijd in gebruik, waarmee ik een goed beeld heb van de mogelijkheden. Is deze timer het hoge aanschafbedrag waard?
Het uiterlijk en bediening
De Pro Timer 3 is heel eenvoudig van bouw. Het is een simpele kunststof kastje met twee hotshoe aansluitingen, een ronde draai/drukknop en een kleine schakelaar voor het aan- en uitzetten. Je kan er twee camera's tegelijkertijd op aansluiten.
De accu wordt opgeladen via een USB-C kabel. Opvallend is, dat het opladen uitsluitend via een USB-C naar USB-A kabel werkt. Heb je een lader met een USB-C naar USB-C aansluiting, dan werkt het niet.
Een volle acculading biedt vele uren gebruik. Tenzij je met een bijna lege timer op pad gaat, hoef je niet bang te zijn dat de accu leeg raakt tijdens je timelapse-opnames.
De grote draaiknop is alles wat je hoeft te gebruiken voor het bedienen van de timer. Je kan de knop zonder problemen met (dikke) handschoenen bedienen. Alleen dat is al een groot voordeel ten opzichte van alle andere verkrijgbare timers.
Je draait de grote knop om door het menu heen te gaan, of instellingen te wijzigen. Je drukt de knop in om je keuze te bevestigen. Je gaat naar de vorige pagina van het menu door de knop lang ingedrukt te houden.
De Pro 3 Timer kan op de hotshoe van de camera geschoven worden. Dit kan in twee posities, met het aflees scherm bovenop of aan de achterzijde (of voorzijde, als je wilt). Hou er rekening mee dat de timer niet erg vast zit.
De mogelijkheden en het menu
De LRTimelapse Pro Timer 3 heeft een aantal mogelijkheden ingebouwd. Je hebt de standaard timelapse (1), timelapse/Astro (2), enkelvoudige bulbtimer (3), uitgestelde timelapse (4), periodieke timelapse (5), en een custom timelapse (6).
De eerste twee instellingen zijn voor een normale timelapse en een timelapse met bulb-opnames. De derde is een bulb-timer waarbij je bulb kan gebruiken met een ingestelde tijdsduur.
Uitgestelde timelapse is een normale timelapse die je op een vooraf gedefinieerde dag en tijd automatisch laat starten. Je stelt de camera 's avonds op voor een zonsopkomst, en blijft lekker in bed liggen. De timelapse start dan op de ingestelde tijd.
De periodieke timelapse is vergelijkbaar, maar programmeerbaar voor op bepaalde dagen van de week gedurende een bepaalde tijd opnames te maken. Dit is bijvoorbeeld voor het fotograferen van bouwwerkzaamheden op werkdagen van 8:00 uur tot 17:00 uur.
De custom timelapse biedt je de mogelijkheid om meerdere van de bovenstaande opties te combineren. Het is ook mogelijk om een instellingen op te slaan. Zo kan je die snel oproepen wanneer je op locatie bent.
Het menu is eenvoudig in te stellen en wijst voor zichzelf. De settings bieden echter heel specifieke instelmogelijkheden die enige studie of kennis van de camera nodig heeft. Denk aan release time, autofocus time, dslm standby time en decouple time.
De meeste instellingen kan je laten staan zoals ze ingesteld staan. Mocht de aansturing van de camera niet helemaal naar wens zijn, dan kan dit hier finetuned worden. Andere instellingen die je hier vindt zijn onder andere de tijd instelling screensaver time en video framerate.
Er zijn twee standaard 2,5mm aansluitingen voor een trigger kabel naar de camera. Eén daarvan kan ook gebruikt worden voor het aansturen van een dollyslider. Zo kan je de beweging van de camera synchroniseren met het fotograferen.
In gebruik voor intervalopnames
Het bijzondere van deze timer is de mogelijkheid om een intervaltijd tot 0,4 seconde in te stellen. De maximale intervaltijd is 12 uur. De interval kan op 0,1 seconde nauwkeurig gekozen worden.
Tijdens een timelapse kan je de interval geleidelijk langer of korter laten worden. Dit wordt ramping genoemd, waarbij je bijvoorbeeld gedurende een half uur van een 5 seconden interval naar 10,5 seconde interval kan gaan.
Er kan gekozen worden voor een onbeperkt aantal foto's, of een gewenst aantal opnames. Bij een juist ingestelde video-framerate geeft de timer aan tot hoe laat je aan het fotograferen bent, de totale tijdsduur en hoe lang de timelapse-video zal duren.
Timelapse met bulb (astro)
Voor nachtelijke interval-opnames kan je bulb gebruiken. Daarbij stel je niet alleen de intervaltijd in, maar ook de bulb-belichting. Voor de rest werkt dit hetzelfde als een gewone timelapse met dezelfde keuzemogelijkheden en informatievoorziening.
Het is belangrijk om te weten dat de intervaltijd bepalend is voor de bulb-tijd die je kan instellen. De timer begint aan het begin van de belichting te tellen, dat betekent dat de interval minimaal 0,4 seconde langer moet zijn dan de bulb-tijd die je wil gebruiken.
De overige timelapse mogelijkheden
De uitgestelde en periodieke timelapse instellingen heb ik niet gebruikt. Ze wijzen echter voor zichzelf. Het enige waar je rekening mee moet houden is de juiste camera instellingen omdat alles start zonder dat je erbij bent.
Het is wel aan te raden om de tijd en datum te controleren voor je deze opties gebruikt. De klok wijkt na verloop van tijd wat af. Er is ook geen automatische correctie voor zomer- en wintertijd.
Een lampje
De timer heeft een flashlight dat gebruikt kan worden voor het belichten van de voorgrond. Hiervoor wordt het scherm gebruikt, waarbij het deels of volledig wit gemaakt wordt. De inzetbaarheid is heel erg beperkt en alleen geschikt voor objecten die heel dichtbij zijn. OF bij extreem lange bulb-belichtingen.
Het is grappig dat er een spelletje in de timer beschikbaar is. Bij het menu tools vind je pong. Misschien om te tijd te doden wanneer je een timelapse aan het maken bent?
Conclusie
Het gebruik van de LRTimelapse Pro Timer 3 is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Voor mij zijn de grote pluspunten de minimale intervaltijd van 0,4 seconde en het tegelijkertijd aansturing van twee camera's. Dit heeft wel het nadeel dat de camera zo ver van elkaar verwijderd kunnen worden als de kabel lang is.
Het is prettig dat de timer ook de mogelijkheid biedt om een timelapse met de bulb-stand te maken. Deze optie is namelijk niet in elke timer beschikbaar.
De mogelijkheden die de timer biedt zijn veel uitgebreider dan enige andere intervalometer die ik gezien heb. Voor de serieuze timelapse fotograaf is de aanschaf zeker de moeite waard. Voor wie alleen zo nu en dan een timelapse maakt zijn de aanschafkosten misschien aan de hoge kant.
Er zijn wel wat verbeterpuntjes. De hotshoes zouden een 1/4"-20 aansluiting kunnen hebben, zodat je ze ook op andere manieren kan bevestigen. Opladen via een USB-C naar USB-C kabel zou mogelijk moeten zijn.
Aangezien er twee camera's aangesloten kunnen worden, zou het mooi zijn indien je voor beide camera's andere instellingen zou kunnen gebruiken. Dat zou de timer nog flexibeler kunnen maken.
De eenvoud van de LRTimelapse Pro Timer 3 spreekt me heel erg aan. Het heeft geen onnodig groot of luxe scherm met overbodige informatie. Je hebt alle benodigde informatie direct zichtbaar en de mogelijkheden zijn groot.
Voordelen
- Zeer veel mogelijkheden voor timelapse instellingen
- Eenvoudig in gebruik en instelbaar
- Grote knop is ook met dikke handschoenen perfect te gebruiken
- Twee hotshoes
- Twee 2,5mm aansluitingen voor camera trigger kabels
- Ook mogelijkheid tot aansturing van dolly slider
- Intervaltijd op 0,1 seconde instelbaar met minimum van 0,4 seconde
- Geeft het kortst mogelijke autofocus-signaal naar de camera
- Rotatie knop en scherm oriëntatie kan omgedraaid worden
- Goede accuduur
Verbeterpunten en/of nadelen
- Alleen oplaadbaar met USB-C naar USB-A kabel
- Geen aparte timelapse instellingen per uitgang
- De timer zit vrij los in de hotshoe van de camera
- Geen 1/4"-20 aansluiting
- Flashlight heeft zeer beperkt nut
- Moeilijk te vervangen accu's (unit moet open geschroefd worden)
- Hoge aanschafsprijs
- Een nette etui of zakje zou wenselijk zijn
Hou er rekening mee dat je nog wel een aparte camera trigger kabel moet kopen, specifiek voor jouw camera. Deze kabels zitten er niet bij, wat voorkomt dat je een lading kabels meegeleverd krijgt voor camera's die je toch niet hebt. Een USB-A naar USB-C kabel krijg je wel meegeleverd.
De LRTimelapse Pro Timer 3 kan gekocht worden via de website van LRTimelapse. Je vind daar ook meer gedetailleerde informatie over de timer.
Bekijk de cursus timelapse fotografie
Ben jij geïnteresseerd in timelapse fotografie? Op Photofacts Academy geeft Nando een uitgebreide cursus over deze form van fotografie/film waarin alle aspecten aan bod komen.
Leer welke apparatuur je kan gebruiken en hoe je dit opstelt. Waar let je op bij een timelapse van dag naar nacht, of andersom. Hoe bewerk je alle foto's en hoe voeg je ze samen tot een mooie timelapse-film.
Je vindt de cursus op Photofacts Academy.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Aandacht besteden aan timelapse fotografie
door Nando Harmsen
-
Laat je niet teveel beinvloeden door het weer
door Nando Harmsen
-
Een timelapse fotograferen aan de Waal
door Nando Harmsen
-
Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
door Nando Harmsen
-
Timelapse videocursus - Wat moet aan bod komen?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.183 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.