Review: Canon 5D mark II
donderdag 17 februari 2011, 23:55 door Elja Trum | 54.166x gelezen | 21 reactiesDe Canon 5D mark II is inmiddels al zo'n twee en een half jaar uit. Zelf heb ik er eentje gekocht en het is dan ook slordig dat er nog geen review van deze camera op Photofacts is verschenen. Hoog tijd dus! De Canon 5D mark II is de opvolger van de razendpopulaire Canon 5D en ook deze opvolger is een verkoopsucces.
Hoewel de meeste camera's van Canon binnen anderhalf jaar een opvolger zien verschijnen heeft het bij de 5D ruim drie jaar geduurd voordat de opvolger verscheen. Is de Canon 5D mark II het wachten waard geweest? Het simpele antwoord is ja.
Aangezien ik de 5D mark II ook zelf heb gekocht zal gelijk duidelijk zijn dat dit geen negatieve review is. Ik ben natuurlijk ook niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze van mijn nieuwe camera. Voordeel hiervan is dat ik de camera niet een weekje (zoals gebruikelijk) heb geprobeerd, maar inmiddels al zo'n twee jaar.
Ik verwacht dat een opvolger van deze camera dit jaar door Canon aangekondigd zal worden. De lat voor de Canon 5D mark III ligt wel erg hoog. De camera moet weer vernieuwend genoeg zijn om ook weer drie jaar vooruit te kunnen.
Canon 5D mark II specificaties
- Full frame 21,1 megapixel CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid van 50 tot 25.600 ISO
- 3,0 inch display
- Full HD video
- Gewicht van 810 gram
- 9 punts autofocus
- 3,9 foto's per seconde
- Compact Flash geheugen
- 98% weergave in de zoeker (0,71 maal vergroting)
Ergonomie
De Canon 5D mark II ligt gewoon lekker in de hand. Vergelijkbaar met de oude 5D en een stuk beter dan de vele malen kleinere Canon 450D of 1000D. De camera is erg solide afgewerkt. Persoonlijk gebruik ik de camera zonder extra (batterij)greep, maar deze is natuurlijk wel te verkrijgen. Bij mijn oude Canon 400D gebruikte ik de greep wel, maar door de grotere body vind ik de greep weinig toegevoegde waarde bieden.
Het menu van de camera is opgedeeld in handige tabbladen zodat je nooit lang naar een instelling hoeft te zoeken. In het handige voorkeuze menu kies je zelf de instellingen die je het meeste gebruikt. Dankzij een kleurcodering van de tabbladen kun je ook snel het juiste onderdeel kiezen. Je kunt op meerdere manieren door het menu heen bladeren.
Autofocus
Als mensen klagen over iets van de Canon 5D mark II dan is dit meestal over de trage autofocus. Canon heeft duidelijk niet hun beste autofocus sensor in deze body verwerkt. Jammer, want het is één van de weinige minpunten.
Wel is de mate waarin je last hebt van de matige autofocus erg afhankelijk van het soort foto's dat je maakt. Persoonlijk erger ik me er eigenlijk nooit aan.
Display
De Canon 5D mark II is voorzien van een groot 3 inch display. Dit formaat is wel standaard geworden op nieuwe digitale spiegelreflex camera's en werkt erg prettig. Het beeld is helder en duidelijk. Wat me wel op viel is dat het display minder eenvoudig met je vinger schoon te maken is. Bij eerdere Canon's kun je hiermee nog zorgen voor een redelijk schoon beeld, maar nu zul je toch sneller een doekje nodig hebben.
Bij de weergave van foto's op het display wordt de basisinformatie (sluitertijd, diafragma) bovenin het beeld weergeven en niet door de foto heen. Wel zo prettig, want zo krijg je toch praktische basisinformatie zonder dat het zicht op de foto geblokkeerd wordt. Als je meer informatie opvraagt wordt deze wel over de foto heen getoond.
Megapixels
De Canon 5D mark II is een echt megapixel monster. Ook nu nog. De 21 megapixels zijn uitstekend voor opdrachten. Erg fijn is de mogelijkheid om ook te schieten in sRAW. Je schiet dan op een lagere resolutie. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld vooraf weet dat je de foto's alleen voor vertoning op internet in gaat zetten.
In het begin heb ik vaak gekozen voor gebruik van het sRAW formaat, maar eigenlijk wil je uiteindelijk toch altijd in de maximale kwaliteit beschikbaar fotograferen. Je weet nooit wanneer je een topfoto schiet. Dan is het zonde als je niet het maximale uit je foto kunt halen.
sRAW1 geeft je een formaat van 10 megapixels. Je merkt het verschil voornamelijk in de bestandsgrootte. Bij de volledige resolutie zijn je RAW bestanden circa 25 megabyte per stuk. Dit formaat is natuurlijk een flinke aanslag op je harddisk ruimte.
In het begin gebruikte ik het sRAW formaat nog wel eens, maar eigenlijk is hard disk ruimte zo goedkoop (twee terabyte koop je voor minder dan 100 euro), dat er geen goede reden is om je foto's in een kleiner formaat op te slaan.
Full frame
Over de voordelen van full-frame is al eerder op Photofacts geschreven. Persoonlijk wil ik niet anders meer. Mijn Canon 400D die ik nog als back-up had, heb ik dan ook ingeruild voor een tweedehands Canon 5D. Als je eenmaal verwend bent met full-frame dan is het storend om terug te gaan naar een 1.6x crop sensor.
Het zoekerbeeld is duidelijk helderder en uiteraard een stuk groter. In het begin is het zelfs even wennen; je mist de gebruikelijke hoeken van je beeld en dat kan problemen geven bij het kaderen. Na een paar dagen heb je hier geen last meer van en gaat het kaderen net zo makkelijk. Wel voel je jezelf dan opeens beperkt wanneer je door de zoeker van een crop-camera kijkt.
Je objectieven zullen ook een heel ander beeld geven op een full-frame camera. Een 24-70mm is opeens weer een stuk bruikbaarder in het groothoekgedeelte. Je kunt echt merken dat deze 'oude' objectieven gemaakt zijn voor full-frame camera's. 12-24mm, 24-70mm en 70-200mm zijn erg bruikbare objectieven die op een crop-camera toch net niet de juiste beelden gaf. Ook een 50mm objectief wordt zo weer leuk.
Canon 5D mark II met 50mm objectief - f/1.4, 1/30s, ISO 1250
Lichtgevoeligheid
Een ander sterk punt van de Canon 5D mark II is de lichtgevoeligheid van de sensor. Het ISO bereik loopt van 50 tot 25.600 ISO. Een enorme bereik! In de praktijk ga ik niet vaak naar de hoogste waarden. Tenzij het echt niet anders kan probeer ik niet verder te gaan dan 6400 ISO.
Tot 6400 ISO zijn de foto's zonder extra nabewerking gewoon nog goed bruikbaar. Bij mijn oude Canon 400D was de koek bij ISO 800 toch al aardig op. Dat betekend dat je 3 stops extra licht krijgt zonder dat de beeldkwaliteit er op achteruit gaat. Een geweldige prestatie en hiermee komt de Canon 5D mark II qua lichtgevoeligheid ook op (ongeveer) gelijk niveau als de uitstekende Nikon D3.
In de afbeelding hierboven zie je een 100% crop met op de achtergrond de volledige foto. De crop geeft tevens een indruk van de resolutie van de sensor. Zoals je kunt zien is er wel sprake van ruis, maar bij afdrukken tot 20 bij 30 centimer verwacht ik zeker geen problemen. En dan is er hier ook nog geen nabewerking op toegepast.
Video
De videofuncties van de Canon 5D mark II zijn inmiddels al weer verbeterd in nieuwere modellen, zoals de Canon 7D. Wel was de 5D mark II een van de eerste digitale spiegelreflexcamera's die kon filmen. De resultaten die je er mee kunt bereiken zijn geweldig; nog nooit was het zo goedkoop om zulke kwalitatief hoogwaardige video's te maken.
Om de videomode te gebruiken moet je eerst overschakelen naar live-view (met de knop die hiervoor linksboven naast de zoeker zit) en vervolgens kun je direct gaan filmen door op de grote 'select' knop te drukken. Nogmaals drukken en de camera stopt met opnemen. Eenvoudig genoeg dus, maar er zijn geen extra knopjes voor aangebracht. Geen interesse in de filmfunctie? Dan laat je 'm net zo makkelijk links liggen..
Verwacht niet dat je met de Canon 5D mark II net zo gemakkelijk kunt filmen als met de gemiddelde camcorder. Filmen vereist met deze camera echt de nodige oefening en kennis/
Tijdens het filmen kun je gebruik maken van de autofocus van de camera. Er wordt dan scherpgesteld op basis van contrast-autofocus. Dit is aanmerkelijk trager dan de normale autofocus van de camera. In de praktijk is scherpstellen met de hand de beste optie.
Reverie
Onderstaande film is volledig geschoten met een Canon 5D mark II. Deze film, genaamd 'Reverie', is gemaakt door Vincent Laforet. Wat de film extra bijzonder maakt is dat Vincent de video in één weekend geschoten heeft toen de camera nog niet in de winkels lag.
In de afgelopen twee jaar heb ik slechts een paar maal de videofunctie gebruikt van de Canon 5D mark II. Als filmen iets voor je is dan is het een prachtige extra feature, maar voor de meeste fotografen zal het iets zijn wat ze zelden gebruiken.
Conclusie
De Canon 5D mark II is een waardige opvolger van zijn voorganger. Ook nu nu nog is de camera een uitstekende aanschaf. Zeker voor portret, huwelijks of landschapsfotografen is de camera prima geschikt. Voor sportfotografie is een Canon 5D mark II niet echt de beste keuze. Dankzij de hoge lichtgevoeligheid, de full frame sensor en de prima ergonomie is de 5D mark een absolute aanrader.
De Canon 5D mark II kost momenteel nog zo'n 1.900 euro. Zo'n vijfhonderd euro minder als bij de introductie. Zonder twijfel durf ik te zeggen dat deze camera elke cent meer dan waard is. Heb je echter geen haast en wil je straks best een paar honderd euro extra uitgeven, dan is het wachten op de Canon 5D mark III aan te raden.
Meer informatie
- Canon 5D mark II review door Ducked
- Canon 5D mark II review door Fotografie.nl
- Canon 5D mark II review door Ken Rockwell
- Canon 5D mark II review door Imaging Resource
- Canon 5D mark II review door The Digital Picture
- Canon 5D mark II review door Steve's Digicams
- Canon 5D mark II review door DC Resource
- Canon 5D mark II review door Photography Bay
- Canon 5D mark II review door DPReview
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Prijzen voor de Canon EOS 5D mark II
» Bol.com | 21 juni 2013 | € 1.619,00 |
» Camerashop.nl | 4 december 2012 | € 1.679,00 |
» CameraTools | 28 februari 2013 | € 1.689,00 |
» Foka.nl | 3 januari 2013 | € 1.796,00 |
» Pixmania | 3 januari 2013 | € 1.798,00 |
» CameraTop100 | 18 december 2012 | € 1.849,00 |
» CameraNU.nl | 25 juli 2012 | € 1.849,00 |
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
21 reacties
-
leo schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 01:07 | reageer
Ik herken veel in verhaal, heb ook beide camera's. Heel fijn bij de mark II is het schoonmaak meganischme. Op de mark I laat sneller een lens zitten, de mark II wordt maar niet vies. Ik film nooit, daar heb ik m niet voor gekocht. De verschillen zijn klein, op de enorme grote van het aantal pixels na.
Net als jij zet je zo'n camera niet op sRaw, daarmee wordt het toestel zelfs slechter dan de mark I, die per pixel duidelijk beter is. Ik vind wel dat Canon bij de update de autofocus hadden moeten verbeteren, in slecht licht is het te merken. Maar och, ook ik heb er niet veel last van.
Ik ben een grote fan van FF en er zitten een paar voordelen aan de mark II. Heb je een laag budget, koop dan een tweedehands mark I. Ik vind de verschillen het geld eigenlijk niet waard. -
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 08:19 | reageer
Kijk... daar is de review dan toch nog
Ik heb deze camera ook gekocht. Zolang er genoeg licht is is de 1D MKII beter voor vliegende vogels vanwege de autofocus, maar de ruisprestaties, de megapixels en de heldere resultaten maken dit tot een erg goede camera. Dat hij fullframe is is vooral een voordeel op het bereik van 24-70. waar 24 vaak tekort schiet qua groothoek op een cropcamera is het best wel wijd op deze body. -
gast schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 12:31 | reageer
Mooie review voor iedereen die straks na de aankondiging/introductie van de Mark III deze Mark II 2e hands gaat kopen rond de 13-1400 euro. Als je belooft dat nieuwe model flink wat eerder te testen/reviewen (Canon leest mee) zal niemand moeite hebben met deze mosterd na de maaltijd...
-
tonv schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 12:39 | reageer
In een woord een fantastische camera ondanks een paar tekortkomingen waar goed mee valt te leven. Zoals in de review wordt vermeld schiet het AF systeem tekort en 3 f/ps is ontoereikend als je bijv. sport wil schieten of vogels zoals Johannes.
Ik zag me voor keus gesteld een 7D of 5DII aan te schaffen en wat ben ik achteraf gelukkig dat ik voor full frame heb gekozen. De 7D heeft weliswaar een geavanceerder AF systeem maar blijft qua Image Quality en ISO performance achter bij de 5D II
De 5D III zal het vast en zeker weer gaan overtreffen maar meer megapixels hoeft voor mij voorlopig niet. En met het AF systeem van de 5D II heb ik leren omgaan zodat ik geen shot mis. Ik wil er nog zeker een jaar of twee mee blijven werken en investeer liever in hoogwaardig glas. -
Willem schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 12:46 | reageer
Oude kooeien uit de stal, zijn er geen andere camera's dan alleen Cannon?
Leuk onderwerp voor je nieuwe site. of zit je gewoon te azen dan je iets van Çannon krijgt. dus toch belangen verstreken.............. -
aradilon schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 13:33 | reageer
@Willem waarom zo'n domme reactie? En is het zo moeilijk om 1 n ipv 2 nn te schrijven? Canon is het. En nee ik ben geen Canon gebruiker. Als Elja iets over zijn camera schrijft wat is er daar mis mee? Hij heeft ook al over Nikon geschreven en Sony enzovoort maar hij kan moeilijk een camera reviewen die hij niet heeft!
-
pwijland schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 13:35 | reageer
Elja mij heb je in ieder geval overtuigd. Nu mijn vrouw nog Maar het is hetzelfde met de 40D die ik al een paar jaar gebruik. Is ook zo'n camera die eigenlijk iets te goed is gemaakt voor zijn prijsklasse en de 50D was daarom ook niet echt een stap vooruit. Ik hoor zelf mensen in mijn omgeving die hun 400/450 omruilen voor een 2e hands 40D en niet anders meer willen. Maar ja er komt een moment...........
Dus het wordt hard sparen voor de opvolger van de 5D mark II -
-
Makke2 schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 15:16 | reageer
Na mijn Canon 400D heb ik me twee jaar geleden een 5D MKII aangeschaft. Nog geen moment spijt van gehad. Het enige minpuntje is hier inderdaad reeds verschillende keren aangehaald...
Ik schaf me binnenkort bijkomend de nieuwe Canon 1D Mark IV aan en dan zullen m'n mogelijkheden compleet zijn. -
Henri schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 17:53 | reageer
Inderdaad is deze bespreking wat aan de late kant Elja....
Ik heb inmiddels jouw verlanglijstje voor de opvolger vlak onder het mijne gezien hier: What do you want in the Canon 5D mark III.
De 5D MII is inderdaad een prima camera. Alleen het TTL gestuurd flitsen vind ik een grote fiasco!
Vreemd dat ik daar zo weinig over lees! Zowel de 5D als de 5DII scoren bijzonder slecht als het om TTL flitsen gaat, welk meetsysteem je ook instelt: evoluerend meten, integraal meten of middenbetoond meten; zodra er een persoon met een witte blouse deels in beeld komt is het gedaan met de correcte belichting.
Ook interieuropnamen met plafondflits op een spierwit plafond worden bij ISO 800 en f/5,6 regelmatig onderbelicht, terwijl ik dan in de Manual belichtingsmodus een perfecte belichting haal bij f/11,0!
Bij mijn Nikon F3 en Pentax 645 II werkt dat perfect. Canon schijnt dat niet voor elkaar te krijgen..... -
-
EdC schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 18:25 | reageer
@Henri. ETTL-flitsen met de flitser naast de camera (stribist-style) gaat prima (al geeft M-flitsen wel een mooier resultaat). Met een opsteekflitser op de camera is het resultaat niet altijd top. Maar bij het maken van een portret met opgestoken flitser heb ik niet vaak problemen. Het lijkt me overigens minder een probleem van de flitser dan van de 'agressief' reagerende belichtingsmeter van de camera. Ook zonder flitser moet je daar bij deze camera op bedacht zijn.
-
Johan P. schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 23:04 | reageer
@Elja. Goed, nu je wat aan de late kant bent met de 5D, zou je (of iemand anders?) wat eerder kunnen komen met een review van de 60D?
Ik heb helaas niet het budget voor een 5D, maar volgens mij komt de '2-cijferige' serie van Canon er niet zo best vanaf. De 50D was eigenlijk geen waardige opvolger van de 40D en de 30D (die heb ik momenteel) presteert naar mijn mening ver onder de maat. Ik ben me aan het orienteren op een nieuwe camera, maar ben bang dat ik met de 60D een miskoop doe. Is het niet beter om nog een stapje naar beneden te doen en een 'echte hobbycamera' te kopen, zoals de 600D? Want daar hoor ik wel positieve verhalen over en het scheelt ook nog in de aanschaf. Heeft iemand hier gedachten over? -
Elja Trum schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 23:16 | reageer
@Johan P; Ik zal 'm ter review vragen!
Te oordelen op de specificaties ben ik bang dat de Canon 600D akelig dicht in de buurt komt van de Canon 60D trouwens. Wat dat betreft lijkt er -op de pro body na- weinig verschil meer te zijn.
@Henri; Die correctie optie is er wel ooit geweest. Toch weer eens even in de code duiken.
@Willem; De review van de Nikon D700 heb ik anders jaren geleden gedaan, netjes op tijd! -
Kees Krick schreef op zondag 20 februari 2011 om 13:58 | reageer
Begin vorig jaar overgestapt naar deze camera (had eerst Olympus E-3), geen seconde spijt gehad. Betere ruisprestaties en detaillering en vooral dynamisch bereik is heel goed. Lenzen is een ander verhaal Ik denk dat de 5DII later een bijzondere camera zal blijken te zijn. Niet verkopen dus, maar in een vitrine plaatsen
-
TomRoelofs schreef op zondag 20 februari 2011 om 23:21 | reageer
Ik heb deze nu ook al meer dan 2 jaar en de focus blijft een hekel punt, als de volgende 5d niet met een beter focus systeem gaat komen ga ik na jaren van Canon toch eens serieus nadenken over een overstap richting Nikon
-
JBB schreef op dinsdag 22 februari 2011 om 12:28 | reageer
Ik heb de 5DmkII nu twee jaar en vind het nog steeds een super camera, gebruik deze vooral voor landschappen en product fotografie. Daarnaast ben ik in het gelukkige bezit van de 7D, ideaal voor vliegende vogels en andere bewegende onderwerpen. Maar als de 5DmkIII de snelheid zou krijgen van de 7D, dan gaat die laatste er ondanks de cropfactor wel uit ben alvast maar begonnen te sparen
-
Eugène
Ik ben 5D mark 1 liefhebber vanwege alles ... behalve de snel vervuilende beeldsensor. Het gordijn staat er dan ook tegen te klapperen, maar enfin. Ik lijk toch altijd een verschil te zien tussen de Mark I en Mark II in het voordeel van de eerste. Het beeld met name de huid lijkt altijd een beetje gepoederd of geplastificeerd of dichtgelopen. Ik mis de poriën zoals in het kinderportret (even los gezien van goed geslaagde foto!). Ligt dit aan mij? Ik meen op dit punt werkelijk een verschil te zien in het voordeel van de Mark I. Een eigenaar van beiden kan mij misschien hierover informeren.
-
Serge schreef op woensdag 23 februari 2011 om 23:57 | reageer
Als Nikon gebruiker heb ik vorige zomer enkele dagen mogen werken met een 5D2 en een 35mm f/1.4 lens. Erg fijn materiaal! Al kon ik niet snel wennen aan de menu-instellingen en bediening van de toetsen, die lijken mij bij Nikon soms logischer te zijn. Maar al bij al een erg goed toestel.
-
-
annoh schreef op zaterdag 17 september 2011 om 09:36 | reageer
Ik vind, zelfs twee jaar na zijn introductie de Canon 5D MK2 nog altijd een heel fijne camera. Resolutie, dynamisch bereik, kleurweergave en signaal/ruis verhouding van deze camera zijn allemaal erg goed. Voor een volformaat camera is de 5D MK2 compact en licht gebouwd, het menu is overzichtelijk en de knoppen zitten op de juiste plaats. Als je tenminste objectieven van heel goede kwaliteit gebruikt.
Voordelen
•Zeer goede beeldkwaliteit: hoge resolutie, groot dynamisch bereik en een goede signaal / ruisverhouding
•Heldere en grote zoeker en een beeldscherm met 920.000 pixels
•Nauwkeurige en snelle AF mist je middelste AF punt gebruikt
Nadelen
•Zoekerinformatie van de Canon 5D MK2 moeilijk leesbaar bij veel licht
•AF Canon 5D MK2 minder geschikt voor autofocus tracking
•Alleen middelste AF veld werkt snel en heel nauwkeurig
•Matige autowitbalans bij kunstlicht
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon 5D mark II omgebouwd tot Leica
door Erik van Rosmalen
-
Review: Canon 5D mark III
door Elja Trum
-
Hoe verlies je 2400 dollar in 24 seconden
door Elja Trum
-
Firmware update: Canon 5D mark II
door Niels van der Perk
-
Firmware update Canon 5D Mark II, versie 2.0.8
door Niels van der Perk
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.