Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Yljas Roeper

Review: Canon EOS M

zaterdag 3 januari 2015, 09:39 door | 19.674x gelezen | 3 reacties

Tijdens de benefietavond 'Night of the Rising Stars' van Daar el Atfaal (DeA) win ik een reis naar Marokko. Deze stichting, die ik vrijwel vanaf de oprichting steun, zet zich in voor kansarme kinderen in Marokko en leunt daarvoor volledig op donaties en vrijwilligers.

Als ik de reisinformatie binnenkrijg, blijkt dat we met een budgetmaatschappij vliegen. Ik mag slechts 10 kilogram handbagage meenemen. Dat wordt een uitdaging als ik mijn Canon 5D mark II mee wil nemen. De organisatie weet dat ik fotografeer en rekent op een mooie fotoreportage van de reis.

Ik overweeg al langer een syteemcamera aan te schaffen voor onder andere straatfotografie en bedenk het volgende: als Canon mij een EOS M ter beschikking stelt voor deze reis, dan kan ik lichtbepakt op reis en tegelijkertijd toch een kwalitatief goede fotoserie maken.

Op de beurs Professional Imaging in Nieuwegein bespreek ik mijn idee met Thom Goossens van Canon Nederland, die instemt met mijn voorstel. Canon stelt graag een camera ter beschikking voor het goede doel. Op 26 april haal ik de camera op. Het testen kan beginnen.

De uitpakparty


In de doos zitten een EOS M, EF-M 18-55mm objectief en een EX90 flitser. Een totaalpakket, waarmee je in de meeste situaties prima uit de voeten kunt. Ik schaf voor de zekerheid een extra accu aan en krijg daarbij van Cameraland.nl een SD-kaart cadeau. Ook zij zetten zich graag in voor het goede doel. Het scherm plak ik af met een screenprotector en -tegen al mijn principes in- schroef ik een B+W UV-filter op het objectief. Het zijn niet mijn spullen en ik breng ze graag onbeschadigd terug. Een eventueel licht verlies van beeldkwaliteit neem ik op de koop toe.

Review eos m org 001
Canon EOS M met EF-M 18-55mm objectief en EX90 flitser (bron: www.canon.nl)

Pluspunten


Hoewel m'n interesse in een systeemcamera gewekt is door de introductie van de retro Olympus Pen-serie, bevalt het design van de EOS M me ook prima. Strak, zijdeglans zwart met een soort van pistoolzwart/bruin objectief en een klein vertcaal gripje maken 'm voor mij helemaal af. De camera is overigens ook verkrijgbaar in andere kleuren, zoals zilver, rood en wit.

In de dagen voorafgaand aan de reis probeer ik verschillende instellingen uit. Op deze manier kan ik vast aan de camera wennen en kan ik hopelijk tijdens de reis sneller met de camera werken. Het menu werkt wat dat betreft prima mee. Ik ben ooit begonnen met eenPowershot S20 en heb via de EOS 300D en andere D-SLR's de evolutie van het menu sinds die tijd meegemaakt. Dat helpt en het is één van de belangrijkste redenen tot nu toe dat ik voorkeur heb voor een systeemcamera van Canon.

Voor (rechts) en na (links) bewerking
Voor bewerking (rechts) en na bewerking (links) in PS6 vanuit jpg

Nieuw voor me is het touchscreen. Het werkt echter intuïtief en ik ben er al snel aan gewend. Bovenop de camera, rond de ontspanknop zit het programmakeuzewiel waarmee je kunt kiezen voor automatische scene, fotograferen of filmen. Omdat ik gewend ben handmatig te werken en niet zal filmen, blijft die knop op fotograferen staan.

Wel oppassen trouwens, want heel soms wijzig je de instelling als je de camera opbergt in of pakt uit je tas. Dat kan ook aan mijn tas en indeling liggen natuurlijk. Met het hoofdinstelwiel aan de achterkant kun je ook enkele instellingen snel benaderen, maar het meeste gebeurt toch wel via het touchscreen. Zo ook het kiezen van de creatieve modi.

Ik ben gewend om op M-stand of Av-stand te werken met mijn spiegelreflex, afhankelijk van de situatie. In beide gevallen kan ik diafragma, sluitertijd en/of ISO snel instellen door middel van de diverse draai- en drukknoppen op de camera. Ik vind dat met name in de M-stand bij de EOS M lastiger werken door het gebrek aan een draaiknop bij de afdrukknop.

Kwestie van wennen, maar na 10 jaar spiegelreflex heb ik zo mijn voorkeuren. Daarom stel ik de camera standaard in op diafragmavoorkeuze. Uitgangspunt is f/5.6, de maximale diafragmawaarde op 55mm @ISO200 en een compensatie van -1/3 stop. Dat laatste komt ook een beetje voort uit ervaringen, waarbij ik graag doortekening houd in lichte delen.

Ik fotografeer in Jpeg en RAW. Normaalgesproken stel ik de Jpeg in mijn eigen camera zo in dat verscherping en dergelijke allen op 0 staan. In dit geval zet ik ze op 1, omdat ik nu al weet dat ik in Marokko mijn iPad zal gebruiken om eventueel wat foto's op Facebook te zetten. Die wil ik dan niet eerst ook nog eens hoeven te bewerken, tenzij..

De eerste resultaten met deze instellingen beloven heel wat. Met name de verhouding tussen lichte en donkere delen wordt mooi weergegeven, maar ook verscherping en saturatie zijn dik in orde. Hier kan ik wel mee leven.

Tekortkomingen


De reis naar Marokko is van 1 tot en met 5 mei en al bij vertrek vanuit huis start ik met mijn reportage. Ik fotografeer in de auto, op het vliegveld en in het vliegtuig. Het hotel in Marokko, de supermarkt waar we de cadeautjes voor de kinderen kopen, op straat en natuurlijk in de weeshuizen zelf, overal maak ik foto's.

Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar licht stel ik met name de ISO-waarde hoger of lager in, zodat ik voldoende snelle sluitertijden krijg om bewegingsonscherpte te voorkomen. Over het algemeen gaat dat prima, al beginnen de eerste tekortkomingen zich steeds duidelijker te openbaren.

Om met die ISO-waarde te beginnen: tot ISO 1600 is er prima met de camera te werken. Natuurlijk is er wel ruis, maar mijn foto's zijn bedoeld voor webgebruik en op plaatjes van maximaal 800 pixels aan de langste zijde is de ruis amper te zien.

Dat het ruisniveau voor mijn gevoel vergelijkbaar is met mijn 30D vind ik wel opvallend. Van een camera die generaties nieuwer is, had ik wel meer verwacht. Speelt de pixelrace en het verschil van zo'n 10 megapixel tussen 30D en EOS M hier dan toch een rol?

Buitenfoto @ISO200
Buitenfoto @ISO200 met drie keer 100% crop

Buitenfoto @ISO1600
Buitenfoto @ISO1600 met drie keer 100% crop

Binnenfoto @ISO1600
Binnenfoto @ISO1600 met drie keer 100% crop

Binnenfoto @ISO3200
Binnenfoto @ISO3200 met drie keer 100% crop

Een andere uitdaging is de autofocus snelheid. Natuurlijk moet ik het niet vergelijken met een spiegelreflex, maar de EOS M is toch wel erg langzaam. Ik ben overigens de eerste niet die daarmee zit als ik de andere reviews mag geloven. Daar zou nog mee te leven zijn, ware het niet dat ik ook regelmatig een misfocus ervaar.

Ik kan er geen vinger op leggen waar dat aan ligt, al ben ik niet te beroerd om de hand in eigen boezem te steken; waarschijnlijk ben ik gewoon te ongeduldig op sommige momenten. Op het kleine schermpje van de camera zelf zie je die onscherpte overigens niet, maar op de iPad en later thuis op mijn 24 inch scherm is het in sommige gevallen overduidelijk.

Daarnaast vind ik dat de accu erg snel leeg is, ondanks dat ik camera automatisch laat uitschakelen na een paar minuten. Het is wel logisch natuurlijk, want alles gebeurt met het scherm ingeschakeld. Neemt niet weg dat ik blij ben dat ik een extra accu heb gekocht.

Ook jammer is het feit dat het scherm zich niet automatisch aanpast aan de hoeveelheid licht. De eerste dagen van de reis is het redelijk bewolkt of zit ik binnen. Dan is het scherm -dat je door het ontbreken van een zoeker dus ook gebruikt om je compositie te maken- prima te gebruiken. De laatste dag is het echter stralend weer en dan merk ik dat het scherm af en toe slecht te zien is.

Nog afgezien van het feit dat je door deze manier van werken onstabieler fotografeert, waardoor de kans op bewegingsonscherpte toeneemt. Dan heb ik nog liever een optische zoeker met parallax, dan helemaal geen zoeker.

Flitsen


Ook de flitser krijgt nog even de kans om zich te bewijzen. Het kopje van de EX90 is niet veel groter dan een pop-upflitser en niet neigbaar. Dat zou hard licht betekenen, maar daar heb ik rekening mee gehouden. Ik heb een Rogue filter meegenomen dat dienst kan doen als diffuser. Ik bevestig het met een aantal elastiekjes op de flitser, stel de camera in op M-stand en de flitsbelichtingscompensatie op -2/3e stop.

Dat levert prima resultaten op. Eigenlijk precies zoals ik het wil. En ondanks de slechts twee AAA-penlights laadt de flitser wat mij betreft ook voldoende snel op voor een volgende foto. De EOS M heeft een flitsschoen, dus je zou in principe elke EX- of compatible flitser op de camera kunnen gebruiken.

Gezien het formaat van de camera bestaat de kans dat dat al snel onstabiel wordt. Toch zou ik persoonlijk een 270EX bij deze camera verkiezen boven de meegeleverde EX90. De grootte van de kop en het feit dat die bij de Canon Speedlite EX270 wel naar boven gekanteld kan worden zijn daarbij voor mij de belangrijkste punten.

Binnenfoto @ISO1600 met flits
Binnenfoto @ISO1600 met flits met drie keer 100% crop


Concluderend


Het doel van deze test is om te bepalen of de EOS M voor mij een geschikte systeemcamera zou zijn. Een nog niet eerder genoemd argument waarom ik diep in mijn hart ook op deze camera val, is dat die ook leverbaar is in bovenstaande kit inclusief EF-adapter (voor mij minder belangrijk) én EF-M 22mm f/2.0.

Op mijn 5D gebruik ik graag een 35mm voor straatfotografie en qua beeldhoek komt dat overeen met 22mm op de EOS M. Het grote voordeel dat de EOS M dan biedt is dat je minder opvallend kunt fotograferen.

Toch zal deze EOS M het voor mij niet worden. De meeste van de genoemde tekortkomingen zou ik nog wel mee kunnen leven, maar met name de gebrekkige autofocus zou me parten spelen juist bij het doel waar ik de camera voor zou willen hebben: straatfotografie.

Dan is 949 euro erg veel geld en zijn er waarschijnlijk betere alternatieven voor me. Welke weet ik echter nog steeds niet. Daarnaast verwacht ik dat Canon op termijn met nieuwe modellen uitkomt, waar een deel van de door mij beschreven tekortkomingen opgelost zijn. Wellicht dat die dan wel volledig aan mijn eisen zullen voldoen.

Nawoord


Tijdens het schrijven van deze review heb ik onder andere op Canonrumors.com gelezen dat Canon eind juni een firmware-update uitbrengt voor de EOS M, versie 2.0.0. Hiermee wil men met name het focusprobleem van deze camera oplossen.

Mocht dit inderdaad het geval blijken, dan zou dat in combinatie met de ingezette prijsdaling en huidige cashback van de EOS M toch een zeer interessante camera maken. Daarnaast worden ook al een opvolger van deze EOS M en een wat hoger gepositioneerd model inclusief zoeker verwacht.

Met dank aan


Stichting Daar el Atfaal voor een geweldige reis-ervaring, zie de fotoserie op Facebook;
Thom Goossens van Canon Nederland N.V. voor het beschikbaar stellen van de EOS M;
Cameraland voor het beschikbaar stellen van accessoires t.b.v. de EOS M.

Met dank aan logos

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 3 januari 2015.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 22 juni 2013, 22:10.
Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

3 reacties

  1. Marcel
    Marcel schreef op zondag 23 juni 2013 om 12:18  | reageer

    Goed verhaal maar nog wel naar de redactie voor de taal en schrijffoutjes.

  2. Ytos
    Profiel Ytos schreef op zondag 23 juni 2013 om 22:10  | reageer

    Bedankt voor je reactie Marcel. Elja heeft het geredigeerd. Ik zie zo gauw geen foutjes, maar na schrijven en herschrijven word je blind voor je eigen fouten. Ik hoor graag wat er niet goed is.

  3. Emiel
    Emiel schreef op maandag 24 juni 2013 om 09:34  | reageer

    Yljas, bedankt voor je uitgebreide review. Altijd goed om te lezen hoe anderen een nieuwe camera ervaren.
    Ik overweeg een systeemcamera voor erbij en de eos M komt daarvoor in aanmerking, aangezien ik mijn objectieven ook deze camera zou kunnen gebruiken. AF is inderdaad wel een puntje. Toch maar even de reacties op de firmware update afwachten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord