Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

7 redenen om te kiezen voor Capture One in plaats van Lightroom (en een bonus voor Sony gebruikers)

maandag 28 april 2025, 15:30 door | 132x gelezen | 0 reacties

Als je je foto's wil gaan bewerken heb je keuze uit best een ruime selectie van fotobewerkingsprogramma's.

Wat je keuze kan bepalen, is of je een bewerkingsprogramma wil om incidenteel eens een foto te bewerken of dat je een programma zoekt waar je je hele workflow in hebt zitten: Van organiseren tot bewerken tot exporteren.

Van die workflow programma's zijn er dan weer niet zo heel veel, als je fotografen om je heen vraagt wat zij gebruiken zal dat voor veel mensen Adobe Lightroom zijn maar hier en daar zul je ook mensen tegenkomen die de voorkeur geven aan Capture One.

Na jarenlang Lightroom gebruikt te hebben ben ik een paar jaar geleden helemaal overgestapt op Capture one, vooral om de bonusreden hieronder aan het artikel, maar ook nummer 1 deed een flinke duit in het zakje.

Met enige regelmaat - en ook recent nog - gebruik ik Lightroom, de redenen die ik hier noem, vind ik nog steeds gelden, ook voor de meest recente versies van deze programma's

1: RAW omzetting


Als je dezelfde foto gemaakt in RAW opent in Capture One of in Lightroom zal het resultaat niet honderd procent hetzelfde zijn. Dat komt omdat elk programma zijn eigen profielen gebruikt om de informatie die in een RAW bestand is opgeslagen te interpreteren en weer te geven.

Vergelijking Capture One en Lightroom


Zie het als ingrediënten die gebruikt worden voor verschillende gerechten. Met dezelfde ingrediënten kan er toch een heel ander gerecht gemaakt worden.

Als ik een foto open in Capture One vind ik de kleuren wat levendiger, het beeld oogt meteen meer 'af'. Vaak ben ik minder tijd kwijt om het beeld naar mijn zin te krijgen in Capture One dan in Lightroom.

In de afbeelding onder het kopje kun je de verschillen zien in de helderheid, huidstint en blauwtinten zoals in het jasje.

2: Luma curve


Wil je contrast toevoegen in een foto dan kan dat met de contrast slider, of door een S-curve te maken in je curve paneel.

Luma curve


Een nadeel is dat daarmee ook je kleuren veranderen, vaak zal het ook meer verzadiging geven wat je dan weer zou moeten aanpassen.

Luma vs contrast



Capture One heeft een “Luma” curve, waarbij alleen het licht die S-curve krijgt en niet de kleuren. Je kunt dan contrast toevoegen zonder dat je verzadiging verandert.

3: Intelligente maskers toepassen op meerdere foto's


Als je een masker maakt met een van de intelligente ofwel AI opties - onderwerp, achtergrond of mens - dan kun je die op volgende foto's toepassen zonder opnieuw te hoeven selecteren.

Maskers


Je kopieert en plakt je bewerkingen op de foto die je wilt en Capture One zal in die nieuwe foto dan zelf het onderwerp, de achtergrond of de mens(en) herkennen en de bewerkingen daar toepassen.

4: Lagen


Als je wel een met Photoshop werkt, zul je bekend zijn met het fenomeen lagen: Je legt de bewerkingen als het ware bovenop de foto, elke bewerking op z'n eigen laag.

Voordeel hiervan boven het alleen werken op de foto is dat je beter ziet wat je hebt aangepast en ook dat je die aanpassingen meer of minder invloed kan laten hebben door de desbetreffende laag meer of minder zichtbaar te maken.

Lagen


In Lightroom kun je met maskers iets of wat hetzelfde bereiken, alleen vind ik het in Capture One veel gebruiksvriendelijker en overzichtelijker.

5: Match look


Een redelijk nieuwe functie in Capture One is de Match Look of Toepassen Look. Dit is niet een harde 'copy/paste' functie waarbij je de bewerkingen van de ene foto overzet naar de andere, maar de foto's worden geïnterpreteerd en er wordt geprobeerd een eenheid in de foto's voor elkaar te krijgen.

Match look


Anders dan met een preset kun je precies zien wat er aangepast is om deze look te maken en je kunt dus ook heel makkelijk een bewerking aanpassen als die toch niet helemaal past in de rest van de serie.
Het best werkt deze functie als je Capture One meerdere foto's geeft om de look op te baseren.

Ik heb deze functie ook nooit op 100% staan, op 80% of lager geeft vaak een beter resultaat en het wisselt ook wel wat of je veel foto's tegelijk bewerkt of een kleiner aantal. Een kleiner aantal vind ik dan bijvoorbeeld 25 en veel zou 100 of meer zijn.

Heb je dus een keer een foto bewerkt die je echt prachtig gelukt vindt, dan kun je deze dus recreëren door de Match Look toe te passen. Je kunt foto's uit de huidige catalogus of sessie gebruiken voor de Look, maar ook foto's die je op een andere plek op je computer hebt staan.

Je sleept ze naar het Match Look venster en kiest dan op welke foto's je die wil toepassen. Ideaal als je een flinke serie foto's hebt die je een eenheid in bewerking wil geven.

6: Sessies en catalogus


Capture One geeft je twee manieren om je foto's te organiseren. De Catalogus en de Sessies. In de catalogus verzamel je meestal veel foto's en die kun je dan met keywords of op datum of andere metadata gaan terugzoeken. Zelf gebruik ik een catalogus per jaar voor mijn privé foto's.

In een sessie stop je meestal de foto's die je op een dag of voor een doel maakt. Deze gebruik ik voor het bewerken van klantfoto's of als ik een speciale dag ergens gefotografeerd heb zoals bijvoorbeeld bij een event.

Capture One maakt zelf mapjes aan voor waar je alle foto's in kan zetten, je selectie en - wat ik vooral ook gebruik- de exports. Je hebt dan van een event of een opdracht alles bij elkaar zitten, wat ik zelf heel handig vindt.

Aan het eind van het jaar kun je dan al die sessies samenvoegen tot een catalogus als je dat makkelijker vindt. Ikzelf doe dat niet omdat ik mijn foto's al per jaar - maand - sessie opsla en dus foto's sowieso makkelijk kan terugvinden als dat nodig is.

7: Exporteren


Als je klaar bent met het bewerken van je foto's biedt Capture One je veel opties om je foto's te gaan exporteren. Zo kun je naar meerdere mapjes gaan opslaan in verschillende formaten tegelijk. En zonder dat je verder veel in hoeft te stellen zijn er handige presets voor verschillende doeleinden: Exporteren voor web bijvoorbeeld.

Export


Deze 'recepten' kun je aanpassen voor je eigen wensen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld de optie om de foto's bij het exporteren automatisch te hernoemen naar de map waar ze in opgeslagen zijn. Maar de mogelijkheden daarin zijn bijna eindeloos.

Bonus reden voor Sony gebruikers: Je kunt met alle camera's tethered fotograferen


Met de nieuwere camera's kan dan ook met Lightroom, maar veelgebruikte modellen zoals de Alpha7III worden niet ondersteund door Adobe.

Met een workaround via Imaging Edge Desktop en een hot folder in Lightroom kun je redelijk direct importeren maar de mogelijkheden met Capture One zijn groter, naast dat je direct met Capture One verbindt.

Tethered fotograferen


Zeker als je de Studio versie van Capture One zou gebruiken kun je bijvoorbeeld direct intelligente crops uitvoeren bij portretfotografie. In alle versies kun je een overlay gebruiken zodat je al precies kunt zien waar bijvoorbeeld tekst op een foto terecht zou komen, of als je een andere foto precies na zou willen maken.

Op Photofacts Academy kun je zowel een basiscursus Capture One als een gloednieuwe cursus met meer uitgebreide en nieuwere functies volgen!


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.744 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord