Een impressie van DxO PureRAW4 plugin voor Lightroom
vrijdag 13 december 2024, 13:26 door Nando Harmsen | 135x gelezen | 0 reactiesIk kreeg door een prettig toeval de beschikking over de software PureRAW4 van DxO. Deze software is bestemd om optische correcties op RAW-beelden uit te voeren. In dit artikel wil ik mijn eerste indruk van deze software geven, die ook als plugin voor Lightroom Classic werkt.
DxO is de leverancier van een fotobewerkingsprogramma dat vergeleken kan worden met Lightroom Classic. Dit is DxO PhotoLab. Het is ook de leverancier van de populaire Nik-collection software. DxO PureRaw4 is de software voor beeldcorrectie toe te passen.
Allereerst een korte mededeling over de kosten van deze software. Anders dan de software van Adobe is de aanschaf eenmalig. Je krijgt een levenslange licentie. Nieuwe versies zullen wel opnieuw gekocht moeten worden, maar je bent vrij om dat wel of niet te doen.
Een licentie kost eenmalig 119 euro. De software is helaas niet in de Nederlandse taal te downloaden.
DxO PureRAW4 is speciaal voor lenscorrecties. denk aan vignettering, vervormingen, en lens-softness. Het werkt als stand-alone software, maar ook als plugin voor Lightroom Classic. Ben je gebruiker van Lightroom, dan is dat laatste natuurlijk een prachtige optie.
Om DxO PureRAW4 als plugin te gebruiken moet het wel meerwaarde bieden voor de al ingebouwde beeldcorrecties van Lightroom. Het kost meer tijd en moeite om de plugin te gebruiken, in vergelijk met wat er al in Lightroom beschikbaar is.
In het gebruik is het DxO PureRAW heel erg simpel. In plaats van 'bewerken in' moet de plugin geladen worden door 'exporteren met voorinstelling'. Het is mogelijk om direct PureRAW4 toe te passen, of het programma in zijn geheel te laden.
Preview and Process
Deze optie brengt je naar het programma zelf waar je alle details van de beeldcorrectie kan instellen en aanpassen. DxO PureRAW4 werkt in principe volledig automatisch, en kiest de beste instellingen aan de hand van lensprofielen die automatisch gedownload worden.
De verschillende parameters kunnen naar wens aangepast worden. Ben je tevreden, dan is het een kwestie van exporteren naar een DNG, TIFF of Jpeg bestand. Desgewenst kan dit in een aparte folder, met een import naar Lightroom.
Process Instantly
De andere optie is een snellere methode. Hiervoor hoeft het programma DxO PureRAW4 niet volledig geopend te worden. De instellingen worden direct toegepast. Hiermee is de hoeveelheid handelingen beperkt en werkt het een stuk sneller.
Je hebt wel de mogelijkheid om de instellingen te wijzigen. Er ontbreekt dan alleen het preview venster waar je het resultaat van die wijzigingen kunt bekijken voordat je ze laat toepassen.
Betere resultaten dan in Lightroom Classic
De resultaten van DxO PureRAW lijken veel beter te zijn dan de lenscorrecties in Lightroom Classic zelf. Zo op het eerste oog lijkt het verschil klein, maar het valt op wanneer het gebruikt wordt voor de foto's van sterrensporen.
Bij de lenscorrecties in Lightroom Classic ontstaat banding bij het stapelen van foto's. Dit maakt het resultaat simpelweg onbruikbaar. De lensprofielen uit DxO PureRAW4 vertonen echter geen banding na stapelen.
Een bijkomstig voordeel van DxO PureRAW4 is de mogelijkheid om lens softness te corrigeren. Dit kan een aanzienlijk verschil opleveren in scherpte.
Eerste impressie
Ik ben aangenaam verrast door de mogelijkheden van DxO PureRAW4. Zeker met de toenemende noodzaak van lenscorrecties van moderne objectieven is dit een waardevol programma en/of plugin.
Voor wie sterrensporen fotografeert met objectieven die lenscorrectie nodig hebben, is het onbreken van banding na stacken bijzonder waardevol. Hoe ruis onder controle gehouden wordt bij de correctie van vignettering moet ik nog uitzoeken.
Er is wel een nadeel ten opzichte van de lenscorrecties die in Lightroom Classic worden uitgevoerd. Doe je dit in Lightroom Classic, dan wordt dit non-destructive op het RAW-bestand uitgevoerd. Met DxO PureRAW4 krijg je een nieuw bestand.
Voer je PureRAW4 uit op veel bestanden, en wil je maximale bewerkingsmogelijkheden behouden? Dan eindig je met DNG-bestanden die tot 6x zo groot zijn. Een 30MB RAW-bestand wordt al snel een 180MB groot DNG-bestand.
DxO PureRAW4 is een interessant programma, ook voor de Lightroom Classic gebruiker. Het biedt voordelen, maar ook wat nadelen. Het is tijd om daar eens wat dieper op in te duiken.
En wie weet is DxO PhotoLab8, een alternatief van Lightroom Classic, ook de moeite waard om eens naar te kijken. Zeker omdat er geen abonnement bij is. Je koopt het programma eenmalig. Misschien is het zelfs een hele cursus op Photofacts Academy waard.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Hasselblad X1D-50c krijgt topscore van 102 bij DxOMark
door Michelle Peeters
-
DxO neemt Nik Collection van Google over
door Michelle Peeters
-
Sigma 85mm f/1.4 Art hoogste score ooit op DxOMark
door Aäron Nasarany
-
Praktijktest: DxO ONE
door Laura Vink
-
DxO komt met camera voor je iPhone
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.300 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.