Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Freddy Stapersma

Fusion; verschillende belichtingen combineren

woensdag 28 oktober 2009, 23:40 door | 10.725x gelezen | 8 reacties

Bij een panoramafoto loop je vaak tegen het probleem van verschillen in lichtintensiteit. Aan de ene kant van de opname schijnt bijvoorbeeld de zon terwijl in een ander deel een donker schaduw zit. Dit probleem kun je oplossen door meerdere belichtingen te maken en deze later tot één goede foto te combineren. Dat kan met HDR, maar ook heel goed met Fusion.

Wat is Fusion
Fusion is GEEN HDR! Je kan er ook geen HDR outputs mee maken alleen Tiff en JPeG. Bij HDR worden de belichtingen bij elkaar geteld zodat je ze kan aanpassen van bijvoorbeeld diepe schaduw tot fel verlicht. Dit zijn 32 bits afbeeldingen. Deze kunnen niet op een standaard monitor vertoond worden. Daarvoor moeten we de boel weer downgraden tot maximaal een 16 bits afbeelding. Dit proces noemen we tonemappen aangezien je de (licht) toon aanpast van de afbeelding en de 32 bits terug brengt naar 16 bits.

Verder kan je uiteraard nog veel meer leuke grappen er mee uithalen maar tone mapping kan in principe met elke foto. De zwaar overdreven gekleurde foto's vol artifacts zijn niet wat een HDR moet voorstellen.

Fusion is een algoritme gebruik makend van de best belichte pixel in één van de opnamens. om verschillende belichte opnamen aan elkaar te plakken tot één opname. Waardoor er veel realistischer afbeeldingen kunnen worden gemaakt.

In de laatste versie van het populaire programma Photomatix zit nu deze functie nu ook. Photomatix is een prima tool om te gebruiken. Als je Photomatix nog niet in je bezit hebt is er ook dus een gratis manier om dit te doen; Enfuse GUI 2.

Enfuse GUI 2 is zoals genaamd een Graphic User Interface om het commandline programma enfuse heen. Dat wil zeggen dat je geen codes meer hoeft te kloppen maar een visuele interface hebt voor de berekeningen die het programma gaat doen.

Je kan de bestanden er gewoon ingooien en aangeven hoeveel brackets je wilt. Zo kun je ook een batch maken. Je kan previews bekijken en de EXIF data blijft in het bestand. Tevens is het programma geschikt voor meerdere besturingssystemen zoals Windows, Mac OS en Linux. Ook kan Enfuse gebruik maken van meerder processoren in een computer.

Enfuse GUI 2


Voor iemand die gratis zeer realistische panoramas wil maken in moeilijke lichtomstandigheden absoluut een aanrader om te proberen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

8 reacties

  1. tonv
    tonv schreef op donderdag 29 oktober 2009 om 05:47  | reageer

    Je enthousiasme kan ik helaas nog niet delen. Vreselijk irritante software! De browser functie ontbreekt en wanneer je een folder of file versleept (Drag files or directories here) wordt in het balkje onderaan (Input Dir) de naam weergegeven maar niet de RAW's die je wilt selecteren voor bewerking. Na een paar pogingen heb ik het maar voor gezien gehouden...

  2. discocandy
    Profiel discocandy schreef op donderdag 29 oktober 2009 om 19:25  | reageer

    Hi Tonv.
    Raw gooi ik er zowiezo nooit doorheen. (Volgens mij kan dat niet eens?)
    Zeker een wide angle lens heeft last van CA en vingetering op de hoeken . Dit wil ik toch eerst goed hebben voor ik hem door Enfuegui2 heen gooi.
    Drag & drop vind ik nou wel hanidg aangezien ik zelf kan kiezen welke tiff files ik wil laden en er dan meteen ingooien?

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 29 oktober 2009 om 19:48  | reageer

    Freddy, heb je ook plaatjes van jouw werk met dit programma?
    Ik begrijp de stelligheid van de bewering over wide angle lenses niet erg. Ik kom die opmerking hier vaker tegen, maar ik merk CA en vignettering in mijn groothoek-beelden niet of anders extreem weinig op.

  4. discocandy
    Profiel discocandy schreef op donderdag 29 oktober 2009 om 23:02  | reageer

    uiteraard. voor alle field of view links is shockwave nodig dit zijn interactieve 360 panorama's.

    afbeelding

    Voorbeeld 1

    afbeelding

    Voorbeeld 2

  5. tonv
    tonv schreef op vrijdag 30 oktober 2009 om 01:33  | reageer

    @discocandy
    Momenteel pas ik exposure fusion toe middels een aantal RAW's die in CS4 gemerged worden tot een HDR. Dit file ondergaat eventuele correcties en wordt vervolgens bewerkt. Het is misschien niet de ideale exposure fusion methode maar de resultaten zijn bevredigend. Vooral voor nachtopnames waar sterke lichtbronnen (plaatselijke) overbelichting kunnen veroorzaken werkt deze methode maar ik ben op zoek naar meer geavanceerde exposure fusion software.

  6. discocandy
    Profiel discocandy schreef op vrijdag 30 oktober 2009 om 08:16  | reageer

    Dit is in mijn vak gebied (360 graden tours)bijna niet te doen. Als ik .hdr files moet hebben voor 3D werk doe ik het wel. Ik zou de verschillende brackets los stitchen tot bijvoorbeeld vijf panorama's
    en daarna in CS4 gooien om er een HDR file van te maken.

    Dit is makkelijker gezegt als gedaan; je moet dan de nadir ook in ptgui stitchen anders gaat dit niet lukken. Maar dat is zowat te zwaar voor mijn computer. Dit gaat voor de jpg files die dit uiteindelijk worden bij mij een stuk sneller.

  7. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 30 oktober 2009 om 13:55  | reageer

    Freddy,
    ik heb de flickr links bekeken en vind het geweldig wat je maakt!
    Ik begrijp goed welke problemen je met de belichting kan tegenkomen voor zo'n project (heb me ook wel eens aan panorama's gewaagd knipoog
    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de rest werkt; hoe krijg je zo'n fantastisch ronddraaiend geheel? Welke software heb je daar voor nodig, en is het gebruik moeilijk?

  8. discocandy
    Profiel discocandy schreef op vrijdag 30 oktober 2009 om 14:44  | reageer

    Als er meer mensen graag een artikel zien over 360x180 fotografie en het belangrijkste deel daarvan het programeren van de foto's tot een tour zoals ik hier heb gemaakt: roguesmc

    Hoor ik het graag. Verder staat er op mijn hobby website Discocandy een 360 graden tutorial. Mijn werkwijze is wel iets veranderd maar laat toch heel goed zien hoe je zoiets kan maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord