Nikon CLS; werking ingebouwde flitslichtmeter
dinsdag 26 april 2011, 22:36 door Gert Schipper | 9.958x gelezen | 0 reactiesFlitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het achtste artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.
Lees ook de zeven eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits
4. Nikon CLS; Wat is flash value lock
5. Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken
6. Nikon CLS; Hoe werkt de flitser in TTL mode
7. Nikon CLS; fotograferen van grote groepen
Wanneer je de ingebouwde flitser van de camera gebruikt werkt het meten van de belichting net iets anders dan je wellicht gewend bent. Wanneer je de Matrix-meting kiest en de ingebouwde flitser gebruikt dan schakelt de camera automatisch naar de TTL-BL mode. In dit artikel kijken we naar de werking hiervan en waarom dit zo werkt.
Wanneer je 3D Matrix ingesteld hebt meet de camera over een groot deel van het beeld en stelt de belichting in op basis van de helderheids verdeling. Als het voorwerp maar een klein deel van het beeld is dan maakt de helderheid van het voorwerp niet veel uit in de totaalmeting.
Wanneer de opname wordt gemaakt dan zal het flitsmeetsysteem alleen het centrum van het beeld meten en dan de flitsbelichting proberen te middelen met de helderheid van de achtergrond. Als de achtergrond aan de donkere kant is zal het onderwerp ook weinig licht krijgen. Het resultaat is dan een onderbelicht onderwerp.
Het idee achter TTL-BL (Trough The Lens - Back Lit) is het belichten met behulp van een invulflits en dan is het de bedoeling dat het onderwerp donker, en de achtergrond helder is. Als je spot meting instelt (de flits gaat nu automatisch over naar TTL mode) dan meet de camera alleen een klein gebied in het centrum van het beeld en stelt aan de hand hiervan de belichting in.
Zodra de opname wordt gemaakt dan zal het flitsmeetsysteem er voor zorgen dat het onderwerp in het centrum goed belicht wordt. Het systeem hoeft nu geen rekening te houden met de helderheid van de rest van het venster.
Samenvattend, er zijn enkele situaties die niet goed te meten zijn als de interne flitser wordt gebruikt samen met 3D Matrix meting omdat de flitser automatisch overgaat naar TTL-BL mode. Je kunt dus het beste met de interne flits spot meting gebruiken wanneer je bij een binnenlocatie bent, want dan wordt de TTL mode toegepast.
TTL-BL werkt het beste buiten want daar komt het vaak voor dat er alleen een invulflits gebruikt hoeft te worden.
» Lees verder: Nikon CLS: TTL en TTL-BL studie
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
-
Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Vergeet de omgekeerde kwadratenwet
door Elja Trum
-
De keuze tussen continu licht of flitslicht voor portretten
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.