Strobist style; de eerste stappen
dinsdag 18 maart 2008, 22:25 door Elja Trum | 21.146x gelezen | 26 reactiesAangestoken door de prachtige foto's van Bert Stephani ben ik me langzamerhand steeds meer aan het verdiepen in de wereld die Strobist fotografie wordt genoemd. Dit houdt in dat je bij je foto's gebruik maakt van los van de camera geplaatste opzetflitsers om je onderwerp te belichten. Dat hier erg geslaagde resultaten mee te behalen zijn laat de Strobist Flickr groep wel zien.
Benodigde apparatuur
Om hier goed mee aan de slag te kunnen heb je eigenlijk wel een bepaalde basis aan apparatuur nodig. Dit kun je zo duur maken als je wilt, maar aangezien het verstandig is eerst te kijken of deze manier van fotografie wat voor je is kun je ook erg betaalbaar beginnen. Reken echter toch op een paar honderd euro eerste aanschaf.
Het belangrijkste is natuurlijk het licht zelf, de opzetflitser. Het handige hierbij is dat je niet per se de nieuwste Speedlite 580EX II of Nikon SB-800 hoeft te kopen, maar dat het ook uitstekend kan met een eenvoudige opzetflitser. Ik durf zelfs te beweren dat het hiermee makkelijk wordt.
Zelf heb ik al een Speedlite 420EX en een 580EX II, maar desondanks heb ik vorige week een Vivitar 285HV gekocht bij Gadget Infinity in Hong Kong. Dat deed ik naar aanleiding van het artikel van Stef vorige week over de Cactus V2s radiografische flitsontsteking. Bij diezelfde shop kun je namelijk voor een paar tientjes die draadloze flitsontsteker kopen. Dat is dan ook absoluut een aanrader, want het is een spotgoedkope trigger voor je flitser die nog heel aardig presteert.
Je kunt natuurlijk ook direct gaan voor een top-of-the-line PocketWizard, als hoge kosten geen bezwaar zijn en je het beste van het best wilt. Voor amper 100 euro heb je echter zowel de Vivitar als de Cactus in Nederland thuisbezorgt.
Voor noemenswaardig strobist gebruik moet je de flitser loskoppelen van de camera, vandaar de draadloze ontsteking. Aangezien je de flitser ook wilt kunnen positioneren zijn er nog een paar handige aankopen. Om te beginnen een statief. Zelf heb ik gekozen voor een Manfrotto 001(B) Nano; een handig klein statiefje dat uitgeklapt een behoorlijk formaat kan aannemen.
Op het statief zet je een Manfrotto 026 Lite-Tite. Een handige koppeling die buigbaar is zodat je de flitser straks in elke hoek kunt positioneren. Daarnaast beschikt het over een uitsparing voor een (flits)paraplu. Als laatste heb je nog een Manfrotto 143S Flits Schoen nodig zodat je de flitser ook daadwerkelijk aan je statiefopstelling kunt koppelen.
Eerste testopstelling
Afgelopen woensdag heb ik mijn Cactus V2s en Vivitar 285HV besteld en vandaag ontving ik het pakketje uit Hong Kong al. Geen klachten over de snelheid dus!
Thuisgekomen direct een testopstelling in de tuin opgezet en mijn vrouw, Sara, erbij geroepen om model te staan. De Cactus V2s bestaat uit twee delen; een zender voor op je camera en een ontvanger voor onder je flits. Je kunt de ontvanger overigens ook met een flitskabeltje aan een flitser bevestigen (de Cactus V2s werkt op die manier bijvoorbeeld ook in combinatie met mijn Elinchrom D-lite studioflitsers).
De Vivitar 285HV is één stevig brok flitser. Het is dan wel allemaal plastic, maar geeft toch het idee van een baksteen. Daarbij oogt het ook als iets uit de jaren zeventig. Het prettige is dat het ding geen overbodige elektronica bevat; geen e-ttl en andere zooi. Gewoon flitsen. Wat wel kan is de sterkte van de flits instellen aan de hand van een draairing aan de voorkant van de flits. Zo kun je snel instellen of ie vol moet flitsen of op de helft, 1/4 of 1/16 van zijn kracht. Net wat je wilt in deze situaties. Overigens moet ik de bijhorende handleiding nog doornemen, dus wellicht kan ie nog wel meer dan dat.
Ik heb de flitser op het statief geplaatst en een paar meter achter Sara neergezet. Mijn lichtmeter had ik niet bij de hand, dus heb ik het trial-and-error opgelost. Mijn bedoeling was het aanwezige licht te gebruiken (het was al na zessen dus het werd al wel wat donker) en de flitser te gebruiken als extra haarlicht. Aangezien het als zo donker was (ISO 100, f/2.8, 1/30s) heb ik de flitser in zijn laagste stand (1/16) gebruikt.
Onderstaande foto laat het resultaat van mijn korte test zien. Zelf ben ik er wel blij mee. Wellicht dat mijn volgende aanschaf een paar gel filters worden. Hiermee kun je het flitslicht voorzien van een kleur naar keuze; dus iets warme om bijvoorbeeld het licht van een zonsondergang na te bootsen of iets groener om TL-verlichting te simuleren.
Beweeg over onderstaande foto om te zien hoe de flitser in deze situatie stond.
Sara op de eerste testfoto strobist style
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
26 reacties
-
-
Elja Trum schreef op dinsdag 18 maart 2008 om 22:59 | reageer
@Jeroen; Thx.
Een filter heb ik niet gebruikt voor deze foto.
Die mooiere settings ga ik zeker ook nog proberen. Maar voor zo'n eerste test is de tuin wel zo handig. Echt mooi weer was het ook niet, dus was ik ook blij dat we na vijf minuten naar binnen konden toen het begon te regenen. -
-
Elja Trum schreef op dinsdag 18 maart 2008 om 23:21 | reageer
Ik twijfelde er al over en had zelfs eerst een reactie geschreven over de gebruikte flitser voordat ik besloot toch maar op filters te reageren.
In deze foto heb ik alleen de Vivitar gebruikt. De rest is gewoon het aanwezige licht. Ik heb eerst het licht gemeten dat aanwezig was (gewoon met de camera zelf) en vervolgens handmatig diezelfde instelling gekozen. Daarna heb ik pas de flitser aangezet en die laten zorgen voor het 'zonlicht van achteren'.
Voor het gebruik van meerdere flitsers moet ik eerst nog wat extra ontvangertjes kopen voor de Cactus V2s. -
donkie-chot schreef op woensdag 19 maart 2008 om 01:14 | reageer
Hoe dan ook, je hebt in elk geval een mooier en jonger model gebruikt voor je eerste cactus-shots dan ik. Ik testte het op een vriend van me. En die heeft als dank meteen mijn tweede cactus-setje mee naar huis genomen Zeer waarschijnlijk dus nog een strobist-fan in de buurt.
Ik had in eerste instantie niet eens aan een haarlicht gedacht, maar nu ik het zo zie is het zeker de moeite waard.
Misschien is het wel ff handig om je 420 te testen, want volgens mij kun je daar niet veel mee, omdat hij niet manual is in te stellen. Da's balen (ik heb zelf ook nog een 420), maar wellicht wel handig om even te vermelden, voordat je iemand op het verkeerde been zet.
V.w.b. die filters: daar heb ik ook al een tijdje naar lopen zoeken. Het valt me op dat ze relatief duur zijn en lastig te vinden. Als iemand een goeie tip heeft, houd ik me aanbevolen. En anders is het misschien een idee om met een aantal mensen samen een setje van die grote Lee-filters te kopen (50x60) en die te snijden in maten voor kleine flitsers? Misschien krijg je hier wel genoeg mensen bij elkaar. -
RobertW schreef op woensdag 19 maart 2008 om 07:19 | reageer
Ik heb bij een zaak in Munchen via internet een boekje met van die Lee samples gekocht. Meer dan 300 kleuren in de maat van de flitskop (al voorgesneden)voor.... 4 euro!
-
Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 19 maart 2008 om 07:35 | reageer
Mooie eerste proef, Elja.
Ik ben zelf al een paar jaar bezig met deze vorm van fotografie (4 SB-800 flitsers + een 3x500w/s Bowens) en ik vind dit toch wel de meest mooie vorm van portret fotografie. De meeste Nikon gebruikers doen er trouwens wel slim aan om voor een flitser te kiezen die draadloos i-TTL ondersteunt, omdat je dan super gemakkelijk een setup kunt bouwen zonder testfoto's of lichtmeters te gebruiken. De eerste foto is dan meteen goed.
Wat me opvalt is dat je goedkope flitstriggers gebruikt, een goedkope flitser erbij gekocht heb, en dat je dan zo'n in verhouding enorm duur lichtstatief koopt. Dit soort statieven kun je echt veel goedkoper al krijgen, ik vroeg me af of je hier een specifieke reden voor had?
Een kleine waarschuwing voor gebruikers van losse flitsvoetjes op statieven. Let er op dat er geen electrische geleiding kan plaatsvinden in het voetje zelf. Er zijn in de handel verschillende voetjes met een metalen onderkant te koop waar de flitser rechtstreeks op gezet kan worden. Het gebruik hiervan kan bij sommige flitsers leiden tot het slopen van je flitser omdat de ontsteek spanning van de flitser in de TTL niveau ingangen van de flitser terecht kunnen komen (TTL als in electronica, heeft niets te maken met TTL als "door de lens" -
Peter van Veen schreef op woensdag 19 maart 2008 om 08:24 | reageer
Er is volgens mij wel een hot topic aangeboord zo te zien....
More, more...!! -
Elja Trum schreef op woensdag 19 maart 2008 om 08:35 | reageer
@Donkie-chot; Die 420 EX is inderdaad weinig bruikbaar voor dit doel, het was echter mijn eerste flitser jaren voordat ik uberhabut de term 'strobist' gehoord had. De 420 EX is overigens wel draadloos te gebruiken in combinatie met de 580 EX.
@RobertW; Klinkt goed, die filterset. Wat is het verschil tussen die beide setjes, ze geven aan dat het formaat hetzelfde is en verder is mijn Duits niet zo goed.
@Brian; Bij de 580 van Canon vind ik het zo omslachtig om alles via de flitser in te stellen, je bent dan lang aan het kl*ten met die priegelknopjes met onduidelijke functies. Wellicht is het een kwestie van wennen, maar het was voor mij een reden om voor deze cheapo en uiterst eenvoudige Vivitar flitser te gaan. Gewoon handmatig instellen hoeveel licht eruit moet komen en gaan..
Als je gebruik maakt van i-ttl (of e-ttl bij Canon) dan lijkt het me dat je zo'n saaie belichting krijgt. Tenzij je natuurlijk handmatig gaat plussen en minnen waar nodig (wat dan weer veel gepriegel is). Maar ik hoor graag hoe jij er mee werkt.
Eerlijk gezegt heb ik niet gekeken naar andere statieven. Deze Nano's worden ook gebruikt door Bert Stephani en ik ben altijd wel erg tevreden over de spullen van Manfrotto. Als je goede suggesties hebt hoor ik het graag!
Overigens stap ik in de toekomst waarschijnlijk ook nog wel eens over naar de PocketWizard, als het strobist leven me bevalt.
@Peter; Inderdaad, dit strobist gedoe leeft onder fotografen! -
RobertW schreef op woensdag 19 maart 2008 om 08:49 | reageer
Je moet niet de Cine-uitvoeringen hebben. verder moet je even de maat van de flitskop opnemen. aan de beide zijkanten moet je nog wat overhouden (filter moet dus breder zijn dan de kop om het in een een filterhoudertje te schuiven (even zelf maken van hard karton) Bij twijfel bestel je er gewoon een paar. 4 van die boekjes kost nog minder dan een vel van 1 kleur
-
GeFke schreef op woensdag 19 maart 2008 om 10:10 | reageer
@RobertW
Ik kan niet veel Duits, wil je even toelichten welke je dan juist besteld hebt en voor welke flitser ?
Boeiend onderwerp, hoop dat er nog meer over gaat verschijnen -
-
Stefan Sterkhuis schreef op woensdag 19 maart 2008 om 12:11 | reageer
Haha, ik had aandelen in die dingen moeten kopen voor ik dat andere artikel maakte. Ik las ook al een tijdje de blog van Bert Stephani en ben ook via hem bij strobist uitgekomen en zo via een omzwerving bij de Cactus V2s.
Ik heb al wel eens getest met een enkele flitser in het bos en de resultaten waren zeker niet slecht. Ik wil er dan ook meer mee gaan doen aan portret fotografie. Het is ontzettend makkelijk omdat je er alle kanten mee op kan en het niet eens zo duur hoeft te zijn. Als je wilt kan je ze ook in je thuisstudio gebruiken. -
Peter van Veen schreef op woensdag 19 maart 2008 om 12:26 | reageer
@Stef: misschien krijg je wel een fikse korting als je ze in bulk inkoopt. Kun je ze weer met een leuke marge hier in de markt zetten!
-
gast schreef op woensdag 19 maart 2008 om 12:34 | reageer
Kijk, daar hebben we wat aan. Thanks Robert. Ik heb er meteen een paar besteld.
-
Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 19 maart 2008 om 20:15 | reageer
@Elja: Gepriegel valt bij de SB-800 flitsers van Nikon wel mee. Je geeft ze een eigen groep en vervolgens regel je de belichtingscompensatie vanaf de camera. Ik heb standaard mijn hoofd groep op 0-EV staan (goed dus) en mijn sub groep op -2 EV. Op deze manier kan ik met mijn flitsertjes meteen een persoon of object uitlichten zonder metingen uit te voeren, want het is allemaal TTL, dus meteen goed.
Op dit moment gebruik ik ook Pocket Wizards (2x plus II en 1x MultiMAX) maar op mijn verlanglijstje staan op dit moment een setje van 5 RadioPoppers. Deze zijn veel leuker dan de pocketwizards omdat ze ook werken op hoge sluitertijden. FocalPlane fotografie komt dan ineens als mogelijkheid naar voren, en daarvoor gebruik ik nu SC-28 flitskabels waardoor de afstand tussen mijn camera en de losse flitsers beperkt blijft tot een ruime meter gezien vanaf de camera.
Wat de licht statieven betreft, kijk eens op de website van CameraNu.nl Zij hebben lichtstatieven van Excella die geweldig goed zijn. Heel stabiel en naar keuze in 2 of 3 secties. (zelf gebruik ik hiervan de C0503 van 38,95) Ze hebben ook 2 meter hoge FalconEyes statieven (ook erg goed, maar minder dan de Excella's) voor 24,95
@Robert: Helemaal goed zeg, Een SJ-1 kleurensetje van Nikon kost 19,95 en daar zitten maar 8 gel filtertjes in. Gelijk een paar setjes besteld. -
GeFke schreef op donderdag 20 maart 2008 om 11:04 | reageer
Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar ik krijg de IBAN van ffl-rieger niet gevalideerd, heb net enkele boekjes besteld maar kan de betaling niet uitvoeren ?
Hebben jullie hier ook een probleem mee gehad ? -
GeFke schreef op donderdag 20 maart 2008 om 11:18 | reageer
Ik krijg zelfs mijn email niet verzonden naar info@ffl-rieger.de ?!?
-
donkie-chot schreef op donderdag 20 maart 2008 om 12:17 | reageer
Ik had er geen probleem mee. Maar ik heb gebruik gemaakt van PayPal.
-
-
Serge schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 14:46 | reageer
Een interessant artikel met materiaal in dezelfde stijl als ik ze een tijdje geleden op mijn blog heb gepresenteerd. Dat Nano-statiefje is erg goed van kwaliteit, ik betaalde er 60 euro voor. Ik ben toen ook niet op zoek gegaan naar alternatieven. Wat betreft de triggers heb ik gekozen voor Elinchrom Skyport, omdat ik die ook kon gebruiken in mijn studiootje. Op mijn blog kan je via de zoekfunctie daarover ook nog artikels terugvinden.
-
-
Peter van Veen schreef op donderdag 27 maart 2008 om 19:39 | reageer
@Elja: is je pakketje nog gecontroleerd door de douane?
-
Elja Trum schreef op donderdag 27 maart 2008 om 20:26 | reageer
@Peter; Volgens mij niet. Ik heb in elk geval niks bij hoeven te betalen.
@Serge; Jouw artikel heb ik destijds dan ook met interesse gelezen. -
donkie-chot schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 01:38 | reageer
Vandaag de spullen van ffl-rieger binnen gekregen. Het is een hele uitgebreide set van monsters van Lee filters, echt een paar honderd verschillende kleuren. Er zit wel een gat in elke filter, waar een staafje doorheen zit om ze als een soort waaier (vergelijkbaar met de kleurenwaaiers voor verf-kleuren) te kunnen gebruiken.
Zeven dagen levertijd dus.
Ik heb ze nog niet kunnen uittesten, maar qua maat passen ze perfect.
Ik kwam net de volgende link ook nog tegen, en die wou ik jullie niet onthouden: photogels.com
Omdat ik nu al een aantal setjes heb, ga ik die niet proberen. Maar als iemand zich geroepen voelt.... -
RobertW schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 07:33 | reageer
Je kunt dat staafje losknippen en dan een kettinkje erdoorheen rijgen, zo'n kettinkje met van die bolletjes zoals bij zo'n SOS kettinkje, dan kun je heel makkelijk het betreffende filtertje ertussenuit halen zonder dat de rest door elkaar raakt.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie
door Elja Trum
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak je set draagbaar met tassen
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Zoek een makkelijk mee te nemen softbox
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.