Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 Tips voor het fotograferen van eten

maandag 9 april 2012, 23:53 door | 74.383x gelezen | 12 reacties

Afgelopen zaterdag schreef Ton een artikel over een foodfotografie shoot. Uit de reacties blijkt wel dat dit onderwerp aardig leeft onder de Photofacts bezoekers. Reden genoeg dus om eens tien tips te geven waarmee je betere foto's kunt maken van eten. Een leuk onderwerp om eens mee te experimenteren en je hebt er natuurlijk niet per se een chefkok voor nodig.

1. Gebruik zacht licht


Natuurlijk (zacht) licht werkt erg goed voor het fotograferen van voedsel. Ga echter niet in het harde licht van de zon fotograferen. In de buurt van een raam (zonder direct zonlicht) werkt daar in tegen prima. Ook een plekje buiten in de schaduw kan erg goed werken.

Ook in de studio kun je aan de slag, maar gebruik in elk geval geen direct flitslicht. Maak het licht zachter met een softbox of door het via een groot wit oppervlak te weerkaatsen. Ook het gebruik van een lichttent kan hier een prima oplossing bieden om mooi zacht licht te krijgen.

Als het licht te alsnog te hard is of te duidelijk uit één richting komt, gebruik dan een reflectiescherm om de donkere kant nog wat op te lichten. Heb je geen reflectiescherm dan zal een stuk piepschuim ook prima volstaan.

Bessen
Op een zonnige dag in de schaduw van een boom

Tenzij je in een restaurant zit en even tussen de maaltijden door een foto maakt is het ook slim om je statief te gebruiken. Wanneer je werkt met natuurlijk licht binnenshuis dan kan de sluitersnelheid anders gauw een probleem worden. Door met een statief te werken hoef je niet uit te wijken naar hogere lichtgevoeligheid (ISO).

2. Ga dichterbij


Wanneer het echt om het eten zelf gaat, zorg dan ook dat je de foto van dichtbij maakt. Eventueel zelfs met een macro objectief. Door dichter op je onderwerp te kruipen wordt het eigenlijk vanzelf simpeler om een goede foto te maken, je haalt immers afleidende zaken uit het beeld. Alleen waar het echt om draait is dan nog maar zichtbaar.

Wanneer je dichter op het eten zit zal ook de textuur veel beter zichtbaar zijn in je foto. Ook de details in het eten worden duidelijker. Vaak is hier door de kok de nodige moeite voor gedaan, dus dat wil je zeker ook vastleggen.

3. Maak gebruik van scherptediepte


Wanneer je dicht op je onderwerp zit is het eenvoudiger om de achtergrond onscherp te maken. Een onscherpe achtergrond is een prima manier om je onderwerp er echt uit te laten springen. Maak dus gebruik van deze kleine scherptediepte.

Pas wel op voor een te kleine scherptediepte, ook dat kan storend zijn. In de meeste gevallen wil je in elk geval je onderwerp zelf helemaal scherp op de foto hebben. Hierbij kan een statief weer handig zijn als je door de grote scherptediepte (bijvoorbeeld op diafragma f/11) een te langzame sluitertijd krijgt om een onbewogen foto uit de hand te kunnen maken.

Eds kitchen kyonne
Foto door Kyonne

4. Let op de details


Een gestreken servet, een schoon glas. Het zijn de details die dadelijk op zullen vallen als je wat langer naar de foto kijkt. In de nabewerking is het bijna niet te doen om een vouw uit een servet te halen, met een strijkijzer is het nog geen minuut werk.

Een andere vorm van detail waar je op moet letten is de styling. Het is natuurlijk ideaal wanner je een styliste bij de hand hebt om dit voor je te doen. Ook een goede chefkok zal het nodige weten van mooie styling van eten. Bij gebrek daaraan zul je zelf aan de slag moeten. Probeer het gerecht er zo voordelig mogelijk uit te laten zien al voordat je überhaupt de camera erbij pakt.

5. Breken en snijden


Voedsel kan er op zichzelf al prima uit zien, maar vaak wordt het allemaal nog net iets smakelijker als het al aangesneden is. Een stuk uit de taart, gebroken chocolade, kruimels brood. Het ziet er allemaal minder klinisch uit als het aangesneden is en eruit ziet alsof je zo een stukje kunt pakken.

Wat meestal minder goed zal werken is daadwerkelijk een hap nemen uit het gerecht. Dat maakt het snel rommelig en daarbij; zou jij graag iets eten waar al een hap uit is genomen? Niet bepaald een gevoel dat je wilt krijgen bij een foto van eten.

6. Neem de omgeving mee


Een beetje in tegenspraak op eerdere tips, maar soms kan het ook heel goed werken om juist wat meer van de omgeving mee te nemen. Als je bijvoorbeeld foto's maakt voor de folder van een restaurant dan zal het vaak op prijs gesteld worden als het restaurant zelf in de foto's te herkennen is.

Niet alleen een foto van dat heerlijke ijsje dus, maar maak ook duidelijk dat het ijsje goed samengaat met het wijds uitzicht van het zonnige terras. Door de omgeving mee te nemen kun je meer sfeer in je foto krijgen.

7. Zorg voor een heldere foto


Eten ziet er lekkerder uit wanneer de foto iets overbelicht is. Je camera zal op de automaat in elk geval vaak kiezen voor een wat onderbelichte foto, eten wordt immers vaak op een wit bord gepresenteerd en dat verpest de automatische belichting in de meeste gevallen.

Kijk dus of je een stop (of anderhalf) kunt overbelichten zonder dat je hierbij overbelichte delen in je foto komen. Een beetje clipping (overbelichte delen waar geen detail meer in zit) is niet erg, zolang het maar niet op belangrijke onderdelen in je foto zit.

Desert bij In Geuren en Kleuren

8. Let op de juiste kleurtemperatuur


Let goed op de witbalans instelling die je gebruikt. In de meeste gevallen kun je voedsel beter wat warmer van kleurtint vastleggen. Een biefstukje ziet er dan bijvoorbeeld direct een stuk smakelijker uit. Bij een koude (blauwe) kleurtemperatuur kan het heerlijkste lapje vlees er vies uit gaan zien.

Zeker wanneer je een serie foto's aan het schieten bent, bijvoorbeeld voor de menukaart of website van een restaurant, is het belangrijk om met een constante witbalans te werken. De beste manier om dit te doen is door te werken met een grijskaart en je foto's in het RAW formaat te schieten. Je kunt dan achteraf eenvoudig alle foto's de juiste kleurtemperatuur geven.

Zet de grijskaart bij het eten en maak er een foto van om de juiste kleurtemperatuur achteraf te kunnen bepalen. Elke keer wanneer het licht verandert moet je een nieuwe meetfoto maken. Werk je in natuurlijk licht dan is het dus slim om de grijskaart in de buurt te houden en regelmatig mee te nemen in je foto's.

9. Probeer eens een andere hoek


Veel eten wordt gefotografeerd onder een hoek van zo'n 45 graden; zo'n beetje zoals je zelf naar het eten op je bord zou kijken. Het is dus goed om hier ook eens in te variëren, bijvoorbeeld door juist een heel laag standpunt te kiezen. De hoogte van je onderwerp wordt met een laag standpunt veel beter duidelijk.

Let bij het lagere standpunt wel extra op de achtergrond, je krijgt vanuit deze positie meer te zien dan alleen het tafelkleed. Daar is niks mis mee, maar het moet niet afleiden van (bij voorkeur zelfs sfeer toevoegen aan) de foto.

Maaltijd bij In Geuren en Kleuren

10. Voeg een beetje olie toe


Ziet het eten er in de foto een beetje te droog uit, dan kan het helpen om er een klein beetje olie of water overheen te sproeien (teveel, en het ziet er viezig vet uit). Dit helpt om voedsel er beter uit te laten zien, maar je moet wel oppassen dat je het niet overdrijft. Let er ook op dat je alleen het voedsel voorziet van de olie; het bord en andere dingen die in beeld komen moeten uiteraard wel spettervrij zijn.

Het makkelijkste is het overigens om je foto's gewoon zo snel mogelijk te maken nadat het opgediend is. Laat sausen en bijvoorbeeld slagroom pas na het opdienen toevoegen; dan ziet het er het lekkerste uit. Na ongeveer de eerste drie minuten zal de versheid er vanaf gaan.

Door snel te werken heb je ook geen trucjes nodig om het eten er lekkerder uit te laten zien. Zorg dus dat je camera gereed staat met de juiste instellingen voordat het eten er is. Extra voordeel; het voedsel is dan direct na het fotograferen ook nog lekker om op te eten..

Smakelijke fotograferen!

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

12 reacties

  1. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 10 april 2012 om 00:13  | reageer

    Begint wel een beetje op een de 10 tips website te lijken... vrolijk

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 10 april 2012 om 00:31  | reageer

    @Arno; sja, het blijken vaak toch wel populaire artikelen, maar ik kan het natuurlijk ook in een ander formaat gieten. Overigens staan er sinds de oprichting van Photofacts in 2006 slechts 15 artikelen op Photofacts met '10 Tips'. knipoog

  3. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 10 april 2012 om 00:51  | reageer

    Het zijn wel leuke en bruikbare tips maar het is wellicht een goed idee om het in een ander formaat te gieten. Ik zag er trouwens ook een met 16 tips vrolijk

  4. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 10 april 2012 om 09:12  | reageer

    Arno, feit is wel dat zulke titels zeer aantrekkelijk zijn, ik merk zelf ook dat ik er snel op klik. Lijstjes zijn nu eenmaal overzichtelijker dan een minder gestructureerd artikel.

    Elja ik vind het nuttige tips maar moet er wel bij aantekenen dat je als je eten op deze manier fotografeert erg op safe speelt, doet wat iedereen doet. Tijdje terug kwam op F-stoppers dit artikel voorbij, vrij gewaagde stijl maar wel tof als je het mij vraagt.

  5. MoniquevdS
    Profiel MoniquevdS schreef op dinsdag 10 april 2012 om 10:33  | reageer

    Leuk artikel, maar ik ben het er niet mee eens dat je voor culinaire fotografie zacht licht moet gebruiken. Ik houd er wel van en gebruik het vaak, maar ik heb ook wel eens lekkere zomerse hapjes in de (voorjaars)zon gefotografeerd. Zonlicht als tegenlicht en ingevuld met een reflectiescherm: ziet er erg fris uit. Het gebruik van zacht licht oogt vaak wel moderner. Maar met moderne styling, of lekker close op het gerecht zoals jouw mooie bessen, kan hard licht zeker van "nu" zijn.

  6. Martin Mol
    Martin Mol schreef op dinsdag 10 april 2012 om 10:52  | reageer

    Groentes kort koken en gelijk koud spoelen doet ook een hoop voor de kleur bij groenten. ze blijven er dan ook lang vers uitzien.

  7. FotoRealistisch.nl
    Profiel  FotoRealistisch.nl schreef op dinsdag 10 april 2012 om 11:57  | reageer

    Interessant artikel, en ik ben wel fan van een rijtje tips in plaats van veel tekst, dit neem ik veel makkelijker in me op en het nodigt direct uit tot experimenteren. Bedankt voor het delen!

  8. M.Louise vg
    M.Louise vg schreef op dinsdag 10 april 2012 om 12:55  | reageer

    Hallo, als beginneling in de fotografie vind ik deze tips heel nuttig. Waarvoor mijn dank

  9. klutie
    Profiel  klutie schreef op dinsdag 10 april 2012 om 13:36  | reageer

    Weer een leuk artikel met eenvoudige, maar bruikbare tips. Deels open deuren, maar zeker een leuke opfrisser.
    Bedankt.
    Met vriendeClicke groet,
    Frenk Kluijtmans
    www.click-art.nl

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 10 april 2012 om 18:22  | reageer

    Een gemiste kans! Ik had een 'tien tips post' van m'n food shoot moeten maken. Dat staat garant voor clicks!

  11. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 11 april 2012 om 10:03  | reageer

    Een mooi artikel met veel bruikbare tips en Ton bedankt dat hij deze "deur" heeft opengezet!

  12. JWBB
    Profiel JWBB schreef op donderdag 12 april 2012 om 15:56  | reageer

    Artikel van Bram Berkien is mooie aanvulling!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord