10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
maandag 28 oktober 2013, 23:43 door Elja Trum | 34.458x gelezen | 15 reactiesWe zitten momenteel in dé periode voor herfstfotografie; afhankelijk van hoe vroeg de herfst invalt kun je tijdens de maanden september, oktober en november veel mooie foto's maken in het bos. Afgelopen zaterdag ben ik op pad geweest om paddenstoelen te fotograferen. Hierbij tien praktische tips om zelf ook de mooiste paddenstoelfoto's te maken.
1. Kies het juiste objectief
Het ligt voor de hand om te kiezen voor een objectief met macrostand of zelfs voor een specifiek macro objectief. Een echt macro objectief stelt je in staat te werken op een 1:1 verhouding; de werkelijkheid is dan even groot in het echt als dat deze op je sensor wordt geprojecteerd. Zo kun je kleine details haarfijn vastleggen.
Je hoeft je echter niet te beperken tot een macro objectief. Het is ook slim om juist eens een ander objectief te proberen. Dat kan zelfs een groothoek objectief zijn.
Heb je geen macro objectief, maar wil je toch de kleinste details kunnen vastleggen? Probeer dan eens om een tweede objectief achterstevoren voor het objectief op je camera te houden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een 50mm objectief. Je zult merken dat je op deze manier een ontzettend uitvergroot beeld krijgt.
2. Let op je scherptediepte
Wanneer je werkt met macro objectieven en dicht op je onderwerp zit krijg je een erg kleine scherptediepte. Zo klein dat je vaak een klein diafragma (hoog diafragma getal) moet gebruiken om een paddenstoel volledig scherp op de foto te krijgen.
1/250s, f/2.8, ISO 200 @ 100mm
Op je display zit een paddenstoel foto er al gauw mooi uit, maar als je later op een grote monitor de foto bekijkt zal het al snel opvallen dat de paddenstoel niet helemaal scherp is. Dat kan best mooi zijn, maar over het algemeen kun je stellen dat je onderwerp (de paddenstoel) bij voorkeur helemaal scherp in beeld moet zijn voor het mooiste effect.
De uitzondering bevestigd uiteraard de regel; door een kleine scherptediepte te gebruiken kun je natuurlijk ook erg mooie paddenstoelfoto's krijgen. Concentreer je dan op een opvallend detail in de paddenstoel; dit levert vaak erg abstracte foto's op.
3. Gebruik een statief
Wanneer je met een klein diafragma (hoog diafragmagetal) werkt word je sluitertijd al snel lang. Zeker in een donker bos bij herfstlicht. Vergeet daarom je statief niet. Met een statief kun je gerust lange sluitertijden gebruiken.
Kijk van te voren of jouw statief geschikt is om laag bij de grond te kunnen gebruiken. Dit is niet bij alle statieven even gemakkelijk. Vaak moet je eerst je statief 'verbouwen' om laag bij de grond te kunnen werken. Controleer hiervoor de handleiding bij je statief en maak je statief bij voorkeur thuis al gereed.
Als alternatief op een statief kun je ook een rijstzak gebruiken. Hierdoor kun je ook snel een stabiele ondergrond maken en kun je nog een klein beetje variëren in hoogte.
4. Gebruik live-view
Bijna elke camera tegenwoordig beschikt over live-view. In deze modus zie je op het display van je camera direct hoe je foto eruit gaat zien. Je hebt je zoeker dan dus niet nodig. Omdat je vaak in moeilijke hoeken werkt is live-view erg prettig om je compositie nauwkeurig te kunnen bepalen.
Foto door Erik Wouters
Meestal kun je met live-view ook direct bepalen of de belichting naar wens is en ook kun je heel nauwkeurig handmatig scherpstellen wanneer je met je live-view inzoomt op de plek waar je scherp wilt stellen. Je ziet dan een uitvergrote weergave van je onderwerp; dit werkt erg prettig bij het nauwkeurig scherpstellen.
5. Neem iets mee om op te zitten of te liggen
In het bos is de grond vaak vochtig, zeker in de herfst. Neem een vuilniszak of plastic zak mee om op te kunnen zitten. Je kunt op deze manier veel beter rustig de tijd nemen om je foto te maken zonder dat je er een natte broek aan over houd.
Een stuk grondzeil dat groot genoeg is om zelf languit op te liggen werkt ook erg prettig. Al liggend kun je ook probleemloos je zoeker gebruiken in plaats van live-view.
6. Experimenteer met je flitser
Je flitser kan een mooi hulpmiddel zijn om mooie paddenstoel foto's te maken. Helaas is je ingebouwde flitser eigenlijk niet zo geschikt. Bij voorkeur gebruik je een flitser los van de camera. Je kunt dan de paddenstoel van opzij inflitsen. Zo kun je interessante schaduwen maken die diepte geven aan de foto.
1/20s, f/5.0, ISO 200 @ 100mm
Je kunt de flitser ook gebruiken om een bepaalde deel in je foto te benadrukken; de rest van het beeld laat je dan wat donkerder terugkomen. Om wat warmer licht te maken (een laagstaand herfstzonnetje simuleren) kun je een CTO (oranje) kleurfilter op je flitser gebruiken.
In plaats van een flitser kun je ook een klein reflectieschermpje gebruiken om donkere delen op te lichten. Met een reflectieschermpje (het gebruik van een stukje piepschuim, karton of zelfs een licht blad dat je in de buurt vind kan natuurlijk ook) kun je al aardig wat sleutelen aan het licht en het is eenvoudiger dan een flitser.
7. Probeer verschillende standpunten
Vanzelfsprekend is wellicht het fotograferen van een paddenstoel vanaf een laag standpunt. Door het objectief op gelijke hoogte met de paddenstoel te brengen kun je deze mooi groot in beeld krijgen. De achtergrond speelt in deze positie een belangrijke rol.
Wijk echter ook gerust eens af van dit standpunt. Je kunt gerust een half uur bezig zijn met het fotograferen van een enkele paddenstoel. Een verplaatsing van een paar centimeters van je camera kan een heel andere foto opleveren.
1/8s, f/8.0, ISO 200 @ 100mm
8. Let op de achtergrond
Als je paddenstoelen fotografeert ligt je focus waarschijnlijk erg op de paddenstoel. Let echter ook goed op de omgeving waarin de paddenstoel zich bevindt en kijk vooral goed naar de achtergrond. Een storend element in de achtergrond is snel vervelend in de uiteindelijke foto. Ook als de achtergrond onscherp is speelt deze een zichtbare rol in je foto.
Een rustige achtergrond werkt altijd goed, maar je kunt een helder lichtvlek in de achtergrond ook juist bewust precies achter de paddenstoel plaatsen zodat de aandacht hierdoor juist naar de paddenstoel gaat. Zo leid je de kijker naar je hoofdonderwerp.
1/8s, f/7.1, ISO 200 @ 100mm
Ook andere lijnen en vlakken kunnen goed dienen als achtergrond. Een egale achtergrond kan namelijk ook al snel saai worden. Een wat drukkere onscherpe achtergrond kan een paddenstoel in een kleine wereld plaatsen. Dat kan interessanter zijn dan die zachte groen/bruine achtergrond die verder weinig zegt over de omgeving waarin de paddenstoel stond.
9. Gebruik een timer
Een afstandsbediening kan je helpen om beweging bij het afdrukken te voorkomen. Je kunt ook de timer van je camera gebruiken. De meeste camera's hebben naast de standaard wachttijd van 10 seconden ook een optie waar de foto al na twee seconden wordt gemaakt. Dat scheelt een hoop tijd die je weer kunt besteden aan andere foto's.
10. Tuineren
Als je compositie te rommelig is of opvallende takjes in je beeld afleiden van je onderwerp kun je uiteraard een beetje aan het tuinieren slaan. Met een pincet kun je voorzichtig rotzooi van een paddenstoel verwijderen. Geen pincet bij de hand; gebruik dan een dun takje om de paddenstoel schoon te vegen.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dingen kapot maakt om het beeld op te schonen, maar er schuilt natuurlijk geen kwaad in het verplaatsen van losliggend blaadjes en takjes. Kijk vooral na het nemen van een foto goed naar het resultaat op je display.
Hier kun je goed zien welke dingen in de omgeving nog veel aandacht trekken. Vaak kan bijvoorbeeld het omdraaien van een blad al helpen om de aandacht weer op de paddenstoel te leggen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
15 reacties
-
Remko schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 10:04 | reageer
Ik las ook ergens dat je de witbalans op bewolkt moet zetten. Dit heb ik ook gedaan. Mijn flitser heb ik nog niet gebruikt. Goede tip. Hier mijn herfst/paddenstoelen foto's.
-
-
Elja Trum schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 11:05 | reageer
@Remko; als je in RAW fotografeert kun je natuurlijk ook achteraf de witbalans aanpassen, maar anders is het inde schaduw inderdaad wel handig om je witbalans op bewolkt te zetten. De automaat maakt het soms wat te blauw.
@Ronny; een zaklampje is natuurlijk een goed alternatief voor een flitser in dit soort situaties. -
Henk Hulshof schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 11:15 | reageer
mooie foto's, Elja!
-
Piet Nicolaas schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 11:42 | reageer
Het valt me op dat je adviseert , om een goede scherptediepte te krijgen, een hoog diafragmagetal te gebruiken. De foto bij tip 2 heeft echter een 2.8 diafragma en met een geweldig resultaat. Ik krijg bij dit diafragma echter niet zo'n mooi resultaat (steel en hoed scherp). Waar kan dat aan liggen?
-
Elja Trum schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 11:50 | reageer
@Piet; De steel is daar ook niet helemaal scherp, als je op de foto klikt krijg je een grotere versie te zien waar dit duidelijker is. Persoonlijk had ik die foto liever op f/7.1 of f/8.0 genomen, maar ik heb er in mijn enthousiasme niet zo goed op gelet.
Wat helpt is ook een grotere afstand tot de paddenstoel. Ik denk dat die foto vanaf 1 tot anderhalve meter afstand genomen is. Hoe verder je van je onderwerp bent, hoe groter de scherptediepte. -
Piet Nicolaas schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 12:07 | reageer
Dank je Elja, ik zal dat ook eens in de gaten houden; ik probeer altijd zo dicht mogelijk op het onderwerp te komen, om de achtergrond goed wazig te houden. Ik vind het nl een crime om de achtergrond achteraf onscherp te moeten gaan maken. Ik moet nu iets verder afstand nemen en met de juiste telestand experimenteren.
-
Jan Spoelstra schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 12:42 | reageer
Een (draadloze) afstandbediening gebruiken. Die ik gebruik kan ook als flitstrigger worden ingezet. Heb altijd een paar stelletjes in mijn tas zitten.
-
M.Cift schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 13:35 | reageer
Hallo ik ben nog amateur, voor macro fotografie welke stand mijn camera zitten AV-TV of automaat en zou ik RAW of JPG gebruiken. Al vast bedankt. gr.
-
Tiny Donkers schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 13:58 | reageer
Handige tips en heel herkenbaar. Onlangs heb ik ook plat in het bos gelegen op om paddenstoelen te fotograferen. Binnenkort nog maar eens op pad (als de tijd dan nog niet voorbij is) maar dan met statief en flitser. Het probleem van de scherptediepte was n.l. ook mijn valkuil. Maar desondanks heb ik toch een paar leuke foto's kunnen schieten.
-
eduardvanmil schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 14:10 | reageer
Prachtige foto's Elja en goed om dit nog even op te frissen, ik ga deze week nog een keertje.
Ik doe alles op manual (M), de lens autofocus en stabilisatie uit. Twijfel je aan de belichting dan kan de AV stand (de rest handmatig) nog wel eens een hulpje zijn, maar met macro houd ik liever zelf de regie. -
Elja Trum schreef op dinsdag 29 oktober 2013 om 14:27 | reageer
@M.Clift; Het kan in principe zowel op de AV als de TV stand en RAW of Jpeg maakt eigenlijk ook niet per se uit. Zelf heb ik zowel handmatig als op de Av stand gewerkt. Fotograferen doe ik altijd in RAW omdat ik zo het meest uit mijn foto's kan halen bij de nabewerking in Lightroom.
-
victorrijo schreef op maandag 29 september 2014 om 16:12 | reageer
hallo beste ik ga proberen van me hier in te verdiepen hoor omdat ik het goed wil leren hoor ben hier vroeger nog in de club geweest hoor maar dan had ik maar een gewone camera nu heb ik me een spiegelreflexcamera aan geschaft hé een canon 500D denk niet dat ik een slechte koop gedaan heb hé?????
-
osten schreef op maandag 13 oktober 2014 om 11:33 | reageer
Hallo
Bedankt voor het intersant advies.
Grt.
G.Osten -
eduardvanmil schreef op maandag 13 oktober 2014 om 21:05 | reageer
Vanwege het natte en relatief weer, vandaag op pad geweest. De paddestoelen schieten weer de grond uit de één nog mooie dan de andere. Kijk hier voor tips waar en foto's.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
-
Scherpte, waar leg je die en hoe diep?
door Erik Nevels
-
Ideeën voor paddenstoelen fotograferen
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen met bokeh
door Erik Nevels
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.114 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.