17 Vogelfotografie-tips van Wilfried Solarz
woensdag 12 december 2018, 14:55 door Michelle Peeters | 25.654x gelezen | 19 reactiesVogels zijn een van de populairste, maar tevens ook lastigste onderwerpen om te fotograferen. Een mooie foto van een huismus of een tamme havik kan bijna iedereen wel maken. Maar hoe maak je nu een bijzondere foto? De foto's van Wilfried Solarz springen er in alle opzichten bovenuit. Wat is zijn geheim?
Wilfried Solarz
Ik ben een self-made amateurfotograaf. Ik heb slechts een paar workshops gevolgd. De meeste kennis heb ik proefondervindelijk opgedaan.
Ik stel altijd veel vragen aan experts en daar leer ik veel van. In het analoge tijdperk was het experimenteren wat lastiger omdat dat dan meteen een filmrolletje kostte.
Ik heb een grote passie voor natuurfotografie en dan met name vogels. In Friesland (mijn woonplaats) is gelukkig nog veel natuur te vinden en met een behoorlijke dosis geduld en aandacht kom je een heel eind.
Ik wil jullie graag wat tips aan de hand doen om een hogere succesrate te krijgen bij het fotograferen van vogels.
Via social media (vogelvriendengroep op Facebook) en en diverse waarnemingssites krijg je vaak wel mee waar vogels gemeld worden. Voor mijzelf is het niet noodzakelijk om zoveel mogelijk soorten te fotograferen maar als het een soort is die ik echt mooi vind, dan wil ik er best wel een stukje voor rijden.
Standaard ben ik veel in het Lauwersmeergebied te vinden en echt uitgekeken raak ik daar denk ik nooit.
Macro, studio en reportage fotografie vind ik ook leuk om te doen maar de voorkeur blijft uitgaan naar vogelfotografie.
1. Spotmeting voor goede belichting
Bij vogelfotografie en zeker bij 'vluchtfoto's' gebruik ik het liefst spotmeting omdat de kans op een goede belichting groter is en er vaak te weinig tijd is om helemaal correct te belichten.
2. Plussen, minnen en gemiddelde belichting
Bij tegenlicht compenseren door te 'plussen' bijvoorbeeld. Plussen betekent meer licht op de foto en bij minnen wordt de sluitertijd korter en krijg je dus minder licht op de foto.
Houd er wel rekening mee dat als je bij spotmeting mikt op het witte gedeelte van bijvoorbeeld een Ekster, dat dan bij diafragma- voorkeuze het zwarte gedeelte in de foto zal dichtlopen. in zo'n geval kies ik liever voor een gemiddelde.
3. Gouden uurtje
De beste tijd om te vogelen vind ik wel 's morgens bij het eerste of 's avonds bij het laatste licht. Dit worden niet voor niets de gouden uurtjes genoemd.
4. Futen
De futen zijn om deze tijd van het jaar volop bezig met de bals. Dit is een heel ritueel en als je het vaker gezien hebt dan herken je het gedrag. Als ze bijvoorbeeld tegelijk ondergaan en met bodemplanten boven komen zullen ze tegen elkaar op botsen en elkaar daarna kopjes geven. Ik denk dat ze elkaar zo keuren en de liefde betuigen.
Als ze als paar een stek hebben zullen ze elke indringer verjagen. Dit gaat met veel geweld gepaard en het is prachtig om te zien. Om dit vast te leggen moet je een goede stek opzoeken en afwachten.
5. Laag standpunt in het water
Om een laag standpunt te krijgen kan je ook met een waadpak en een tuinstoeltje in het water gaan zitten. Je bent dan minder flexibel maar het levert wel mooie plaatjes op vind ik. Houd er wel rekening mee dat de kans op 'heel koud' met deze temperaturen en een goedkoop waadpak toch wel aanwezig is.
6. Ook met slecht weer
Toen de camera's nog moeite hadden om ISO 400 goed te handelen was het met slecht weer best moeilijk om er nog wat van te maken (als je actie vast wilt leggen). Tegenwoordig maakt dat niet zoveel meer uit, al heb ik het liefst een diffuus zonnetje en veel actie.
7. Lenzen
Voor reportagewerk gebruik ik het liefst de 24/70 mm lens, voor macrofoto's de 105 mm en voor vogelfotografie de 300 of 600 mm. Ik vind wel dat de prijzen voor de langere lenzen de laatste jaren de pan uit rijzen.
Aan de andere kant heb je er lang plezier van. Mijn 300 mm lens is meer dan 20 jaar oud en functioneert nog top.
8. Terug naar basis-instellingen
Laatste tipje: zet je camera terug naar je basis-instellingen als je een foto hebt gemaakt, je moet vaak snel handelen en niet verast worden doordat je camera nog ingesteld staat die geschikt was voor een andere setting.
9. IJsvogels
De ijsvogel die loodrecht naar beneden vliegt is als volgt tot stand gekomen. Allereerst heb ik een stek gevonden waarvan ik weet dat de ijsvogel er regelmatig aan het vissen is. Vaak vanaf precies dezelfde plaats.
10. Handmatig scherpstellen
Je kunt nu alvast handmatig scherpstellen op de plek waarvan je weet dat de ijsvogel duikt. Zorg voor een zeer snelle sluitertijd (minimaal 1/2500ste seconde) en dan wacht je op het moment.
En ja, dit gaat vaker mis dan goed dus het neemt wel wat uurtjes/dagen in beslag. Maar daar staat tegenover dat ik het leuk vind om te doen.
11. Sluitertijd voorkeuze en auto-ISO
Je kunt ook kiezen voor sluitertijd voorkeuze op je camera en daarbij dan de ISO-waarde automatisch aan laten passen.
Bij slecht weer kan het zijn dat de ISO-waarden zo hoog oplopen dat het teveel ruis oplevert. Dan heb je de keuze om dat te accepteren of je er bij neerleggen dat een vluchtfoto er niet inzit die dag.
Bij de ijsvogel foto waar de de vogel vanuit het water opvliegt gebruik ik dezelfde instellingen. Alleen probeer ik dan zelf snel te focussen op de plaats waar de vogel het water in duikt. Dit is een kwestie van heel snel reageren en accepteren dat het ook hier vaker fout dan goed gaat.
12. Jan van Gent
De Jan van gent foto is vanaf een boot genomen van waaruit visafval het water in gegooid werd. Hier komen altijd veel vogels op af en het is hierbij niet moeilijk om ze te fotograferen met een 300mm lens.
Het moet echter wel uit de hand gebeuren want een statief op een ronkend schip gaat niks worden. Een snelle sluitertijd is gewenst en ook hier kan je aan het gedrag van de vogels al zien wanneer ze gaan duiken.
13. Velduilen en lange sluitertijden
Bij de Velduilen is het ook een kwestie van veel uren maken of heel veel geluk hebben. De Velduilen gaan vaak pas laat vliegen om voedsel te zoeken en in de schemer kan je haast geen snelle sluitertijd maken.
Een Velduil op een paaltje is dan het maximale maar ook een genot om te doen die mooie grote kijkers maken het plaatje. Soms vliegen ze ook eerder waar ik geen goede verklaring voor heb en dan is het genieten.
14. 'Voerfoto's' met jonge dieren
Bij de voer foto's anticipeer ik op het gedrag van de jonge vogels. Als de ouders in de buurt zijn met voedsel gaan ze vol in het geluid. Dat is het moment om af te drukken en ook hier is een snelle sluitertijd gewenst.
Bij de Boerenzwaluwen wordt het vaak ietsje moeilijker. En dan niet vanwege het gedrag, maar omdat er vaak meer vogels naast elkaar zitten op een draad. De ouders proberen wel ieder jong te bedienen maar het meest dominante jong is gewoon vaker aan de beurt.
15. Stafief, rijstzak of autoraam
De visarend is vanuit een vogelkijkhut gefotografeerd en daar gebruik ik meestal een rijstzak of statief. De ijsvogel is vanuit de auto genomen maar deze zijn ook wel vanuit diverse kijkhutten te fotograferen.
Overigens fotografeer ik het meest vanuit de auto. Voordeel daarvan is dat je het autoraam als statief kunt gebruiken. Er zijn zelfs speciale statieven te koop die je op het autoraam kunt klemmen.
16. Afstandsbediening
Een afstandsbediening gebruik ik soms als ik verwacht dat je lang moet wachten maar toch alert moet blijven.
17. Ook andere diersoorten
Zoals al eerder gemeld hebben vogels wel de voorkeur. Maar als zich dan onverwacht vechtende hazen aandienen laat ik die kans natuurlijk niet schieten. Ook boomkikkers zijn vaak leuke fotografische objecten.
Als ik door de polder rijd en ik zie hazen in het veld waarbij het licht goed is, dan parkeer ik meteen de auto. Vervolgens is het dan wachten geblazen. Hazen eten, slapen en rotzooien met elkaar. Voor het goede moment moet je ook wat geluk hebben.
Zelf leren?
Wil je meer leren over vogelfotografie en er zelf flink mee aan de slag? Bekijk dan de cursus van Vogelfotografen Daan Schoonhoven en Arno ten Hoeve op Photofacts Academy.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 9 april 2017, 20:20.
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
19 reacties
-
Pieter Dooms schreef op zondag 9 april 2017 om 22:04 | reageer
Interessant is het minste wat je hierover kan zeggen. Ik fotografeer liever al wandelend (en ten volle beseffend dat dit enorm beperkend is). Maar je herkent passie en die is hier volop aanwezig.
-
ewit schreef op zondag 9 april 2017 om 23:02 | reageer
Ik ken Wilfried al enige jaren en voornamelijk middels een Forum met Koi. Maar ook daar was zijn werk een lust voor het oog. Vooral zijn macro fotografie vond ik een genot om te volgen. Kleine beestjes loepscherp vastgelegd. Nu volg ik he op FB vogelvrienden. Ook daar maken zijn foto's indruk.
-
Tjerk Epema schreef op maandag 10 april 2017 om 17:28 | reageer
Hoewel ik niet een echte vogelaar ben, volg ik Wilfied al jaren op Facebook. Zijn foto's trekken door scherpte en compositie alle aandacht. Een hele goede fotograaf die geweldig mooie foto's schiet. Kauwgom voor het oog . . .
-
Jeanet Groenewoud schreef op maandag 10 april 2017 om 19:01 | reageer
Prachtige opnames ! echt een lust voor het oog. Dank voor de tips !
-
hans fidom schreef op dinsdag 11 april 2017 om 10:56 | reageer
ik ken wilfried van Footo.nl....wat daar voorbij komt aan werk van hem/wilfried is fabuleux te noemen...ik heb je/wilfried tips uiteraard opgeslagen...nog even iets over het materiaal/lenzen.....kwaliteit van de foto gaat zeker gepaard met de kwaliteit van de lens, ik heb het uiteraard niet over de fotograaf zelf....ik hoop nog vaak van je werk te mogen genieten wilfried!....
-
Maus Sturmer schreef op dinsdag 11 april 2017 om 12:19 | reageer
Geweldige foto's, wat zou ik graag een paar dagen meelopen met deze man
-
peter van den hoff schreef op dinsdag 11 april 2017 om 15:50 | reageer
zeer leer zaam deze tips daar heb ik wat aan ik ben een begineling
-
-
gast schreef op dinsdag 11 april 2017 om 16:50 | reageer
leuk!
-
marleen schreef op dinsdag 11 april 2017 om 21:07 | reageer
👍 mooie foto's en duidelijke omschrijving.
Dank om dit te delen. Voor beginnelingen vind ik dit echt 'super'. -
Jaap schreef op dinsdag 11 april 2017 om 22:12 | reageer
Prachtige fotografie en een heldere uitleg, bedankt voor het delen.
-
Lia schreef op dinsdag 11 april 2017 om 23:45 | reageer
Geweldige fotograaf en een vriendelijk innemend mens.
-
Chris Jansen schreef op woensdag 12 april 2017 om 17:49 | reageer
In 1 woord: fantastisch!
-
R.W.de Vries schreef op donderdag 13 april 2017 om 15:41 | reageer
Hier heb je wat aan als beginnend "vogelgraaf".
Gelukkig worden de superzoom objectieven steeds beter en betaalbaarder.
Binnenkort toch maar een 150-600 aanschaffen... -
Michelle Peeters schreef op donderdag 13 april 2017 om 15:43 | reageer
Dat is een mooie 'Joop van Tellingen' lens
Zoiets staat bij mij ook nog op de verlanglijst. Heb je wel een zeer stevig statief bij nodig! -
Mabotje schreef op donderdag 13 april 2017 om 21:07 | reageer
Geweldige foto's en een heerlijk artikel. Het maakt dat je zin krijgt om ermee aan de gang te gaan.
-
jannes schreef op zaterdag 15 april 2017 om 08:23 | reageer
pracht plaatjes Wilfried en heel leerzaam de omschrijving er bij gr jannes (jansfotografie)
-
Breker256 schreef op donderdag 4 januari 2018 om 21:58 | reageer
De passie springt ervan af. Zelf net begonnen en loop gelijk tegen een hoop problemen aan. Waarschijnlijk komt dit door het slechte weer en het niet zo licht sterk objectief.
Ik heb nog wel een vraag. Wat wordt er precies met plussen bedoeld en hoe stel ik dat in? Gebruik de canon eos d80 en tamron 70-300 f4-5.6 -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
11 redenen om lid te worden van Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Welke vragen heb jij nog over Photofacts Academy?
door Elja Trum
-
Ervaringen met Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Eizo monitoren nu met korting
door Elja Trum
-
Laatste kans: 5 Dagen Deal stopt vanavond
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.