7 manieren om geld te verdienen met fotografie
maandag 4 december 2017, 11:22 door Elja Trum | 61.627x gelezen | 53 reactiesVeel fotografen zoeken naar manieren om geld te verdienen met hun hobby. Soms als zakcentje om hun hobby te bekostigen en soms voor het opbouwen van een serieus bedrijf. In dit artikel 7 verschillende manieren waarop je als fotograaf geld kunt verdienen.
Laat ik duidelijk zijn; geld verdienen met fotografie is niet eenvoudig. Tenminste, niet wanneer je er van wilt kunnen leven. Veel fotografen hebben al moeite om boven het minimum loon uit te komen met hun eigen bedrijf. Fotograaf zijn is dan ook gewoon kei hard werken.
1. Stock fotografie
Stock fotografie lijkt één van de eenvoudigste manier om geld te verdienen met de foto's die nu toch al op je harddisk niks staan te doen. Je upload je foto's naar een (micro)stocksite (zoals Shutterstock of iStockphoto) en bij elke verkoop ontvang je een klein bedrag.
In de praktijk blijkt het wat lastiger. Het aanbod vanuit fotografen is enorm dus de eisen voor foto's zijn ook erg hoog. Elke foto wordt gekeurd door een kritisch team van de stockfoto website. Het is dus nog best lastig jouw foto goedgekeurd te krijgen.
Om echt geld te verdienen met microstock fotografie moet je erg veel verkopen. Je zult al gauw minimaal duizend foto's online hebben moeten staan voordat het een beetje begint te lopen. Allemaal van hoge kwaliteit en bij voorkeur erg origineel en goed inzetbaar voor uiteenlopende doelen.
Ook moet elke foto voorzien zijn van de juiste beschrijvingen en trefwoorden. Het is dus flink wat werk en je moet aardig wat tijd investeren voordat het iets oplevert. Ben je daar eenmaal, dan is het een mooie manier om een stabiele inkomstenbron te hebben. Een mooie voorbeeld van een fotograaf die het gemaakt heeft met mircostock fotografie is Yuri Arcurs.
Bekijk ook onderstaande video van Digital Rev over stockfotografie:
2. Afdrukken verkopen
Mensen hebben graag iets moois aan de muur hangen, maar niet iedereen kan goed fotograferen of schilderen. Je kunt jouw foto's aanbieden aan anderen om aan de muur te hangen. Nu kun je natuurlijk je foto's aanbieden op je eigen website, maar dat levert je niet altijd even veel exposure op.
Een alternatief kan een website als Werk aan de Muur zijn. Daar kun je jouw foto aanbieden en sta je tussen honderden andere fotografen die ook hun werk aanbieden.
Je kunt natuurlijk ook een lokale winkel proberen die (onder andere) werk voor aan de muur verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan een Expo. Biedt de winkel een percentage aan bij de verkoop. Maak foto's van onderwerpen die voor iedereen in jouw dorp of stad herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld van de skyline of juist van het dorpsplein.
Je kunt je foto's exclusiever maken door slechts ene beperkte (genummerde) oplage aan te bieden. Zo weten kopers (vrijwel) zeker dat ze iets unieks aan de muur hebben hangen.
3. Workshops geven
Als je zelf al behoorlijk goed weet hoe een camera in elkaar zit kun je natuurlijk die kennis overdragen op anderen. Zeker de beginnerscursussen zijn erg populair, maar als je echt iets bijzonders kan is er ook in het hogere segment nog voldoende vraag naar professionele workshops voor gevorderden.
Je workshops promoot je natuurlijk via zustersite Photoworkshops, maar kijk ook eens of ze bij de lokale buurtvereniging of volksuniversiteit niet een docent zoeken..
4. Fotografeer voor particulieren
Bruiloften, feestjes, portretten, profielfoto's, huisdieren, et cetera. Er zijn genoeg gebeurtenissen waarbij goede foto's gewenst zijn. Door veel concurrentie en doordat iedereen een camera heeft is het wel een moeilijke markt, veel mensen hebben moeite met de (in hun ogen hoge) prijzen die je moet vragen om winstgevend te kunnen zijn in deze sector.
De particuliere markt is echter wel eenvoudig om in te komen. Je kent altijd wel iemand die binnenkort iets te vieren heeft en een goede fotograaf kan gebruiken om het vast te leggen. Of je begint met professionele porfielfoto's van je vrienden te maken in ruil voor een vermelding op hun social media profielen dat jij die foto hebt gemaakt (en natuurlijk een link naar je website).
5. Fotografeer voor bedrijven
Bedrijven hebben vaak meer budget en zullen sneller geld uitgeven voor goede foto's. Bijna elk bedrijf heeft wel foto's nodig voor reclamedoeleinden of de bedrijfswebsite. Bedrijven zijn dus een prima doelgroep om je diensten aan te bieden.
Het moeilijkste is wellicht hoe je op een goede manier onder de aandacht komt van bedrijven. Uiteraard heb je een website waarop je portfolio gevonden kan worden, maar dan moeten ze je 'toevallig' vinden.
Wees creatief en stop er tijd in. Bijvoorbeeld door er langs te gaan met je portfolio of op een bijzondere manier gerichte reclame te maken. Maak bijvoorbeeld eens een mooie foto van het bedrijfspand en stuur die op naar het bedrijf als ansichtkaart.
6. Apparatuur kopen en verkopen
Zit handelen in je bloed dan kun je ook daarmee binnen de fotografie een aardig centje verdienen. Koop via bijvoorbeeld marktplaats voor een goede prijs apparatuur in, maak het schoon, schiet een paar goede productfoto's en schrijf een duidelijke en commerciële omschrijving. Je kunt zo gauw een paar tientjes (of honderden euro's) extra verdienen op elke verkoop.
Je kunt het ook groter aanpakken en een bepaald product inkopen vanuit het buitenland en aanbieden op een website of via sites als marktplaats.
7. Evenementen fotograferen
Ga je graag naar sportwedstrijden, grote feesten of andere evenementen? Wellicht kun je daar ook nog wat geld mee verdienen. Bijvoorbeeld door je foto's te verkopen. Ouders zullen graag een professionele foto van hun voetballende zoon willen hebben.
Een handige site om je werk op eenvoudige wijze aan te bieden is die van Oypo. Daar kun je de foto's plaatsen zodat anderen ze eenvoudig kunnen bestellen. Je bepaald zelf de prijs.
Conclusie
Denk eraan dat de best verdiende fotografen doorgaans niet per se de beste fotografen zijn, ze weten zichzelf en hun werk gewoon beter te verkopen. Je zult dus meer geld verdienen aan je fotografie door meer bezig te zijn met marketing, netwerken en algemeen het werken aan je bedrijf dan door de mooiste foto's te maken..
Wat is jouw manier om geld te verdienen met fotografie?
Deel jouw tips in de reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 13 augustus 2012, 23:59.
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
53 reacties
-
gast schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 01:05 | reageer
Vooral je conclusie is waar. Het gaat meestal meer om het juiste netwerk om geld te verdien en kwaliteit van de foto is al bijna een bijzaak geworden. En dan met name bij portret- en modelfotografie
-
-
Bram Berkien schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 08:09 | reageer
En wat ook belangrijk is om te vermelden: je moet je realiseren dat het vinden van opdrachten een 'numbers game' is: als je 9 op de 10 keer een 'nee' als antwoord krijgt, en elke 10e keer een 'ja', dan moet je gewoon vaak genoeg jezelf aanbieden.
Je moet je ook niet laten afschrikken als je een paar keer niet de interesse van een klant kan wekken. Chase Jarvis schreef hier een tijd terug een stuk over. -
Fred Noomen schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 16:14 | reageer
Het is allemaal waar en het is allemaal al zo vaak voorbij gekomen. Dus niets nieuws onder de zon. En dat is jammer.
-
-
-
jochem eerden schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 21:05 | reageer
Beste Elja, Leuk om je blog te lezen en ik ben gelukkig in bezit van een rugzak met commerciële ervaring en een breed netwerk. Ik heb de laatste maanden zeer goede ervaring met mijn blog op jochem-eerden.nl gecombineerd met Facebook.
Hierdoor maak je dankbaar gebruik van het netwerk van je vrienden. Ik geef bijvoorbeeld korting als zij de foto's op hun facebook plaatsen en mij hierin linken. Smaken verschillen maar ik wordt wel gek van de mensen die denken dat ze kunnen fotograferen en zichzelf fotograaf noemen.. -
Leon schreef op dinsdag 14 augustus 2012 om 21:32 | reageer
Quote Jochem:
Smaken verschillen maar ik wordt wel gek van de mensen die denken dat ze kunnen fotograferen en zichzelf fotograaf noemen..
Helaas geldt dit ook voor een heleboel professionele fotografen.
FF inschrijven bij KvK is natuurlijk zo gedaan en noemen ze zich dan opeens professioneel. -
Marc Wijngaarde schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 00:08 | reageer
Het beste antwoord mijn inziens op de kwestie wie of wat een fotograaf, amateur, of professional is:
Zack Arias (youtube) -
leo schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 00:34 | reageer
Leuke link Marc! Bij de reacties op Zack Arias stond ook een heel grappige opmerking:
"Are you a professional?" I usually answer, "Oh no, I'm much better than that!" -
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 12:46 | reageer
Een mooie uitspraak die ik weleens ben tegengekomen, is de volgende:
"The best way to make money via photography... is to sell your gear" -
PSPHOTO schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 19:24 | reageer
Wat ik niet begrijp is waarom iedereen die begint met een leuke hobby zoals fotografie dan vervolgens denkt: Hé, laat ik eens geld gaan verdienen met mijn hobby". Vervolgens voor enorme lage bedragen gaat fotograferen (blij dat er wat centjes zijn voor die nieuwe lens, of dat polarisatiefilter) en daarbij iedere beroepsfotograaf die veel investeert, belasting en btw moet betalen verzekeringen moet afsluiten et cetera het brood uit de mond gaat stoten.
Wat erger is dat er dan ook nog altijd bloggers zijn die dit fenomeen gaan promoten.
Wanneer je gaat voetballen, paardrijden, handballen, schaken, sportvissen, tafeltennissen, wandelen, zwemmen, handwerken et cetera etcetera is toch ook niet het eerste waar je aan gaat denken, "goh hoe kan ik nu snel even wat geld bij elkaar verdienen?". Nee, dan geniet je gewoon van een leuke hobby en misschien, heel misschien als je echt goed bent, ga je verder als pro en tot die tijd ben je tevreden met een lintje, een beker of alleen de eer. Ik heb op de website van de voetbalclub van onze zoon, nooit een bericht gezien met "7 manieren om met voetballen geld te verdienen!".
Heb een hobby aan fotografie en geniet er van, laat het beroepsmatig fotograferen over aan mensen die er hun beroep van hebben gemaakt. Heb je een hobby aan fotograferen en wil je er je beroep van maken, geen enkel probleem. Echter leer dan naast fotograferen ook goed rekenen zodat je al snel tot de conclusie kunt komen dat bijvoorbeeld een huwelijkreportage voor €750,00 commercieel niet verantwoord is of een portretsessie van een uur voor € 45,00 echt niet kan.
Succes en veel plezier met fotograferen -
Erik schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 20:25 | reageer
Tja, kwestie van vraag en aanbod. Blijkbaar is er zoveel aanbod dat de prijzen omlaag gaan. Dat verschijnsel zie je op zoveel vakgebieden.
Ik ben zelf freelance muzikant. Ook ik heb last van amateurs die op festivals spelen voor peanuts en defensie orkesten die gesubsidieerd worden en praktisch voor niets optreden en 1e jaar conservatorium studenten die zwaar onder de gangbare tarieven spelen. Dat is nu eenmaal een gegeven dus moet ik er zelf voor zorgen dat ik wat extra te bieden heb waardoor ik de tarieven kan vragen die ik redelijk vind voor de kwaliteit die ik lever. Tot nu toe gaat dat nog steeds goed. -
PSPHOTO schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 20:45 | reageer
@Erik, Dat weet ik.
Het valt mij alleen op dat bij fotografie het schijnt dat iedereen denkt dat door te gaan beunen de hobby betaald kan worden over de rug van diegene die hun beroep er van maken. Ik heb zelf als drummer in een amateurband gespeeld, maar bij ieder optreden werden er wel verklaringen ingevuld voor de belastingdienst.
Doen alle amateurfotografen dat ook wanneer ze een huwelijksreportage fotograferen voor een paar honderd euro, of communiefoto's maken voor € 45,00? Ik denk van niet, en dat is het probleem waardoor je valse concurrentie krijgt.
Gezonde concurrentie is geen probleem, promoten van beunen en zwart bij klussen op websites en blogs vind ik iets anders.
En inderdaad, ben ik het eens met het verhaal van Zack Arias. Als beroepsfotograaf of pro, heb je geen excuus. Je moet altijd presteren ook onder moeilijke omstandigheden of bij (bijna) onmogelijke vragen en daarin kun je als pro (nee moet je als pro)je onderscheiden van de amateur. -
Erik schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 20:52 | reageer
Aan de andere kant is het ook zo dat omdat al die amateurs zoveel geld uitgeven aan apparatuur, diezelfde apparatuur voor profs ook goedkoper wordt. Stel je voor dat de amateurs niet investeerden in al die dure lenzen en camera's, dan waren die prijzen vele malen hoger. En daarover wordt ook heeeeel veel btw betaald.
-
-
Elja Trum schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 22:06 | reageer
@Peter; ik wil op geen enkele manier zwart bijklussen promoten, noch heb ik het überhaupt gehad over prijsstelling in dit artikel. In eerdere artikelen op Photofacts hebben we juist informatie gegeven over hoe je een goede prijs kunt berekenen.
Ik gun het iedereen om hun inkomsten of bijverdienste met fotografie te verdienen. Wellicht zou een artikel over geld verdienen met voetbal juist ook erg interessant en leerzaam kunnen zijn. Ik heb wel een paar ideetjes! -
Erik schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 22:15 | reageer
@PSPHOTO
Ik snap je probleem ook wel, maar vind het een beetje raar dat je denkt dat vooral beroepsfotografen getroffen worden door valse concurrentie. Dat fenomeen vind je op vele vakgebieden terug.
Het voordeel van foto's is, is dat ze nog redelijk beschermd worden qua copyrights. Mijn boeken, cd's en muziekarrangementen worden grof gekopieerd zonder dat ik daar ooit een cent van zie. -
Marc Wijngaarde schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 22:24 | reageer
Wellicht wat flauw om weer met Zack Arias aan te komen maar behalve fotograferen heeft ie vaak rake observaties en inzichten (naar mijn bescheiden mening): Cheap photographers only kill themselves, not the industry
-
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 22:26 | reageer
@Marc: die was ik nu net aan het zoeken. Erg toepasselijk.
-
gast schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 22:35 | reageer
@PSPHOTO
quote: Heb een hobby aan fotografie en geniet er van, laat het beroepsmatig fotograferen over aan mensen die er hun beroep van hebben gemaakt. Heb je een hobby aan fotograferen en wil je er je beroep van maken, geen enkel probleem. Echter leer dan naast fotograferen ook goed rekenen zodat je al snel tot de conclusie kunt komen dat bijvoorbeeld een huwelijkreportage voor €750,00 commercieel niet verantwoord is of een portretsessie van een uur voor € 45,00 echt niet kan.
Serieus kerel? Hoe naïef ben je?
Als ze jou geld willen bieden voor je hobby, dan sla jij het af en stuur je ze door naar een beroeps?? Geloof je zelf toch niet?
Ik vraag 50 euro voor shoot en ze krijgen 15 foto's op cd. Leuk bedrag voor 3 uurtjes werk voor mijn hobby. Prijzen die een beroeps durft te vragen, zijn ronduit schandalig voor wat voor kwaliteit het gros levert. -
Benny schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 00:35 | reageer
Gast,
Je moet je schamen, dat je schrijft: "Prijzen die een beroeps durft te vragen, zijn ronduit schandalig voor wat voor kwaliteit het gros levert."
Scheer niet alle beroepsfotografen over één kam! En wat weet jij van onze tarieven!
Maar wees niet bang: Een goede beroeps heeft altijd brood, soms wat minder beleg erop, soms wat meer, soms veel, altijd genoeg om ieder geval van te eten.
Weet jij weleens hoeveel onkosten wij hebben? Nee? Ga dan ook niet over een schandalig tarief beginnen, want zo schandalig zijn die tarieven niet van goede beroepsfotografen.
Benny -
-
Bram Berkien schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 08:53 | reageer
Ik denk ook niet dat amateurs die een lage vergoeding vragen echt serieuze concurrentie zijn voor beroepsfotografen. Ze snoepen gewoon de onderlaag van de markt af, mensen/bedrijven die toch al niet bereid waren om te betalen voor kwaliteit.
Gast, wat dacht je van: kosten van nieuwe apparatuur, kosten van websitedesign en hosting, reiskosten, inschrijving bij KvK, bankzaken, volgen van cursussen om je vaardigheden te verbeteren en bij te blijven op je vakgebied, kosten voor styliste, visagiste, model, verzekeringen, belastingen etc? En dan heb ik het nog niet gehad over een pensioen opbouwen, een keer op vakantie gaan of überhaupt in je levensonderhoud voorzien.
Zelfstandig fotograaf zijn is net even iets anders dan in loondienst werken, 50 euro per uur betaald krijgen door een klant betekent niet dat je 50 euro uit kan geven aan privé-zaken. Je hebt wel gelijk dat er een hoop prutsers rondlopen die zichzelf professioneel fotograaf noemen. Gelukkig vallen de prijzen van de meeste van deze lui aardig mee, zodat ze zoals ik in mijn 1e zin beschreef ook niet echt de markt verpesten. -
gast schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 10:07 | reageer
Ik denk ook dat mensen toch naar een beroepsfotograaf blijven stappen. Ook al moeten ze een duurdere prijs betalen. Vooral vanwege de gedachte dat goedkoop uiteindelijk duurkoop blijkt te zijn.
MAAR wat deze mensen niet beseffen is, dat de meeste serieuze amateurfotografen kwalitatief beter zijn dan veel beroepsfotografen, die het maar als werk zien en maar weer eens op standje automatische piloot doen.
Nou zal er wel weer commentaar komen van de beroepsfotografen, maar ik heb dit vaak genoeg gezien en ik weet welke tarieven er ongeveer gevraagd worden -
gast schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 10:21 | reageer
Nou Benny met alle respect, maar als ik naar je portfolio kijk...wie moet er zich nu schamen???
-
Benny schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 13:08 | reageer
gast,
Ik hoef mij niet te schamen.
Als ik niet goed was, had ik geen opdrachten meer. Ik stik van de opdrachten! En nee, niet voor een amateurtarief, maar voor een tarief van € 90,00 per uur en het overige...
Ga gewoon in op wat je gezegd wordt, inplaats van een ander af te zeiken. Als je een kerel of vrouw bent, reageer je onder je eigen naam; doe ik ook. Als jij mij fotografie niks vindt, daar slaap ik geen nacht minder om, omdat ik wel beter weet.
Wat ik nu ga zeggen bedoel ik niet tegen serieuze amateurfotografen: Jij als amateur, met je € 50,00 per 3 uur, zou je kapot moeten schamen. Dat jij als amateur nog geld durft te vragen. Het is toch hobby van jou, of niet...?! Geef die mensen gewoon zo de foto's. Jij hebt toch geen onkosten...? Waar heb jij die € 50,00 dan voor nodig...?
Je moet je schamen voior je laagwaardige opmerking! Toon jouw portfolio eens...
Gegroet -
gast schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 13:34 | reageer
Benny,
90 euro per uur en dan zulk werk afleveren. Over zelfoverschatting gesproken!
Jij valt nu net in de doelgroep van prutsers die zich beroepsfotografen durven te noemen. Want ik ga ervan uit dat de foto's in je portfolio je betere foto's zijn. Daarom voel jij je nu ook zo aangevallen -
Benny schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 13:46 | reageer
gast,
Als jij zoveel beter bent, waarom heeft de markt je dan nog niet ontdekt...!?
Ik voel me trouwens totaal niet aangevallen of aangesproken, maar jij spuiwt een mening, zonder dat ik weet wie je bent, en daar heb ik wel moeite mee. Mening verschil prima, maar dan niet anoniem tegen openbaar.
Of ben je zelf een gefrustreerde amateur, die er niet tussen kan komen...
Als ik zo slecht was, dan hadden bedrijven en overheden allang geen gebruik meer van me gemaakt. die betalen echt niet voor rotzooi.
Mijn portfolio: Oh, ik heb nog zoveel meer fotowerk, maar dit werk wil ik laten zien, en die keuze ligt bij mij en niet bij de kijker.
Ik vind je laagwaardig, om eerlijk te zijn. Jij durft blijkbaar niet open en bloot op 't world wide web, anders reageer je niet anoniem.
Benny -
gast schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 14:04 | reageer
Benny,
als je het begin had meegelezen, dan had je begrepen dat het juiste netwerk kennen belangrijker is dan de kwaliteit die men aflevert.
En dat is jouw geluk. En dat je veel klanten hebt, zoals bedrijven en overheden....jij weet net zo goed als ik dat dat niet zo is.
Mijn portfolio krijg je natuurlijk niet te zien. Want dankzij deze discussie zou je in mij toch niet je meerdere willen erkennen. Maar ik kan je verzekeren dat ik je helemaal wegblaas met mijn foto's. Maar goed, daar zul je hoogstwaarschijnlijk nooit achterkomen.
Probeer ook wat aan je spelling te doen, want dat komt erg slordig over bij de klanten.
Dit is het laatste wat ik erover kwijt wil, reactie hierop zal tegen de muur zijn -
Benny schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 14:19 | reageer
gast,
Dit is ook mijn laatste reactie hierin:
Wist je wel, dat ik juist helemaal geen kei ben in netwerken. De mensen waarvoor ik werk, kende ik eerst voor de tijd helemaal niet. Of kortom: Ik ben beoordeelt op mijn portfolio, en niet omdat ik de juiste mensen ken.
Dat ik jouw portfolio niet te zien krijg, dat verbaast me niks. Als jij mij weg blaast DAN TOON je jouw portfolio.
Mijn spelling is niets mis mee, en bovendien maakt ieder mens weleens een spelfout, maar mijn spelfouten zijn niet van dien aard, dat het voor een willekeurige Nederlander onleesbaar is.
Nogmaals: Ik heb niets tegen amateurs tegen, integendeel! Dus aan de rest van de amateurs: voel je niet aangesproken, want het is niet tegen iedere amateur bedoelt, maar alleen tegen gast, die blijkbaar alleen anoniem durft te reageren en om een ander af te kraken.
Benny -
Bram Berkien schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 15:03 | reageer
Zo, dat hebben we ook weer gehad
Ik denk trouwens wel dat Gast een punt heeft dat het werk van sommige amateurs significant beter is dan dat van professionals. Niet per definitie, maar ik denk dat het te verklaren valt uit het feit dat je als amateur veel vrijer bent om te experimenteren, en je niet met uurtarieven, productiviteit etc bezig hoeft te houden. Nog een reden om geen professioneel fotograaf te worden. Interessant genoeg kan sterk persoonlijk werk ook juist commerciële opdrachten opleveren. Professionele fotografen zouden soms misschien ook wat meer moeten spelen
Overigens Benny, nog wat feedback: je hoeft je niet te schamen voor je portfolio op je website, het is degelijk en ziet er verzorgd uit, maar je zou er wel over na kunnen denken om er iets meer (maar niet meer dan 20-30 foto's) en spannender foto's op te zetten. Foto 1 is wel erg statisch als je het mij vraagt, 2 is juist beter, 5 erg sterk, maar 6 weer erg geposeerd en weinig sprekend. -
Benny schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 15:22 | reageer
Bram,
Met je opmerkingen ben ik het wel eens, maar dit zijn foto's in opdracht gemaakt.
Foto 1 - Erg statisch, maar zo wou de opdrachtgever het. Je moet dan zo'n foto ook laten zien, vind ik. Anders krijgen potentiële opdrachtgevers misschien wel een hele andere indruk van je.
Foto 2 - Heb ik wat dramitscher belicht, zodat het bij het idee van de opdrachtgever past.
Foto 5 - Is een publiciteitsportret. Kantekening achteraf: schaduwkant misschien 1/3 stopje meer ingevuld moeten worden.
Foto 6 - Is een zakelijk portret, waarbij ik moet meenemen hoe de opdrachtgever het tot bepaalde hoogte wil.
Bram, zoals jij ook wel weet, is in opdracht fotograferen anders, dan vrijwerk maken. Ik wou, dat ik meer tijd had voor vrijwerk, maar als ik druk ben geweest de hele dag, dan ben ik blij dat ik s'avonds met mijn voeten de bank op kan Hi, hi!
Van meer foto's klopt: Echter, onze website moet eigenlijk nu niet meer online staan, want we gaan onder een andere handelsnaam verder, en dan komen er ook meer foto's op; zo's 15 a 20 foto's. We gaan nog maar onder één specialiteit verder: publiciteitsportretten. Het overige wordt helemaal geschrapt.
Bram, kijk dat waardeer ik, dat jij wel open je mening geeft, zonder dat je je verschuilt onder anoniem. Ik zal dat ook zeker meenemen in mijn nieuwe website. Hier kan ik wat mee; ook als broodfotograaf...
Kortom: Dit kan ik waarderen!
Benny -
Marcel schreef op donderdag 16 augustus 2012 om 20:54 | reageer
Ik heb deze discussie op vele plaatsen eerder gelezen en die zijn ook nooit in overeenstemming afgesloten.
Heb je fotografie als beroep dan ben je afhankelijke van promotie en het best is mond op mond reclame als resultaat van de kwaliteit van jouw product. Daarnaast moet je veel netwerken om opdrachten van bedrijven binnen te krijgen wat door de op een volgende recessies zeer moeilijk is.
Ik heb zelf regelmatig op het punt gestaan om fotografie te zien als meer dan een hobby maar ik ben het toch hobbymatig blijven doen.
Anderen maken wel die sprong die zullen dus het vuur uit de sloffen moeten lopen om de opdrachten binnen te krijgen.
Dat men in de discussie weer op de man gaat spelen stemt wij wederom treurig. -
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 08:23 | reageer
Tjonge, dapper wederom dat men zich als 'gast' vermomd wel durft uit te laten over anderen. Een echte vent laat zijn gezicht en portfolio zelf ook zien.
En ja, inderdaad: veel amateurs zullen een beter portfolio laten zien dan sommige profs. Met dank aan gewillige, geduldige nichtjes en buurmeisjes en veel tijd en trial & error. Maar om maar eens iets te noemen: kunnen die amateurs vervolgens ook in maximaal 5 minuten op een slecht (TL-)verlichte, lelijke kamer een sympathiek portret schieten van een CEO van een bedrijf, die er duidelijk geen zin in heeft?
Enfin, zoals Marcel al zegt, overeenstemming hierover krijg je nooit, het zijn immers twee werelden. Drie werelden wat mij betreft zelfs, want professionele fotografie voor particulieren of bedrijven, dat steekt mijns inziens ook weer heel anders in elkaar.
Maar goed, nogmaals, jammer dat er anoniem zoveel geroepen kan worden. -
PSPHOTO schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 09:00 | reageer
@ErikvanRosmalen, Ik denk dat je de spijker op de kop slaat. Inderdaad zijn er genoeg amateurfotografen die pracht werk leveren. Amateurfotgrafen die een passie voor hun hobby hebben en wanneer ze zin, tijd en gelegenheid hebben er op uit trekken om hun hobby uit te oefenen. En wanneer zin, tijd, gelegenheid, het weer en het onderwerp allemaal op de juiste plek vallen een prachtige opname maken waar menig beroepsfotograaf jaloers op zal zijn.
Het punt zit hem echter in alle randvoorwaarden. Een beroepsfotograaf moet de perfecte opname maken in ogen van de opdrachtgever ook als hij een keer geen zin heeft, ziek is, het weer tegen zit, het licht niet goed is, het onderwerp niet meewerkt et cetera.
Kortom, van een beroepsfotograaf wordt altijd een top prestatie verwacht, keer op keer met een consistente kwaliteit. Daar wordt hij/zij immers voor betaald. En voor die top prestatie mag ook een redelijke vergoeding tegenover staan.
Het probleem ontstaat (maar dat is vaker het geval) wanneer de amateur(fotograaf) met de amateurinstelling en tarieven het werk wil gaan doen van de beroeps. Mensen zoals "Gast" (in hoeverre serieus te nemen?) die voor € 50,00 een portretsessie van 3 uur doet. vervolgens nog drie uur nabewerken, archiveren etc. vergeten dat de auto ook geld kost en de apparatuur kapot kan gaan. mensen die helaas niet kunnen rekenen. Zouden ze dat wel kunnen, komen ze tot de conclusie dat ze in feite voor ongeveer 2 à 3 euro per uur hebben staan fotograferen.
Het ergste (en vreemde) is dan dat ze daar ook nog trots op zijn, terwijl deze zelfde amateur als hij/zij beter is dan de prof (zoals ze vaak zelf steeds roepen) ook een normale vergoeding had kunnen vragen.
Dus waarschijnlijk hebben mensen zoals "Gast" te weinig vertrouwen in hun eigen kunnen (of anderen hebben te weinig vertrouwen in het kunnen van de "fotograaf" ) om er een normale vergoeding voor te vragen.
Gelukkig zijn er voldoende opdrachtgevers die ook snappen dat dit niet kan en kwaliteit, consistente kwaliteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid verwachten en daar ook een vergoeding voor willen betalen die in verhouding staat.
p.s. wat betreft gezicht laten zien, het lukt mij met geen mogelijkheid om mijn gezicht hier in dat vakje te krijgen. -
Erik schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 10:06 | reageer
Je hebt beroepsfotografen en beroepsfotografen, veel beroeps zijn ook gewoon broodschieters waar je weinig creativiteit bij ziet. Daar is op zich niets mis mee, maar zo moeilijk is dat natuurlijk ook weer niet als je je even verdiept in de techniek. Daarbij is het een stuk makkelijker fotograferen als je de omstandigheden zelf kunt bepalen en constant kunt houden. Vandaar dat ik veel meer onder de indruk ben van (beroeps)natuurfotografen, die moeten pas hard werken voor een mager loon. Gelukkig is het voor mij een hobby, waar ik veel tijd in kwijt kan.
-
PSPHOTO schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 10:16 | reageer
@Erik, (en anderen)
Misschien moet ik maar eens een paar artikelen gaan besteden aan het dagelijkse leven van de beroepsfotograaf. Ik vind een uitdrukking als "veel beroepsfotografen......" al zo generaliserend. Ik denk dat de meesten van jullie (de mede beroepsfotografen uitgezonderd) geen enkel idee hebben wat het beroep van fotograaf zijn omhelst. Net als bij ieder ander beroep is het uitoefenen van je beroep uitsluitend om brood op de plank te krijgen geen basis voor een toekomst. Of je nu leraar bent, vertegenwoordiger, of marketeer. Een opdrachtgever zoek constant naar vernieuwingen, naar creativiteit, naar meedenken in zijn bedrijf. Dit vereist van een fotograaf heel wat meer dan weten wat iso/diafragma/sluitertijd omhelst. -
Erik schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 10:35 | reageer
Ik zou zeggen doe je best, het lijkt me erg interessant. Het zou me wel verbazen als ik daarna een ander beeld van het vak fotograaf zou krijgen. Er is zoveel over te zien en te lezen op het internet dat ik volgens mij wel een redelijk beeld ervan heb. Youtube staat vol met filmpjes van achter de schermen van bekende en minder bekende fotografen op elk gebied.
-
Leon schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 10:51 | reageer
Erik van Rosmalen: kunnen die amateurs vervolgens ook in maximaal 5 minuten op een slecht (TL-)verlichte, lelijke kamer een sympathiek portret schieten van een CEO van een bedrijf, die er duidelijk geen zin in heeft?
Ja ik wel. En weet zeker dat meer dan de helft van de beroeps dit niet kan. Even inschrijven bij KvK wil niet automatisch zeggen dat je opeens kwaliteitswerk kunt leveren.
En wat betreft het commentaar over gast: als hij 50 euro krijgt voor 3 uurtjes hobby en voor hetgene wat hij leuk vindt om te doen, dan heeft hij het nog niet zo slecht geregeld hoor. Zie trouwens ook nergens staan dat hij nog een keer 3 uur bezig is met nabewerking??
O ja ik ben een amateur en ontvang soms ook een zakcentje voor mijn shoots en ik weet zeker dat ik beter werk aflever dan menig beroepsfotograaf -
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 11:09 | reageer
@PSPHOTO: Als je iemand nodig hebt om te 'sparren' voor je blogs, dan denk ik graag mee! Want inderdaad, de randvoorwaarden worden nogal eens onderschat!
@Leon: Oh, maar ik wil ook niet zeggen dat iedereen met een Kvk-inschrijving ineens beter werk maakt, zeker niet. Ik zou een kvk-inschrijving dan ook niet als maatstaf willen nemen voor wie 'beroeps' is, maar kennis, kunde en ervaring. En dan doel ik dus op die ervaring om in moeilijke omstandigheden, altijd, snel en volgens briefing een beeld te kunnen afleveren. In tegenstelling tot de gelegenheidsfotograaf (met of zonder kvk).
Ik zit ook aan de opdrachtgeverskant en dan blijkt toch wel wie er een briefing goed kan uitwerken in het gewenste resultaat. En dan vallen de 'hobbyfotografen-met-kvk' ook door de mand.
En ik twijfel hiermee zeker niet aan je kunnen Leon, maar in deze discussie zal hoe dan ook gegeneraliseerd worden, vanuit beide 'kampen', want anders is de discussie nu eenmaal onmogelijk. En daarom blijft dit denk ik ook een discussie zonder end -
Leon schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 11:19 | reageer
@Erik: het is ook een onmogelijke discussie. Ik vind vooral dat een beroeps een constante kwaliteit moet kunnen leveren in plaats van af en toe een 'toevalstreffer'. Ben je in staat om dit te kunnen doen, dan ben je in mijn ogen een goede fotograaf.
En een goede beroepsfotograaf is natuurlijk ook eerst een amateur geweest en in die periode zijn kennis, kunde en ervaring heeft opgedaan. -
PSPHOTO schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 11:25 | reageer
@Leon, 3 uur extra is gebaseerd op ervaring. Voor ieder uur fotografie heb je minimaal 1 uur nodig voor de rest. Met de rest bedoel ik voorbespreking, nabespreking, heen en terug reis, archivering, bestanden beoordelen welke wel en welke niet, IEDERE foto heeft nabewerking nodig, cd branden voor de klant et cetera.
Dan heb ik het nog niet over afschrijving apparatuur, software, verzekering, materiaalkosten, brandstof, reservering voor vervanging defecten.
Daarom leer naast fotograferen ook rekenen. ook ik twijfel niet aan de fotografische kwaliteiten van veel amateurfotografen, wel twijfel ik af en toe aan de denkwijze m.b.t. vergoedingen door deze categorie. Buiten het feit dat je jezelf te kort doet op die manier maak je ook een deel van de markt voor anderen kapot.
@ErikvanRosmalen, you are welcome -
leo schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 11:38 | reageer
Getuigd het niet van goede fotografie dat je wat voorbereidend werk doet en niet verrast wordt door een CEO in een slecht verlicht TL verlicht achterkamertje? Niet die CEO bepaald de lichtomstandigheden, dat moet jij doen als fotograaf. En zelfs hoe een mens kijkt is wel te beïnvloeden.
Of je er nu een behoorlijk honorarium voor vraagt, een paar tientjes of het gratis doet staat hier buiten. Het is allemaal zo'n onzinnig, goede en slechte fotografen hebben niets te maken met het feit of je je er je geld mee verdient of niet. Het neerbuigende toontje van zogenaamde profs over amateurs lokt automatisch het neerbuigende toontje van zogenaamde amateurs jegens profs.
Een professional kan zich nog steeds onderscheiden door goed zakelijk te werk te gaan, met alles wat daar bij hoort. Een netwerk hebben en daar zijn best voor doen. Een uitgebreide studio is voor een amateur niet te betalen en ook niet aantrekkelijk. 1000 paar schoenen fotograferen is werk, zelfs Andy Warhol schreef daar al over. Maar noem een amateur die het huwelijk van de over buurvrouw verzorgd geen beunhaas die het brood van de verheven beroepsfotograaf het brood uit de mond stoot. Er zijn zelf amateurs die het voor niets doen, uit liefde voor de fotografie.
-
Leon schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 11:47 | reageer
@PSPHOTO: vanuit zakelijk standpunt snap ik het wel. Maar je moet het zien vanuit het standpunt van de amateur.
Als een amateur een shoot doet en modellen willen ervoor betalen, dan is dat gewoon mooi meegenomen. En dan is het niet belangrijk of hij na alle kosten maar 2 euro netto overhoudt. Punt blijft , hij is een amateur en had het ook voor niets gedaan. Het is niet zijn broodwinning in tegenstelling tot een beroepsfotograaf -
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 11:47 | reageer
@Leon: Klopt, helemaal met je eens over die toevalstreffer! Bij veel (generaliseren!) beroeps ligt het kwaliteitsniveau continu tussen de 7 en de 8, terwijl veel (generaliseren!) hobbyisten fluctueren tussen de 5 en de 8, met af en toe wat negens en tienen. Die laatste belanden in het portfolio en zie: een 'betere' fotograaf. Dat geldt uiteraard niet voor iedereen. Maar alles is dus betrekkelijk.
@PSPhoto: En laten we vooral alle andere niet-declarabele uren niet vergeten: tijd die je doorbrengt met alles wat niks met een specifieke klant te maken heeft, maar wel noodzakelijk is: cursus/bijscholing, acquisitie, marketing/profilering/netwerken, onderhoud, administratie... tijd die niet per uur betaald wordt, maar wel tijd en dus geld kost...
@leo: Dat voorbeeld met die CEO is dus precies wat ik bedoel met de kwaliteiten die een goede fotograaf moet hebben. Let op, daarom zeg ik dus bewust 'goede' en niet 'prof'. Bottomline is dat iedereen met de juiste tijd, middelen en omstandigheden een topper kan maken. Maar ook als de omstandigheden wat minder zijn moet je wat acceptabels afleveren. Ik stuur als opdrachtgever liever een (zo je wilt, pro)fotograaf waarvan ik weet dat ik een 7 terugkrijg, dan een (zo je wilt hobby)fotograaf die MISSCHIEN een 9 of 10 aflevert, maar misschien ook maar een 6. -
PSPHOTO schreef op vrijdag 17 augustus 2012 om 12:12 | reageer
@Leon, Dat klop maar v.w.b. portret- modelfotografie hebben we daar TFP en TFCD shoots voor.
Echter dit hele verhaal hierboven gaat over de stelling door de starter van dit topic "7 manieren om geld te verdienen met fotografie". Daarom ben ik mijn reactie ooit ergens hierboven begonnen. -
Henk van der Stouw schreef op maandag 20 augustus 2012 om 08:42 | reageer
@Leon, Jij zegt: een professional is natuurlijk eerst een amateur geweest omdat hij alles nog moest leren.
Volgens mij is een goede professionele fotograaf altijd een amateur. amateur betekent nl. liefhebber.
Een professional is niet altijd beter maar verdient zijn brood met zijn vak, en een amateur is niet per definitie minder of minderwaardig maar gewoon een liefhebber.
Een professional zal onder moeilijke omstandigheden en onder druk doorgans met beter beeldmateriaal terug komen dan een hobbyfotograaf. Dat moet ook want het is zijn werk.
Zodra een discussie ontaard in ik ben beter dan jij dan vraag ik me af of de betreffende personen enige kennis van het beroep fotograaf hebben.
Losse vergelijkingen van foto's uit portfolio's zijn nl altijd subjectief. -
Jollie schreef op dinsdag 6 november 2012 om 10:30 | reageer
Ik zou willen zeggen: iedereen leert elke keer weer bij, professional of niet! Uit de mens of situatie van dat moment.
-
Paul schreef op woensdag 20 november 2013 om 00:46 | reageer
Sinds de digitale fotografie toegankelijker is geworden voor het brede publiek, wordt het voor een aantal beroepsfotografen moeilijker het hoofd boven water te houden. 'Schiet een eind op los' en er zal altijd één foto tussen zitten die de moeite waard is om te printen. En ben je goed met fotobewerking zoals PhotoShop, dan kun je wat 'slijpwerk' doen om een goed resultaat te behalen. En als je als amateur je foto's kunt verkopen, dan is dat het bewijs dat je werk gewaardeerd wordt.
-
Thijmen schreef op woensdag 28 mei 2014 om 22:17 | reageer
ok amateur der amateurs hier, ik heb misschien 5-6 foto's die beter dan gemiddeld scoren, maar als iemand er geld voor zou bieden is de keuze snel gemaakt, het enige probleem is dat ik zeer slecht ben in de camera stil houden als ik foto's maak dus de helft mislukt, ik heb ook pas een maand of 3 een goede camera, waarmee ik af en toe eens op stap ga: elke tip om mijn camera beter stil te houden is welkom. (ik maak trouwens voornamelijk natuur foto's dus statieven zijn nogal onhandig)
-
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 28 mei 2014 om 22:39 | reageer
Bij natuurfoto's is juist een statief heel gebruikelijk. Je kunt ook gewoon de tijd nemen voor je foto. Tenzij je met natuurlijk (snel) bewegende dieren bedoelt, dan is het wat lastiger. Daarnaast: wat voor soort camera heb je en hoe houd je je camera vast?
-
Thijmen schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 16:45 | reageer
ik was helemaal mijn reactie vergeten, ik heb een Nikon D60 en heb sinds kort een monopod gekocht, als ik zonder statief fotografeer houdt ik met 1 hand de onderkant van de lens vast en met de andere hand het handvat gedeelte
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe factureer je jouw fotodiensten?
door Wilmar Dik
-
Help mee: Meer verdienen met fotografen in de culturele sector
door Wilmar Dik
-
De waarde van beeld. Hoe staat de fotografie markt ervoor?
door Wilmar Dik
-
Eindigt morgen: Profiteer vandaag nog van 40% korting
door Elja Trum
-
De beste en leukste besteding van je vakantiegeld
door Elja Trum
-
Focus op Gelderland start op 2 april
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.073 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.