Photofacts Academy Winactie!
Elja Trum

Camerakeuze; advies voor beginners

zondag 26 september 2010, 15:25 door | 49.447x gelezen | 30 reacties

Net als veel andere fotografen krijg ik regelmatig de vraag welke camera iemand moet kopen. Nu is daar nooit een eenduidig antwoord op te geven, maar in het algemeen raad ik een compactcamera van Canon of Nikon aan. Is degene al wat verder in de fotografie dan suggereer ik de instapspiegelreflex modellen van dezelfde merken met kitlens en een 50mm f/1.8 objectief. Maar misschien is dat niet het advies dat ik moet geven.

Een mooi artikel bij The Online Photographer wees me op een paar goede punten. Het zou niet zo gek zijn om bij deze vraag het gestelde budget te negeren en direct de aanschaf van een Canon 5D mark II of een Nikon D700 aan te raden. Adviseer daarbij een aantal prijzige en lichtsterke objectieven met een vast brandpuntsafstand zoals de 35mm f/1.4 en de 85mm f/1.x of wellicht een 100mm macro.

Op het eerste gezicht een raar advies. Het budget van een beginner is doorgaans niet toereikend (kostprijs circa 4.000 euro) en dit soort professionele apparatuur komt meestal pas na jaren in de tas van een fotograaf terecht. Dat is eigenlijk gelijk het punt. Denk eens na over je eigen aankooptraject over de afgelopen jaren (mits je al een tijdje fotografeert) . Volgens mij zit er een soort vaste route in. Ik zal een typisch aankooptraject eens beschrijven.

Aankooptraject van een fotograaf


Wanneer je voor het eerst iets met fotografie wilt doen is de kans groot dat je een compactcamera gaat kopen. Een beetje kwalitatieve compactcamera, bijvoorbeeld een Canon PowerShot S90, kost je 350 euro. Leuk, maar al snel loop je tegen de beperkingen van de camera aan. Er zit een storende afdrukvertraging in en je kunt maar moeilijk handmatige instellingen toepassen.

Reden om op zoek te gaan naar een professioneler model. De circa 4 keer zoom ervaar je als een belangrijke beperking. Je gaat voor een hybride compactcamera; 35 maal optische zoom, beeldstabilisatie en een 14 megapixels sensor. Zo'n Canon PowerShot SX30 is het helemaal en is slechts 100 euro duurder dan je S90. Die S90 is ook nog een leuk cameraatje om door te spelen aan je partner.

Hoewel de SX30 je een boel extra mogelijkheden biedt loop je na een tijdje toch ook hier tegen de beperkingen aan. Er zit nog steeds een vertraging bij het afdrukken en die 35 keer zoom blijkt in de praktijk niet zo nuttige te zijn als je dacht; veel foto's zijn ondanks de beelstabilisatie bewogen. Je besluit de sprong te maken naar een digitale spiegelreflexcamera.

Weer besteed je de nodige tijd op het internet met het lezen van reviews en adviezen. Een Canon 1000D met kitlens ziet er goed uit en kost zelfs nog minder dan je PowerShot SX30. Je besluit er direct een betaalbaar 75-300mm objectief bij te kopen, want je wilt wel het grote telebereik van je vorige camera behouden. In totaal kost dat je 550 euro, maar dan kun je ook weer even vooruit.

Canon 1000D met 50mm f/1.4 objectief

Nu maakte je met je compactcamera's altijd graag wat macrofoto's. Dat ging altijd verbazend makkelijk, maar met je spiegelreflexcamera valt dit opeens tegen. Je kunt lang niet zo dichtbij komen als je bent gewend. Dat is toch jammer en dus kijk je rond naar een objectief dat beter is in macro. Jammer dat je niet gekozen hebt voor een teleobjectief met macro functie, alhoewel je toch overal leest dat je hierbij nooit op echt macro van 1:1 kunt komen.

Na uitgebreid onderzoek besluit je geld te steken in een Canon 100mm f/2.8 Macro objectief. 400 euro kost dit objectief, maar dat is nog altijd 300 euro goedkoper dan de L versie met beelstabilisatie. En wat een objectief is dit zeg! Die kwaliteit, ook als je hem gebruikt voor portretten. Geweldig! Dit objectief maakt je foto's direct een stapje hoger; zachte rommige bokeh (achtergrondonscherpte) en dankzij het lichtsterke maximale diafragma van f/2.8 kun je ook met wat minder licht nog goed foto's maken.

Nu je gewend raakt aan de kwaliteit van het macro-objectief wordt het steeds moeilijker om de kitlens te gebruiken. Er ontbreekt dan toch iets. Het wordt je duidelijk dat de kwaliteit van het objectief belangrijker is dan de camera die erachter hangt. Jammer dat die kwaliteit zo duur is. Een vervanger van je kitlens met een vast maximaal diafragma van f/2.8 kost bijna 800 euro. Het is even sparen, maar je koopt die Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM. En die bevalt je ook goed! De kwaliteit van je macro-objectief wordt niet gehaald, maar wat is dit een vooruitgang!

Je 75-300mm gebruik je eigenlijk nooit meer. Alleen op hele zonnige dagen, waarbij je buiten kunt fotograferen, gebruik je hem nog wel eens. Op f/8.0 is de kwaliteit immers best redelijk zolang je niet boven de 200mm komt. Een vervanger voor dit objectief is de volgende stap die je wilt nemen en eigenlijk is er maar één objectief die daarvoor in aanmerking lijkt te komen; de Canon 70-200mm f/2.8 L IS II USM.

Met een prijs van bijna 1.900 euro blijft deze een lange tijd op je verlanglijstje staan, maar na het fotograferen van een paar betaalde opdrachten besluit je de stap te nemen. Dit objectief kan niet anders doen dan bevallen. Het telebereik is nu ook met kwaliteit te fotograferen; ook als het eens wat donkerder is. Dankzij de beeldstabilisatie fotografeer je zelfs binnen uit de hand met dit objectief. Alleen begint nu iets anders op te vallen; de camerabody is wel erg iellig wanneer je de 70-200mm erop hebt zitten. Lullig bijna. Enne, die body is inmiddels ook al wat jaartjes oud.

Canon 70-200mm f/2.8 IS

Je overweegt de gloednieuwe Canon 60D, totdat je een keer die Canon 5D mark II van een vriend leent. Oei, wat is die zoeker helder en wat is die kleinere scherptediepte nog mooier. Ook een filmfunctie ontbreekt niet. En die 5D is slechts 500 euro duurder dan de Canon 60D. Eigenlijk is het ook gewoon een koopje; zoveel moois voor 1.800 euro.

Eén nadeeltje; je mooie standaardzoom objectief heeft een EF-S vatting en past niet op de fullframe Canon 5D mark II. Iets meer investeren en gelijk de 24-105mm f/4.0 met IS erbij kopen. Een totaalbedrag van 2.700,- euro. Tot je verrassing blijkt ook je 70-200mm objectief nog prettiger te zijn op de fullframe camera. Mooi meegenomen!

Het 24-105mm objectief is met f/4.0 in donkere situaties echter niet altijd even handig. Je besluit een 50mm f/1.8 objectief erbij te kopen. Je zoomobjectief overlapt deze brandpuntsafstand wel, maar dit objectief is merkbaar lichtsterker. En voor 100 euro is het een schijntje.

Nog een voordeel, de 50mm f/1.8 weegt niks en is erg compact. Het is prettiger om dit objectief mee te nemen als je bijvoorbeeld een beurs bezoekt dan het gewicht van de 24-105mm mee te zeulen. Al staat het plastic lensje natuurlijk wel wat minder professioneel op je dure camerabody.

Grappig eigenlijk dat je de beperking van het vaste brandpuntsafstand niet storend vind. Het is zelfs wel lekker; je wordt er creatiever door. En de kwaliteit van de 50mm is erg goed. Misschien wel beter dan je prijzige zoomobjectief. Je gebruikt de 50mm eigenlijk steeds vaker, al mis je zo nu en dan wel het groothoekbereik. Met 50mm zit je er snel wat dicht op. De 35mm f/2.0 lonkt door zijn lage prijs, maar je bent langzaam wijzer geworden en besluit direct voor de duurdere Canon 35mm f/1.4 L USM te gaan. 1.250,- euro aan kwaliteitsglas!

Omdat je ook een objectief wilt hebben waarmee je portretten iets dichterbij kunt vastleggen, zonder tegen vervorming aan te lopen, koop je er een 85mm f/1.2 bij om het af te maken. Een aankoop ter waarde van 1.800 euro. Eigenlijk kun je alles wat je wilt vastleggen met deze apparatuur.

Conclusie


Als je dit pad volgt heb in je plaats van de initiële 4.000 euro veel meer uitgegeven; namelijk ruim 10.000 euro. Wellicht heb je het idee dat dit verhaal overdreven is. Het scheelt echter maar weinig van mijn eigen aankoopgeschiedenis. En met mij vele andere fotografen.

Ik denk dat ik zelfs een aantal stappen overgeslagen heb, veel fotografen zullen bijvoorbeeld ook nog een professionelere, niet fullframe, body in het proces hebben zitten. Direct instappen met professionele apparatuur is dus eigenlijk zo gek nog niet.

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

30 reacties

  1. libeco
    Profiel libeco schreef op zondag 26 september 2010 om 15:36  | reageer

    Interessant punt, maar niet helemaal waar. Immers, 4.000 in een maal uitgeven, of 10.000 verspreid over meerdere jaren. Maar zeker iets om over na te denken.

  2. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 26 september 2010 om 15:39  | reageer

    Bij mij was het traject toch wel wat goedkoper! Ik begon met een krijgertje van mijn vader en kocht daarna als puber een tweedehands spiegelreflexcamera. En daar heb ik echt jaren mee gedaan. Maar ik begon dan ook in het analoge tijdperk toen de ontwikkelingen nog niet zo snel gingen, er nog geen autofocus, beeldstabilisatie e.d. bestond. Jeetje, ik word oud!

  3. Corros
    Profiel Corros schreef op zondag 26 september 2010 om 15:57  | reageer

    Klinkt leuk, maar dat is het niet. Het kopen zelf en het nieuwe is ook erg leuk. Één goede compact is goed om mee te beginnen, terwijl één professionele reflex vaak zo ingewikkeld is dat de lol er snel af is. Kortom: een groeiproces is ook erg leuk. Daarnaast zou de professionele camera ook na één paar jaar verouderd zijn en schaf je weer een nieuwe aan. Ben je alsnog veel geld kwijt.

  4. Jaap B.
    Jaap B. schreef op zondag 26 september 2010 om 16:52  | reageer

    Goed stuk waarin ik veel herken. Toch twee kleine aanvullingen:

    1. Jouw stuk gaat er vanuit dat de nieuwe hobby aanslaat. Indien je van tevoren zou weten dat je uiteindelijk eindigt met een 5d en L-glas, dan is het inderdaad rationeel om alle tussenstappen over te slaan. Feit is echter, dat een aanzienlijk deel van de mensen dat aan de fotografie begint, dat helemaal niet voortzet. Veel mensen vinden het toch tegenvallen: je blijkt echt te moeten studeren om de techniek te begrijpen en dat tillen (zefs van een 1000d met kitlens) wordt door veel mensen als hinderlijk ervaren. Kortom, de fotografische voornemens sterven een vroegtijdige dood en dus is men blij dat er geen (te) grote bedragen aan zijn uitgegeven.
    2. Je gaat in jouw stuk enigszins voorbij aan het feit dat fotografische apparatuur (en dan bedoel ik vooral de lenzen) zeer courant is. Ik heb zelf dankzij marktplaats een grote hoeveelheid lenzen kunnen uitproberen om ze vervolgens tegen dezelfde prijs (en soms zelfs met winst) weer van de hand te doen. Dit is een manier waarmee ik (vooral in de begin periode dat ik zoekende was en nog niet wist welke lenzen ik wilde) veel geld heb uitgespaard.

  5. Wouter
    Wouter schreef op zondag 26 september 2010 om 16:56  | reageer

    Neem je in die 10K ook mee wat je voor je oude lensen terug hebt gekregen na verkoop op marktplaats. Lensen zijn en blijven verrassend waardevast. vrolijk

  6. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 26 september 2010 om 17:04  | reageer

    Ik heb 'altijd' camera's in handen gehad. Van de Agfa Clack (6x7 cm negatieven), tot de allereerste Sigma slr (analoog), van de jaren zestig compact Olympus tot de Mamiya 645 ProTL. De Canon 350D betekende mijn kennismaking met digitaal en ik besloot de 20D te kopen. Snel daarna kwam Canon met de 5D en ik besloot mijn centen op zak te houden om de vast en zeker komende opvolger te kopen. Met die 'tweede generatie' werk ik nu al weer twee jaar met veel plezier. Maar ik blijf een zwak houden voor de middenformaten van Hasselblad en Mamiya/Phase One. En de compacte Fujifilm FinePix X100, de afgelopen week op de Photokina gepresenteerd, dat lijkt me ook geen slechte keus.

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 26 september 2010 om 17:59  | reageer

    Ik denk dat Jaap een punt heeft dat dit pad alleen van toepassing is bij mensen die er echt serieus mee bezig blijven. En direct een macro lens aanschaffen als je nog niet weet wat je wilt fotograferen lijkt me ook wel erg groots aagepakt. Desalniettemin zit er wel een kern van waarheid in. Ik zal iemand die serieus wil proberen te fotograferen iig ten minste een instap model spiegelreflex aanraden. Als ze dan het virus te pakken krijgen kunnen ze er, afhankelijk van hun voorkeuren binnen de fotografie, een of twee mooie lenzen bij kopen die goed zijn voor hun professie. Mijn advies bij lenzen is altijd kijken op marktplaats, 2e hands scheelt vaak een hoop en vooral bij lenzen kan dat prima.

  8. Paul Oosterlaak
    Paul Oosterlaak schreef op zondag 26 september 2010 om 19:40  | reageer

    Ook al "weet" je wat je pad wordt, dan nog vind ik het belangrijk dat je meegroeit met de apparatuur. Je begint met apparatuur die bij je past en zodra je weet wat je mist in je apparatuur en geld hebt om door te stromen naar het hogere segment, doe je dat. Meteen beginnen met dure spullen levert echt niet altijd succes. Bovendien verlies je veel geld op bodies. Lenzen behouden veel beter hun waarde en gaan vaak heel wat bodies mee.

  9. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 26 september 2010 om 21:48  | reageer

    Als iemand advies vraagt, dan is dat al stukken beter dan bij Media Markt de beslissing nemen. Ik kan het niet nalaten om daar over de foto-afdeling te lopen als ik eens in de buurt ben en hoor en zie dan dat klanten een camera op impuls kopen. Met in het voorjaar het idee om direct mooie macro-foto's te gaan maken.

  10. timosterrenkunde
    timosterrenkunde schreef op zondag 26 september 2010 om 22:19  | reageer

    Dit komt mij heel bekend voor, ben begonen met een nikon D50 met een kitlens en een 70-300, een jaartje later kwam er een flitser bij (SB-800). maar miste nog mijn lichtgevoeligheid, dus een nikon 50 1.4G gekocht. nu was mijn D50 al weer 4 jaar oud en kreeg een paar bruiloften, dus een D300s gekocht, met meteen een 16-85VR. nu zit ik te kijken o mijn 70-300 te verkopen (gebruik hem alleen als het echt nodig is). en wil er eigenlijk iets als een 105 2.8 of zoiets voor kopen, (of de 80-200)

  11. Vincent Lam
    Vincent Lam schreef op zondag 26 september 2010 om 22:44  | reageer

    Dit klinkt zéér herkenbaar inderdaad. In mijn verhaal komt het verhaal van de strobist flitsset er nog eens bij ook nog... en schoonmaak spullen voor m'n camera, en camera tassen, en achtergrond doeken, en statieven, en foto printer, en een Canon 350D die ik in een dedicated IR camera heb veranderd... en en en en... (enz)

  12. Wijnand
    Wijnand schreef op maandag 27 september 2010 om 00:54  | reageer

    Ik had het zelfde.
    Kocht eerst een brug een S5500 maar was niet goed genoeg.
    Vervolgens kocht ik een D200 met een 18-200 F3.5-F5.6
    Vervolgens beviel mijn dit niet met nacht fotografie omdat hij teveel ruis had.
    Heb toen overwogen om een 5D te kopen maar heb er toch voor gekozen bij Nikon te blijven.
    Heb vervolgens een D700 gekocht met een 24-70 F2.8 en een 70-200 F2.8
    Nu te bedenken dat het nog steeds niet helemaal naar wens is (zonde geld)
    Alles bij elkaar plus mijn andere spullen zo'n 10000 kwijt.
    nu zou je denken wat bevalt je niet nou bij deze.
    1.donkere hoeken bij mijn 24-70 F2.8 op 24mm krijg het er niet uit.
    2.70-200 is vervangen door een opvolger.(deze heb ik nog geen jaar geleden gekocht)
    3.bij mijn 50mm F1.4 doet de spotmeting het niet goed.
    Kortom als Canon met een nieuwe 24-70 F2.8 komt stap ik helemaal over op Canon.

  13. Niels
    Profiel  Niels schreef op maandag 27 september 2010 om 08:30  | reageer

    Leuk artikel!

    De adviesvraag krijg ik inderdaad ook redelijk vaak. Natuurlijk hangt het af wat men ervoor uit wil geven, maar het is wel positief dat je voor een paar honderd euro een digitale spiegelreflex kan kopen om zo te kijken of fotografie iets voor je is.

    Daarna moet je inderdaad gaan rekenen: of je gaat gefaseerd naar een top uitrusting of je geeft in 1 keer een hele klap geld uit.

  14. RobertW
    Profiel RobertW schreef op maandag 27 september 2010 om 08:46  | reageer

    En als je dan je mega-uitrusting bij elkaar hebt, is het heel belangrijk dat je die heel gedetailleerd op diverse forums vermeldt (in het onderschrift van geposte berichten) om te laten zien wat je allemaal wel niet hebt... om dan vervolgens heel hard te gaan huilen als het dievengilde dankbaar gebruik heeft gemaakt van die info vrolijk

  15. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 27 september 2010 om 09:51  | reageer

    Het artikel is erg herkenbaar en brengt een leuke discussie op gang.
    Ook ik vind het leerproces van de 'stapjes omhoog' erg waardevol; niet overslaan zou ik haast zeggen!
    Zelf nam ik veel grotere stappen (steeds ietsje verder vooruitkijken) en zou ik een enthousiaste beginner absoluut meteen een spiegelreflex aanraden!
    Die geven tegenwoordig al zoveel voor zo weinig geld....

  16. onem
    Profiel  onem schreef op maandag 27 september 2010 om 10:02  | reageer

    Het kan ook anders gaan, en dat is als het met de paplepel is ingegoten. Mijn vader was namelijk fotograaf voor diversen kranten. Als klein mannetje liep ik al met een pentax rond. Toen mijn vader een reeks fotozaken in nederland ging opzetten, kreeg ik vaak inruilers van diversen klanten en begon zo een analoge minolta set op te bouwen (deze heb ik overigens nog steeds) Toen ik zelf wat ouder werd en het een en ander zelf kon aanschaffen ben ik overgegaan op Nikon en heb zelfs een F3 gehad, met een leuk aantal mooie objectieven. Met de digitale revolutie ben ik meteen begonnen met een Canon 20D, eigenlijk vrij standaard met een paar goedkope lenzen van sigma. Ik vond zelf in het begin dat analoog veel mooier en beter was. Heb de 20D nog steeds als leuke herinnering en werk nu enige tijd met een 1D een pracht van een camera. Heb heb nu al aardig wat opgebouwd kwa objectieven en accesoires. Toch lonkt vaak de Nikon hoek, echter nu overstappen zou een hele dure hobby gaan worden.

  17. PehrG
    PehrG schreef op maandag 27 september 2010 om 10:40  | reageer

    Ieder heeft zijn voorkeuren. Ik zou zelf niet alleen Nikon of Canon adviseren. Als je dat doet, dan getuigt dat van te weinig praktische kennis. Het fourthird systeem is verdienstelijk en Sony is ook een goede partij. Ook een merk als Pentax heeft ook een trouwe schare van klanten.
    Ik probeer eerst te achterhalen wat iemand wil gaan doen. Vakantie- en familiefoto's maken? De natuur in? Treinen, auto's of vliegtuigen spotten? wil je vooral portretten maken in een kleine huisstudio? Dan krijg je van mij een passend advies.

  18. JerryBig
    JerryBig schreef op maandag 27 september 2010 om 12:10  | reageer

    @Wjnand: ik zou je spullen eens na laten kijken. Een beetje kort door de bocht om met de door jou genoemde problemen een overstap te verdedigen.

    Een D700 een fantastische camera, ik gebruik hem regelmatig, met 24-70 2.8 (is een fenomenabele lens), en de 70-200 2.8 (versie I is niet zo uitmuntend als de II, maar nog steeds een prachtige lens) en een 50 mm 1.4 die bekend staat om zijn scherpte en mooie bokeh. En jij wilt overstappen???

    Of de lenzen die jij hebt zijn geen Nikon, je noemt het nergens, of ergens moet eens iets nagekeken worden en dan bedoel ik niet je grijze massa (alhoewel die indruk wel zou kunnen ontstaan).
    Het zou iedere door jou genoemde reden voor een overstap wegnemen en dus zou het je een hoop geld besparen.

  19. Hans vd Broek
    Hans vd Broek schreef op maandag 27 september 2010 om 14:27  | reageer

    Hoi Elja,

    How true ! your story...

    Mijns inziens zijn er 2 typen fotografen

    1. Zij die kunnen leven van hun fotografie en dus geld verdienen
    2. Zij die er geld aan uitgeven

    Zonder nu een diepgaand onderzoek te willen doen, lijkt het me duidelijk dat type 2 in de meerderheid is.

    Voor type 1 is het gereedschap, waarvan de kosten worden afgeschreven over een periode. Ben je sport-fotograaf dan zijn snelle reflexen (AF) en dito lenzen een no-brainer

    Voor type 2 is het complexer, soms rationeel, soms ego (een zware is je ware!
    soms puristisch. Maar ontegenzeggelijk speelt de marketing van de Nikons, Canons ed hier vol op in...

    Oh ja voor alle duidelijkheid onder type 2 vind je waarschijnlijk betere fotografen dan onder type 1, dus aan de spullen alleen licht het niet.
    En wat is beter?... niet aan beginnen die discussie

    Onder type 2 vind je ook heel veel mensen met apparatuur die de type 1 fotograaf makkelijk overstijgt. Op de Kina zag ik ze weer in grote getalen.

    Type 2 is gevoelig voor EGO-food...dus hoe groter en zwaarder hoe beter!

    Conclusie: There is no such thing as a free ride in digital photography!

    Leuk artikel Elja

    Hans van den Broek
    Hilversum.

  20. seppe
    seppe schreef op maandag 27 september 2010 om 21:06  | reageer

    Hoi,
    Ben een jaar aan het fotograferen met een Canon G11. Fantastisch toestel echter de beperking beginnen elke dag groter te worden. Dus ben ik op zoek naar een meer kwalitatieve camera... Nu overweeg ik de Nikon D7000(krachtig toestel) of de Sony A55(lekker klein) te kopen. Als lenzen dacht ik voor een 35mmf1.8 en een sigma 17-70mmf2.8-4 te kiezen. Is dit een goede keuze? Laat gerust jullie menig weten!
    Seppe

  21. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 27 september 2010 om 22:27  | reageer

    @onem: overstappen op Nikon durf je toch niet en met dat lonken moet je ook eventjes gaan oppassen vrolijk

    De keuze is reuze en er is voor iedereen wel iets te bedenken om een bepaalde keuze te maken een standaard gemiddeld pakketje fotoapparatuur is er dan ook eigenlijk niet.

  22. Dimi3
    Dimi3 schreef op dinsdag 28 september 2010 om 10:26  | reageer

    Ik kan me helemaal in dit verhaal vinden. Heb jarenlang gebruik gemaakt van heel veel soorten compactcamera's en liep continu tegen beperkingen aan. Vorig jaar een Canon EOS 500d gekocht met standaard 18-55mm lens. Vlak daarna 50mm/f1.8 en EFS15-85mm erbij. Totaalprijs zo'n 1500 euro alles bij elkaar.
    Vanwege zoombereik een paar maanden later een 70-200mm f/4.0L erbij.

    In het voorjaar is er, ruim een half jaar na aanschaf van 500d, toch een EOS 5d mark II gekomen met een 24/105mm L4.0 lens erbij. De 500d wordt zelden meer gebruikt, alleen als ik met twee camera's op stap ga omdat ik geen zin heb om onderweg lenzen te moeten wisselen.

  23. Wijnand
    Wijnand schreef op woensdag 29 september 2010 om 01:17  | reageer

    Jerrybig,
    Ik heb het er niet bij genoemt omdat het mij wel duidelijk leek.
    Maar om het dan nog maar duidelijker te maken ik heb alleen spullen van Nikon.
    Daarbij heb je wel eens gekeken wat het bij jou doet? 24-70 op 24mm zetten?
    En inderdaad de 70-200 geeft nog geen probleem daar komen wel goede foto's van maar was alleen om aan te geven dat er al weer een nieuwe uit is terwijl ik hem nog geen jaar heb.
    De 50mm 1.4 is bij mij wel een probleem met spotmeting.
    Heb ook op internet zitten zoeken naar dit probleem en kan daar ook veel artikelen over vinden van mensen die dat zelfde probleem ervaren.
    Kortom met Nikon heb ik het helemaal gehad.
    Voor de mensen die met hun Nikon tevreden zijn wens ik daar ook verder veel plezier mee maar voor mij niet meer.

  24. wiegerr
    Profiel wiegerr schreef op maandag 29 november 2010 om 17:30  | reageer

    Denk dat de waarheid zoals altijd in het middel licht. Ben een paar maanden geleden "ingestapt" met een G11. Nog altijd superblij mee, maar inderdaad, je wilt meer. Denk dat full frame toch wel wat te gortig is, maar ben het er wel mee eens dat je een beetje op de groei moet kopen. Vandaar de D7000, misschien wat overdreven voor een beginner, maar dankzij mijn G11 weet ik dat het gaan aanslaan.

    Waarom een Nikon. Geen idee eigenlijk, had ook een Canon kunnen nemen. Het wordt mijn eerste dSLR, dus eigenlijk zou ik ook net zo goed voor een 7D kunnen gaan.

    Suggestisch?

  25. Phootos
    Profiel Phootos schreef op woensdag 11 juli 2012 om 17:20  | reageer

    Hallo!
    Ik ben 13, en ik zou graag met hobbyfotografie beginnen. Het lijkt mij van zelfsprekend dat ik geen toetsel nodig heb van 1999 euro, maar ik zou toch graageen degelijke camera aanschaffen. Iemand tips?

  26. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 11 juli 2012 om 23:34  | reageer

    @Phootos; dat lijkt me dan vooral afhankelijk van je budget en wensen. Als je goedkoop uit wilt zijn is een kijkje op marktplaats voor een iets verouderd model waarschijnlijk slim.

  27. Phootos
    Profiel Phootos schreef op donderdag 12 juli 2012 om 09:57  | reageer

    Mijn budget zweeft rond de 500 euro. Ik wil u alvast bedanken voor de hulp. (:

  28. Furious5
    Profiel Furious5 schreef op zondag 18 oktober 2015 om 00:59  | reageer

    Leuk verhaal!

    Ik ben eigenlijk nooit erg 'into' fotografie geweest, ik snap niet dat mensen helemaal lyrisch worden van een foto. Maar door de aankoop van een superzoom camera (leuk om als een papperazi zoomend foto's te schieten) ben ik me meer gaan verdiepen in camera's. Doordat ik nu weet dat je met een grotere sensor bokeh plaatjes kan schieten was ik al gaan kijken naar een goedkope dslr.

    Maar het verhaal is denk ik erg realistisch en heeft me wakker geschud. 'Steeds weer wat beters', ik ken mezelf - ik zou zeker ook die kant op gaan. Omdat ik daar dus geen geld voor heb, en omdat ik het toch wel lompe dingen vind hou ik het nu maar bij m'n superzoom sx30 vrolijk

  29. dolf_oto
    Profiel dolf_oto schreef op dinsdag 3 november 2015 om 13:07  | reageer

    Fotografie vond ik altijd wel leuk om te doen. Lijnenspel vastleggen kleuren. Als spiegelreflex camera ben ik begonnen met een Praktica super TL2. Bij elkaar gespard middels een krantenwijk. Dia's maken dat was goedkoper en gewoon experimenteren.

    Door studie en andere belangstelling een tijdje niets gedaan met fotografie. Een canon eos camera gekocht. . Bij de geboorte van mijn zoon kwam niet de digitale fotografie op en ik heb een canon 350 gekocht. Deze heb ik een keer ingeruild met bijbetaling voor een canon 450d.

    Leuke camera veel plezier van gehad en er lenzen bij gekocht. Vorig jaar is mij cameratas gestolen uit de auto en heb toen via marktplaats een canon 1100d aangeschaft incluis twee lenzen tas etc voor 250 euro. De vorige eigenaar wilde een systeemcamera hebben. Alles met bonnen erbij, niets illegaals

    Camera was lichter en als herbeginnend fotograaf wilde ik eerste alles goed weten voordat je weer dure apparatuur gaat aanschaffen.
    Dat is ook maar meteen mijn tip. Koop een leuke camera en ga over als je tegen de grenzen van die camera aan loopt.

    De 1100d vond ik een fijne fantastische camera. De familie fotograaf en vakantiefotograaf heeft er een leuke camera aan. Ik gebruikte hem ook voor om sporters te fotograferen.

    Ben geen goede fotograaf maar het is gewoon lekker om rond te lopen en dan te zien hoe een beeld door een foto net iets anders kan zijn.





  30. Beeldpakker.nl
    Profiel Beeldpakker.nl schreef op vrijdag 24 juli 2020 om 11:50  | reageer

    Als mensen mij om camera advies vragen zeg ik altijd: kijk naar het merk van je vrienden. Het is namelijk heerlijk om in het begin wat lenzen, of een flitser van een vriend te kunnen lenen, en als jij dan Nikon hebt, en je vriend een Canon, dan werkt dat niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord