De 10 nuttigste accessoires voor bij je camera
maandag 24 augustus 2015, 23:13 door Elja Trum | 26.798x gelezen | 3 reactiesMet alleen een camera en objectief ben je er als fotograaf nog niet. Er zijn veel nuttige accessoires te krijgen die je kunnen helpen betere (of op een prettigere manier) foto's te maken. In dit artikel lees je welke accessoires je eigenlijk niet wilt missen als fotograaf.
1. Statief
Een statief helpt je om scherpere foto's te maken. De meeste fotografen gebruiken een statief voornamelijk als ze met langere sluitertijden gaan werken, zoals in het donker, maar er zijn ook veel fotografen die vrijwel altijd vanaf statief werken.
Wanneer je werkt met een statief moet je vanzelf bewuster bezig zijn met de compositie. Let erop dat je bij de aanschaf van een statief geen te goedkoop model koopt. Investeer in een goed statief, anders ga je hem in de praktijk nooit gebruiken.
Persoonlijk ben ik erg blij met mij Benro reisstatief; erg compact en licht van gewicht. Naast een fatsoenlijk statief is ook een compact statiefje, eentje die je altijd in je tas kunt hebben zitten, vaak een uitkomst.
» Lees ook: 10 tips voor het gebruik van een statief
2. Draadontspanner
Met een draadontspanner kun je foto's maken zonder dat je de camera aan hoeft te raken. In combinatie met een statief kun je zo foto's maken waarbij geen enkele beweging aanwezig is.
Draadontspanners zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een draadloze variant is vaak handig, maar belangrijker is wellicht dat er meerder opties op aanwezig zijn. Je kunt een geavanceerde draadontspanner ook goed gebruiken om bijvoorbeeld time-lapse video's mee te maken.
Zelf vind ik de oplossingen van Triggertrap wel interessant. Zij hebben bijvoorbeeld de Triggertrap Mobile waarbij een smartphone app gebruikt wordt in combinatie met een betaalbaar apparaatje van Triggertrap.
3. Filters
Veel filters die vroeger in de fotografie gebruikt werden zijn tegenwoordig door Photoshop overbodig geworden. Er zijn er echter nog steeds een aantal die hun nut nog niet verloren hebben. Wil je bijvoorbeeld meer met lange sluitertijden doen, dan is een Neutral Density (ND) filter onmisbaar. Deze bestaan ook in verloopvariant; handig voor landschapsfotografen.
Ook het polarisatiefilter is handig. Hiermee kun je ongewenste reflecties wegfilteren.
» Lees ook: Tips voor het gebruik van een polarisatiefilter
4. Reflectieschermen
Een reflectiescherm is ideaal bij het fotograferen van mensen, maar ook bij andere opnamen waarbij een niet al te groot onderwerp centraal staat. Je kunt een reflectiescherm bijvoorbeeld gebruiken om harde schaduwen 'op te vullen' met gereflecteerd licht en de schaduwen zo wat zachter te maken.
Ik vind de 5-in-1 reflectieschermen die je voor een paar tientjes koopt erg handig. Je hebt dan de beschikking over een wit scherm, een zwart scherm (licht blokkeren), een zilver scherm (hardere reflecties), een goud scherm (warmere reflectie) en een lichtdoorlatend scherm (fel zonlicht blokkeren).
» Lees ook: Felle zon blokkeren met diffuus reflectiescherm
5. Opzetflitser
Mijn mooiste foto's zijn vrijwel allemaal gemaakt met gebruik van een opzetflitser. In mijn ogen is het dus een onmisbare accessoire voor bij je camera. In de basis gebruik je een opzetflitser op je camera. Je kunt zo ook fotograferen als het te donker is.
Koop in elke geval een flitser met een draaibare kop. Direct flitslicht is namelijk meestal niet zo mooi. Je kunt het flitslicht vaak het beste reflecteren op bijvoorbeeld een muur of via een plafond. Zo wordt het licht zachter én komt het uit een andere hoek (in plaats van rechtstreeks vanaf je camera).
» Lees ook: Tips voor het gebruik van een opzetflitser
6. Draadloze flitsontstekers
Wil je echt mooie foto's kunnen maken met gebruik van je opzetflitser dan moet je hem van je camera af halen. Dat kan eenvoudig wanneer je gebruik maakt van een draadloze flitsontsteker.
Voor een paar tientjes koop je al een Cactus of Yonguo flitstontsteker. Heb je nog geen opzetflitsers, dan zijn bijvoorbeeld de flitsers van Nissin interessant. Voor weinig koop je van dit merk een flitser en een draadloze ontsteker waarmee je direct aan de slag kunt.
Zelf gebruik ik momenteel de radiografische oplossing van Canon, maar dat is een prijzige optie (waar ik verder wel erg tevreden over ben).
» Lees ook: Flitsen volgens de strobist methode
7. Fatsoenlijke draagriem
Ik heb altijd al een hekel gehad aan de standaard draagriem die bij je camera geleverd wordt. Hij zit niet lekker en je krijgt er nekpijn van. Zeven jaar geleden ontdekte ik de riemen van Blackrapid. Bij deze draagriem draag je het gewicht van je camera op je schouder. Daarnaast hangt de camera ook nog eens ondersteboven aan je riem via de statiefaansluiting.
Op deze manier heb je geen last van de draagriem en voorkomt hij ook dat je de hele dag de camera in je hand draagt. Wanneer je wilt fotograferen kan dat echter in een fractie van een seconde.
» Lees ook: Rapid R-Strap; alternatieve draagriem voor je camera
8. Extra accu
Standaard wordt een camera doorgaans geleverd met één accu. Dat is vaak ook geen probleem, want een camera kan meestal prima circa 800 foto's schieten voordat je aan een nieuwe accu toe bent, vaak wel meer.
In de praktijk red ik het meestal probleemloos een hele dag op één accu, maar je wilt toch graag een extra accu bij je hebben. Zelf heb ik altijd een reserve accu in het zakje van mijn Rapidstrap draagriem zitten. Zo heb ik altijd een extra accu bij.
Het is me al een keer overkomen dat ik op Schiphol stond en ontdekte dat ik de accu van mijn camera nog thuis in de oplader had zitten. Op dat moment was ik erg blij dat ik de reserve accu wel bij me had.
9. Extra geheugenkaarten
Wat voor je accu geldt, is ook van belang bij geheugenkaartjes. Ook hier wil je niet zonder komen te zitten. Zelf heb ik (ook weer in mijn draagriem) altijd een reservekaartje direct bij de hand. In mijn fototas zitten daarnaast nog meer kaartjes.
Ik koop altijd kaartjes van Sandisk, maar er zijn ook prima andere merken. Zorg wel dat je altijd een kwaliteitskaartje koopt. Het kost wellicht een tientje extra, maar dat is het meer dan waard op het moment dat een fout op de kaart je al je foto's van een shoot kost.
Zelf heb ik gelukkig nog nooit echt problemen gehad met een geheugenkaart. Ik heb er dan ook aardig wat vertrouwen in en gebruik meestal een kaart van 32 gigabyte. Daar kun je de meeste shoots probleemloos mee afwerken zonder een tweede kaartje nodig te hebben.
Alhoewel, tijdens een shoot vorige week moest ik toch nog van kaartje wisselen. Het helpt niet als de camera die je aan het testen bent een sensor met 50 megapixel heeft.
10. Cameratas
Al die apparatuur en accessoires moet je natuurlijk ook met je meedragen. Dan is een fototas onmisbaar. Persoonlijk gebruik ik nog steeds met veel plezier mijn Lowepro Mini Trekker AW, een tas die ik al jaren heb.
Er is echter een overvloed aan alternatieven beschikbaar. Let er vooral op dat alles er in past wat je mee wilt nemen (en houd rekening met toekomstige uitbreidingen van je gear). Kun je snel en eenvoudig bij je spullen en is het geheel goed te vervoeren?
» Lees ook: Hoe kies je een cameratas
Welk accessoire vind jij onmisbaar als fotograaf?
Laat het weten in de reacties.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
3 reacties
-
muriel janssen schreef op dinsdag 25 augustus 2015 om 12:20 | reageer
Sinds een tijdje heb ik een rolkoffer (van Lowepro, lijkt op een gewone koffer, wel zo veilig vind ik) om al m'n spullen in te vervoeren. Een aanwinst. Nooit meer pijnlijke schouders en alles kan erin/-aan: van statief tot ingepakt reflectiescherm.
-
primefoto schreef op dinsdag 25 augustus 2015 om 14:38 | reageer
Een lenskwastje. Zo basic en krast nooit zoals met een doekje wel kan gebeuren als er een korreltje op de lens zit.
-
Rene schreef op woensdag 26 augustus 2015 om 17:48 | reageer
Filters.
Nog een tip als je filters wil gaan gebruiken. Schaf filters aan die je in een houder voor je objectief kan plaatsen. Deze kan je dan op meerdere objectieven gebruiken dus wel zo efficient. Denk aan filters van Cokin of als je voor meer kwaliteit gaat, LEE.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Cameranu opent winkel in Utrecht met leuk evenement
door Elja Trum
-
Review: SmallRig VB99 Pro mini V-mount batterij
door Nando Harmsen
-
Iemand een foto laten maken? Zorg dat alles goed staat
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: JPG of RAW: Een aloude keuze
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.