CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Foto's & computers - backup (2 van 2)

dinsdag 22 maart 2016, 21:42 door | 5.858x gelezen | 6 reacties

In deze blog ga ik verder met back-up regel 3-2-1. Onderstaand (Engelstalige) Youtube filmpje legt de regel perfect uit. Hierbij wil ik wel aantekenen dat offsite / offline niet per definitie de 'cloud' betekent, wat deze fabrikant graag wil verkopen.


De 3-2-1 back-up regel houdt in dat je 3 kopieën hebt van ieder document en/of foto. Dat je deze op 2 verschillende media opslaat, waarvan 1 off-site / offline. Wat bedoelen we hiermee?

3 kopieën


Zorg ervoor dat je van ieder document en van iedere foto drie kopieën hebt. Dat lijkt misschien veel, maar de eerste is je origineel. Zodra je nieuwe foto's toevoegt of bestaande foto's wijzigt, zorg je ervoor dat je van deze wijzigingen zo snel mogelijk een back-up maakt, bijvoorbeeld op een externe harde schijf. Dit is kopie 2.

De derde kopie bewaar je op een fysiek andere plek, zie paragraaf '1 off-site / offline'.

2 verschillende media


Hiermee wordt bedoeld dat je je back-up opslaat op twee verschillende type media, bijvoorbeeld harde schijf, DVD, Blue-Ray of tape.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste tijd mij niet aan deze regel hou. Jarenlang heb ik kopieën gemaakt op DVD's, maar dat doe ik tegenwoordig niet meer. Al mijn bestanden staan op het netwerk of op een externe USB-harde schijf.

1 offsite / offline


Dit is een hele belangrijke. Zorg ervoor dat je één kopie bewaart op een fysiek andere plaats. Dit voorkomt dat bij diefstal of brand je ook deze kopie kwijtraakt.

Ook adviseer ik altijd om deze harde schijf losgekoppeld van het stroomnet en de computer te bewaren. Waarom?

Ik heb een collega die altijd netjes zijn back-ups maakte. Op een dag trok er een onweersbui over zijn wijk en de bliksem sloeg in hun huizenblok in. Niet alleen was zijn computer kapot, maar ook zijn externe USB-schijf.

Deze was namelijk, net als de computer, aangesloten op het stroomnet en via de USB kabel verbonden aan de computer. Weg computer en weg back-up.

Is dit lastig? Hoeft niet. Ik heb mijn tweede back-upschijf bij een bekende in de buurt liggen en hij de zijne bij mij. Eens in de twee tot drie maanden neem ik zijn harde schijf mee en haal ik de mijne op. Ik synchroniseer dan mijn eerste back-upschijf met deze tweede. Na afloop zijn ze identiek.

Daarna brengt mijn bekende zijn schijf terug en neemt de mijne weer mee. Zo lopen wij beide slechts een keer.

Maar hoe zit het met privacy en veiligheid. Eenvoudig. Afhankelijk van de mate waarin je de ander vertrouwt en de waarde van de informatie in de back-up kun je besluiten om de back-up schijf te encrypten of niet. Meestal wordt dergelijke software standaard al meegeleverd met een nieuwe USB-schijf.

Mocht thuis alles fout gaan dan ben ik maximaal twee maanden werk kwijt. Dat is een risico dat voor mij acceptabel is en anders loop ik vaker.

Cloud


In het filmpje wordt gesproken over back-up naar de cloud. Hoewel de kosten van opslag in de cloud dalen kan dit toch nog prijzig zijn voor een fotograaf. Immers moderne camera's maken bestanden van 20 megabyte of meer per stuk.

Een een beetje fotocollectie loopt toch gauw in de tien- of honderdduizend foto's.

Kijk ook naar je download- en uploadsnelheid. Hoelang duurt het om de foto's van een bruiloft te uploaden? Ben je dan dagen bezig? Tenslotte, bekijk ook heel goed de voorwaarden voordat je hier aan begint, zoals welke rechten de cloudaanbieder heeft op jouw documenten.

Programmatuur


Er is heel veel programmatuur beschikbaar voor het back-uppen en/of synchroniseren van je fotocollectie. Zowel gratis programma's als betaalde. Google en je zult vinden...

Sommige goede programmatuur zijn alleen gratis voor persoonlijk gebruik. Peter Krogh raad ChronoSync aan voor de Apple gebruikers en SyncBack voor de Windows gebruikers. SyncBack is beschikbaar in een gratis versie en dit programma gebruik ik al jaren naar alle tevredenheid.

Gavin Gough gebruikt op zijn Apple computer een combinatie van Time-machine en SuperDuper. Dit laatste programma maakt een complete opstartbare kopie van je harde schijf. Ook voor Windows zijn er goede programma's waarmee je een kopie kunt maken van al je systeembestanden. Acronis True Image is een betaald voorbeeld.

Jouw tips en aanvullingen


Welke programmatuur gebruik jij voor jouw back-ups?
Maken jullie een image of een kloon van jullie systeempartitie of -schijf? Zo ja, welk programma gebruik je daarvoor?

Heb je nog tips and tricks?
Schrijf ze hieronder.

Naslag

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

6 reacties

  1. Frans
    Frans schreef op woensdag 23 maart 2016 om 12:01  | reageer

    Naast de lokale schijf (fysiek) heb ik een NAS voor de 2e backup. De NAS heeft in dit geval 2 schijven, in een RAID1 configuratie. (Gebruik NOOIT RAID0) Dus alle data wordt op 2 schijven tegelijk weggeschreven. EaseUS Todo Back-up werkt daarvoor perfect (Gratis versie werkt hiervoor perfekt)
    3e Back-up gaat naar OneDrive. Als je een Office 365 familie account hebt (100 euro per jaar) kan je voor 5 personen Office installeren (Mobiel en PC) per account 1 uur per maand Skype tegoed en, vooral in dit verhaal, per gebruiker 1 TB Cloud opslag. Dit houdt in dat je zelfs, met een beetje handigheid, tot 5TB Cloud opslag kan gebruiken.
    Al met al niet echt een dure oplossing.
    De betaalde versie van EaseUS Todo kan zelfs de handmatige backup naar de cloud vervangen.

  2. Brian
    Brian schreef op woensdag 23 maart 2016 om 12:19  | reageer

    Leuk artikel.
    Ik werk zelf met 2 VTRAK systemen van Promise. De ene staat in mijn huis, de andere bij mijn vader in een heel andere stad. We hebben beide snelle internet verbindingen voor zowel up- als download, dus het synchroniseren van de beide systemen gaat perfect en is nagenoeg altijd up-to-date (na het inladen van een geheugenkaart duurt het hooguit een uurtje).

    Voor de replicatie gebruik ik RSYNC omdat de Promise systemen worden aangestuurd vanuit Linux. Dit is gratis en 100% betrouwbaar.

  3. Henk
    Henk schreef op woensdag 23 maart 2016 om 21:23  | reageer

    Tip bewaar één externe usb harde schijf in een brandkastje die ook water bestendig is. Tevens ben je zo beveiligd tegen diefstal. Het is namelijk heel vervelend foto's te verliezen door bliksem, brand en waterschade.

  4. Lightroomstatistics
    Profiel  Lightroomstatistics schreef op woensdag 23 maart 2016 om 22:42  | reageer

    Ik heb de blog zo laagdrempelig mogelijk geschreven.

    Mooi om te lezen dat meer mensen ook de offline backup ingeregeld hebben.
    Inderdaad als je een bekende hebt met een NAS van dezelfde fabrikant, dan kun je deze met elkaar laten synchroniseren.

    Heeft iemand ervaring met Crashplan? Hiermee kun je een backup maken naar een computer van een bekende. Je data wordt dan ge-encrypt op die andere computer opgeslagen. Je zou die ander een harde schijf kunnen geven, zodat hij/zij er geen eigen ruimte voor hoeft op te geven.

  5. Eugene
    Eugene schreef op zondag 27 maart 2016 om 14:31  | reageer

    Ik gebruik als back-up al ongeveer 6 maanden One-Drive voor Business voor 72 Euro per jaar 1 TB bij YourHosting en dat is niet pers voor bedrijven. Als de bliksem niet inslaat dan laat je de HD wel een keer vallen, maar kapot gaat ie hoe dan ook! Ik ben in de cloud gegaan nadat ik de prijs voor herstel van de data hoorde, tussen 1000 en 1300 Euro. Ik heb nog steeds een kapotte schijf liggen waar de helft van mijn foto- en filmwerk op staat en dat is niet leuk. De portal waar je de bestanden in kunt slepen ziet er zo uit.
    https://login.microsoftonline.com Zie het als een aanrader.

  6. mvdboogaard
    Profiel mvdboogaard schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 15:47  | reageer

    Ik lees dat men gebruik maakt van cloud diensten als backup. Let hierbij wel op waar deze cloud diensten staan. Heb je te maken met bijv. een Amerikaanse aanbieder die zijn servers in Amerika heeft staan dan vallen de foto's (of wat dan ook) onder de Amerikaanse wet. Mijn advies is om een Nederlandse partij te zoeken die dit kan aanbieden (http://www.storageproviders.nl/ heeft een lijst met aanbieders).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord