Spiegelreflex of systeemcamera; wat moet je kopen?
maandag 19 november 2018, 13:46 door Elja Trum | 170.172x gelezen | 37 reactiesAls je op zoek bent naar een camera waar je meer mee kunt dan wat je nu met je smartphone of compactcamera bereikt, dan kun je kiezen uit een systeemcamera of een spiegelreflex. Beide hebben hun voor en nadelen. Wij zetten ze naast elkaar zodat jij kunt kiezen wat het beste bij je lijkt te passen.
Wat is een systeemcamera?
Een systeemcamera wordt vaak gezien als de stap tussen een compactcamera en een spiegelreflexcamera. Bij een systeemcamera kun je net als bij een spiegelreflex wisselen van objectieven (lenzen). Er zit echter geen spiegel in zoals bij een spiegelreflex. Doordat de spiegel ontbreekt zie je door de zoeker niet het daadwerkelijk beeld (optisch), maar een klein beeldschermpje.
Door het ontbreken van de spiegel is een systeemcamera vaak kleiner en lichter dan een spiegelreflex. Meestal wordt er ook een kleinere sensor gebruikt, maar dat hoeft niet.
Wat is een spiegelreflexcamera?
Bij een spiegelreflex wordt er daadwerkelijk een spiegel gebruikt om het licht dat door het objectief komt naar de zoeker te leiden. Je ziet dus in de zoeker het daadwerkelijke beeld zoals dat ook op je foto gaat verschijnen. Maak je een foto, dan klapt de spiegel omhoog en wordt de sensor in de camera belicht.
Spiegelreflexcamera's zijn door de benodigde optische constructie groter dan een systeemcamera en ook zwaarder.
Systeemcamera versus een spiegelreflex
Tot voor kort was een spiegelreflexcamera de keuze van veel professionelere fotografen. Door de optische zoeker heb je direct het beeld dat je ook op je foto gaat krijgen. Bij een elektronische zoeker (een schermpje) heb je last van een kleine vertraging tussen het beeld dat je ziet en het daadwerkelijke beeld waar je camera op wijst. Deze vertraging is vooral te merken bij bewegende beelden.
Spiegelreflexcamera's waren ook sneller met afdrukken, scherpstellen en hadden betere sensoren. We lijken momenteel echter op een kantelpunt te zitten. De nieuwste systeemcamera's zijn de spiegelreflexcamera's op alle gebieden aan het inhalen.
Een belangrijk verschil kan nog zijn hoe de camera in je hand ligt. Een spiegelreflexcamera is meestal een stukje groter en zwaarder. Dat kan prettig zijn als je grotere handen hebt. Een systeemcamera kan dan wat slecht in de hand liggen waardoor je constant bang bent dat je hem uit je handen laat vallen. Het zwaardere gewicht kan prettig zijn en voor stabiliteit zorgen, aan de andere kant is een dagje sjouwen met je spiegelreflex (en een paar objectieven) niet gunstig voor je lichaam.
Nadelen van een systeemcamera
Op veel vlakken lijkt de systeemcamera de spiegelreflex in te halen. Er zijn echter nog wel wat kanttekeningen bij te zetten. Zo zijn de geavanceerde nieuwe modellen wel behoorlijk vlotjes, bij oudere modellen kun je nog wel last hebben van storende vertragingen bij het nemen van foto's.
Op het gebied van objectieven blijven veel systeemcamera's nog achter op hun spiegelreflex concurrenten. Bij spiegelreflexcamera's worden vaak al tientallen jaren lang goede objectieven gemaakt. Systeemcamera's hebben vaak een nieuwe vatting waar ook een nieuwe objectievenlijn bij hoort. Het duurt even voordat zo'n lijn redelijk compleet wordt.
Soms zijn er adapterringen beschikbaar waardoor je ook andere objectieven kunt gebruiken. Vaak raak je hierdoor elektronische mogelijkheden kwijt die wel bij merkeigen objectieven mogelijk zijn. Scherpstellen moet dan bijvoorbeeld handmatig.
In een model met een kleinere sensor (kleiner dan APS-C formaat) verlies je al gauw op beeldkwaliteit. Deze kleinere sensoren hebben doorgaans meer ruis bij weinig licht en door de kleinere sensoren is het ook moeilijker om goed te spelen met kleine scherptediepte in je foto's. Een effect dat veel gebruikt wordt door fotografen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een systeemcamera?
Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn om op te letten als je een goede systeemcamera wilt gaan kopen. Het voornaamste is de vertraging in het scherm bij beweging. Probeer de camera bij voorkeur uit in de winkel. Let dan ook op de snelheid van scherpstellen. Veel systeemcamera's maken gebruik van contrastdetectie. Dit is een trage techniek om scherp te stellen en dat kan gaan storen.
Koop bij voorkeur een camera die gebruik maakt van fasedetectie op de sensor. Deze nieuwe techniek is bij steeds meer systeemcamera's te vinden en zorgt ervoor dat de camera veel sneller (en ook bij minder licht) goed scherp kan stellen.
Fujifilm
Er zijn een aantal populairdere modellen waarmee je als fotograaf al gauw goed zit. Fujifilm is één van de merken die het goed voor elkaar heeft. De Fujifilm X-modellen zijn erg geliefd onder fotografen die vaak juist van een spiegelreflexcamera komen. De modellen zijn licht, compact en goed handmatig in te stellen. Momenteel is vooral het laatste model, de Fuijfilm X-T1 erg populair.
Fujifilm heeft ook al aardig wat objectieven beschikbaar voor het X-systeem. Zo zijn er verschillende zoomobjectieven en ook een aantal mooie lichtsterke objectieven met een vast brandpuntsafstand. Tevens is er een M vatting adapter waarmee je (erg prijzige) Leica M-objectieven op je Fujifilm camera kunt gebruiken.
Sony
Een andere sterke speler in de systeemcamera markt is Sony. Sony heeft eigenlijk ook camera's die we voorheen spiegelreflexcamera's zouden noemen uitgerust met systeemcamera techniek. Erg volwassen camera's waar veel objectieven voor verkrijgbaar zijn. Bij de high-end lijn is er echter geen sprake meer van een compacte camera, noch van compacte objectieven.
De instaplijn gingen tot voor kort door het leven als Sony NEX camera's, maar vallen nu binnen de alpha-lijn. Echt indrukwekkend vind ik persoonlijk de a7-serie. Compacte camera's met een full-frame sensor (tot maar liefst 36,4 megapixel) en lichtgevoeligheden waar spiegelreflexcamera's nog niet bij in de buurt durven komen. Uiteraard komt dit moois wel met een stevige prijs.
Een voordeel bij de Sony camera's is dat dit merk reeds een groot aantal objectieven beschikbaar heeft. Deze zijn ook kwalitatief uitstekend. Bij sommige modellen heb je wel een adapter nodig om je oudere objectieven te kunnen gebruiken.
Samsung
Samsung was al een tijdje bezig met systeemcamera's in hun NX lijn. Ik heb een tijdje met de Samsung NX30 gespeeld en dat is een prima systeemcamera waarmee je eigenlijk alle soorten fotografie wel aankunt (behalve wellicht sport). Hun recent aangekondigde Samsung NX1 is echter pas echt indrukwekkend.
De Samsung NX1 heeft een 28,2 megapixel APS-C formaat sensor, kan 15 foto's per seconde maken en 4K video opnemen. Ook heeft hij een 205 punts fase detectie autofocus systeem. Specificaties die de meeste spiegelreflexcamera's niet kunnen evenaren.
Overige merken
Ook Panasonic en Olympus doen het goed in de systeemcamera markt. De Panasonic Lumix G-lijn heeft prima specificaties. Vooral de GH4 met 4K video is popular onder fotografen die ook graag wel eens wat met video doen.
Bij Olympus is de Olympus OM-D-lijn favoriet onder fotografen. Met de Pen-modellen spreekt Olympus meer de stijlbewuste fotograaf aan.
Opvallend is dat de grote merken in de spiegelreflexwereld (Canon en Nikon) de boot vooralsnog stevig lijken te missen op het systeemcamera gebied. Waarschijnlijk wilden ze niet dat de systeemcamera's hun spiegelreflex-lijn zou kannibaliseren. Dat lijkt een onhandige zet, want veel fotografen stappen nu over naar systeemcamera's van andere merken. Bij een goed aanbod van het bij hun zo vertrouwde merk hadden ze ongetwijfeld daarvoor gekozen..
Er zijn zoals je al ziet veel verschillende merken actief op de systeemcamera markt. Het kan dus lastig zijn een goede keuze te maken uit alle merken. Voor wat betreft prijs zijn (betere) systeemcamera's helaas niet echt goedkoper dan spiegelreflexcamera's.
Conclusie
Systeemcamera's lijken momenteel de strijd met spiegelreflexcamera's te gaan winnen. Zeker als je als fotograaf nog niet geïnvesteerd hebt in een objectievencollectie van een bepaald merk, dan lijkt de aanschaf van een goede systeemcamera de betere keus.
Wat wordt jouw volgende camera, een systeemcamera of een spiegelreflex?
En waarom kies je daarvoor? Laat het weten in de reacties!
Meer weten over de basis van fotografie?
Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 27 oktober 2014, 23:53.
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
37 reacties
-
Joram schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 08:31 | reageer
Wie weet komen canikon wel met een FF systeemcamera met een fatsoenlijke body om vast te houden en in te stellen. Veel systeemcamera's moeten gelijk zo retro mogelijk zijn met van die kleine knopjes en wieltjes. Best lastig, ik stel hem vaak in (bij) terwijl ik hem aan het oog heb. (jah, ik heb grote handen) een 6d/7d/5d zijn dan ook een fijn formaat voor mij.
-
geerjanssen schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:05 | reageer
Goed stuk, de grap is dat als je jong bent je met 10 kilo in je rugzak de bossen in gaat, als je ouder wordt neem je een Fuji X100 mee wat beter is voor je rug.
-
Jeffrey schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:09 | reageer
Goede analyse, het valt me op dat vaak spiegelreflexen nog steeds als 'norm' worden gehanteerd bij verkopers en gebruikers. Terwijl technisch de systeemcamera's steeds een beter alternatief zijn zoals je in dit artikel beschrijft. Ook wat je omschrijft "Doordat de spiegel ontbreekt zie je door de zoeker niet het daadwerkelijk beeld (optisch), maar een klein beeldschermpje." is zeker bij de X-T1 van Fujifilm niet het geval.
-
@rendo schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:36 | reageer
Sinds ongeveer een jaar ben ik een zeer tevreden gebruiker van de Olympus OM-D EM-1, nadat ik enkele jaren met de Olympus E-600 heb gefotografeerd. Het argument van de grootte en het gewicht van de camera heeft voor mij geen rol gespeeld ondanks dat ik redelijk grote handen heb. Vooral de stilte tijdens het fotograferen (geen spiegel die wegklapt) en de technische mogelijkheden naast het kunnen blijven gebruiken van mijn objectieven, hebben bij de aanschaf van deze geweldige camera de doorslag gegeven.
-
gast schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:40 | reageer
Wat ik wel mis is de systeemcamera als 'platvorm' voor uitbreidingen. Op dat gebied missen ze nog een behoorlijk stuk professionaliteit. Ik mis bijvoorbeeld iets als de standaard 10-polige stekker bij Nikon waar enorm veel externe accesoires op gestandardiseerd hebben. Dingen als snelle service voor professionals. Externe flitssystemen. Professionele onderwaterbehuizingen. Standaarden voor tethered shooting.
In dat opzichtt zie je dat de systeemcamera's eigenlijk nog te snel veranderen om een solide lange termijninvestering te doen.
Qua beeldtechniek komen ze in de buurt, maar als professional kijk je vaak wat verder dan dat. -
ingrid-1950 schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:43 | reageer
heb sinds een paar maanden de Olympus OM DE 1.... (met alle toeters en bellen die erbij horen) heb letterlijk alles van Canon ingeruild, was dat gesjouw echt zat, waardoor ik nooit de goede lens bij me had... nu heb ik alles in een kleine rugtas, en kan ik alles wat ik voorheen met de Canon kon, en ik til me geen breuk meer. Ben er erg blij mee. Het was even wennen, maar dat is geen punt. Was wel even omschakelen natuurlijk, maar ook dat is gewoon de knop omzetten en gaan voor je nieuwe aankoop. Sinds kort ook de nieuwe kleine flitser erbij, ook al een klein juweeltje.
Maar, zoals je schrijft, als Canon met een goed alternatief was gekomen had ik het zeker bij mijn eigen merk gehouden. Wou bij uitkomen de systeemcamera van Canon kopen maar kwam al heel snel tot de conclusie dat dat beslist geen optie was, veel te traag... Nu ben ik dik tevreden. Nog even en dan zijn ook alle mogelijke lenzen beschikbaar, al vind ik het nu aanbod zeker al acceptabel. Ik, mijn rug en mijn man (voorheen drager van.... ) zijn helemaal happy. -
Monique schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 12:03 | reageer
Ik heb een aardige verzameling Canon camera's and lenzen. Sinds een aantal maanden heb ik een Fuji XE-1 en werd vrijwel onmiddelijk mijn favoriete camera. De kwaliteit van de sensor en objectieven zijn geweldig. Het gebruik van mijn Canon gear is te verwaarlozen. Sta nu voor de keuze om mijn dure objectieven te verkopen en dat geld te investeren in Fuji x objectieven, of nog een tijdje beide houden. Ik neig steeds meer naar verkopen en deze te investeren in een aantal mooie prime objectieven voor mijn Fuji
-
LDOETJE schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 12:49 | reageer
@Monique: mocht je aan studiofotografie doen, dan zou ik je Canon gear nog maar even bewaren.
-
Baudewijn schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 13:20 | reageer
Wat is mis is de bediening. Ik heb de Sony geprobeerd de af punten zijn niet makkelijk te selecteren en daarnaast druk je heel snel verkeerd zodat je in een ander menu komt.
Verder is het een mooie camera hoor.
Momenteel ben ik op zoek naar een nieuwe camera, maar kom toch nog op de spiegelreflex uit.
- bediening
- meerder lenzen
- snelheid -
ruudt schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 13:29 | reageer
Graag wil ik reageren, zelf ben ik overgestapt op fujixe1 met 18-55, ik was de canon5d gewend, met 3 prime lenzen, het was wel wennen zeker in studio, maar de resultaten zijn verbluffend, alles verkocht om deze fuji aan te schaffen, en zeker geen spijt. Ik kan me wel voorstellen dat fotografen die snel moeten zijn bv sport, zich vasthouden aan dslr.. De grootste verdienste zit hem bij de fuji in zn gewicht en het alle belangrijkste, het dynamisch bereik...TOP. Een foto bv op 5000iso is niet kunstmatig in z'n (beetje) ruis maar een prachtige zachte 'korrel" dankzij zn Xtrans sensor..... nee ik heb geen aandelen bij fuji
-
Eugène
De opvolging van mijn 5D M1 wordt Sony A7s. Volgende week verhuis ik naar het wad in Friesland en leef dan direct onder de sterren. De A7s is de meest geschikte voor deze locatie. Ik moet alleen nog lang lang lang sparen. Misschien 2016 ofzo, dan zijn ze misschien ook goedkoper.
-
LDOETJE schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 14:05 | reageer
@ruudt : ik heb zelf ook de X-E1, maar in de studio is het echt een drama als je je bezighoudt met lowkey. Ben echt verzot op het toestel, maar die EVF-lag en het hunten met dit soort fotografie zijn echt om te huilen soms.
Bij normale verlichting in de studio is het inderdaad een ander verhaal -
Ron schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 14:15 | reageer
Het belangrijkste voordeel van de spiegereflex is voor mij ook in het digitzle tijdperk altijd de zoeker gebleven. Niet alleen zie je wat de film ziet, maar je bent ook daadwerkelijk alleen maar door een aantal stukjes fantastisch glas, je objectief of 'lens'zo je wilt, van je onderwerp gescheiden gescheiden. Je kijkt dus, net als je oog, analoog.
Bij systeemcamera's is die lichtweg er niet en wordt eerst de vertaalslag naar digitaal gemaakt om die vervolgens op een klein intern schermpje weer te geven.
In het verleden heb ik een Minolta dImage gehad (werkt nog steeds en is prima!) maar het schermpje daarvan was niet echt fijn. Ik weet dat de resolutie van de interne schermpjes met misschien wel met een factor tien vergroot is maar ik blijf me afvragen of dit kan concurreren met analoog kijken. Wat gebeurt er bij zeer weinig licht, hoe goed is de kleurechtheid en, het belangrijkst, kun je de pixels nog zien en hebben die geen last van digitale storingseffecten bij weinig licht of bij veel tegenlicht.
Nergens lees ik echt uitgebreid hoe die zoekers in de praktijk voldoen en voor mij blijft dat van enorm groot belang. Door glas zie ik glashelder, op een schermpje, hoe mooi ook, ........... ik weet het nog niet.
Ron -
Henk Hulshof schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 14:33 | reageer
Ik kan maar niet wennen aan de digitale zoekers of liveviews op LCD;
Wel mooi van een digitale zoeker is dat je meer inzicht hebt in hoe de foto wordt bij belichtingsaanpassingen!
Gewicht van een camera is voor mij geen een issue, behalve als ik ermee het vliegtuig instap.... daar heeft een systeemcamera een groot voordeel!
Maar ik blijf nog even lekker bij de DSLR -
primefoto.nl schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 14:44 | reageer
Ldoetje,
Met de X-T1 heb je die lag problemen niet meer.
Voor het focussen kun je ook manueel focussen met peakfocussing.
Geen enkel probleem.
Tja, voors en tegens afwegende tussen DSLR en systeemcamera is het een kwestie van gewicht en compactheid. Met de X serie kun je vanaf X-E1 rustig op A2 afdrukken. Groter hoeft het voor mij ook niet. Scherpte en kleuren zijn top. Met de X-T1 kan A1 formaat ook nog wel, denk ik. Meer heb ik niet nodig. Als ik dan de prijzen en IQ vergelijk doet de X serie van Fuji het ook uitstekend. Waarom zou ik me dan een breuk blijven tillen. Daarnaast geeft het nog veel meer plezier ook. Je stelt je basis instellingen in het menu in en verder hoef je daar niet meer te zijn. De camera zit niet meer in de weg. Dat geeft je meer plezier en maakt dat je meer met je foto bezig bent dan met de camera menu en instellingen. Lekker back to basics met de lichtdriehoek maar, dat is persoonlijk natuurlijk. -
Alexander schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 14:51 | reageer
Er MOET natuurlijk helemaal niets.
Ik vind de elektronische zoeker juist vele voordelen hebben, ik heb nooit meer onder of overbelichte foto's omdat ik het histogram zie door mijn zoeker.
Scheve horizon heb ik ook geen last meer van omdat ik direct door de zoeker m'n waterpas zie.
Even controleren of het onderwerp wel echt scherp is, is een kwestie van digitaal inzoomen op je onderwerp voor je de foto maakt.
Als ik een foto maak zie ik deze direct in de zoeker (voor een aantal seconde) en zie ik direct of deze goed is, hoef dus niet meer op m'n schermpje te controleren en heb ook geen last van zonlicht wat op m'n schermpje valt.
Of een DSLR sneller is daar heb ik zeer m'n twijfels bij 11fps voor de Olympus EM-1 en volgens mij doen Panasonic en Nikon daar nog een schepje bovenop. -
Christine schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 15:14 | reageer
Bedankt voor dit verhelderende artikel. Ik ben nog een beginner, maar ga een nieuwe camera moeten aanschaffen omdat er een kras zit op mijn compacte Lumix wat storend is bij helder weer (flare). Ik twijfelde tussen spiegelreflex en systeemcamera, maar had geen benul wat ik het best zou kiezen. Nu weet ik dat het een systeemcamera zal worden en met de info over bepaalde modellen zal de keuze ook een stuk eenvoudiger worden.
-
Jaap schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 15:16 | reageer
Naast een Sony A77 heb ik sinds dit jaar ook een A6000, en ik zie zelf dat ik die steeds vaker pak!
Naast fantastische mogelijkheden voor video kan ik ook prima met deze camera overweg als ik wil fotograferen.
Met een adapter de lenzen van de Alpha serie gebruiken doe ik mondjesmaat, want daarmee vervalt al snel het voordeel van de kleine camera.... -
ruudt schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 15:20 | reageer
LDOETJE Even een reactie, op je probleem met studio flash neem ik aan.. in ieder geval een donkere situatie,. Dat was ook hetgeen waar ik tegenaan liep...maar denk aan de instelling in je menu.... 'prvw belich hand uit' helemaal onderin het menu op 2 na... als hij er niet in zit dan heb je niet de laatste firmware, dat was ook mijn probleem, ik hoop je geholpen te hebben gr ruud
-
leo schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 15:39 | reageer
Feitelijk is een DLSR ook een systeemcamera. Als je gaat wandelen en je neemt een lichte Fuji x100 mee, neem je geen systeemcamera mee. Alleen toestellen met verwisselbare lenzen vallen onder systeemcamera's.
Maar goed, het woord raakt al ingeburgerd, zoals er zoveel onwaarheden inburgeren in de fotografie. Een spiegelreflex en een camera zonder, het heeft allemaal zijn voordelen en nadelen. Net als een echte compact zoals de Sony RX100 of Canon G7X zijn voordelen heeft en ook nadelen. Er bestaat geen camera die voor elke toepassing het beste is.
Zelf ben ik opgegroeid met spiegelreflexcamera's en dat soort camera's heeft vele voordelen. Persoonlijk vind ik niets zo fijn kijken als door een zoeker van een goeie spiegelreflex. Er is ook een schier oneindige hoeveelheid lenzen voor te koop. Relatief groot en zwaar, dat kan in sommige omstandigheden een bezwaar zijn. Heb je grote handen dat ervaar je de grootte echter als een voordeel. Maar goede ontwikkeling dus dat er een keuze is bijgekomen, hoewel er zelfs in het analoge tijdperk wel andere systemen bestonden dan spiegelreflexen, Sony en Fuji doen het wat dat betreft erg goed. FF camera's zonder spiegel blijven dun gezaaid en zijn duur. Zet je daar goed glas voor zul je ook niet meer erg klein en licht blijven. Ik heb er een goede compact bij en een paar redelijk compacte Sigma Merrill's, met Foveon sensor omdat die een resolutie leveren die geen enkele andere camera levert.
Ik zal zeker niet overstappen naar een ander systeem dan een spiegelreflex en zou ook iedereen aanraden die op het punt staat te beginnen voor dat systeem te kiezen. Maar een ander zal er anders over denken, niks mis mee. -
Mechaniek maker schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 17:59 | reageer
Na de Canon G11 en G12 gebruik in nu de Canon G1X die een grotere beeldchip heeft.
Goede ervaring heb ik ook met de genoemde Camera's die een draaibaar display hebben, en zo kan ik onder in het display kijken als de Camera op het 4 meter lang statief staat.
Doordat door grote 14,3 Megapixel Canon CMOS-sensor op de foto's ver ingezoomd worden,
en dat is handig voor een uitsnede die ik maak met het knipschaartje. Zo kan ik in de albums achter de foto het inzoom gedeelte uploaden. Zie in Google: Spaces van Wil - Market Garden. -
ldoetje schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 21:12 | reageer
@Ruudt:
preview had ik uitstaan, anders zou ik alleen een zwart beeld krijgen. Maar die lag maakt het voor mij onwerkbaar. Misschien teveel gewend aan mijn spiegelreflex, dus ik zal het nog een keer een kans geven. In ieder geval bedankt voor de tip!! -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 22:44 | reageer
Inderdaad een verhelderend artikel. Ik blijf echter trouw aan de spiegelreflex. Ok, het is een hoop sjouwwerk als je je complete uitrusting mee wilt nemen, maar als je een plan maakt waarin je vast legt wat voor foto's je wilt schieten, dan kun je bepaalde spullen thuis laten.
Wat me ook een nadeel lijkt bij een systeemcamera is de elektronische zoeker. Dan gaat het niet alleen om de genoemde vertraging, maar kost de elektronische zoeker ook meer stroomverbruik en dus gaat de accu minder lang mee.
Overigens zie je door de zoeker van veel spiegelreflexen niet het volledige beeld wat je fotografeert. Wat je ziet door de zoeker ligt meestal tussen de 95 en 99% van wat er op de foto komt. Ik laat hierbij de cropfactor even buiten beschouwing voor het gemak al speelt die natuurlijk ook een rol. -
gast schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 23:16 | reageer
Ik heb voor het loopwerk (wandelingen) de veel lichtere Samsung systeemcamera, maar mijn Canon D7 overtreft hem in de mogelijkheden. Ik heb voor beiden gekozen.....
-
Carlo schreef op woensdag 29 oktober 2014 om 08:28 | reageer
Badmintonners in volle actie en in matig verlichtte sporthallen fotograferen ... ik zie het me niet doen met een systeemcamera ... mijn d600 met 70-200 2.8 erop klaart de klus fantastisch.
Voor bijna alle andere toepassingen zou ik dolgraag een Fuji X-T1 met toebehoren hebben
Voor mij geldt dus: graag beide systemen -
René
Ik heb al enkele maanden, tot volle tevredenheid, de OM-D E-M10.
Vergelijking toont gelijke sensorprestaties als Nikon 5300 and Canon 700D.
De grootte is bijna gelijk aan de OM 35 mm film spiegel reflex serie. -
Marcel Thomassen schreef op woensdag 29 oktober 2014 om 09:57 | reageer
The best camera is the one that's with you."- Chase Jarvis". En dat is nog altijd waar. Ik zelf gebruik een goede compact camera (canon powerschot G12)Verder een system camera voor museum bezoek (sony nex)... maar voor het zwaardere werk blijft mijn spiegelreflex (Nikon d800)veruit het fijnst. Voor mij is er dus niet één maar meerdere camera's met elk zijn sterke en zwakkere kanten. soms is zelfs een iphone goed genoeg voor leuke foto's.
Verkopen van verouderd materiaal is voor mij geen optie. Je krijgt er weining voor terug en het komt zo af en toe nog eens van pas. Geregeld leen ik namenlijk materiaal uit.
"A lot of photographers think that if they buy a better camera they'll be able to take better photographs. A better camera won't do a thing for you if you don't have anything in your head or in your heart."- Arnold Newman -
Jenny schreef op woensdag 29 oktober 2014 om 10:31 | reageer
Een paar maanden geleden heb ik al mijn nikon gear in geruild. De Olympus omd em5 had ik al een jaar eerder gekocht omdat het gewicht van de D7000 en de bijbehorende objectieven te zwaar voor werd. Een rolkar zag ik niet zo zitten. In dat jaar heb ik met beide camera's gefotografeerd, maar het bleek dat ik toch vaker de Olympus pakte. Om goed met de Olympus te kunnen werken kostte wel een paar maanden. Voor de inruil prijs kon ik een aantal mooie lichtsterke lenzen aanschaffen. Ook al deed het zeer in mijn hart en portemonnee toc ben ik erg blij met mijn Olympus.
-
Bert Wolbie schreef op woensdag 29 oktober 2014 om 14:23 | reageer
Ik ga voor de Fujifilm XT-1. Fuji heeft kwalitatief hoogstaande systeem camera's en een fraai pallet aan objectieven. Met name dit laatste geeft voor mij de doorslag.
-
marion schreef op woensdag 29 oktober 2014 om 16:35 | reageer
5 jaar terug de eerste systeemcamera van panasonic gekocht de g1 later de g3 erbij , volgend jaar maar eens upgraden naar een g6 of g7 , maar ben nog steeds heel erg tevreden de objectieven zijn prachtig voor de nieuwere 1,4 en 35-100, heb er geen moment spijt van niet met die zware handel te hoeven lopen en geen grote tassen mee te hoeven nemen
-
wim hendriks schreef op woensdag 29 oktober 2014 om 19:18 | reageer
Heb je dit al gelezen?
-
Daan schreef op vrijdag 31 oktober 2014 om 17:37 | reageer
Ben in februari volledig overgestapt op de systeemcamera's. De twee Full Frame camera's de deur uit met al het glas. (2x 5D3) En gebruik nu de Fujifilm X T1 en Fujifilm X Pro1 met een leuke set objectieven. En heb geen seconden spijt van deze overstap.
Recentelijk de fujifilm X 100T erbij besteld. voor de workshops straat fotografie. Hier geen spiegelreflex camera zo snel meer -
Ytos schreef op zaterdag 1 november 2014 om 11:14 | reageer
Mooi artikel Elja.
Zelf fotografeer ik al jaren met Canon. Geweldig spul, altijd blij mee, maar dat sjouwen hè... Eigenlijk wilde ik er wel wat kleins naast hebben.
Vanaf het moment dat de eerste Olympus Pen uitkwam, keek ik met een schuin oog naar systeemcamera's, maar overstappen op een ander merk zag ik niet zitten. Toen de EOS M uitkwam, nam ik die ondanks het gebrek aan een zoeker toch in overweging; ik heb 'm zelfs nog getest (zie: Review: Canon EOS M op deze site. Uiteindelijk is het 'm niet geworden.
Via Cameraland.nl werd ik op de Fuji X100 gewezen. Ik was direct verkocht en heb er uiteindelijk één aangeschaft. Dat is de camera die ik de afgelopen paar (niet foto-)vakanties bij me heb gehad. Ik ben er helemaal weg van; voor m'n reis- en straatfotografie is 'ie voor mij perfect. Daardoor ben ik me meer gaan verdiepen in Fuji en toen ik een workshop van Piet van den Eynde met diverse X-systeemcamera's bijwoonde, wist ik het zeker.
Ik heb nu m'n zinnen gezet op een X-T1 Kit (Graphite Silver Edition) met daarbij een 23mm en 56mm. Een flinke investering, vooral omdat ik het nog niet over m'n hart kan verkrijgen om m'n 5DmkII met objectieven weg te doen c.q. in te ruilen. Net als Jenny wil ik de boel dan eerst eens naast elkaar gebruiken om te kijken wat me het best bevalt. Terwijl ik het stiekem eigenlijk allang weet. -
Martin schreef op zondag 2 november 2014 om 17:22 | reageer
Vlak voor de zomer van 2014 na lang wikken en wegen de Samsung NX300 aangeschaft. In plaats van de Canon 450D met 18-200 ging de Samsung mee op fietsvakantie. Om kort te gaan: het is op een fikse teleurstelling uitgelopen. Kom je van een spiegelreflex dan is de overgang naar een systeemcamera een grote stap. En dan bedoel ik met name de bediening cq. handelbaarheid: je moet enorm wennen aan de pieterpeuterigheid van het scherm en de knopjes: voor je het weet heb je een functie geactiveerd en raak je verstrikt in allerhande menu's op het touchscreen. Het ontbreken van een zoeker vind ik in deze klasse echt een misser. De specificaties van de NX300 zijn best wel in orde en ook de kwaliteit van de foto's is goed. Maar niets werkt prettiger dan een camera in de ene hand, de andere hand bij de lens en het oog voor de zoeker.
-
Daan schreef op maandag 3 november 2014 om 10:27 | reageer
Beste Martin,
Neem aan dat je de Samsung een misser vind en niet de klasse van de Systeemcamera's. Binnen de klasse van de systeemcamera's zitten behoorlijke verschillen.
Als ik de Canon EOS 5D mark III en de Fujifilm X Pro1 vergelijk kwa bediening. Was het wel even wenen in begin de X Pro1, maar al redelijk snel was ik toch meer gecharmeerd van de bediening van de Fujifilm X series camera's. Dit wat mij na een naar besloten heeft alle Canon spullen te verkopen. De één vind het geweldig en de ander vind het niks. Hier is niks mis mee het is puur een eigen voorkeur. Kies de camera die bij jou past.
http://blog.wagner-fotografie.nl/overstap-canon-eos-5d-mark-iii-naar-fujifilm-x-t1/ -
richard schreef op dinsdag 10 februari 2015 om 21:36 | reageer
Mooi artikel Elja. Ik ben zelf bewust gestart met het Micro Four Thirds systeem i.v.m. de afmeting en het gewicht. Ik begrijp alleen niet waarom professionele fotografen nog steeds niet graag gezien worden met een systeemcamera, maar dat de "toeter" nog steeds zo groot mogelijk moet zijn. Kennelijk maakt de afmeting nog steeds uit in de ogen van de consument. http://richarddijkstra.nl/waarom-ziet-een-dslr-er-beter-uit-dan-een-systeemcamera/
-
Frans schreef op zaterdag 23 december 2017 om 08:49 | reageer
Misschien handig om met de tijd mee te gaan en dit artikel te herschrijven?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
De term systeemcamera wordt verkeerd gebruikt
door Nando Harmsen
-
De spiegelreflex is dood, lang leve de systeemcamera!
door Elja Trum
-
De strijd tussen spiegelreflex en systeemcamera
door Michelle Peeters
-
Review: Nikon Z 6 full-frame systeemcamera
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.