Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Starten met je eigen website als fotograaf

donderdag 17 maart 2011, 23:32 door | 48.316x gelezen | 18 reacties

Elke fotograaf moet een website hebben om zijn of haar werk op te tonen. Het is de goedkoopste en gemakkelijkste manier om je werk aan de wereld te tonen. Opvallend veel fotografen hebben echter nog geen eigen site. Vreemd, want het is erg eenvoudig om een professioneel ogende website op te zetten.

Nu was mijn eigen persoonlijke website ook hoognodig aan een update toe, dus een goede reden om eens een uitgebreid artikel te schrijven hoe je als fotograaf je werk wereldkundig kunt maken. Ik hoop je te kunnen laten zien hoe eenvoudig en goedkoop het is je site op het internet te krijgen.

Het doel van je website


Er zijn een aantal stappen die je moet nemen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het bouwen van je website. De eerste stap is het bepalen van het doel van je website. Als je bijvoorbeeld als natuurfotograaf je diensten aanbiedt zal dit waarschijnlijk het tonen van je werk en het aantrekken van nieuwe klanten zijn. Maar ben je amateurfotograaf zonder de insteek opdrachten aan te nemen dan kan het ook simpelweg het tonen van je werk zijn.

In mijn geval wilde ik met mijn nieuwe website mijn werk als fotograaf onder de aandacht brengen van potentiele klanten. Het is mijn insteek om meer betaalde opdrachten te gaan doen en op de website moet duidelijk worden wat mensen kunnen verwachten wanneer ze mij inschakelen.

Het uiteindelijke doel van mijn website is dus het aantrekken van klanten en het ontvangen van concrete leads voor opdrachten.

Focus je doelgroep


Mijn gestelde doel hierboven is erg breed en algemeen. Het is moeilijk je te richten op een dergelijk brede doelgroep. Daarom is het volgens mij erg belangrijk je te richten op een specifiek onderdeel binnen de fotografie.

Een fotograaf die zegt alles te doen krijgt ook vast wel wat opdrachten, maar wanneer iemand aangeeft gespecialiseerd te zijn in wat hij of zij zoekt dan zul je meer opdrachten op dat vlak krijgen. Je weet zelf ook dat je bij de slager beter vlees kunt krijgen dan in de supermarkt. Je gaat liever naar een specialist als je het echt goed wilt hebben.

Zelf wil ik me richten op huwelijks- en portretfotografie. Ik vind beide ook dicht genoeg bij elkaar liggen om een logische combinatie te vormen. Als je fashion- en landschapsfotografie aanbiedt dan is een dergelijk verband minder snel te leggen. Waarschijnlijk is dat dan ook niet de beste keuze.

Vind je dat je toch gewoon goed bent in meerdere typen fotografie en ben je bang klanten mis te lopen, dan is het wellicht een optie om meerdere websites aan te bieden; elk gericht op een specifieke doelgroep.

De inhoud van je website


De volgende stap is te bekijken hoe je de gestelde doelen kunt bereiken. Een belangrijk onderdeel daarbij is natuurlijk het tonen van je portfolio; de beste foto's die je gemaakt hebt. Daarnaast moet je zorgen voor de nodige tekstuele uitleg.

Op mijn eigen website wil ik mensen die op zoek zijn naar een leuk portret aantrekken en toekomstige bruidsparen. Huwelijksfotografie en portretfotografie moeten daarom prominent aanwezig zijn op mijn site, zowel voor bezoekers die binnenkomen op de homepage als mensen die de site via een zoekmachine via een andere pagina betreden.

In het menu moeten beide vormen van fotografie dus duidelijk terugkomen. Ook wil ik een blog op mijn website. Een blog is in mijn ogen de beste manier om regelmatig tekst en beeld te kunnen plaatsen die eigenlijk los staat van je portfolio, maar je wel wilt tonen. In een blog kun je van elke shoot die je doet een paar foto's laten zien. Voeg daar wat tekst bij toe en je zorgt er op natuurlijke wijze voor dat je site goed vindbaar zal zijn.

Gebruik een blog op je website

Het is slim om voordat je begint vast te noteren welke menu-items je in je site wilt terugzien. Probeer maximaal zeven menu-items te gebruiken. Bij meer raken bezoekers het overzicht kwijt. Je kunt wel gebruik maken van een submenu om onderdelen te groeperen.

Een platform kiezen


Je kunt natuurlijk een website helemaal op maat laten bouwen. Het eindresultaat is dan waarschijnlijk erg mooi en helemaal afgestemd op je wensen. Helaas zullen er ook de nodige kosten aan verbonden zijn.

Het is echter helemaal niet meer nodig om een dure partij in de arm te nemen voor het maken van je website. Met een beetje moeite kun je het namelijk prima zelf. Er zijn verschillende platformen beschikbaar die het je mogelijk maken snel en eenvoudig een site op te zetten. Populair zijn bijvoorbeeld Joomla en Wordpress.

Voor beide sites zijn de nodige thema's te vinden gericht op fotografen. Zelf heb ik gekozen voor een Wordpress website en daar heb ik geen spijt van. Wordpress zit solide in elkaar en wordt er veel gebruikt. Daardoor zijn er ook erg veel plugins en thema's voor beschikbaar. Zo kun je een website in no-time opzetten en voorzien van allerlei handige dingen.

Hosting uitkiezen


In grote lijnen zijn er twee type hostingplatformen; Windows en Linux. Het is belangrijk dat je weet welk platform je nodig hebt om jouw website op te draaien. In de meeste gevallen zal een Wordpress site niet op een Windows hosting kunnen draaien bijvoorbeeld. In de meeste gevallen is een Linux hosting geschikter.

Zelf gebruik ik twee hosting providers voor mijn websites; Vevida en Deziweb. Vevida maakt gebruik van een Windows omgeving, maar ondersteund ook PHP (meestal standaard op Linux). Deziweb maakt gebruik van Linux.

Vevida en Deziweb

Beide hostingproviders zijn erg betaalbaar en met Vevida werk ik inmiddels al jaren naar tevredenheid. Op Vevida draait Photofacts bijvoorbeeld ook. Mijn nieuwe Wordpress website voor mijn fotografie draai ik echter op Deziweb. Zij bieden hier prima ondersteuning voor op hun servers.

Beide hostingproviders bieden twee gigabyte diskruimte (of meer) aan. Dat is meer dan voldoende ruimte voor de gemiddelde website. Als fotograaf kun je daar zelfs een flinke lading hoge resolutie afbeeldingen op kwijt. Per jaar betaal je zo'n 35 euro bij Deziweb of 45 euro bij Vevida. Een website hoeft dus helemaal niet duur te zijn!

Een website opzetten


Het opzetten van een standaard Wordpress site is binnen een uurtje te doen. In principe kun je daarmee wel van start, maar het is natuurlijk mooier om af te wijken van het standaard uiterlijk en iets mooiers op te zetten. Bij Wordpress kun je hiervoor thema's gebruiken.

Er zijn duizende gratis thema's te vinden, maar je krijgt vaak net iets meer kwaliteit door een betaald thema af te nemen. Omdat in deze thema's meer tijd en moeite gestopt is werkt het allemaal ook wat prettiger en vaak krijg je ook ondersteuning bij je thema (en dus met het opzetten van je website).

Zelf heb ik na even zoeken gekozen voor het Deepfocus thema van Elegant Themes. Ook de thema's ePhoto en eGallery kunnen erg geschikt zijn voor een website van een fotograaf. Voor 39 dollar per jaar kun je al hun thema's gebruiken. En je kunt je abonnement ook direct opzeggen, je mag de thema's ook na het eerste jaar gewoon blijven gebruiken zonder door te betalen.

Alternatief waar ook mooie thema's te vinden zijn zijn WP Zoom, PhotoPurePress en Photocrati.
Wat voor mij belangrijk was bij het thema was dat deze het ook goed zou doen op een iPad en iPhone. Naast een mooie en professioneel uiterlijk natuurlijk..

Elja Trum Fotografie

Ik heb het standaard Deepfocus theme nog wel wat aangepast zodat het geheel nog meer volgens mijn wensen opgezet is. Omdat fotografie belangrijk is, vond ik het ook erg belangrijk dat direct op de homepage op groot formaat foto's te zien zouden zijn.

Invulling


De invulling van je website is waarschijnlijk het belangrijkste gedeelte van het gehele proces. Je wilt natuurlijk foto's tonen die jouw beste werk weergeven. Ik ben ervan overtuigd dat je portfolio zelf niet te uitgebreid moet zijn. Weinigen hebben zin om zes pagina's met elk twaalf foto's door te gaan werken.

In mijn ogen is het beter om uit die foto's een strenge selectie te maken. Kun je dat niet zelf, vraag dan iemand anders wat hij of zijn de beste foto's uit jouw selectie vind. Natuurlijk moet je ook bij je portfolio rekening houden met de gekozen doelgroep. Een productfoto heeft weinig toegevoegde waarde als je jezelf aanprijst als concertfotograaf.

Foto's alleen zijn niet voldoende. In de meeste gevallen zijn potentiele klanten ook benieuwd naar jou en je werkwijze. Ze willen weten wat zij kunnen verwachten als ze met jou in zee gaan. Overigens gebruik ik mijn blog ook om (zo nu en dan) eens een afwijkende opdracht in te beschrijven. Ik wijk dan wel af van mijn doelgroep. Deze artikelen moeten echter duidelijk minder vaak voorbij komen.

Invulling geven aan je site is wel tijdrovend. Vooralsnog heb ik op mijn vernieuwde website een begin gemaakt met een aantal artikelen. Dit wil ik de komende periode gaan uitbreiden. Ook de tekstuele pagina's zelf moet ik nog van een betere invulling voorzien. Je moet echter ook een moment stellen dat je website live gaat!

Aan de slag!


Het is een lang verhaal geworden, maar hopelijk heb ik je kunnen laten zien dat het opzetten van een eigen website niet zo moeilijk (noch prijzig) is als het in eerste instantie wellicht lijkt. Mocht je nog geen website hebben, dan raad ik je aan vandaag nog aan de slag te gaan!

Benieuwd hoe mijn nieuwe website er uit ziet?
Neem gerust even een kijkje!

Wil je wel een nieuwe website, maar is het je toch teveel gedoe om het technische gedeelte zelf te doen? Neem contact met me op, wellicht kan ik je op weg helpen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

18 reacties

  1. Mark
    Profiel  Mark schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 00:18  | reageer

    Hoi Elja,

    Leuk artikel weer en je site ziet er mooi uit. Toevallig gebruik ik ook hetzelfde theme voor mijn website knipoog

  2. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 07:47  | reageer

    Handige post, destijds ook zitten worstelen in CSS aan mijn theme maar ik ben tevreden. Compact, levendig en precies zoals ik het wilde.

  3. John Verbruggen
    John Verbruggen schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 10:14  | reageer

    Het lijkt wel of Wordpress zo'n beetje de heilige graal is om je website mee te bouwen tegenwoordig. Het vraagt de nodige kennis om dit voor elkaar te krijgen (ik zie veel vragen voorbij schieten op Twitter).

    Ik heb mijn site gemaakt met behulp van viewbook.com. Daar heb je veel minder kennis voor nodig (een beetje HTML) en als het niet lukt is er de helpdesk. Viewbook is niet gratis, maar redelijk geprijsd en het spaart me een hoop werk. ik ben er dik tevreden over.

    mvg
    John Verbruggen
    jvfotografie.com

  4. tk-photography
    Profiel  tk-photography schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 10:55  | reageer

    Een mooie rustig site Elja. Ziet er goed uit.

    Twee vraagjes:
    De mouse-over effecten in de portfolio pagina's is dat een plugin of zit dat in de theme?
    Dezelfde vraag voor de schaduw onder de tweede foto op deze pagina bijvoorbeeld op je huwelijksfotografie pagina (de eerste foto heeft deze schaduw overigens niet).

    Zelf gebruik ik op tonkunen.com een theme van Graph Paperpress. Zij bieden zowel gratis als betaalde themes aan. Zelf gebruik ik Fullscreen. Overigens ga ik hem nog wel fine tunen, de tekst is niet altijd even goed leesbaar.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 11:20  | reageer

    @ton; Die schaduwen en het mouse-over effect onder en bij de foto horen inderdaad bij het thema. Ik heb het wel enigszins aangepast naar mijn wens. Enne, die schaduw bij de eerste foto heb ik ook toegevoegd. knipoog

    Je site wel wat donker, daardoor is niet alles even gemakkelijk te vinden.

    @John; Wordpress is inderdaad erg populair en volgens mij is dat terecht. Neemt niet weg dat je inderdaad wel wat technische kennis kunt gebruiken hebt om het allemaal goed werkend te krijgen. Zeker als je net wat meer wilt dan standaard.

    Viewbook is een mooi alternatief voor als je niks met de technische kant te doen wilt hebben.

  6. tk-photography
    Profiel  tk-photography schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 12:52  | reageer

    @Elja: dat is precies de reden dat ik hem wil fine tunen. Moet alleen nog even een keer tijd vinden om in de css te duiken en te bekijken hoe ik het wel wil vrolijk

  7. m-dejong
    Profiel  m-dejong schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 13:53  | reageer

    Hallo Elja,

    Een leuk artikel. Ik zelf heb mijn site met Wordpress gebouwd. Er zijn natuurlijk veel meet gratis CMS-en maar ik gebruik WP omdat dit platform relatief weinig kennis vraagt en veel mogelijkheden biedt.

    Voor mijn hosting heb ik gekozen voor Sohosted. Zij beiden ook een goede prijs/pret verhouding. Voorheen heb ik bij Vevida gehost maar hun spamfilter liet voor mij behoorlijk te wensen over.

    Hoewel WP oorspronkelijk als blogtool ontwikkeld is, komt er steeds meer CMS site functionaliteit in terecht. Voor WP zijn ook verschillende leuke plugins te krijgen om je foto's op een mooie manier te presenteren.
    Behalve mijn eigen site heb ik ook voor verschillende relaties (particulieren, stichtingen en bedrijven) in Wordpress sites gebouwd. Je merkt dan dat je wel wat beperkt wordt door de mogelijkheden van het CMS en de themes, maar goed, da's de andere kant van een gratis CMS.

    Hartelijke groet,
    Martin de Jong

  8. PehrG
    PehrG schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 16:29  | reageer

    Waarom lijken toch zoveel websites van fotografen op elkaar? Ook hier zie ik geen aanleiding om nu speciaal voor een portet of bruidsreportage van deze fotograaf te kiezen. Met alle respect, maar teksten, foto's, lay-out en algehele presentatie zijn uitwisselbaar met die van zoveel andere fotografen. Mijn advies aan fotografen: aan de slag dus, maar dan zoeken naar een eigen vorm.

  9. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 18:06  | reageer

    In aansluiting op de vorige reactie: inderdaad, fotografenwebsites lijken wel iets op elkaar en dat zal voor een deel aan Wordpress liggen.

    @Elja. Waarom dit sombere grijs? Ik associeer dat niet met de vrolijkheid van een portret of trouwerij. Lees de teksten ook nog even door. De ene keer spreek je over 'wij' en de andere keer over 'ik', een probleem waarmee meer fotografen worstelen. vrolijk Als je voor 'wij' kiest, dan moet je dat ook doortrekken in je blog bij die website.

  10. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 20:59  | reageer

    Dat de websites van fotografen op elkaar lijken zal deels te maken hebben met Wordpress en alle andere platformen die ook door dezelfde groep gebruikt worden. Natuurlijk is het ook zo dat een website voor een fotograaf doorgaans een bepaalde indeling meekrijgt die gewoon logisch en praktisch is. Wanneer je daar teveel van afwijkt krijg je een onbruikbare site.

    Wanneer je als fotograaf echt iets unieks wilt zul je daar waarschijnlijk ook het 10 of 100 voudige aan kwijt zijn. Nu heb ik voor zo'n 70 euro en drie avonden werk een prima site waar ik voorlopig prima mee uit de voeten kan.

    @EdC; het ontwerp en de kleurstelling heb ik vooral gekozen omdat ik het mooi vind en het bij me past. Ik houd wel van een strak en ietwat zakelijk design. Als mensen mij kiezen voor mijn type foto's dan zal mijn smaak website hun wellicht ook gewoon aanstaan.

    Enne, ik wil de ik-vorm aanhouden op mijn persoonlijke site. Ik ga die 'wij' er uit halen! Thx voor de tip!

  11. Theo
    Theo schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 21:42  | reageer

    Elja,

    Bedankt voor dit artikel, ik ben niet zo computer onderlegd om een eigen website te bouwen en heb daarom iets met blogspot gemaakt, ben er redelijk tevreden mee. Maar nu ik dat van jou heb gezien smaakt het bij mij ook naar meer. Uit jou verhaal begrijp ik dat het niet zo heel moeilijk is en ga ik me er weer eens in verdiepen.
    Groet,
    Theo van Mourik
    theovanmourik.blogspot.com

  12. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 18 maart 2011 om 22:46  | reageer

    @Theo; ik vind het erg gemakkelijk werken, maar moet daarbij zeggen dat ik zelf ook webontwikkelaar ben. Het wordt echter ook door anderen met minder kennis op dit gebied ook als een prima en redelijk eenvoudige tool gezien voor het maken van een mooie website.

    Doordat Wordpress zo veel gebruikt is, is er voor elk probleem in no-time een oplossing te Googlen! Genoeg hulp te vinden op het internet.

    Succes ermee!

  13. Michel
    Profiel  Michel schreef op zaterdag 19 maart 2011 om 19:25  | reageer

    Elja,

    Kun je misschien toelichting geven over de manier waarop je nieuwe foto's plaatst op je site? kan dat vanuit lightroom? of is dit een kwestie van kopieren en plakken? Zelf wil ik ook een nette site gaan opzetten maar ik zit dus nog met de vragen over de foto structuur op de site en hoe makkelijk nieuwe foto's toe te voegen zijn aan de site.

    Alvast bedankt.

  14. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 19 maart 2011 om 22:42  | reageer

    @Michel; Het is mogelijk om direct vanuit Lightroom foto's op een Wordpress site te plaatsen. Zie bijvoorbeeld deze LR2/Blog plugin.

    In het geval van mijn thema is het niet zo gemakkelijk. Vooral als ik het portfolio moet vullen komt er wel wat werk bij kijken. In Lightroom heb ik wel een export preset aangemaakt specifiek voor mijn persoonlijke website, maar vanuit daar is het handwerk..

  15. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 20 maart 2011 om 08:34  | reageer

    Prima interessant artikel weer Elja!

  16. GeldVoorFotos
    Profiel GeldVoorFotos schreef op woensdag 23 maart 2011 om 11:55  | reageer

    Goed artikel Elja, ik merk dat hier een enorme behoefte aan is onder fotografen maar dat ze niet goed weten hoe ze dit moeten doen. Nog 2 tips:
    1) Web-oke.nl heeft een automatische installatie van Wordpress dus dan hoef je dat niet meer zelf te doen (kan wel eens lastig zijn voor niet-techneuten) vrolijk
    2) Zorg ervoor dat je website de juiste zoekwoorden bevat om hoger in de zoekmachines terecht te komen, gebruik daarbij zowel zoekwoorden in de domeinnaam als in de titels van de pagina's. Bij voorkeur dus het zoekwoord 'fotograaf' knipoog

  17. bram jansma
    bram jansma schreef op woensdag 23 maart 2011 om 18:57  | reageer

    wow zocht al een tijdje naar een goede manier om een website op te zetten en goedkoop en niet te moeilijk. super!
    een vraagje alleen, moet je een extra database erbij kopen om wordpress te instaleren het lukt me namelijk niet om het op de bestaande te krijgen

  18. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 1 april 2011 om 21:08  | reageer

    @Bram; een extra database zou niet nodig moeten zijn. De exacte details for jouw webhoster weet ik natuurlijk ook niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord