Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Tips voor het fotograferen van vuurwerk

vrijdag 29 december 2006, 00:08 door | 47.486x gelezen | 2 reacties

De afgelopen dagen is aan het aanzwellend geknal al te merken dat het nieuwe jaar er weer aan zit te komen. Naast een gezellige avond is oudejaarsavond natuurlijk ook erg geschikt voor het fotograferen van vuurwerk!

Veel dagen voor het vastleggen van dit kleurrijke spektakel zijn er niet, dus wanneer het niet wilt lukken moet er weer lang gewacht worden op een herkansing. Vandaar dat wij vandaag alvast wat aandacht besteden aan tips en trucks voor het fotograferen van vuurwerk. Uiteraard zijn wij als fotograaf niet geïnteresseerd in het knalwerk, maar gaat het ons om de mooiste sierpotten en de meest uitbundigste vuurpijlen.

Belichting
Het vuurwerk zelf is zo licht in vergelijking met de donkere nacht dat het weinig uit zal maken of je een opname 3 of 20 seconden belicht. Bij de langere belichtingstijden heb je echter de kans dat je op eenzelfde locatie meerdere verschillende vuurwerkexplosies vast legt. Het handigst is dan ook om gebruik te maken van de bulb-mode van je camera. In de bulb mode kun je zelf de sluiter zo lang open houden als je wilt.

Bij gebruik van de bulb mode moet je op de meeste camera's de ontspanknop ingedrukt blijven houden. Dit kan mogelijk bewegingsonscherpte opleveren in de foto. Gebruik indien mogelijk dus een draadontspanner.

Wil je een erg lange belichtingstijd gebruiken om veel vuurwerk (in bijvoorbeeld een overzichtsfoto) vast te kunnen leggen, maar wil die lastige buurman zijn vuurwerk maar niet snel genoeg aansteken (teveel gedronken wellicht)? Dan kun je in de tussenperiodes een stuk zwart papier of karton voor je lens houden om het strooilicht te beperken.

Diafragma
De ISO mag zo laag mogelijk (meestal ISO 100), want we willen uiteraard een minimum aan ruis. Wat overblijft is het diafragma. Deze mag best ver dichtgeknepen worden tot bijvoorbeeld een waarde van f/11. De grotere scherptediepte helpt er tevens voor dat het scherpstellen zelf minder nauwkeurig luistert.

Scherpstelling
Scherpstellen in het donker kan uiteraard ook problemen opleveren. Gebruik handmatige scherpstelling of stel de lens scherp op een lichter oppervlak (bv een straatlantaarn) op ongeveer de afstand waarop je het vuurwerk verwacht). Uiteraard kun je ook op het vuurwerk zelf scherpstellen. Door vervolgens de scherpstelling op handmatig te zetten gaat de camera niet nodeloos zoeken bij een volgende opname.
Vaak is het op oneindig scherpstellen een juiste keuze.

Statief
Doordat je met lange sluitertijden werkt is het gebruik van een statief een must. Uiteraard kun je ook gaan klungelen op een muurtje, maar eigenlijk is dit gewoon af te raden.

Overige
Zeker niet onbelangrijk; maak veel foto's!
Groot kans dat je 80% weg zult gooien, maar als er een paar goeie bij zitten is het de moeite altijd waard.

In Photoshop kun je achteraf natuurlijk je foto's nog wat verbeteren. Door met bijvoorbeeld de levels iets aan te passen maak je die net te grijze achtergrond weer zwart. Ook kun je er voor kiezen een aantal opname met elkaar samen te voegen. Zo kun je een aantal verschillende foto's met een enkele vuurpijl samenvoegen zodat de lucht wat beter gevuld is.

Alvast een prettige jaarwisseling!

(c) Copright Mr Magoo ICU
© door Mr. Magoo ICU


Meer informatie:
- Digital Photography School (aanrader)
- Calphoto.com
- Bob Atkins
- Malektips.com

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

2 reacties

  1. libeco
    Profiel libeco schreef op donderdag 31 december 2009 om 15:41  | reageer

    Ik heb de afgelopen jaren ook vuurwerkfoto's genomen. Omdat in de buurt vrij veel huizen staan met 2 verdiepingen richt ik altijd (schuin) omhoog. Ik stel dan scherp op wat vuurwerk, zet de AF uit en raak de focusring niet meer aan. Vaak is dit een waarde van bijna oneindig.

    Ik heb de EXIF-informatie er even op nagekeken en ik maak gebruik van f/8 of f/11 met een sluitertijd van tussen de 1,6 - 3,2 sec. Ik maak verder gebruik van een afstandsbediening en een pistol grip ballhead voor het snel verstellen van de camera. Denk er ook aan dat het al vrij snel mistig wordt van alle rook, dus wacht niet te lang anders zie je het vuurwerk amper nog.

  2. hamperium
    Profiel hamperium schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 18:36  | reageer

    blijft vooral leuk om te doen
    http://www.flickr.com/photos/hamperium_espana/4233282110/

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord