Waarom zou je zoomen met je flitser?
woensdag 21 december 2022, 15:51 door Liesbeth van Asselt | 2.997x gelezen | 1 reactieOp je flitser zit een zoomknop, vaak aangeduid met 'Zm'. Met die zoomknop kun je de zoom instellen van bijvoorbeeld 20 naar 200 mm. Veel fotografen gebruiken die zoommogelijkheid eigen vrijwel nooit (bewust).
Onbewust gebruik je hem wellicht wel. In de automatische stand en met je flitser recht naar voren gericht zal je flitser namelijk automatisch meezoomen met het brandpuntsafstand van je objectief. Zo verspil je geen flitskracht aan het belichten van iets wat toch buiten beeld valt.
Wat je tijdens het zoomen feitelijk doet is de flitsbuis naar voren of naar achteren in je flitskop bewegen. Als de flitsbuis achterin de flitskop zit (200mm), moet het licht als het ware door een koker (de flitskop) voordat het uit de flitser komt.
Daardoor wordt het licht gebundeld. Zet je de zoomstand op bijvoorbeeld 20 of 30, dan zit de flitsbuis helemaal voor in de flitskop en kan het licht zich dus naar alle kanten verspreiden.
Dit is iets wat ik altijd gebruik als ik lightpainting combineer met flitslicht. Ik wil namelijk niet dat het flitslicht de painting raakt, omdat het licht van de flitser dan het licht van de zaklamp weg zou vagen.
Door te zoomen naar bijvoorbeeld 200mm kan ik het licht heel gericht op het gezicht van het model laten vallen.
Mocht er dan toch nog wat licht op het lightpainting vallen, dan bevestig ik een grid voor de flitser, waardoor het licht nog meer gebundeld wordt.
Je kunt de zoomstand dus handig gebruiken om je licht nauwkeuriger te sturen zonder direct allerlei spullen op je flitser te bevestigen.
Creative Light Art maken
Door ledlampen te combineren met flitslicht ontstaan er veel creatieve mogelijkheden. Wil je hier zelf ook eens mee aan de slag? Bekijk dan mijn cursus Creative Light Art.
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
1 reactie
-
Ytos schreef op zaterdag 24 december 2022 om 17:18 | reageer
Interessant artikel. Mijn ervaring is overigens dat sommige fotografen de automatische zoomfunctie onbewust uitschakelen door ingebouwde groothoekdiffuser uit te schuiven. Als je dat doet, dan schuift de flitskop automatisch naar de groothoekstand. Men doet dat, omdat men denkt dat die groothoekdiffuser fungeert als een soort omnibounce om het licht zachter te maken. Of het is een kwestie van "Het zit erop, dus we gebruiken het."
Ik kan me herinneren dat ik ooit eens uitleg gaf over die zoomfunctie, maar dat het bij één cursist maar niet wilde werken. Op zeker moment de omnibounce maar eens van de flitser gehaald, om erachter te komen dat die groothoekdiffuser niet goed teruggeschoven was. Dan kun je lang zoeken
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?
door Frank Doorhof
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.580 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.