Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Meerdere foto's van vuurwerk samenvoegen

maandag 1 januari 2007, 13:46 door | 27.699x gelezen | 1 reactie

Vannacht was het hier in het oosten nog droog tijdens de jaarwisseling, dus had ik de gelegenheid mijn eerdere tips voor het fotograferen van vuurwerk in de praktijk te brengen. Aangezien ik daarbij ook gebruik gemaakt heb van mijn groothoeklens heb ik een aantal foto's waarbij slechts een klein deel van het beeld gevuld is met vuurwerk. Vandaag daarom een tutorial over hoe je deze afzonderlijke foto's eenvoudig combineert tot één goed gevulde afbeelding.


  1. Selecteer een aantal foto'sSelecteer de mooiste vuurwerkfoto's die je gemaakt hebt. Het maakt niet zo veel uit hoeveel beeld het vuurwerk inneemt, want je kunt een afbeelding altijd nog verkleinen om hem beter in het geheel te passen. Wel is het aan te raden foto's te nemen waarbij het vuurwerk geheel in beeld is en niet verborgen gaat achter huizen, bomen en dergelijke. Uiteraard moet je er hierbij ook op letten dat (delen van) het vuurwerk niet buiten beeld vallen. Eén of twee van zulke shots kun je nog wel gebruiken aan de randen van je uiteindelijke afbeelding, maar veel meer wordt lastig.

  2. Selecteer één foto als je basis.
    Sla dit bestand op onder een andere naam (als PSD bestand) zodat je het origineel niet kunt verprutsen.

  3. Maak in je basisfoto een nieuwe laag aan (CRTL-SHIFT-N) en noem deze 'Background'.

  4. Kies de verfemmer (G) en vul de nieuwe laag met zwart.
    We willen werken met een neutraal zwarte achtergrond zodat we vervolgens naar believen kunnen slepen met de andere afbeeldingen zonder dat we een storende achtergrond te voorschijn halen.

  5. Verwijder de onderste laagSelecteer met de muis de originele 'background' laag met de foto. Dupliceer deze (CRTL-J) en sleep de laag boven de nieuwe background. Verwijder vervolgens de onderste background laag (die met het slotje).
    We doen dit omdat de laag met het slotje niet verplaatst kan worden en daardoor inflexibel werkt. Deze laag is handig om altijd terug te kunnen naar je originele afbeelding, maar in dit geval niet van belang.

  6. Selecteer de 'verplaats'-tool (move-tool) uit de toolbox (V).

  7. Ga naar een van de andere foto's door erop te klikken. Klik nogmaals en houd de muis ingedrukt. Vervolgens sleep je de afbeelding naar de aangemaakt basisafbeelding. De andere foto verschijnt nu als nieuwe laag in de basisafbeelding.

  8. Herhaal dit voor alle geselecteerde foto's.
    Door de SHIFT ingedrukt te houden tijdens het slepen worden afbeeldingen gelijk netjes uitgelijnd met de bestaande afbeelding. Al is dit in het huidige voorbeeld minder van belang.

  9. Voor de duidelijkheid is het verstandig nu even de tijd te nemen om elke laag een beschrijvende titel te geven. Dit werkt prettiger doordat je niet hoeft te zoeken naar de gewenste laag. In het geval van vuurwerk is de kleur wellicht een handige manier om duidelijk te maken welke laag welke is.

  10. Wanneer er op een foto meer vuurwerk staat dan dat je wilt gebruiken kun je deze het best eruit knippen. In de meeste gevallen zal het gemakkelijker zijn om het stukje beeld dat je wilt behouden te selecteren, de inverse van de selectie te nemen (SHIFT-CRTL-I) en de selectie te verwijderen (CRTL-X).

  11. Door de blend-modus van de lagen te veranderen naar 'screen' zullen alle afzonderlijke lagen over elkaar zichtbaar zijn. Dit zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een rommeltje in het beeld. De onderste laag (de zwarte achtergrond) kun je overigens gewoon op blend-mode 'normal' laten staan.

    Blendmode: screen


  12. De volgende stap is uiteraard het verplaatsen van de lagen, zodat het geheel er een beetje geloofwaardig en leuk uit ziet. Hierbij komen de eerder gegeven benamingen goed van pas om snel te zien welke laag je wilt verslepen. Gebruik voor het verplaatsen de move-tool (V).

  13. Eventueel kun je waar nodig een laag verkleinen of vervormen (CRTL-T) om het vuurwerk nog beter in te passen.

  14. Wanneer je helemaal tevreden bent over het resultaat kun je de lagen samenvoegen (CRTL-E). De overgebleven laag is dan eenvoudig te optimaliseren door nog een beetje met de curves (CRTL-M) te spelen. Door het midden van de curve iets omhoog te trekken worden te kleuren van het vuurwerk helderder. Helaas wordt ook de achtergrond grijzig. Dit kun je eenvoudig corrigeren door de onderkant (links) van de lijn naar rechts te slepen. Zie ook onderstaande afbeelding.

    Curves



Indien gewenst kun je de samengestelde foto nu ook gebruiken om in een andere nachtfoto te plakken. Zo kun je helemaal een feestelijke avondscene creëren. Voor deze tutorial houden wij het hier voorlopig bij. Wellicht binnenkort nog eens het toevoegen aan een nachtfoto.

Vuurwerk Wijchen Nieuwjaarsnacht 2007
De samengestelde foto uit meerdere vuurwerkfoto's

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

1 reactie

  1. Marleen
    Profiel Marleen schreef op dinsdag 8 januari 2019 om 11:45  | reageer

    Ik heb een leuke foto gemaakt van vier foto's samengevoegd

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord