Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zwart-wit fotografietip: High-key zwart-wit

donderdag 20 juni 2024, 16:16 door | 987x gelezen | 2 reacties

Een high-key foto bestaat voor het overgrote deel uit lichte toonwaarden of zelfs wit. Dat betekent niet dat er geen donkere tinten in mogen zitten. Het hoeft niet, maar het mag wel. Het kan zelfs versterkend werken.

Simpel gezegd, een high-key foto bestaat voornamelijk uit toonwaarden die rechts van het midden in een histogram zitten. Helemaal tot aan puur wit, wat in een zwart-witfoto geen enkel probleem is.

Het is echter niet zo dat er helemaal geen donkere tinten in een high-key foto mogen bestaan. Juist door deze te introduceren kan het effect sterker worden.

Kasteel Blijenbeek

Kasteel Blijenbeek - f/16, 1/4s, 50 ISO @ 26mm


Door donkere tinten te gebruiken, meestal in het onderwerp zelf, ontstaat een contrastrijke high-key foto. Het is echter niet de enige manier om een high-key te maken. Door juist donkere toonwaarden te beperken, en niet donkerder dan 50% grijs te gaan, ontstaat een heel zacht effect.

Kies je voor high-key, zorg altijd voor een goed belichte foto als uitgangspositie. High-key is niet simpelweg een overbelichte foto, maar een doordacht bewerkte foto. Dat kan zwart-wit zijn, maar ook kleur.


De Zwart-witbijbel


Dit is één van de tips uit de Zwart-witbijbel, het boek met 101 tips voor meesterlijke monochroomfoto's. Bestel de Zwart-witbijbel voor 30 euro, of krijg de Zwart-witbijbel gratis bij een jaarlidmaatschap.

De Zwart-witbijbel
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Marc VANDENBORRE
    Marc VANDENBORRE schreef op dinsdag 25 juni 2024 om 15:55  | reageer

    Kan het dan, dat in de zwarte tinten geen details meer te zien zijn (het histogram is links 'vastgeplakt') of dat in de witte tinten niets meer te zien is? (uitgebeten) Volgens mij mag dat geen probleem zijn bij zwart-wit.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 26 juni 2024 om 09:24  | reageer

    Dat is een keuze die jij als fotograaf maakt. Je kan puur zwart en puur wit gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om net niet puur zwart of wit te gebruiken.
    Zoals je zegt, bij zwart-wit is het 'uitgebeten wit' of 'dichtgelopen zwart' te gebruiken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.841 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord