Alles wat je moet weten over het fotograferen van beweging
Heb je ooit geprobeerd om een foto te maken van bewegende objecten, maar is je dit uiteindelijk niet of niet goed gelukt? Dan komt hier na het lezen van onze tips zeker verandering in.Natuurlijk is het wel belangrijk dat je beschikt over de juiste camera en bijbehorende lens, maar daarover vertellen we je later meer.
Zo zullen we je bijvoorbeeld een aantal tips geven voor het vastleggen van een bijzonder dier dat voorbij komt vliegen, rennen of zwemmen, maar vertellen we je ook hoe je een bewegend object, zoals de vlammen van een kachel, paasvuur of ander iets vast kunt leggen op de gevoelige plaat.
Na het lezen van deze tips, behoort het maken van een wazige foto tot het verleden.
De juiste instellingen van je camera
Om een bewegend beeld goed vast te leggen, is het belangrijk dat je weet hoe je de camera op de juiste manier in moet stellen. Daarom leggen we je precies uit hoe je dit het beste kunt doen.
Sluitertijd
Een korte sluitertijd helpt je om vriesbeweging vast te leggen. Dit betekent dat wanneer je snel bewegende objecten wilt fotograferen, je de sluitertijd moet verkorten. Hierdoor worden de bewegingen bevroren en krijg je scherpe foto's.
Nu snappen we ook wel dat dit misschien wat vaag klinkt, maar veel duidelijker kunnen we het niet maken. Het is namelijk per situatie verschillend en dus met name een kwestie van proberen. Je zult zien dat wanneer je dit een aantal keren test, je voor je het weet precies weet hoe je dit bij jouw camera het beste kunt toepassen.
Diafragma
Het diafragma is verantwoordelijk voor het reguleren van de hoeveelheid licht die door je lens komt en beïnvloedt ook de scherptediepte in je foto's. Om meer licht binnen te laten en de scherptediepte te verkleinen, gebruik je een open diafragma met een lage f stop.
Dit is handig bij situaties met weinig licht of als je een onscherpe achtergrond wilt creëren en je onderwerp naar voren wilt laten komen. De meeste fotostudio’s van thuisfotografen zijn namelijk te vinden in donkere hobbyruimtes met weinig licht, zoals garages en schuren van woonhuizen. Een lens met een lage f stop is ideaal om te werken bij verschillende belichtingssituaties, ook buiten je fotostudio.
Zorg in je fotostudio in elk geval voor een goede verlichting voor het maken van je foto’s, daar heb je immers zelf de volledige controle. Vergeet trouwens niet dat je fotografie klanten graag in een prettig verwarmde ruimte terecht komen en niet in je fotostudio ongemakkelijk staan te bibberen door de kou.
Bijvoorbeeld een petroleumkachel is ideaal voor het verwarmen van een ruimte zoals een fotostudio. Mocht je gaan shoppen voor een petroleumkachel, kies dan bij voorkeur voor een laserkachel. Deze zijn het meest eenvoudig in gebruik en geven de minste geur in je studio tijdens het verwarmen.
Mijn favoriete specialist voor dit soort kachels is de shop Petroleumkachel.nl. Ga je een petroleumkachel kopen bij petroleumkachel.nl, let dan op de capaciteit van je nieuwe laserkachel of kouskachel.
Deze wil je namelijk goed afstemmen op het oppervlak en de inhoud van de fotostudio die je ermee gaat verwarmen. Als je het even niet weet welke petroleumkachel je het beste kunt kopen voor je studio, laat je dan gewoon adviseren door hun klantenservice.
ISO waarde
De ISO waarde heeft invloed op de lichtgevoeligheid van je camera sensor. Het is belangrijk om de juiste ISO waarde te kiezen, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar licht.
Een lage ISO waarde wordt aanbevolen wanneer je scherpere foto's wilt maken. Hiermee minimaliseer je ruis en behoud je details in je foto's. Het is ideaal voor situaties waar er voldoende licht is, zoals buitenfotografie overdag.
Als je te maken hebt met weinig licht, kun je de ISO waarde verhogen om meer licht binnen te laten. Houd er echter rekening mee dat een hogere ISO waarde ruis kan veroorzaken, dus probeer het in evenwicht te houden en test welke waarden voor jouw camera het beste werken in verschillende omstandigheden.
Zorg voor een goede compositie
Een goede compositie is ontzettend belangrijk om de aandacht van de kijker te trekken en hem direct naar het onderwerp te leiden. Dit kun je op een aantal manieren doen. Een van de manieren die het vaakst wordt gekozen, is door gebruik te maken van lijnen en vormen in je omgeving.
Hoe vaak zie je niet dat er een vogel net aan het einde van een tak wordt gefotografeerd? De tak is dan als het ware de ‘pijl’ naar de vogel en dus het belangrijkste object op de foto. Wat je ook kunt doen, is de focus volledig leggen op het onderwerp van de foto. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de achtergrond wat te laten vervagen.
Let op je timing
Het maken van een goede of perfecte foto valt en staat met timing. Het is niet voor niets dat sommige fotografen dagen, weken en zelfs maanden wachten op dat ene moment en het dan voor elkaar weten te krijgen om hetgeen waar ze al zo lang naar op zoek zijn, eindelijk vast te kunnen leggen.
Omdat je vaak toch op zoek bent naar iets specifieks, is het belangrijk je camera in de aanslag te houden. Niet in alle gevallen is het mogelijk, maar vaak kun je wel globaal een inschatting maken van wanneer er iets gaat gebeuren wat belangrijk is om vast te leggen.
Wat we vooral als advies mee willen geven, is dat je meerdere foto’s moet maken. Het is helemaal niet gek om tientallen of zelfs honderden foto’s te maken op een bepaald moment. De kans dat er dan een perfecte tussen zit is, is vele malen groter dan wanneer je op één of twee foto's gokt.
Blijf oefenen
Het maken van de perfecte foto is in sommige gevallen geluk, maar vooral een kwestie van oefenen. Begin daarom eerst eens met het vastleggen van stilstaande objecten, voordat je je gaat wagen aan bewegende beelden, zoals bijvoorbeeld dieren, vliegtuigen of andere soortgelijke beelden.
Door eerst te experimenteren met je camera en deze volledig onder de knie te krijgen, zul je zien dat je op lange termijn zeker weet dat je een mooie foto van een vliegende vogel weet vast te leggen. Misschien word je zelfs wel de ‘Wildlife Photographer of the year'.