Professioneel fotograaf worden: 4 tips die je kunnen helpen
Loop jij regelmatig met een camera in de hand om mooie plaatjes te kunnen schieten? Dan kunnen we waarschijnlijk wel zeggen dat fotograferen volgens jou een leuke bezigheid is. Maar wanneer je hebt besloten om deze hobby om te toveren tot jouw fulltime job, komt er wel het een en ander bij kijken.We zetten hieronder een aantal tips voor je op een rij die je kunnen helpen om te starten als professioneel fotograaf.
1. Maak een eigen website
Als je klanten wil aantrekken, is het belangrijk om te laten zien welke foto’s je allemaal geschoten hebt. Toekomstige klanten willen namelijk bekijken of hun stijl wat betreft fotografie bij hen past.
Maak daarom een eigen website en zet hier jouw portfolio op. Zo kunnen mensen binnen een oogopslag zien wat voor werk jij aflevert en wat ze kunnen verwachten.
Voordat je een eigen website wil maken is het belangrijk om na te denken over de domeinnaam. Ook moet je je website hosten bij een hostingplatform.
Bovendien kun je ook kiezen voor een open source-platform zodat je in de cloud kan werken, zoals OpenStack. Zo werk je altijd veilig, flexibel en op welk moment dan ook.
2. Zorg dat je vindbaar bent op social media
Naast dat het een goede tip is om een eigen website op te starten, is het ook belangrijk om vindbaar te zijn op social media.
Tegenwoordig zit vrijwel iedereen op de socialmediakanalen om daar door hun feed te scrollen, en daar kun jij ook tussen staan.
Geschikte kanalen voor jou als fotograaf zijn onder andere Instagram, TikTok, Pinterest en Facebook.
3. Ga langs de KVK
De stap van hobbyfotograaf naar professionele fotograaf is pas gezet wanneer je langs de Kamer van Koophandel bent geweest. Vanaf dat moment heb jij jouw eigen bedrijf opgericht en kan het binnenhalen van klanten beginnen.
Denk vanaf dit moment overigens ook na over het bijhouden van de administratie, verzekeringen en een ondernemingsplan.
4. Houd rekening met bepaalde regels
Je weet vast wel dat je als fotograaf niet overal maar foto’s van mag gaan maken, maar we benoemen het toch nog even. Als fotograaf heb je namelijk te maken met een aantal regels. Zo heb je bijvoorbeeld de AVG-wet, waarbij je niet zomaar foto’s van klanten mag gebruiken.
Daarnaast heb je natuurlijk ook te maken met portret- en auteursrecht, waarbij jij de eigenaar bent van de foto en anderen dus niet zomaar jouw foto’s mogen gebruiken.