Van donkere kamer naar digitaal
Er zijn heel wat fotografen die ooit bij de plaatselijke fotoclub het vak hebben geleerd. De magie van de donkere kamer met het rode licht was een haast buitenaardse ervaring.De chemische weg die de snelheid van een paard op een modderig karrespoor had, vroeg heel wat geduld en expertise om tot een mooi eindresultaat te komen. Dan werkt het met de fotografische digitale snelweg van tegenwoordig heel wat sneller en milieuvriendelijker.
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat de fotograaf met rolletjes in de weer was. De deur ging op slot en aan de buitenkant brandde een rode lamp zodat iedereen gewaarschuwd was om niet onverwacht de donkere kamer (doka) binnen te stappen.
Als fotograaf voelde ik me in die tijd een soort tovenaar, die met verschillende chemicaliƫn in de weer was. In mijn toenmalige onverwarmde doka was het ook een hele toer om 's winters de baden met ontwikkelaar en fixeer op de juiste temperatuur te houden.
In die tijd beperkte ik mij tot de zwart-wit afdrukken. Nadat ik de rolletjes in mijn donkere WC het ontwikkeld dook ik de doka in. Het was elke keer een magisch avontuur om de juiste belichting te vinden voor de perfecte afdruk.
Ik kon naar hartenlust experimenteren om de juiste afdruk voor de krant af te leveren. Nee niks digitaal doorsturen maar gewoon met de auto naar kantoor om de glanzende afdruk op 18 x 24 centimeter af te leveren. En al helemaal geen digitale snelweg. Hoogstens met het gaspedaal op de diepste stand racen over de autosnelweg om de plaat op tijd op de redactie af te leveren.
Digitaal
Hoewel sommige fotografen nog jarenlang aan het chemische proces van afdrukken hebben vastgehouden, is de digitale camera ondertussen gemeengoed geworden. De magie van de doka mag dan verloren zijn gegaan, die van de zoektocht naar het perfecte plaatje niet.
Een onmisbaar onderdeel van een goede foto is de juiste apparatuur. Vroeger spaarde je lang voor een goed fototoestel en met genoeg rente op je spaarbankboekje werd de kostbare aankoop gefinancierd.
Van de rente wordt je tegenwoordig niet rijk, als het tegenzit moet je zelfs toebetalen. Wil je toch snel je toestel financieren dan is snel rendement via een stijgende Ethereum koers te overwegen. Net als bij fotograferen moet je alert blijven om op het juiste moment toe te slaan.
Merken
In fotoland is er ook vandaag de dag nog genoeg keuze uit de verschillende merken. De ene collega zweert bij merk C terwijl de ander al zijn leven lang trouw is aan merk N. Maar wat voor merk je ook kiest de vakkennis van de fotograaf, de lichtinval en de manier van bewerken zullen uiteindelijk doorslaggevend zijn.
Lees vooral de vaklitaratuur om steeds op de hoogte te blijven. Tegenwoordig kan dat ook online. Maak je de keuze om je fototoestel met een online munt te financieren let dan eens op de Ripple Koers of bijvoorbeeld de misschien iets onbekende Cardano Koers.
Net zoals de markt van fototoestellen zich bijna dagelijks ontwikkelt, blijft het raadzaam om online blogs en reviews te lezen om uiteindelijk tot een goede keuze te komen.