Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Nuttige links voor analoge fotografen

dinsdag 17 juli 2012, 19:53 door | 11.857x gelezen | 4 reacties

Fotografen die nog analoog werken: ze worden soms gezien als wat wereldvreemd en wars van moderne ontwikkelingen. Voor een aantal van hen zal dat ongetwijfeld kloppen. Toch zijn er ook genoeg, die moderne apparatuur en het internet niet schuwen. Gelukkig levert dat een schat aan online informatie op. Een aantal waardevolle informatiebronnen over analoge fotografie op een rij!

Internetfora


Diverse bekende internetfora over fotografie kennen een subsectie over analoge fotografie. Je kunt er terecht voor vragen en antwoorden, maar ook voor inspiratie en het uitwisselen van ervaringen. Enkele voorbeelden:

  • DutchPhotozone
    Een van de bekendste Nederlandse fora over fotografie is DutchPhotoZone. DPZ heeft een subforum, gewijd aan analoog. Hoewel het subforum de naam 'Middenformaat' meekreeg, wordt er ook volop gediscussieerd over grootformaat en kleinbeeld. Het publiek is gemeleerd, maar kent ook veel ervaren fotografen, ook op analoog gebied. De laatste maanden lijkt het er echter wat rustiger.

  • APUG
    APUG, (Analog Photography Users Group), een internationaal forum over analoge fotografie, heeft zijn eigen Nederlandse subgroep. APUG is een van de oudste en grootste, wereldwijde fora over analoge fotografie. Een schat aan ervaringen en informatie vind je er. Het Nederlandse subforum daarentegen is vrij rustig.

  • Analoogfotoforum.nl
    Tot voor kort had Nederland (voor zover ik weet tenminste) geen forum, dat specifiek gewijd is aan analoge fotografie. Met de komst van Analoogfotoforum.nl komt daar verandering in. Dit forum ken ik zelf nog niet zo heel lang, maar heeft al een flinke hoeveelheid postings over uitgebreide (analoge) onderwerpen.

    Blog daisy
    Daisy. Gefotografeerd met een Mamiya 645 op 120 rolfilm.


  • Facebook, Flickr en andere sociale platforms
    Met de opkomst van social media raken de traditionelere fora toch wat drukte kwijt aan sociale netwerken. Een logische plek is Flickr, waar je in groepen zoals Dutch Film Group analoge fotografen kunt treffen. Maar ook op Facebook zijn groepen te vinden die gewijd zijn aan analoge fotografie. Ook groepen met veel Nederlandse bezoekers, zoals Analog Only: veel voorbeeldfoto's, maar ook vragen kun je hier kwijt.


Informatiebronnen en nuttige tools


Naast fora en discussiegroepen, waar je heel specifiek kennis kunt uitwisselen met andere fotografen, zijn er ook allerlei websites met nuttige informatie of tools beschikbaar.

  • Butkus camerahandleidingen
    Neem bijvoorbeeld de uit de hand gelopen hobby van de Amerikaan Michael Butkus Jr. Zijn website is misschien onooglijk gedateerd, maar bevat meer dan 3.500 handleidingen van camera's. Loop je dus op een rommelmarkt tegen een oud model camera aan, dan is de kans vrij groot dat je op deze site, gratis en voor niks (al wordt een donatie wel gewaardeerd!), een pdf vindt van de originele handleiding.

  • The DOF Calculator
    Een bekende online tool is de DOF Calculator op Dofmaster.com. Simpelweg ingeven wat je brandpuntsafstand is, welke camera je gebruikt en de afstand tot je onderwerp en de scherptediepteomvang wordt uitgerekend. Overigens is de DOF Calculator ook als iPhone- of Android-app verkrijgbaar.
    Deze website is natuurlijk zeker niet alleen voor analoge fotografen geschikt, want ook van diverse digitale toestellen is de scherptediepteomvang vooraf te bepalen. Maar uiteraard is het voor analoge fotografen een stuk lastiger om dat tijdens de shoot zelf te beoordelen. Zeker bij grote diafragma's kan het dan erg nuttig zijn!

  • The Massive Dev Chart
    Een must voor hedendaagse analoge fotografen die zelf ontwikkelen. The Massive Dev Chart is een online database die voor vrijwel elke denkbare combinatie van ontwikkelaar, film en filmgevoeligheid een ontwikkeltijd aangeeft. Daarnaast bevat de website ook een conversiegrafiek om te zien wat een afwijkende temperatuur van je vloeistoffen voor invloed op de ontwikkeltijd heeft. Handig, als je zonder waterbaden 'quick and dirty' ontwikkelt (zoals ik). De waardes op de site hebben mij in in ieder geval nog maar zelden in de steek gelaten.

    Blog sebastiaan
    Sebastiaan. Kodak Tmax100, ontwikkeld in Rodinal, gepushed naar 400.


  • FilmDev
    Analoge fotografen kunnen uit tientallen soorten films kiezen, en evenzoveel soorten ontwikkelvloeistof. Al die combinaties (en het bijbehorende ontwikkelprocede) geven allemaal weer hun eigen karakter aan het eindresultaat. Vroeger hadden fotografen echt hun eigen recept en - daardoor - hun eigen stijl. Tegenwoordig proberen we meer te experimenteren. Dankzij FilmDev wordt het iets makkelijker om resultaten te zien. De site doorzoekt Flickr op combinaties van ontwikkelaar en film (mits fotografen hun tags goed invullen natuurlijk). Zo krijg je al een heel aardige indruk van het resultaat van een bepaald proces. Ook kunnen fotografen hier zelf hun 'recepten' uploaden.

  • Camera-Wiki
    Voor de liefhebbers van rommelmarkten kan Camera-Wiki een handig naslagwerk zijn: een Wikipediapagina dat talloze beschrijvingen van cameramerken en -types bijhoudt. Ook digitaal overigens. Naast deze wiki zijn er overigens nog talloze andere verzamelaarswebsites en overzichtspagina's met oude camera's. Ook Collectiblend kan interessant zijn: deze Amerikaanse site geeft een indicatie van de prijs (in de VS) van bepaalde types, met links naar eBay. De bedragen zijn niet 1 op 1 te vertalen naar de Nederlandse markt, maar kunnen wel een vertrekpunt zijn.

  • TokyoCameraStyle
    En tot slot een link die allesbehalve nuttig is, maar wel grappig. Op de Tumblr TokyoCameraStyle verzamelt een Japanner alleen maar foto's van (mensen met hun) analoge camera's. En wat blijkt: zoveel mensen, zoveel stijlen en camera's...


Info genoeg


Kortom, er is info genoeg te vinden. Dit overzichtje is dan ook allesbehalve compleet, puur een opsomming van een aantal nuttige links. Weet je goede websites die echt nog een ander, waardevol aspect belichten? Ik lees ze graag in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

4 reacties

  1. Brian
    Brian schreef op dinsdag 17 juli 2012 om 23:41  | reageer

    Zeer informatief artikel Erik, mijn dank hiervoor.
    Ik speel zelf nog heel af en toe met analoog, maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik bijna helemaal over ben naar digitaal.
    Een van de redenen hiervoor was dat ik bijna geen grondstoffen meer kon krijgen, maar gelukkig heb ik daar nog een heel goede leverancier voor gevonden hier in Nederland, namelijk het beeldgebouw.

    Ik heb hier absoluut geen commerciële banden mee, maar ik weet hoe moeilijk het is om in Nederland nog aan alle grondstoffen te komen.
    http://www.beeldgebouw.nl/

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 18 juli 2012 om 06:30  | reageer

    Ook dat zou nog best een keer een overzichtje waard zijn: goede (online en offline) zaken, waar je nog je materialen kunt halen. Er zijn er in Nederland zeker nog een aantal goede, waar Het Beeldgebouw er eentje van is, maar ook Fotohuis Rovo. Maar ook in Duitsland zitten wel goede webshops. (Wel moet je daarbij altijd even goed op ervaringen van anderen Googelen. Er is namelijk bijvoorbeeld ook wel een Nederlandse webshop in analoge fotografie, die wat minder betrouwbaar blijkt). Maar het Beeldgebouw en Fotohuis Rovo kan ik ook wel aanraden!

  3. Stephan
    Stephan schreef op woensdag 18 juli 2012 om 15:23  | reageer

    Leuk artikel!
    Ik heb goede ervaringen met het Duitse Phototec (www.phototec.de).

  4. Benny
    Profiel Benny schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 11:17  | reageer

    Analoge spullen bestel ik altijd bij:

    www.macodirect.de

    Ik betaal daar gewoon via Paypal, en de firma bevalt me prima. Ook veel keuze, vind ik.

    Benny

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.339 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord