CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het vergeten filmsymbool op jouw camera

zondag 18 juni 2023, 14:07 door | 3.118x gelezen | 6 reacties

Waarschijnlijk heb je het symbooltje op je camera wel eens gezien. En daarna ben je het waarschijnlijk vergeten. Het filmsymbool. Weet jij wat het betekent, en waarvoor het dient?

Ik zag dit in een artikel op Fstoppers voorbij komen. Zoals verwacht ging dit grotendeels langs mij heen, omdat ik goed weet wat het is en waarvoor het dient. Maar ik realiseerde me dat de meesten tegenwoordig niet weten wat het betekent.

Nando filmsymbool 2

Ken jij de betekenis van dit symbool?

Het filmsymbooltje is een relikwie uit de analoge wereld. Het wordt tegenwoordig nauwelijks of niet meer meer gebruikt. Het tekentje gaf vroeger de positie van je film aan. Met de moderne digitale camera's duidt het de positie van je digitale sensor aan.

Nando filmsymbool 5

Een oude analoge Minolta X-500 heeft het symbool ook, verborgen achter de transporthendel.

Vroeger was dit belangrijk, omdat scherpstelling handmatig was. Een scherpstelafstand wordt namelijk gemeten van het onderwerp tot aan de film. Of de digitale sensor. Met het gebruik van autofocus is het tekentje bijna overbodig geworden. Of toch niet?

Met name bij macrofotografie, waarbij de minimale afstand van een objectief wordt gebruikt, kan het nog wel eens handig zijn.

Nando filmsymbool cameras

Zoek even waar het symbook op jouw camera te vinden is. dat kan op verschillende plekken zijn.

Het zal je opgevallen zijn dat je met een objectief vaak dichterbij kan komen dan wat de minimale scherpstelafstand is. Is die afstand bijvoorbeeld 30 centimeter, de voorkant van je objectief is veel dichterbij. Zoals gezegd, met macro valt dit al snel op.

Nando minimale scherpstelafstand

De werkelijke scherpstelafstand is de afstand tot aan het symbool, niet van het onderwerp tot aan de voorkant van het objectief.

Echter, de scherpstelafstand is niet tot de voorkant van het objectief. Het is vanaf het onderwerp tot aan dit symbool op je camera. Controleer dit maar eens.

Hoewel met autofocus dit meestal niet zo belangrijk is, kan het voor handmatig scherpstellen wel handig zijn om te weten. Volgens de schrijver van het artikel op Fstoppers zou het ook gebruikt worden voor het kalibreren van objectieven.

Nando filmsymbool 4

De positie van de sensor in een spiegelreflex en mirrorless camera. Je ziet direct wat de aan- of afwezigheid van een spiegel voor gevolg heeft voor de camera body.

Het symbooltje op je camera is dus geen willekeurige 'verfraaiing', maar het heeft een werkelijk nut. In hoeverre je daar nog gebruik van zal maken is nog maar de vraag. Je weet in ieder geval nu wat het je vertelt.

Wist jij wat dit symbool betekent, en nu je het weet, denk je dat je er gebruik van gaat maken? Of weet jij een ander nut voor dit symbool? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

  1. MacBigfoot
    Profiel MacBigfoot schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 10:43  | reageer

    Inderdaad kan het soms handig zijn om te bep[alen wat je minimale afstand moet zijn, zeker als je handmatig scherp stelt. Ik zal er niet zo snel een meetlint langs leggen, maar voor een inschatting is dat soms wel handig.

  2. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 11:08  | reageer

    Ik wist al wat het symbool betekent. Ik gebruik het vooral als ik met lenzen werk die niet over een AF-functie beschikken. Vooral met supermacro met verhoudingen van 2:1 tot 5:1 is het zeer zinvol.

  3. Ton Brosse
    Ton Brosse schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 11:55  | reageer

    "Ik besefte me" is fout. Helaas wordt deze fout vaak gemaakt. Beseffen is geen wederkerend werkwoord. Je kunt wél zeggen of schrijven: "ik realiseerde me". Zich realiseren is correct want dat is wél een wederkerend werkwoord.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 12:13  | reageer

    Dank je voor de terechtwijzing, Ton. Ik heb het gecorrigeerd.

  5. Liesbeth Verkade
    Liesbeth Verkade schreef op woensdag 21 juni 2023 om 01:58  | reageer

    Nooit geweten. Wel handig! Ga er zeker op letten bij macro.

  6. LILI D
    LILI D schreef op woensdag 21 juni 2023 om 23:13  | reageer

    Dank u ! Ik heb iets bijgeleerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord