CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Iedereen fotografeert in raw, er zijn geen uitzonderingen

vrijdag 27 augustus 2021, 16:08 door | 4.422x gelezen | 4 reacties

Je hebt fotografen die in jpeg bestandformaat fotograferen, en je hebt fotografen die in raw fotograferen. Dat is wat we elkaar altijd vertellen. Maar ik zeg je dat iedereen zonder uitzondering in raw fotografeert. Ook wie zijn camera op jpeg instelt. Ik leg je uit hoe het zit.

Zoals je waarschijnlijk overal hoort is het fotograferen in raw de manier om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden van je camera. Het stelt je in staat om alle beschikbare beeldinformatie die in het raw bestand zit te benutten. Indien dat nodig is, natuurlijk.

Nando raw of jpeg

Deze Nikon Z 6 II laat zien hoe de foto's opgeslagen kunnen worden. Welke kies jij bij voorkeur? Een foto in raw of in jpeg formaat? Ongetwijfeld heb je goede reden voor je keuze.

Aan de andere kant van het kamp zijn er de fotografen die ondanks al die adviezen gewoon in jpeg fotograferen. Soms is de reden dat ze dit de enige goede manier van fotograferen vinden. Soms is het te wijten aan een soort schrik voor het 'moeten' bewerken van een raw bestand.

Maar wat is een jpeg foto uit de camera nu precies? Maak je echt een jpeg foto als je op de ontspanknop drukt, of toch niet? Het antwoord is misschien verrassend. Je maakt namelijk altijd een raw bestand.

Digitaal licht registreren


Een foto maken is niets meer dan een hoeveelheid licht en een patroon van licht registreren. De digitale sensor maakt namelijk geen foto, maar geeft informatie over de hoeveelheid en verdeling van licht. Dit is natuurlijk heel erg versimpeld uitgelegd, maar we moeten het ook niet al te moeilijk maken.

Al die informatie over het licht wordt opgeslagen in een digitaal bestand. Daar wordt vervolgens allerlei aanvullende informatie aan toegevoegd: de exif data. Dat is onder andere de belichtingsinstellingen, kleurprofielen, beeldstijlen of film simulaties, contrast, kleurverzadiging, verscherping, en witbalans.

Nando exifdata raw bestand

De exif data bevat alle informatie die nodig is voor een jpeg te maken, en meer. Je ziet in dit voorbeeld van Lightroom Classic een deel van de informatie van deze foto naast de foto staan.

Het verschil tussen de raw fotograaf en de jpeg fotograaf


De raw fotograaf neemt het raw bestand en gaat dit bewerken, al dan niet aan de hand van de bijgesloten informatie die ik hierboven heb opgenoemd. Dat doet de raw fotograaf op zijn computer met de software naar keuze. Daarbij is er de vrijheid om sommige instellingen nog te wijzigen.

De jpeg fotograaf laat de bewerking van zijn raw bestand over aan de computer die in de camera is ingebouwd. De camera zal van die raw data een jpeg foto genereren met behulp van deze ingebouwde instellingen, wat je kunt beschouwen als een soort 'presets'. Als jpeg fotograaf kun je uit verschillende 'presets' kiezen of ze zelfs aanpassen.

Nando foto instellingen fujifilm

Het uiterlijk van je jpeg foto uit de camera is helemaal te manipuleren. Op deze Fujifilm GFX-50s zie je enkele mogelijkheden, zoals kleur, scherpte, film-simulatie, hoge lichten en lage lichten.

De jpeg fotograaf bewerkt zijn foto ook


Dit betekent dat de jpeg fotograaf zijn fotobewerking al voor het maken van de foto gedaan heeft. Staat je camera op fotostijl landschap of portret? Heb je een Velvia filmsimulatie of een neutrale uitstraling gekozen?

Gebruik je een HDR functie of vergroot dynamisch bereik? Is er een specifieke witbalans gekozen of heb je de verscherping van je foto aangepast? Misschien heb je wel voor zwartwit gekozen.

Nando zwartwit uit de camera

Deze foto is een jpeg uit een Nikon Z fc, met de beeldstijl zwartwit en bovendien voorzien van een roodfilter. Het contrast is in de camera ook nog verhoogd. Dit is beeldbewerking in de camera.

Al die instellingen beïnvloeden het eindresultaat dat uit de camera komt. Het zijn de bewerkingen die op het ongeziene raw bestand in de camera uitgevoerd worden. De jpeg fotograaf gebruik dus zijn camera voor de bewerking. De raw fotograaf doet dit achteraf op een computer en wordt daarbij niet beperkt door de instelmogelijkheden van camera.

Jpeg of raw is een persoonlijke keuze


Dit is niet om een Jpeg fotograaf te overtuigen om in raw te fotograferen. Geenszins. Maar ik wil wel duidelijk maken dat het resultaat dat een Jpeg fotograaf krijgt helemaal afhankelijk is van de instellingen die op de camera gedaan zijn. Dat kunnen je eigen instellingen zijn, of die de fabrikant voor je gedaan heeft.

Met andere woorden, ook jij als jpeg fotograaf heeft de raw data van je sensor bewerkt tot een eindresultaat. Zelfs als je de standaard instellingen gebruikt die de fabrikant voor je gekozen heeft.

Nando fujifilm velvia

Deze foto is gemaakt met de Velvia film simulatie uit een Fujifilm X100t camera. Een speciale uitstraling die als jpeg direct uit de camera komt.

Ben jij Jpeg fotograaf? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw reden om in jpeg te fotograferen. Maak je dan ook gebruik van de instelmogelijkheden die je camera voor de jpeg fotograaf biedt? Deel het in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 31 augustus 2021 om 15:56  | reageer

    Jpeg. Ben daar happy mee. Of het nu 13/18 is qua formaat, of een grote banner op de zijkant een auto.
    Stel wel zelf mijn instellingen in, van mijn 2 D700 van Nikon.
    Hou sowieso niet van mega bewerkte foto's. Je ziet ze, en dan denk ik jaaa daaagg.
    Fotoschietgroet Robert

  2. Peter
    Profiel Peter schreef op dinsdag 31 augustus 2021 om 22:53  | reageer

    Mijn camera kan RAW en JPEG opslaan op twee kaartjes. Ik importeer bijna altijd de JPEG's en bewaar de RAW files voor als ik ergens tegenaan loop. Vroeger deed ik alles in RAW, maar mijn huidige camera (Fuji X-H1) levert eigenlijk zulke goede JPEG's, dat ik slechts sporadisch terug moet vallen op de RAW foto's. Ontegenzeglijk bieden RAW files meer bewerkingsmogelijkheden, de praktijk leert, dat de JPEG's uit de camera's steeds beter worden.

  3. Dwarsje
    Dwarsje schreef op dinsdag 31 augustus 2021 om 23:16  | reageer

    De camera geeft de mogelijkheid JPG en RAW tegelijk op te slaan, dus altijd in die modus fotograferen. Je kan uit oogpunt van de grote bestanden die RAW vergen, dat bestand altijd nog weggooien.

  4. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 1 september 2021 om 11:42  | reageer

    Iedereen moet doen wat hij/zij het meest prettig vindt. Zo zal een persfotograaf vrijwel altijd in JPEG schieten, omdat een JPEG niet te groot is om te verzenden en het meteen gebruiksklaar is voor krant of tijdschrift.
    Ik fotografeer altijd in RAW omdat ik zelf volledige invloed wil houden op het eindresultaat. Ik bewerk ook elke foto apart in Photoshop en/of Luminar AI. Ik kan me dat veroorloven, omdat ik er de tijd voor heb. Ik bewerk ook enkel de foto's die na een eerste beoordeling interessant zijn om er tijd aan te besteden. De overige laat ik voor wat het is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord