Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
vrijdag 29 september 2023, 16:32 door Nando Harmsen | 2.571x gelezen | 7 reactiesBen je op zoek naar een statief? Dan kan dat een uitdaging zijn. Het moet stevig zijn, lichtgewicht, en dan het liefst ook nog goedkoop. Al die eisen lijken onmogelijk met elkaar samen te gaan. Ga je op zoek, kies dan twee van de drie opties.
Er is heel veel over statieven te vertellen. Waar moet je op letten bij aanschaf, hoe je een statief moet opzetten, of wat het belang is van een goede werking. Onderschat dit niet, want je vertrouwt je dure apparatuur aan deze driepoot toe.
Voor veel fotografie is een statief onmisbaar. In de meeste gevallen speelt een langere sluitertijd de hoofdrol. Met andere woorden, de momenten dat je de camera zonder ondersteuning niet lang genoeg stil kan houden.
Om een paar voorbeelden te geven: nachtfotografie en lange sluitertijden met grijsfilters. Ook landschappen op de momenten van de dag dat er niet zoveel licht meer is, en wanneer je meerdere opnames wilt maken voor focus stacking of een belichtingstrapje.
Een statief is ook handig bij gebruik van lange brandpunten. Wanneer het objectief zo zwaar is dat vermoeidheid tijdens het vasthouden een rol gaat spelen. Natuurlijk kan een statief ook prettig werken bij macro fotografie of panoramafotografie.
Wanneer je dan een statief moet kiezen in de winkel zijn er veel overwegingen te maken. In feite komt het neer op de volgende drie punten; stabiliteit, gewicht, en prijs. Om het je makkelijk te maken (of juist niet) geef ik je de volgende stelling.
Stabiel. Lichtgewicht. Goedkoop. Kies de twee belangrijkste.
Of het kiezen van een statief daarmee makkelijker wordt, is nog maar de vraag. Het kan je echter wel aan het denken zetten. Misschien kan je daarmee bewust worden dat het ideale statief niet bestaat, ongeacht wat sommige fabrikanten je doen geloven.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
7 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 oktober 2023 om 11:41 | reageer
Nando, als je een stabiel statief zoekt, lijkt het mij, dat je dan het beste af bent met een statief zonder middenzuil, zodat je de stafkop direct op het statief plaatst daar waar de drie poten samenkomen.
Wil je een licht statief, dan ga je voor carbon.
Dan moet je nog een goede statiefkop hebben. Gaat het bij de statiefkop om heel precies kunnen afstellen, dan kom je al gauw aan een geared head. Net als bij een carbon statief zijn er bij de geared heads verschillende prijsklassen. Belangrijk is ook het draagvermogen van zowel statief als de statiefkop.
Probleem zal altijd het budget zijn. Maar afgezien daarvan wil je wel iets goeds hebben. Ik heb al genoeg miskopen gehad in het verleden, bijvoorbeeld balhoofd en die na het instellen nog doorzakken (met mijn huidige balhoofd heb ik dat probleem niet meer).
Ik wil mij door lichamelijke omstandigheden meer gaan toeleggen op het werken met een tripod en monopod om macro-, landschaps- en panoramafotografie te gaan doen.
Dan denk ik dat ik met een geared head het beste af ben wat betreft de statiefkop. Ik heb gezien in cursussen die je geeft ook gebruik maakt van een geared head op jouw statief.
Kan je mij adviseren in welke prijsklasse en merk het beste kan zoeken? Rekening houdend met het draagvermogen van de kop. -
Nando schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 09:56 | reageer
Je argumenten over een middenzuil zijn heel persoonlijk. Er zijn situaties waarbij gebruik van een middenzuil geen noemenswaardig probleem oplevert. Gewicht van apparatuur, brandpunt, kwaliteit van statief spelen een rol.
Ik gebruik geen geared head, ik gebruik een balhoofd.
Advies kan ik zo niet geven zonder te weten wat voor budget je hebt en hoe zwaar je zwaarste setup is. -
Paul schreef op dinsdag 3 oktober 2023 om 12:52 | reageer
Dag Nando,
Ik heb het idee dat hier wel meer over te schrijven was......
Zelf heb ik twee statieven,meen hele dikke zware, met draai en omkeerbare middenzuil, en een werkhoogte (die was je vergeten in je stuk) van ongeveer 1m80. Deze gebruik ik als ik m niet teveel hoef te sjouwen, of als ik niet met eigen vervoer op vakantie ga.
Daarnaast een veel kleiner carbon statief, met minder hoogte, maar wel in staat om de ruim 3 kilo van m'n D500 + Sigma 150-600 in bedwang te kunnen houden. Dat laatste statief geeft me ook nog de mogelijkheid er een poot af te schroeven, en die om te bouwen tot monopod, dat ding gaat dus mee op reis. -
Nando schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 09:59 | reageer
Er kan inderdaad veel meer over geschreven worden. Voor artikelen moet je jezelf beperken, aangezien je nooit alles binnen een redelijke lengte tekst kan vertellen.
Uiteindelijk komt het erop neer dat je nooit alle drie de genoemde dingen in een statief kan vinden. -
Paul eos schreef op woensdag 4 oktober 2023 om 09:49 | reageer
Dag Donald, dat je met een statief zonder middenzuil beter af bent, daar ga ik toch niet met akkoord.
Ik heb gelukkig een stevig statief met middenzuil dat je ook nog eens horizontaal kan plaatsen. Voor macro fotografie in de natuur is zulk een statief zeker aan te raden om je goed te kunnen positioneren, tenzij je iets afplukt of verplaatst maar dat is voor mij not done. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 4 oktober 2023 om 10:50 | reageer
Hallo Paul, ik begrijp jouw standpunt. Zelf heb ik ook een statief met één middenzuil die ik ook op z'n kop in de statief kan plaatsen. Dat is op zich ook handig bij macrofotografie. Waar het mij om ging, is wanneer je de middenzuil naar een hoge stand brengt met de camera/lenscombinatie er op, dat dan de stabiliteit van het statief afneemt. Het risico van omvallen/omwaaien wordt groter. Dat is voor mij de reden om te zeggen dat een statief zonder middenzuil toch te preferen is.
Voor macrofotografie dicht bij de grond gebruik ik mijn Sirui P-325FS carbon monopod waar ik het onderste deel met de 3 pootjes van af kan halen alsook de kop aan de bovenzijde. Die 2 onderdelen klik ik aan elkaar en heb dan een klein Tafelstatief waar ik mijn macroslede op zet.
Zo werk jij met een gekantelde middenzuil en ik met de methode hiervoor omschreven. Voor beide is wat te zeggen en ieder maakt een eigen keuze. Jouw manier van werken is wat mij betreft ook prima. Voor hogere situaties in macrofotografie gebruik ik natuurlijk een tripod.
Net als jij laat ook ik in de natuur bloemen en planten staan waar ze staan. Ook voor mij geldt: heb respect voor de natuur.
Paul, goed dat je wat tegengas hebt gegeven. Op die manier kan je nog eens wat van elkaar opsteken. -
Paul eos schreef op woensdag 4 oktober 2023 om 15:48 | reageer
Dank je wel Donald voor je opbouwende antwoord.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Waarom ik nooit een statief gebruik
door Elvira Smit
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket
door Nando Harmsen
-
Wees verstandig, koop een goed statief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.