Scherpstellen en compositie bepalen
zondag 23 februari 2014, 22:24 door Maico Barneveld | 12.385x gelezen | 5 reactiesHet scherpstellen of vastleggen van het scherptepunt uit het midden (ook wel decentraliseren genoemd) is niet zo lastig als dat het misschien klinkt. Je zorgt ervoor dat het gene wat je scherp wilt hebben niet in het midden gepositioneerd maar juist op een andere inspirerende positie in de foto.
Bij het handmatig scherpstellen van de foto stel je eerst scherp op het onderwerp en beweeg dan de camera voor een nieuwe compositie, zodat het onderwerp een meer doordachte relatie met de achtergrond krijgt. Probeer tijdens het bewegen van je camera de afstand van de sensor tot je onderwerp zo min mogelijk te veranderen.
Bij automatische scherpstellen stel je eerst scherp op een onderwerp door de ontspanknop half in te drukken, je houd de knop zo vast en verplaatst dan je camera voor een nieuwe compositie. Druk de ontspanknop helemaal in om de foto te nemen. De camera heeft de voorkeur onthouden van wat je scherpgesteld wilt hebben, zolang de knop maar half ingedrukt houd.
Veel camera's kunnen tegenwoordig zo worden ingesteld dat je met bepaalde knoppen de scherpstelling kan bepalen op een niet centraal onderwerp. Soms moet je de AEL/AFL knop gebruiken om de scherpstelling te vergrendelen en heeft het half ingedrukt houden van de ontspanknop geen zin meer. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je camera voor meer informatie.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Maico Barneveld schrijft voor onder andere de Fotoblogger waar hij ook eigenaar van is. Hij werkt als web en accountmanager voor CEWE COLOR. Maico is te volgen op Google+ waar hij veel eigen foto's publiceert. Bovenal is hij een echte hobby-fotograaf die vanuit een amateurs perspectief mensen wil inspireren.
5 reacties
-
gast schreef op maandag 24 februari 2014 om 12:12 | reageer
Wel beste Maico, het grootste voordeel van handmatig scherp stellen is dat je altijd de compositie vooraf kan bepalen en het hele zoekerbeeld kan gebruiken om scherp te stellen op het vlak dat jij wilt, tot nu toe is er geen enkel autofocus systeem die dat kan evenaren. Bij de beter camera systemen kan je daarvoor nog steeds een geheel mat matglas kopen die dit nog vergemakkelijkt.
grt
G -
leo schreef op dinsdag 25 februari 2014 om 11:43 | reageer
De methode zoals beschreven gebruik ik ook bijna altijd. Soms moet je echter weer een knopje indrukken om de belichting te behouden, lastig allemaal. De voorbeeld foto echter laat een onderwerp van dichtbij zien, waarbij de scherpstelling kritisch kan worden. De verschuiving kan dan net ongelukkig uitvallen. Meerdere focuspunten liggen imo vaak toch teveel bij elkaar en ik vind het een trage manier ook. Fotografeer je van statief dan loop je ook tegen autofocus beperkingen op. Gast heeft gelijk dat met een juist matglas handmatig scherpstellen soms de beste manier is. Of met behulp van je liveview. Verder zijn er nog talloze manieren om de autofocus te slim af te zijn. Als je van een bepaald brandpunt weet welk gebied scherp is bij een bepaald diafragma kun je als je dat van te voren instelt heel snel werken.
-
Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 25 februari 2014 om 17:37 | reageer
Dat het kritisch is wat betreft scherpstelling en dan recompose, is niet in de praktijk, tenzij je zelf veel verschuift. Ik heb het nagerekend en zelfs met f/1.4 blijf je binnen de DoF als je van halverwege het beeld naar 1/3 gaat (veel verder ga je doorgaans niet).
Ik gebruik het steeds minder, omdat ik voornamelijk manueel focus. -
Brian schreef op dinsdag 25 februari 2014 om 17:43 | reageer
Hoe kritisch het is hangt natuurlijk van een aantal aken af, zoals de brandpuntsafstand en de maat van de sensor. Op een DX crop camera is het allemaal zo kritisch niet, maar op een Hasselblad H5D-200MS wordt het een stuk lastiger.
Gelukkig heeft die onder de duim een speciale knop zitten om opnieuw de compositie te bepalen... -
Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 25 februari 2014 om 17:52 | reageer
Zonder in een discussie over DoF te verzanden: met welke lens op de H5D is de DoF kleiner dan met een FF camera?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat ik het moeilijkste vind aan een compositie maken?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor Creatieve Composities
door Elja Trum
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
-
De invloed van positie en perspectief op compositie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.