eBook: Street Faces van Thomas Leuthard
vrijdag 11 mei 2012, 20:29 door Cas van der Voorn | 10.125x gelezen | 14 reactiesDe zwitserse fotograaf Thomas Leuthard is bekend om zijn eigenwijze straatfotografie en om zijn e-books over dat onderwerp. Nu is er ook een e-book over zijn straatportretten, rijkelijk voorzien van uitleg over de gevolgde werkwijze. Het e-book is net als zijn eerdere publicaties gratis te downloaden op zijn eigen website.
Beide eerdere publicaties zijn een aanrader voor iedereen die interesse heeft in deze boeiende tak van 'sport'. Soms kun je dat letterlijk nemen, want niet iedereen vind het even leuk om ongevraagd op de foto te worden gezet. Een paar gympies en een bovengemiddelde conditie zijn dan onontbeerlijk. Je moet wel een beetje durven om dit soort foto's te maken.
In het nieuwste e-book van Leuthard wordt dat duidelijk geïllustreerd aan de hand van twee video's die zijn manier van werken uitbeelden. Niet dat hij snel de benen neemt, maar hij geeft de gefotografeerde gewoonweg geen kans om vragen te stellen. Kijk maar:
Het e-book is net als zijn eerdere publicaties gratis te downloaden op zijn eigen website. De video's waarnaar in de PDF wordt verwezen heb je nu dus al kunnen zien.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.
14 reacties
-
-
Jan schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 14:39 | reageer
Opmerkelijk dat controverse tegenwoordig al bijna automatisch 'nieuwswaarde' oplevert, zelfs zonder wezenlijke inhoud. Alles voor de muisklik.
-
Bram Berkien schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 18:01 | reageer
Jan, hoe bedoel je dat?
Ton: hij is inderdaad erg 'in your face' en ik zou het zelf niet zo aanpakken, maar hij bereikt wel mooie resultaten als je het mij vraagt. Bruce Gilden is bovendien nog net een niveautje erger -
Jan schreef op zondag 13 mei 2012 om 02:05 | reageer
@Bram Dat er andere manieren zijn om het werk van een fotograaf onder aandacht te brengen. Het werk van Leuthard is best interessant en deze 'heldhaftige' filmpjes an sich nodigen niet direct uit om er naar te gaan kijken.
-
Bram Berkien schreef op zondag 13 mei 2012 om 08:52 | reageer
Op die manier. Dan vind ik dat je overdrijft Cas plaatste de video's alleen maar om te illustreren hoe de fotograaf te werk gaat, op een vrij opmerkelijke manier namelijk. Daar mag je inderdaad een complot voor muisklikken in zien.
-
-
gast schreef op zondag 13 mei 2012 om 19:00 | reageer
Ja dat is zeker vragen om een knal voor je kop,als je zo fotografeert,maar ik vind dit nog steeds de beste manier om straat fotografie te bedrijven,wat een spanning en mooie koppen en houdingen.ik deed dat vroeger ook, maar ik wordt iets te voorzichtiger,en dan is het lang niet zo mooi, behalve bij rellen en confrontaties dan kan ik het niet laten,dan begint het te kriebelen aan mijn wijsvinger...
-
tonv schreef op maandag 14 mei 2012 om 11:48 | reageer
Een knal voor je hersens lijkt me een niet te onderschatten risico bij dit genre street photography. Maar er zijn mogelijk meer beren op de weg: stel dat een streetfoto in een (fotografie)magazine beland en de geportretteerde persoon (prominent in beeld) spant een juridische procedure aan tegen de fotograaf gebaseerd op 'schending van het portretrecht', ik vraag me af of dat een kans maakt.
-
Cas van der Voorn schreef op maandag 14 mei 2012 om 13:08 | reageer
Goeie vraag, maar die heeft op zich geen relatie met de manier waarop hij fotografeert. Iedereen die in de openbare ruimte iemand fotografeert zonder toestemming kan er last van krijgen. En dan nog, wat houdt die toestemming in? Als je als straatfotograaf ieder "object" een verklaring moet laten ondertekenen waarin hij/zij afziet van de rechten dan kun je er beter mee stoppen Weinig spontaniteit meer over.
Als iemand op het onzalige idee kwam om mijn porum in een blad af te drukken zou ik echt geen rechtzaak beginnen, veel te veel gedoe. -
martinphili schreef op maandag 14 mei 2012 om 16:16 | reageer
Ik vind het eigenlijk vrij respectloos wat die man daar doet.
-
Bram Berkien schreef op maandag 14 mei 2012 om 17:10 | reageer
Het is erg in-your-face maar allemaal wel gewoon geoorloofd wettelijk. Zelfs als de persoon je vraagt de foto te verwijderen hoef je dat absoluut niet te doen. Wel moet je natuurlijk rekening houden met boze reacties, maar je staat volledig in je recht. Publiceren is inderdaad een ander verhaal, ik heb me er wel eens in verdiept maar helemaal duidelijk is het me nooit geworden. Als je geld ontvangt voor de foto moet je sowieso de toestemming van de geportretteerde hebben, maar bijvoorbeeld op Flickr plaatsen is me niet geheel duidelijk. De auteur van het boek geeft overigens aan dat ie opgehouden is zich daar zorgen over te houden en wel ziet hoe het loopt.
-
Cas van der Voorn schreef op maandag 14 mei 2012 om 17:33 | reageer
@ Martin: Respect is een subjectief begrip, iedereen heeft er zijn eigen gevoel bij.
Is het minder respectloos als je met een teletoeter op afstand stiekum dezelfde soort foto's maakt? -
Erik schreef op maandag 14 mei 2012 om 19:56 | reageer
Bekende personen worden al jaar en dag gefotografeerd zonder dat daar toestemming voor gegeven wordt. Het liefst in situaties waar zij helemaal niet op zitten te wachten... Die worden ook gewoon gepubliceerd in kranten en roddelbladen en op internet. Ik denk dus niet dat deze vorm van straatfotografie juridische problemen oplevert.
Ik merk als muzikant dat er steeds vaker ongevraagd filmpjes van onze concerten op YouTube verschijnen. Het hoort blijkbaar bij deze tijd sinds de opkomst van de smartphone. -
tonv schreef op dinsdag 15 mei 2012 om 17:19 | reageer
@Cas, Bram en Erik
Persoonlijk verwacht ik ook niet snel juridische gevolgen maar ik was benieuwd naar jullie mening of bevinding. Foto's met herkenbare personen, bijv. geschoten in een winkelstraat, mag je als stockfoto op internet plaatsen maar uitsluitend voor editorial gebruik. Maar wanneer een persoon te prominent in beeld is (portret) wordt de foto in veel gevallen ook als editorial geweigerd en is een model release vereist.
Met de street photography stijl van Thomas Leuthard heb ik zelf helemaal geen moeite. Ik weet uit ervaring dat deze aanpak gewoon de mooiste foto's oplevert. Hier in China maakt niemand problemen maar ik heb gemerkt dat in Nederland (en wellicht in andere EG landen) het lontje kort is met alle mogelijke gevolgen vandien. Het blijft riskant.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer vanuit vogelperspectief
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.