Recensie: Flash! Flitsfotografie op Locatie door Piet van den Eynde
woensdag 29 november 2017, 16:26 door Erik van Rosmalen | 7.918x gelezen | 0 reactiesCollega Photofacts-blogger Piet van den Eynde schreef al diverse (e-)boeken. Zijn nieuwste heet 'Flash!' en combineert alles wat Piet weet over flitsfotografie op locatie.
En dat is nogal wat. Want met maar liefst 244 pagina's overdondert Piet je op een laagdrempelige manier met heel veel kennis.
Flash! Begint uitermate relativerend. 'Flitslicht heeft mij lang angst ingeboezemd (...), ik vond het ingewikkeld, moeilijk om in te schatten en weinig flatterende resultaten opleveren', bekent hij op de eerste pagina van het inleidende 'hoofdstuk nul'.
Herkenbaar voor veel fotografen die 'de voorkeur geven aan natuurlijk licht', waarschijnlijk. Die bekentenis is een goed vertrekpunt om op een laagdrempelige manier fotografen mee te nemen in de techniek.
Het boek is uitermate compleet – en daardoor voor een breed scala aan fotografen geschikt. Ben je nog niet zo thuis in flitsen? Dan is dit een welkome kennismaking met alles wat Piet weet over flitsen.
Ook meer gevorderde fotografen zullen daarom zeker wat aan dit boek hebben, omdat het ten eerste een helder naslagwerk is en ten tweede ook veel 'case studies' bevat waar je in de praktijk toch weer wat aan kunt hebben.
Flash! heeft dan ook een heel logische opbouw. Piet begint het boek met algemene theorie over licht, de eigenschappen ervan en hoe je die kunt beïnvloeden.
Verkijk je hier niet op: het is en blijft pittige kost, als je gaat lezen over omgekeerde kwadraatwet bijvoorbeeld, en hoe je daar gebruik van kunt maken. Vergeet niet dat in de eerste paar hoofdstukken stof voorbij komt die op Fotovakscholen of andere fotografieopleidingen over meerdere maanden of zelfs jaren wordt uitgesmeerd.
Van theorie naar praktijk
Wees overigens gerust: hoewel de technisch lastige kost erin zit, weet Piet dat heel goed om een eenvoudige manier uit te leggen en met heldere praktijkvoorbeelden aan te kleden.
'Je mag de omgekeerde kwadraatregel vergeten, zolang je de praktische consequenties maar in gedachten houdt', schrijft hij dan ook terecht in hoofdstuk 2. Met andere woorden: 'Is je flitser niet krachtig genoeg op zjin maximale stand? Zet hem dan gewoon dichter bij je onderwerp.'
Veel informatie met veel praktijktips en –voorbeelden dus. En daarom is het ook niet echt een boek om in één avond op de bank uit te lezen, maar om te gebruiken als inspiratiebron. Ga ermee oefenen. Piet zal beamen dat dat de beste – en misschien wel enige – manier is om flitsen écht onder de knie te krijgen.
Beginners en gevorderden
Is Flash! dan vooral gericht op beginners? Integendeel. Ook meer gevorderde fotografen kunnen hier zeker mee uit de voeten. Nuttige tips uit Piet's dagelijkse praktijk, over allerlei uiteenlopende flitsproblemen en oplossingen.
Zonlicht wegflitsen, flitsen met lange sluitertijden, het uitlichten van meerdere onderwerpen met één flitser en zelfs het combineren van flitslicht en HDR, bijvoorbeeld. In alle gevallen voorzien van voorbeelden, backstagefoto's of belichtingsschema's.
Apparatuur en hulpmiddelen
Ook apparatuur en hulpmiddelen komen uitgebreid aan bod. Zo vertelt Piet over verschillende soorten flitsers, zenders en ontvangers – in alle prijsklassen – én legt hij voor Canon en Nikon uit wat handige instellingen zijn om het flitsen beter te kunnen controleren.
Ook modifiers, filters, softboxen en paraplu's komen uitgebreid aan de orde. Overal noemt Piet merknamen en typenummers – dat kun je als nadeel zien omdat het boek er wellicht wat sneller gedateerd door raakt. Maar eigenschappen van licht en lichtvervormers blijven natuurlijk universeel.
Conclusie
Flash! is een enorm compleet boekwerk, waar vrijwel elke fotograaf wel wat aan kan hebben. Laat je als beginner niet afschrikken door de omvang en de theorie in de eerste hoofdstukken, maar ga ermee aan de slag en je zult zien dat flitsen niet per se eng is.
Mijn tip? Koop het niet als e-book, maar kies voor de gedrukte versie. Een pdf in een directory op je computer zul je minder snel raadplegen dan een echt naslagwerk op je schoorsteenmantel!
Let op: Het boek is te bestellen voor 39,95 euro inclusief e-book. Je krijgt dan dus per direct het e-book en het fysieke exemplaar valt binnen een weken op je deurmat.
» Bestel Flash! nu direct
Wil je Piet niet lezen, maar aan het werk zien? Op Photofacts Academy vind je de nieuwste cursus Flitsen op Locatie, uiteraard ook door Piet gegeven.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2017.
De eerste publicatiedatum is woensdag 15 maart 2017, 11:11.
Over de auteur
Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Moet ik een grote of een kleine softbox gebruiken?
door Frank Doorhof
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.