Recensie: Fotograferen in elke situatie - Frank Doorhof
vrijdag 23 augustus 2019, 14:07 door Michelle Peeters | 8.329x gelezen | 1 reactieBijna elke fotograaf krijgt ermee te maken: ruimte, of het gebrek daaraan. Vaak resulteert dit in improvisaties op het laatste moment en dat is jammer, want het komt de kwaliteit van het eindresultaat niet altijd ten goede.
In dit boek legt fotograaf Frank Doorhof uit hoe je mooie foto's kunt schieten in nagenoeg elke situatie. Het argument 'Ik heb geen goede ruimte' wordt in ieder hoofdstuk verder ontkracht.
Als jij ook tot de groep fotografen behoort die hiermee te maken heeft, of die gewoon wil leren om in ieder situatie mooie foto's te maken, dan is dit absoluut het boek voor jou.
Daarbij is het aangevuld met veel prachtige voorbeeldfoto's uit de dagelijkse (model)fotografiepraktijk van Frank.
Daarnaast geeft Frank je tips over de zakelijke kant van fotografie. Met meer dan tien jaar ervaring in het geven van workshops modelfotografie aan zowel beginners als professionals krijgt Frank veel vragen over alles wat met de studio te maken heeft.
Dit boek is dan ook een A-Z gids voor het opbouwen van een studio/werkomgeving in welke situatie dan ook.
Een citaat
Hieronder een citaat uit het boek, wat eigenlijk precies weergeeft wat de kracht ervan is. Het zijn altijd weer die gaten in je kennis waardoor je blijft steken in je ontwikkeling.
De meeste docenten kunnen zich niet meer inleven in de belevingswereld van een beginneling en sommen hun rijtje 'weetjes' klakkeloos op, alsof je met deze hapklare brokken wel probleemloos tot het beoogde resultaat moet komen.
Het klinkt zo logisch, maar toch merk je dat veel mensen te gemakkelijk over de basis heen stappen. Hoeveel boeken zijn er niet voorbijgekomen die je de mooiste foto's en lichtopstellingen laten zien, maar nagenoeg geen aandacht geven aan de afstand waarop het licht staat, onder welke hoek en niet te vergeten hoe de nabewerking is gedaan.
Een foto is zo veel meer dan alleen maar een lichtdiagram. Een goede foto is een samen- werking tussen het model, de styling, de belichting, de expressie en zo veel meer dat alleen het opsommen van al die onderwerpen al een flink deel van dit boek zou beslaan.
De basis van licht is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik geef al heel wat jaren workshops en het probleem zit hem erin dat mensen 'gaten' hebben in hun kennis en daar- door bepaalde zaken niet zien. Boeken over lichtopstelling zijn vaak geschreven door mensen die deze kennis wél hebben.
Met zo'n boek leer je weliswaar de juiste licht- opstellingen te kiezen, maar je krijgt zelf nooit het exacte effect zoals je ziet in de voorbeeldfoto's. Alles, maar dan ook letterlijk alles is van invloed op hoe het licht eruit- ziet.
Hoofdstukindeling
1. Inleiding
2. Lichttheorie
3. De hardware
4. De camera
5. Tethering
6. Hardware, de verlichting
7. Continuïteit en zekerheid
8. Kleine locaties
9. De aparte ruimte
10. Accessoires, kostuums en meubilair
11. Creatief met materialen
12. De grote ruimtes
13. Je eigen bedrijf
14. Je eigen studio: aandachtspunten
15. De eigen studio verder inrichten
16. Muren en achtergronden nader bekeken
17. Naar buiten, fotograferen op locatie
18. Locatie, locatie, locatie
19. Belichtingstechnieken op locatie
20. Tips voor locaties
21. Zakelijke overwegingen
Over het boek
Na het verschijnen van Frank's eerste (vertaalde) boek Mastering the model shoot (Handboek modelfotografie) werd hij regelmatig gevraagd om een vervolg te schrijven.
Ondanks dat dit eerste boek eigenlijk al heel compleet was heeft hij hier toch gehoor aan gegeven, maar hij wilde daarbij toch iets nieuws aanbieden en geen herschreven versie van een succesvol boek.
Hij besloot naar aanleiding van zijn Q&A, ofwel vraag-en-antwoordsessies waarin vaak naar voren kwam dat mensen gefrustreerd raakten doordat ze zijn voorbeelden niet precies konden nadoen. Ze raakten soms zelfs dusdanig gefrustreerd dat ze gedemotiveerd raakten en stopten met een fantastische hobby, om de verkeerde redenen.
De problemen die ze ondervonden werden vaak veroorzaakt door gaten in hun kennis waardoor ze bleven steken in hun ontwikkeling (hierboven al genoemd in het citaat).
In het Handboek modelfotografie ging het voornamelijk over het werken met het model, de belichtingen, Photoshop, styling enzovoort. Hoewel er ook wel wat aandacht was voor locaties, kwam dit naar Frank's idee toch te weinig aan bod.
In dit boek gaat hij op zoek naar de beste tips, locaties en oplossingen voor een succesvolle fotoshoot, met als doel om in nagenoeg elke situatie met topfoto's thuis te komen.
Hoofdstuk 2 - Lichttheorie
Dit hoofdstuk is een hele belangrijke, ik heb er veel uit geleerd. Frank begint over wat je met stof op je lens kunt doen, dat je daarmee net dat extra beetje sfeer in je foto kunt krijgen. Mits je het goed voor elkaar krijgt.
Daarna legt hij de omgekeerde kwadratenwet uit, die voor mij nog helemaal nieuw was en die gaat over licht dat afvalt over een afstand. De moeilijke omschrijving visualiseert hij met voorbeelden zodat het effect meteen duidelijk is.
Het komt erop neer dat als je de afstand van de lichtbron tot je model verkleint, er minder licht op de achtergrond valt. Het licht valt dus sneller af, ook omdat de lichtstraal beperkter (minder wijd) is. Hetzelfde effect kun je bereiken met een beautydish met grid. Er komt ook een vignet om het model en de aandacht wordt meer op het onderwerp gevestigd.
Hetzelfde kun je ook doen door de afstand van het model tot de achtergrond aan te passen.
Daarna gaat hij verder met Schaduwverloop en hoe je dat kunt beïnvloeden door het gebruik van zogenaamde 'vlaggen' waarin het licht als het ware geabsorbeerd wordt. Hij legt uit hoe je ze als 'light shapers' kunt inzetten.
Hoe je je model mooi door jaloezieën kunt fotograferen, ook weer door te spelen met afstanden, behandelt hij uitgebreid en toch 'to the point'. Een eye opener vond ik dat als je het model iets met het lichaam laat draaien, je feitelijk de afstand vergroot tussen de jaloezieën en het model, waardoor je een zachtere lijn krijgt.
Frank vindt lensflare een van de mooiste extra's in een foto, een echte sfeermaker. Je ziet het dan ook regelmatig terug in zijn foto's. Als ze echter verkeerd vallen is je foto mislukt. Hij legt uit hoe je dit dusdanig aanbrengt dat het je foto sfeer geeft in plaats van dat het afbreuk doet.
Hij legt het gebruik van Tilt en Shift-lenzen en de effecten uit. Het effect bij modelfotografie hiervan kan leiden tot zeer extreme focusverschillen, die hij wel vindt passen bij bepaalde foto's.
Hoofdstuk 3 - De hardware
Dit hoofdstuk gaat over de benodigde apparatuur die je zou moeten aanschaffen om tot mooie resultaten te kunnen komen. Moet je nu een Pc of Mac kopen, heb je een laptop of tablet nodig, welk discsysteem is veilig, handig en snel en hoe houd je alles in sync?
Hoofdstuk 4 - De camera
Als iemand Frank vraagt naar zijn favoriete camera, dan geeft hij altijd het enorme clichéantwoord: 'De camera die ik bij me heb'. Dus eigenlijk maakt het niet zoveel uit voor het meeste werk, een goede foto is niet afhankelijk van het aantal megapixels, het soort sensor, enzovoort. Maar het helpt wel!
Voor modelfotografie raadt hij een camera aan met wat meer resolutie en een zeer goede hoge ISO-verwerking. Daarnaast is de snelheid (twee à drie frames per seconde) ook wel een belangrijk issue.
Als objectief heeft Frank een voorkeur voor een 24-70 f/2.8 omdat je hierbij zowel de beschikking hebt over een groothoek (24) en een telelens (70) en het een zeer lichtsterk objectief is. Ook laat hij zien wat een lens precies doet qua vervorming en wat er gebeurt als je speelt met de afstand tot je model.
Hoofdstuk 5 - Tethering
Tethering (via een connectie of draadloos foto's sturen van de camera naar een aangesloten smart device of pc/Mac) is een fantastische manier om foto's op locatie (of in de studio) te beoordelen.
De verschillende manieren om tethered te schieten worden uitgebreid behandeld, ook waar Frank zelf de voorkeur aan geeft en waarom.
Hoofdstuk 6 - Hardware, de verlichting
Voor verlichting geldt eigenlijk hetzelfde als voor camera's: je moet met alle soorten verlichting een goede foto kunnen maken. Een echt goede foto moet een verhaal vertellen en of die nu met een zaklamp of met de duurste flitsers is geschoten, dat maakt eigenlijk niet uit.
Een uitspraak die Frank vaak doet tijdens workshops en lezingen: 'De meeste fotografen laten zich controleren door het licht, terwijl ze eigenlijk zelf het licht moeten controleren'.
Als je echt snapt wat licht doet, dan kun je feitelijk met elke lichtbron een gave plaat maken. Frank laat dit zien aan de hand van veel voorbeelden die het geheel goed duidelijk maken.
Flitsverlichting versus continue verlichting, diafragma, iso, beweging bevriezen, continue verlichting, modifiers en typen licht, alternatief licht en flitsers, lichtplaatsing en gels zijn onderwerpen die in dit hoofdstuk aan de orde komen.
Frank werkt veel met grids voor zeer gericht licht en speelt veel met de afstand van het licht tot het model om zo tot zeer krachtige beelden te komen. Ook de styling is soms zeer essentieel en zwart-wit helpt ook.
Hoofdstuk 7 - Continuiteit en zekerheid
Dit hoofdstuk gaat over kleurbalans, de witbalanskaart, de colorchecker, hoe kleur werkt, camera-instellingen, monitorkalibratie en de lichtmeter.
De gemakkelijkste oplossing is een witbalanskaart. Schiet voor elke set een witbalanskaart en lanceer daarop de kleurtemperatuur. Ze zijn goedkoop en gaan lang mee, als je ze maar uit de zon houdt.
Hoofdstuk 8 - Kleine locaties
Dit is een zeer interessant hoofdstuk, zeker als je niet over een eigen studio beschikt. Het excuus dat je geen goede foto's kunt maken omdat de locatie te klein zou zijn spreekt hij meteen tegen.
Dit hoeft absoluut geen belemmering te zijn. Zelfs op een wc (als je van boven schiet of vanuit een zeer laag standpunt) is het mogelijk om te fotograferen.
Hij zegt er meteen bij dat je moet zoeken naar modellen die verder kijken dan alleen maar hun 'schoonheid'. Zoek modellen die overal voor in zijn. Uiteindelijk gaat het om het verhaal, de foto en het model is 'slechts' de actrices. En actrices die alleen maar rollen willen of kunnen spelen omdat ze zo mooi zijn, zijn vaak erg saai.
Frank laat zien hoe je bijvoorbeeld een woonkamer als studio kunt gebruiken, ook weer aan de hand van leuke voorbeelden en ideeën.
En hoe je de ruimte in een (te) kleine studio toch optimaal kunt inzetten, door bijvoorbeeld kleinere speelights/systeemflitsers in plaats van grote studioflitsers te gebruiken. Hij laat zien hoe je creatief kunt zijn met wanden en vloeren.
Overige hoofdstukken
De overige hoofdstukken staan vol met tips (met daarbij ook weer de nodige voorbeelden in foto's met uitgebreide uitleg erbij) over locaties en hoe je daar optimaal gebruik van kunt maken.
Hoe je kunt improviseren bij beperkingen en toch tot zeer verrassende resultaten kunt komen. Ook buitenlocaties worden uitgebreid behandeld met alle bijbehorende en mogelijke lichttechnieken. Het is een ongelofelijke schat aan informatie.
Wat vond ik ervan?
Het boek is werkelijk een enorme aanwinst. Niet alleen om helemaal door te nemen (wat je wel veel tijd gaat kosten, want het is een hele pil met een enorme vracht aan bruikbare informatie), maar je kunt het ook goed als naslagwerk gebruiken. Je vindt vrijwel meteen terug waarnaar je op zoek was.
Het boek is logisch opgebouwd en de hoofdstukken met titel vind je op iedere pagina terug. Het boek leest makkelijk weg en als je even denkt iets niet meteen te begrijpen, dan wordt dat gaandeweg wel ingevuld terwijl je verder leest.
Het is absoluut geen verdere uitdieping van zijn eerste boek, het is echt een vervolg waarvan ik denk dat het even succesvol wordt als het eerste exemplaar!
Prijs en waar bestellen?
De prijs van dit boek is 34,99 euro. Je kunt het boek bestellen bij elke boekhandel, Bol.com of natuurlijk direct bij Van Duuren Media.
Als je het boek registreert na aankoop dan krijg je een aantal voordeeltjes waaronder een maand gratis toegang (ter waarde van ruim 10 euro) tot onze online cursussen op Photofacts Academy.
Vandaag is daar ook onze nieuwste cursus live gaan: Fotoshoot onder Controle. Deze cursus, gegeven door Frank Doorhof, sluit ook perfect aan op dit nieuw boek van Frank.
Franks boek gratis
Vanwege de lancering van Franks nieuwe boek én zijn bijpassende videocursus op Photofacts Academy hebben we een mooie aanbieding voor je. Je kunt het boek 'Fotograferen in elke situatie' nu gratis ontvangen bij een jaarlidmaatschap op Photofacts Academy.
Je krijgt dan naast het boek én Franks videocursus ook direct toegang tot meer dan 50 verschillende videocursussen over fotografie en nabewerking. Je betaalt dus alleen de normale prijs van 129 euro voor het jaarlidmaatschap en ontvangt het boek ter waarde van 34,99 euro gratis thuis.
» Direct lid worden (inclusief Franks nieuwe boek)
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
1 reactie
-
Ton van de Blaak schreef op dinsdag 27 augustus 2019 om 12:38 | reageer
Heb de cursus gezien en er word een duidelijke uitleg gegeven over de onderwerpen . Heb nu het boek besteld zo kan ik het dan weer even bekijken hoe wat.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Belichten als de Oude Meesters
door Elja Trum
-
Aanstaande vrijdag: Gratis webinar Frank Doorhof
door Elja Trum
-
Hoeken zijn geweldig voor modelfotografie!
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.