Recensie: Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book
maandag 21 juli 2008, 23:52 door Elja Trum | 10.494x gelezen | 12 reactiesVan Uitgeverij Pearson ontvingen we enige tijd geleden al het boek Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book. Dit boek zegt de officiële training van Adobe te zijn, iets wat ongetwijfeld waar zal zijn. Het boek bevat viertien lessen waarin de belangrijkste mogelijkheden van Adobe Photoshop CS3 behandeld worden.
Er is helaas een reden waarom dit boek al enige tijd in mijn bezit is, maar er nog geen recensie over verschenen was; ik kom er namelijk niet doorheen. De inhoud is namelijk gortdroog. Het boek doet daarmee wellicht precies wat het zegt te doen; een klaslokaal in een boek. Herinneringen van saaie lange lessen Frans en Wiskunde komen bij me terug.
Wellicht komt het door mijn aversie tegen de klassieke manier van lesgeven, maar het boek kon mij geenzins boeien. Andere Photoshop boeken lees ik doorgaan met plezier volledig uit.
Classroom in a Book is ingedeeld in verschillende lessen die bestaan uit stapsgewijze instructies voor het uitvoeren van bepaalde projecten. Dit studieboek begint bij de absolute basis en gaat niet echt uit van reeds aanwezige kennis over het programma.
De hoofdstukken
Na een uitgebreide introductie wordt er begonnen met het kennismaken met de interface. In hoofdstuk twee worden basis fotocorrecties behandeld. Het volgende hoofdtsuk behandelt het retoucheren van foto's met bijvoorbeeld de kloontool en de healingbrush.
In hoofdstuk vier worden selecties uitgelegd. Het hoofdstuk erna behandelt de basis van lagen waarna in hoofdstuk zes maskers en kanalen worden besproken. Hoofdstuk zeven gaat over het corrigeren en verbeteren van foto's. In hoofdstuk acht wordt het gebruik van tekst binnen Photoshop doorgenomen en in hoofdstuk negen worden de beginselen van vector objecten besproken.
In hoofdstuk tien wordt er wat dieper ingegaan op lagen en in hoofdstuk elf leer je over geavanceerde composities. In hoofdstuk twaalf wordt uitgelegd hoe je afbeeldingen klaar maakt voor publicatie op het web. Hoofdstuk 13 is gericht op wetenschappelijke afbeeldingen en in het laatste hoofdstuk wordt kleurmanagement en het afdrukken van afbeeldingen besproken.
Bij het boek wordt ook een CD geleverd. Hierop staan, naast lesbestanden, ook een aantal filmpjes door Russel Brown en vind je ook wat extra fonts en stockfoto's.
Conclusie
Dit officiële lesmateriaal bestaat uit tamelijk saaie en zakelijke teksten. De materie wordt niet op een aangename manier gebracht waardoor dit boek eigenlijk simpelweg een afrader is. Wellicht dat Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book verplichte kost is voor een bepaalde training, maar mijn advies zou zijn een populairder boek op te pakken om de dingen te leren van Photoshop die jij nodig denkt te hebben.
Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book bestaat uit 496 pagina's en een bijbehorende CD-rom. De prijs bedraagt zo'n 48,- euro (ISBN: 9789043014755).
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book + CD-rom
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
12 reacties
-
Vincent.Sp schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 00:31 | reageer
Hee Elja, is dit gewoon gedwongen reclame maken voor een saai boek?
Het lijkt anders ook niet echt alsof je stond te springen om een recensie te schrijven voor deze.
Maar ik denk altijd:
"Waarom als er zoveel "Photoshop-Genien" zijn, alsnog een boek lezen terwijl het op internet voor het oprapen licht."
Ik heb meer kennis opgedaan met Photoshop CS3 dan welk boek mij tot nu toe zou kunnen geven;
tja komt misschien ook merendeels omdat lezen niet mijn hobby is.
gr -
Elja Trum schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 09:15 | reageer
@Vincent; Ik had een recensie exemplaar aangevraagd voor dit boek, dan is het ook wel zo netjes om daadwerkelijk een recensie te schrijven. Daarbij is deze recensie niet echt 'reclame' te noemen. In elk geval geen goede reclame.
En het is natuurlijk ook handig om van een boek te weten dat het niet de moeite waard is om te kopen. Dan weet je dat je dit boek rustig in de winkelschap kunt laten liggen. -
Vincent.Sp schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 10:19 | reageer
Haha, reclame kan in elk opzicht hea
Jij doet het tenminste af als een saai boek,
[Wilt u nu bestellen via Bol.com]
Maar wel handig dat zinnetje:
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen ? -
-
Vincent.Sp schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 11:46 | reageer
Haha, nou dat remt de kosten voor de onderhoud en server van PF wel een beetje
-
Richard Hijmering schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 14:39 | reageer
@vincent.SP: Om eerlijk te zijn vind ik dit een beetje zinloze discussie. Het is zeker zo netjes om een recentie te schrijven als je een boek krijgt aangeboden. We krijgen ze gratis ja, maar daarom schrijf je er ook een recentie over. Zo werkt die ruildienst nou eenmaal. Zou jij, gezien je handle, toch achter moeten staan.
Elja geeft in het artikel zijn mening, welke negatief is. Kan je niet van veel blogs of magazines zeggen. Meestal komt er te staanw at voor geweldig boek het is zodat mensen het kopen en de magazines meer gratis spul krijgen. De link naar bol.com is een service voor de lezer, die misschien ongeacht het advies toch het boek wil kopen. En ja daarvan gaat een percentage naar het onderhoud van de site van Photofacts. Maar als jij gratis services uit je eigen zak wilt betalen mag je bv best bij mij de achtertuin komen betegelen. Wel inclusief tegels natuurlijk!
Richard -
EdC schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 18:39 | reageer
Lijkt me typische een Amerikaans boek, geschreven door een Adobe-evangelist of hoe de medewerkers van dat bedrijf al mogen heten. De handleiding netjes overgeschreven en bijgewerkt, met plaatjes. Geldt ook voor de boeken van Kelby die ik in de boekhandel zag. Alleen handig als je stap voor stap door het hele programma wilt gaan.
-
Vincent.Sp schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 22:08 | reageer
@Richard Hijmering,
Even ingaand op je reactie op de conversatie tussen Elja en ik.
Ik vind het altijd jammer als je een vrij leuke discussie hebt met iemand, dat er altijd weer iemand is die denkt dat een van ons het op andere manier bedoeld.
Mijn reactie was jegens Elja, de schrijver van dit artikel.
De gedachte achter mijn voorgaande reacties waren juist verrassend;
Ik merk altijd aan de recensies en dergelijken die geschreven zijn door Elja, dat er een hoop energie en "vreugde" inzit; dat Elja het gewoon leuk vond om het artikel te schrijven.
Deze keer miste ik dat stukje energie en "vreugde", dus vond dat frappant.
In mijn ogen een reden om een reactie te schrijven, misschien is dat bij jou niet het geval, en vandaar dat mijn discussie afgaat als zinloos in jou commentaar, O.K. ieder zijn eigen mening.
gr
(Hoop niet dat deze ook als zinloos wordt afgedankt) -
Cor Jexo schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 23:08 | reageer
@ vincent,
Ik heb dit boek zelf ook (niet te veel voor betaald gelukkig).
Waarom zou je met vreugde en energie schrijven over iets waar geen doorkomen aan is? Probeer het maar, mij lukt het niet. Dit zou jij toch moeten begrijpen, refererend aan je reaktie van het laatste artikel van Alexander. Je bent er naar eigen zeggen zelfs van op verschillende sites door afgegooid. -
Vincent.Sp schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 23:42 | reageer
@Jeroen,
Natuurlijk snap ik wel dat je bij een saai ogend en niet uitdagend boek geen geweldige recensie hebt, maar in mijn discussie met Elja ging het erom dat ik zijn enthousiasme niet kon terug vinden;
deze vond ik normaal wel overduidelijk vind in zijn artikelen, dat is ook een van de redenen waarom ik zijn artikelen graag lees.
Dit hoopte ik in mijn reactie aan Richard duidelijk te maken.
Maar zoals ik zij, ieder zijn eigen menig, hij vond mijn discussie zinloos, O.K. ik respecteer zijn mening;
Dat deze alleen in interruptie is en in mijn ogen zinloos is, is mijn mening, waarvan ik hoop dat hij deze ook respecteert.
gr -
Ramon schreef op woensdag 23 juli 2008 om 00:15 | reageer
@ Elja, Ik kan me heel goed voorstellen dat jij het boek niet echt boeiend vindt, en dat heeft voornamelijk te maken dat jij al aardig uit de voeten kan komen met photoshop CS2/CS3. Ik heb zelf het boek Classroom in a book voor CS2 in mijn bezit en ik moet je zeggen dat het inderdaad droge stof is, maar ik heb er wel veel van kunnen leren aangezien ik nooit met photoshop heb gewerkt. Toch vindt ik het wel netjes van je dat je deze recensie geplaats hebt ondanks dat het boek jouw niet echt boeid.
Heb jij trouwens nog advies voor mij betreft boeken voor photoshop CS2 ? het gaat voornamelijk om fotobewerkingen. -
Elja Trum schreef op woensdag 23 juli 2008 om 09:06 | reageer
@Ramon; Persoonlijk vind ik Scott Kelby's Photoshop CS3 for Digital Photographers nog een van de bruikbaarste (algemene Photoshop) boeken die ik gelezen heb. Heel veel bruikbare concrete tips om je foto's snel en eenvoudig flink te verbeteren.
Er is overigens ook een CS2 versie van die zo'n 100 pagina's dunner is. Ook zeker de moeite, al is de CS3 versie (ondanks gebruik van CS2) waarschijnlijk een slimmere keuze.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Boeken van Scott Kelby nu met 30 procent korting
door Elja Trum
-
Portretfotografie in het bos met kleding en props
door Elja Trum
-
Fotografieboeken met 40 procent korting
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.