Recensie: Creative Nature & Outdoor Photography
zondag 11 september 2011, 23:28 door Johannes Klapwijk | 7.780x gelezen | 3 reactiesEen lezer hier (Alexander van den Boom) maakte mij attent op het bestaan van het boek 'Creative Nature & Outdoor Photography' door Brenda Tharp. Na wat googelen leek het mij een van de weinige boeken die echt in staat zijn om te inspireren en een stapje verder te gaan dan puur het technische aspect van natuurfotografie. Mijn interesse was gewekt en het leek mij leuk mijn mening te delen in de vorm van een review.
Allereerst wat technische details over het boek: het is een softcover boek, iets groter dan A4 en bevat zo'n 160 bladzijden, die verdeeld zijn over tien hoofdstukken. Het formaat en gewicht maakt het in ieder geval hanteerbaar genoeg om er een zondagmiddagje ontspannen mee op de bank te zitten. Het boek is overigens Engelstalig, dus als je slecht Engels leest zou ik hem niet aanraden omdat vooral de tekst erg kan inspireren.
Het boek is geschreven door een vrouw en volgens mij is dat iets wat je terugziet in het eindresultaat. Ik heb bijvoorbeeld ook het boek 'The art of Nature Photography' van Nial Benvie in de kast staan, maar de inslag van dat boek is toch meer technisch en gaat bijvoorbeeld dieper in op het gebruik van statief, reistzak, schuilhutten, lichtmeters etc. Al krijgen ook in dit boek de grafische aspecten wel aandacht.
Brenda's boek gaat mijns inziens net een stapje verder en focust zich vooral op het creatieve aspect: leren kijken, compositie, licht, lijnenspel en abstractie. Wat mij betreft is het boek daarom zeker de moeite waard om een keer te lezen, al blijven door de inslag sommige stukken ook wel weer erg abstract en lastig concreet toe te passen. Verder is Brenda voornamelijk een goede landschaps- en stillevenfotografe, voor wildfotografie of meer de technische basis is het boek van Nial Benvie een betere keuze.
Overigens heb ik de revised edition en is er ook een oude versie in de omloop die geschreven is voor de tijd van digitale camera's. Vermoedelijk kun je bijna net zo goed de oude versie hebben want de toevoegingen voor het digitale tijdperk vond ik of veel te kort ingaan op de stof (HDR word in één paragraaf besproken) of ronduit cliche door bijvoorbeeld een kitscherige soft-focus nabewerking.
Hoofdstukken
Het lijkt mij het meest informatief om de hoofdstukken kort te behandelen voor een goed beeld van wat het boek te bieden heeft.
Hoofdstuk 1: leren kijken
Een erg beknopt hoofdstuk dat je probeert te stimuleren bewuster te fotograferen en na te denken over waarom en hoe je een foto maakt.
Hoofdstuk 2: licht
Mijns inziens een interessant hoofdstuk dat terecht de nodige bladzijden vult en licht als een van de meest belangrijke elementen van iedere foto bestempeld. Kort komen de verschillende typen licht aan bod. Ze verwijst hier ook naar het boek 'Chased By The Light' door Jim Brandenburg en ik moet zeggen dat me dat ook een aanrader lijkt. Ik hoor graag ervaringen met dit boek!
Hoofdstuk 3: Visuele aspecten
Dit hoofdstuk gaat op een ander belangrijk aspect van elke foto in:structuren, lijnen, vormen en patronen. Over lijnen heb ik al veel nagedacht, maar de andere onderwerpen waren toch wel dingen waar ik vanaf nu bewuster mee zal proberen te werken.
Hoofdstuk 4: diepte en perspectief
De naam van het hoofdstuk is goed dekkend voor de inhoud en bij dit hoofdstuk vond ik de foto's wel erg goede illustraties van het verhaal. Brenda kan goed uit de voeten met dit aspect.
Hoofdstuk 5: Compositie
Opnieuw een dekkende titel. Het onderwerp krijgt redelijk wat ruimte in het boek en ook dat is terecht. Ze benoemt meer aspecten dan ik zelf had kunnen verzinnen bij dit onderwerp. Persoonlijk vond ik hier niet alle illustraties even sterk, al zitten er wel een paar echte positieve uitschieters tussen (mocht je het boek hebben, de foto van de Golden Gate Bridge vind ik heel erg sterk en origineel).
Hoofdstuk 6: Kleur
Ik ben best bekend met de theorie van kleuren, maar toch wel op een erg basaal niveau. Onbewust ben ik uiteraard bezig met mooie kleuren rond zonsopkomst in mijn landschappen, maar dit hoofdstuk was toch wel een van de eye-openers waardoor ik zeker wat meer bewust zal gaan zoeken naar kleuren en kleurcontrasten in mijn foto's.
Hoofdstuk 7: Momenten
Een hoofdstuk gericht op het vangen van momenten en situaties en de juiste timing daarbij. Weer iets waar ik nooit echt heel bewust bij stilgestaan heb, al is het wel iets wat je automatisch toch wel probeert. Toch een leuk hoofdstuk om te lezen
Hoofdstuk 8: Artistieke interpretatie
Een hoofdstuk over abstracte fotografie door bewegingsonscherpte of door digitale manipulatie. Geen baanbrekend onderwerp meer (het wordt tegenwoordig al snel een cliche trucje), maar wel een paar ijzersterke voorbeelden van abstractie door bewegingsonscherpte. Het feit dat zij dit tig jaar terug al erg goed uitvoerde vind ik zeker voor haar spreken. De paar cliché nabewerkingen in het hoofdstuk mag iedereen direct weer vergeten wat mij betreft.
Een voorbeeld van een artistieke interpretatie van mijn hand
Hoofdstuk 9: Abstractie
Een hoofdstuk over extreme close-ups en hun abstracte karakter. Niet echt iets nieuws, maar opnieuw een paar mooie voorbeelden die stimuleren er toch weer eens wat meer werk van te maken.
Hoofdstuk 10: hoe nu verder
Checklistjes om je eigen resultaten te reviewen en wat tips om verder te komen.
Conclusie
Alles bij elkaar vond ik het zeker een inspirerend boek, dat de radertjes in je hoofd weer even aan het draaien zet. Zeker als je de tijd neemt niet alleen plaatjes te kijken maar ook de teksten goed te lezen krijg je een hoop informatie aangedragen die vooral gericht is op het grafische en creatieve aspect van fotografie. Wat mij betreft een aanrader!
Met dank aan RandomHouse Nederland voor het aanleveren van dit boek. Als afsluiter ben ik erg benieuwd of er lezers hier helemaal weg zijn van een bepaald boek. Welke boeken zijn echt verplichte kost voor de natuur- of landschapsfotograaf?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
3 reacties
-
AvdBoom schreef op maandag 12 september 2011 om 20:23 | reageer
Hey Johannes,
Een mooie samenvatting van het boek! Je conclusie dekt het helemaal, en is waarom ik het zo'n heerlijk boek vind. Zelfs na meermalen lezen blijft het mijn radertjes aan het draaien brengen. En als de raders draaien begint de creativiteit.
Ik ben nu wel benieuwd of de illustraties erg verschillend zijn t.o.v. het oude boek dat ik bezit!
Ook ik ben benieuwd naar fotoboek tip's. Als extra tips voor flits en strobist fotografie kan ik de boeken van Joe McNally aanbevelen.
Alexander -
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 13 september 2011 om 07:25 | reageer
Ik zal eens kijken naar die boeken van Joe, want ik wil misschien toch af en toe iets meer het licht in de hand gaan nemen de komende jaren.
Jammer dat er nit zo veel reacties komen, dr zullen vast toch nog meer leerzame of boeiende boeken zijn? -
gast schreef op dinsdag 13 september 2011 om 16:41 | reageer
Ja Johannes het zal liggen dat het begin van de week is,maar goed ik heb even naar haar site en dergelijke gekeken. Ja deze is de moeite waard om haar werk te bekijken alleen het boek daar is niet alles mee gezegd, haar ander werk is net zo interessant.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Creëer onscherpte met ND filters
door Elja Trum
-
5 Tips voor buitenportretten
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Maak ook de foto met natuurlijk licht
door Elja Trum
-
Betalen voor fotograferen in natuurgebieden
door Nando Harmsen
-
Een 'analoge' uitdaging
door Erik Nevels
-
Kom jij ook naar het Nature Talks Fotofestival?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.