Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper Heij

Recensie: Making Light (eBook)

zaterdag 24 september 2011, 23:32 door | 8.268x gelezen | 8 reacties

Piet van den Eynde schreef het eBook 'Making Light' over de basics van off-camera flitstechnieken, een must-read voor de aspirant strobistfotograaf. Making Light is geschreven in het Engels en is het eerste deel in een set van twee eBooks. Dit eerste boek verhaalt over de eerste stappen van off-camera flitstechniek en is echt gericht op de fotografen die net met deze techniek beginnen.

Iemand die ervaren is met strobist techniek zal wellicht niet veel meer leren van dit eBook, maar zal het wellicht als naslagwerk of inspiratie best prettig vinden. En aangezien een eBook tegenwoordig prima op een mobiele telefoon of tablet te lezen is kost het geen ruimte in je fototas. Het eBook is slechts 66 pagina's lang, maar kost dan ook niet meer dan vijf dollar.

Inhoud


Het eBook begint met een korte uitleg over waarom je de flitser van je camera zou kunnen -of eigenlijk moeten- halen om je flitsfotografie naar een hoger niveau te tillen. Met een bedrag van rond de 250 dollar (ongeveer 180 euro) zou je volgens de schrijver al met off-camera flash moeten kunnen starten. Persoonlijk denk ik dat een beetje creatieve eBay shopper ook rond de honderd euro al wel een flitser kan scoren, eventueel zelfs inclusief een set triggers.

Het tweede en derde hoofdstuk richten zich op wat licht is en hoe het zich gedraagt. Soms wat taaie stof voor iemand die gewoon leuke foto's wil maken met draadloze flitsers, maar wel essentiële stof voor iemand die niet wil gokken op een lucky shot en goede resultaten wil kunnen herhalen. Het begrijpen en kunnen toepassen van deze materie kan het verschil maken tussen een hobbyist en een pro als je het mij vraagt.

De schrijver weet de complexe materie kort en helder neer te zetten, iets wat een beginner waarschijnlijk zeer zal kunnen waarderen. In hoofdstuk vier laat Piet de theorie in praktijk zien aan de hand van 'behind the scene' shots van een eenvoudig portret. Wat doet een kleine softbox met het licht? Wat gebeurt er als je een lamp verder weg zet? Van den Eynde legt het helder en to the point uit in dit hoofdstuk.

Making Light

In de daaropvolgende hoofdstukken behandelt Van den Eynde de spullen die je kan aanschaffen en hoe je je camera en die spullen moet instellen. Vervelend in dit geval is natuurlijk dat elke camera anders werkt. Van den Eynde behandelt de Nikon 7000D en de 60D van Canon, vergelijkbare mainstream 'prosumer' modellen.

Wat opvallend is bij de uitleg is de keuze om de off-camera flitser te triggeren met de pop-up flash van deze modellen. Toegegeven: het is de meest low-budget manier om off-camera te flitsen mits je een camera met pop-up flash hebt. Bezit je een camera zonder pop-up dan is het meestal goedkoper om een setje triggers te kopen dan een tweede flitser om de externe flitser te triggeren.

Daar komt bij dat de pop-up flash (indien wel aanwezig) in sommige situaties voor ongewenst extra flitslicht zou kunnen zorgen en dus beperkend kan zijn voor je creativiteit. Met de beschikbaarheid van goedkope radiotriggers is de pop-up flash methode wellicht een beetje achterhaald geworden en het door Van den Eynde aangehaalde credo "less is more" is dus slechts gedeeltelijk van toepassing.

Maar goed, dat is eigenlijk ook het enige wat ik op het eBook heb aan te merken. In hoofdstuk acht wordt een duidelijke workflow voor off-camera flash fotografie uiteen gezet in heldere stappen. Wanneer je deze goed in je hoofd hebt zitten kan je beginnen aan het laatste hoofdstuk waarin negen cases behandeld worden. Negen totaal verschillende foto's met een heldere uitleg en EXIF data van de foto's. Kan je ze alledrie nabootsen? Dan ben je klaar voor het volgende eBook!

Wachten op het vervolg


In dat tweede eBook -dat vermoedelijk in oktober zal uitkomen- worden wat geavanceerdere technieken en accessoires besproken. Hierin komt ook het gebruiken van radiotriggers aan bod. In ieder geval ga je in deel twee met meerdere flitsers werken, dat wordt duidelijk uit de laatste foto van deel 1.

Die foto is namelijk een teaser voor de technieken uit deel 2, dat overigens ook een interview met vier Belgische 'Off Camera Flash' fotografen zal bevatten. Ik kan oprecht zeggen dat ik er nu al naar uitkijk na het lezen van deel 1. Voor iedereen die meer over off-camera flash fotografie wil weten -en geen moeite heeft met de Engelse taal- is dit een absolute aanrader!

Conclusie


'Making Light' van Piet van den Eynde verteld over de basics van off-camera flitstechnieken. Het eBook is een must-read voor de aspirant strobistfotograaf. Let erop dat dit eBook, hoewel geschreven door een Belg, Engelstalog is. Voor een bedrag van slechts 5 dollar kun je het eigenlijk niet laten liggen.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Craft & Vision. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Casper Heij

Over de auteur

Als freelance fotograaf werkt Casper vooral op locatie maar ook regelmatig in zijn studio. Zijn specialisme is automotive fotografie.

8 reacties

  1. Eyereflection
    Eyereflection schreef op zondag 25 september 2011 om 08:59  | reageer

    Ik kijk ook heel erg uit naar het 2e deel...
    Het eerste e-book is echt wel heel erg goed voor iemand die graag wil starten met strobist fotografie. Alles staat in het boek duidelijk en met foto's. Materiaal komt aan bod (wat wel een risico is door de snelle evolutie van dit materiaal).

    Omdat niet iedereen radiotriggers aanschaft is het stuk hoe je je Canon of Nikon kan instellen om een off camera flits aan te sturen toch wel handig. Het staat echt stap-voor-stap beschreven en met foto's.

    Door de lage dollarkoers en een promocode kostte het boek mij net geen 4 euro.

  2. Piet Van den Eynde
    Piet Van den Eynde schreef op zondag 25 september 2011 om 12:06  | reageer

    Bedankt voor de leuke review en de comments!
    Het klopt idd dat materiaal snel veroudert, maar de bedoeling was ook om een idee te geven van waar je zo allemaal op moet letten als je materiaal koopt. En één ding hebben we als fotograaf gelukkig mee: nieuw materiaal is meestal beter en/of goedkoper dan het oude.

    Wat de keuze voor triggers betreft: het blijft een moeilijke zaak: mijn persoonlijke absolute favoriet (zoals ik ook in deel 2 zal bespreken), zijn de nieuwe PocketWizard Triggers (TT1 & TT5), omdat ze de voordelen van radiogeleiding (dus geen line-of-sight nodig) combineren met de voordelen van de merkeigen systemen (flitskracht instelbaar van op de camera, ondersteuning van eTTL of iTTL indien gewenst, manueel werken ook mogelijk) én omdat ze High Speed Sync toelaten, wat een belangrijke troef is. Helaas zijn deze triggers niet goedkoop: zowat 400 euro voor een setje van 2 (waarmee je dan 1 flits kan aansturen).

    Als dat te duur is, heb je basically 2 opties:
    1) je werkt met goedkope manuele flitsen (à la YongNuo, LumoPro) en goedkope triggers (à la YongNuo of Cactus): voordeel is dat je goedkoop kan werken én de voordelen van radio hebt: je kan dus je flitsen achter muren enz. zetten: er is geen line-of-sight nodig zoals in de merk-eigen systemen. Nadeel: je bent beperkt tot de sync-snelheid van de camera én je kan de kracht van je flitsen niet op afstand instellen

    2) je werkt met duurdere, merkeigen flitsers: in dat geval, zeker als je het geluk hebt dat je met de ingebouwde flitser van je camera een losse flitser kan aansturen, heb je de keuze: je kan gebruik maken van het merkeigen, infrarood triggering systeem met als voordelen dat je van op afstand de kracht kan aanpassen en ook TTL én High Speed Sync kan werken, maar je hebt minder vrijheid in waar je die flitsen zet.

    Als je daarenboven nog investeert in een goedkope set triggers zoals uit 1), dan heb je voor die gevallen waar je flitsen zo ver of onbereikbaar staan dat een infrarood systeem niet meer werkt, nog altijd een uitweg...

  3. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 25 september 2011 om 17:59  | reageer

    Hallo Piet, misschien een leuk boek voor mijn (3 x 12) cursisten van de beginnerscursussen dit najaar? Wil je even contact met me opnemen op info@stapfoto.nl?

  4. Kees Krick
    Kees Krick schreef op zondag 25 september 2011 om 20:37  | reageer

    Mocht de flits van camera in de weg zitten, meestal kun je de master uitschakelen. Hij stuurt met een voorflits dan nog wel de slaves aan. maar doet niet mee zodra de echte flits wordt afgevuurd!

  5. Piet Van den Eynde
    Piet Van den Eynde schreef op maandag 26 september 2011 om 09:38  | reageer

    @ Kees: dat was ik idd nog vergeten aanvullen bij mijn comment (maar het staat wel in het boek): je kan inderdaad de ingebouwde flitser zo instellen dat hij niet bijdraagt tot de eigenlijke belichting. Al is het zo dat je bij heel hoge iso's en wijd open diafragma's toch soms 'parasietlicht' van de ingebouwde flits kan krijgen: om die reden verkoopt Nikon bv. de SG3-IR adapter. Maar het probleem doet zich slechts uitzonderlijk voor...

  6. Elbee
    Elbee schreef op donderdag 29 september 2011 om 17:15  | reageer

    Ik heb het e-book al een tijdje op mijn reader staan en er staan duidelijke tips voor iedereen in. Wat ik wel jammer vind, is dat het zo alleen voor Canon en Nikon gebruikers geschreven is. Het moet toch ook mogelijk zijn om informatie te verschaffen voor Minolta/Sony of andere SLR's?

  7. Piet Van den Eynde
    Piet Van den Eynde schreef op vrijdag 30 september 2011 om 00:22  | reageer

    Dag Elbee, het klopt dat wat betreft de camera-specifieke systemen, ik me beperkt heb tot Canon en Nikon, omdat die nu eenmaal ongeveer 80% van de markt in handen hebben. Maar de theorie van flitsen, waar je je lichten plaatst en dergelijke, is volledig merkonafhankelijk. In die zin konden de foto's uit de 9 cases even goed met Sony of Minolta (en eventueel een goedkope Cactus trigger en een manuele flits) gemaakt zijn. Het ging enkel wat meer voeten in de aarde hebben om de flitskracht juist in te stellen.
    Van Sony weet ik dat ze ook een merkeigen systeem hebben dat lijkt op dat van Canon en Nikon.

  8. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 20 oktober 2011 om 20:21  | reageer

    Vandaag is het tweede deel van Making Light verschenen. Met de kortingscode MAKINLGLIGHT4 krijg je de komende vier dagen 20% korting (1 dollar) op dit tweede deel.

    Binnenkort vind je een recensie van dit eBook hier op Photofacts!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord